Mladík střílel z okna paneláku (vzduchovkou) zranil dvě ženy

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1 » čtv 31. kvě 2012, 21:26

viz.:

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/ustec ... -zeny.html?

Zase jednou vůl co vyvolá negativní postoje vůči legálně střílející veřejnosti.... ach jo :(

nico

Příspěvek#2 » pát 1. čer 2012, 06:36

A to ještě TV Nova ve zpravách v 17:00 uvedla, že střílel z malorážky.

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » pát 1. čer 2012, 10:01

Tak zrovna u TV Noha mě nic nepřekvapí, když se zprávy dělají kvůli sledovanosti a né kvůli informovanosti nemůžeme čekat nic moc. Spíš se divím že si nevystačili s pojmem zbraň nebo puška, to by vypadalo přeci mnohem hůř!

Ale zpět k tématu, ono se nedá řáct "jenom vzduchovka", kdo střílel třeba z vojenské vzduchovky vz. 47 nebo vz. 35 ví že není problém poslat brok 4.5mm rychlostí 120 respektive 140 m/s a s relativně víbornou přesností. Pokud se takový zásah "povede" můžou být následky velmi vážné.

Kukri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 2. čer 2012, 18:26

Tu "relativně víbornou" přesnost bych rád vyděl :lol: Tu rychlost jsi měřil přes hradla, nebo je to údaj vyčtený z papíru? :D

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » sob 2. čer 2012, 18:55

Hodnoty převzany z dokumentace výrobce. Osobní zkušenosti mám s Vz. 47 a na běžnou vzdálenost je opravdu velice přesná. Samozřejmě to není terčový speciál a limitem přesnosti jsou moje ruce, ale v podstatě je to povedená vzduchovka.

Mimochodem dokonce mají stavitelná hledí odstupňovaná dle vzdálenosti - jen zrovna tuhle vlastnost jsem nikdy moc neotestoval jelikož jsem skoro vždy třílel na stejnou vzdálenost :)

Kukri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » sob 2. čer 2012, 22:12

Zamlada, ldyž jsme cvičili brance jsme se z těch krámů něco nastříleli, tak vím co to dokáže. Tam šlo o to, aby to mělo zhruba tvar a hlavně váhu jako vojenská flinta. Ale výkonem lepší flusbrok. S dobrou lámačkou Slávií neměla šanci ani v přesnosti ani v průbojnosti. Údaje na hledí byly proto, aby se to co nejvíc blížilo dospělý flintě.

izak

Příspěvek#7 » úte 17. črc 2012, 23:26

Ja mam myslim 180m/s (16J) horni hranice.
Touhle pusko bez problemu zastrelim na 20m sele a neprejte si vedet, co dokaze s tzv. dieselingem 8J slavie, pecka vetsi nez z malorazky.
Ale vratme se k me vzduchovce, mam velice presnou CO2 vetrovku (na bombicky), neni sice na vzduch (tlakova cartridge), ale pokud neni zima, je to jedno.

Pokud do ni dam plochou diabolku, tak zpodobim na delsi vzdalenost jen zaryti, ale na 15m prostrelim i 1.5cm prkno z jedle. Horsi to bude s spicatou a co teprve dutinkova, dum dum na lov hlodavcu.
Ted si vezmeme flakon od vonavky, sklo hrube tak 4mm, olovo se rozplacne, ale mame taky s medenou kulickou, ktera vam prorazi i kost a pak se s ni stava dutinkova a hezky vam putuje v tkanich. Tahle diabolka je neskodna leda tak na 150m a nebo kdyz pada uz temer volnym padem. Flakon samozrejme rozstreli na 1 zasah, gamo rocket.

Jinak vetrovky pohanene plynem a ne pruzinou necukaji, jde je drzet jen lehounce a v leze s operou na 100m strefujete kostky cukru, treba se strelivem JSB, jinak voli se ruzne diabolky, ruzne vahy, ja mam treba i na plaseni neskodne teflonove s malou olovenou kulickou, ta ale vypadne pri dopadu do desku a pokracuje dal, ale je to lehke strelivo, extremne nepresne, ale rychlost je tak 400m/sec ... ale kdyz fouka, tak vam to smete.

Pokud bych si koupil jednoduchou vetrovku, prevrtal diry, prepousteci trn urezu a nahradim tenkou hridelkou, tak 16J premenim klidne i na 60j a to uz je nebezpecna zbran, dokonce se neco takoveho prodava (Umarex-Walter) 5.5 a 6.5mm s 70J ... pokud neni CO2 kapsle, ale kartus, tak ta se da dokonce pretlakovat.

Takze suma sumarum, pri vhodnem strelivu je i 16J vzduchovka nebezpecna zbran a kdyz s ni strilim, tak se ujistim, ze tam nikdo neni a pokud se tam nekdo pohybuje, nestrilim a to mam desky + vlnity plech, ono ho to sice na tech 20m prostreli (to je co) ale 1) bych se musel netrefit do terce 2) i kdyby, tak uz to pak opravdu neni nebezpecne, pis to vyleka, ma uz to malou silu, presto mi v uhlu strely nesmi nikdo ani za touhle zabranou stat.

Jinak mam 8rannou vzduchovku, prebijim rychle, strelba presna, cloveka s tim zastrelim v pohode, pokud ho dostanu do nehybneho stavu, trefim oko, nebo ucho a ma diabolku v mozku, preziti nemozne, kdyz ho s tim strelim do kloubu, uz nikdy se mu to nezahoji, opravdu bych vetrovky nepodcenoval, Slavia mela 6-8J, TREX ma snad jen 3J, ale moderni vetrovky jsou opravdu vykonne

Jo mimochodem, dnes na tom ma kazdy poradny puskohled, jaj si treba koupil z regulerni kulovnice, ktery je vhodny do 1.5km a samozrejme jsem si koupil i montaz na kulovnice, nebot je mnohem presnejsi a pevnejsi, nez to, co se bezne dodava k vzduchvkam, takze se mi ani nehne, zvetseni od 6 -24, luxusni odecitaci stupnice a k tomu laserovy meric vzdalenosti, abych vedel, kolik nadsadit ... z leze strilim na 20m do 1cm dirky v plechu a to jsem houby strelec ;-)))

nico

Příspěvek#8 » úte 17. črc 2012, 23:50

Ja teda ten post ne zcela pochopil, ale musim minimalne upozornit, ze:

1) "CO2 vetrovka" je oxymoron.
2) "8J slavie, pecka vetsi nez z malorazky" -- vykony .22 LR se pohybuji vice nez radove jinde, o peckach nemluve.
3) Ta "medena kulicka" je ve skutecnosti ocelova. Casto pomedena, nebo pozinkovana.

Strileni selete za pomoci 16J nebo stanizsiv se dutinkovou putujici v tkanich komentovat nehodlam.

Zpět na