Čeští vojáci bojují i se svou výzbrojí

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

mobil-man

Příspěvek#31 » sob 18. úno 2017, 18:58

Ještě 3 roky zpátky byla při příležitosti leteckého dne prezentace chrudimských výsadkářů a měli s sebou glocky 17 a dlouhé AR-15 (značku nevím). Zbraně jsem osahával a ptal se, zda je měli v afghánistánu a bylo mi řečeno, že jich mají jen několik desítek a primárně se s nimi jezdí do afghanistánu na misi. Kosy se na mise nedostanou a breny taktéž v té době nevozili (zmiňoval nekompatibilitu zásobníků, spolehlivost atd.).

Dneska to již asi bude jiné, když je modernizovaná verze, která používá kompatibilní zásobníky.

kurvajz

Příspěvek#32 » sob 18. úno 2017, 21:36

Hádat se nebudu a lhát nemám zapotřebí. Srování s policajtama je hodně mimo mísu. Mám to zpřímého zdroje z doby, kdy byl ještě první BREN a zkušenosti v boji s ním byly tak otřesné, že i velení přímo na místě dalo zelenou. Oficiálně se to samozřejmě komunikuje jinak. Jak je to teďka, to netuším.

A ještě ta poznámka k výbavě kontaktorů. Já jsem sice na žádný přednášce nebyl, ale zato jsem chvíli byl jistým druhem kontaktora a i když jsem podepsal mlčenlivost, tak můžu říci alespoň to, že zejména američtí kontraktoři měli co každému nejlépe sedlo. V oboru ve kterém jsem já působil to často jsou chlapi v lehce předdůchodovém věku ještě se zkušenostma z Vietnamu, takže byli na něco zvyklí a to používali. S jedním jsem pracovně pořád v kontaktu a ten se tam všude pohyboval s M-16 a 1911 od Coltu, nešel bez toho ani na záchod :-) Ovšem když jsme tam přijeli my, nafasovali jsme akorát vesty, přilby a to, že jsme byli i tak pos*aný až za ušima měl kompenzovat bonus v podobě dvou vojáků na ochranu, kteří se od nás nehnuli na krok. V našem případě to byli hoši z Nepálu. Sice mi byli tak po ramena, každou chvíli se ukláněli a za každým slovem bylo "sir" až to působilo směšně, ale vyprávěly se tam o nich legendy, že to jsou takoví bojovníci, že z nich ručníkáři mají větší vítr než z Evropanů.

soumrak

Příspěvek#33 » ned 19. úno 2017, 00:55

Jedna vec je mit vlastni zbran - pochybuju.
Druha vec je mit fasovanou zbran, do ktere muzu mluvit a teoreticky vyber ovlivnit - nektere jednotky (vysadkari apod.)
A treti mit fasovane neco, do ceho nemuzu ani kecat.

Jestli si nahodou nepletes prvni dva pripady.

Chip

Příspěvek#34 » ned 19. úno 2017, 10:42

Té představě, že si na misi tahate vlastní zbraň se musím jen smát. Sám jsem jako voják byl venku třikrát, pravda je to pár let zpátky a je to naprostý nesmysl. Kdo by odpovídal za stav a údržbu takové zbraně? ( sami víme jak si někteří majitele zbraně tuní a ladí. Ona treba sportovni spoust s pulkilovym odporem a minimalnim propadem je na zavody fantasticka. Ale uz jsem videl umelce, kteri ji tak odladili, ze spustila pri nabijeni, nebo vetsim otresu. Opravdu bych nechtel, aby sel za mnou takovy clovek ve vlacku nebo na patrole... :-) Navíc, pokud by došlo k poruše, kdo by ji opravil a kde by sehnal náhradní díly? Copak by každý tahal bednu náhradních dílu? Už ani nemluvíme o kompatibilitě pouzivaneho střeliva. Co když přivezena zbraň bude s vojenským střelivem zavadovat? ( viz problém 223 REM a 5.56 NATO.) A ta hlavní věc. Armáda je naprosto neuvěřitelně nepruzny moloch. Absolutně nevěřím, ze by si někdo dovolil rozhodnout o tom, ze vojáci můžou nosit své zbraně na misi. Vždyť si je nesmí vzít ani do kasáren...:-)

wigum

Příspěvek#35 » ned 19. úno 2017, 19:31

Jestli to nebude jen šum v komunikaci. Já vím o případu, kdy ( hlavně dříve) byla CZ tak poruchová, že vojáci říkali, že by v nouzi ani pistol nevytahovali, protože by stejně nefungovala. Situace byla opravdu hrozná a tak byla učiněna narychlo objednávka Glocků a AR -15 ( nevím jesty tam nešlo o nějaký pronájem, či výpujčku). To směřovalo hned k jednotkám na misi.

A jako potvrzení těžkopádnosti kolosu jménem armáda. Zbraně pak leželi ve skladu u jednotek asi měsíc než se absolvovalo poviné školení a vypálení pár ran. Teprve potom se mohli používat na patrolách.

DJ Die

Příspěvek#36 » sob 4. bře 2017, 09:07

Ale to je tak, když se kvůli lobby zavede zbraň která není doladěná, ale je to v podstatě prototyp...
Stejně to bylo s M16, kdy poslední modely jsou velice kvalitní. Neříkám, že BREN toho někdy dosáhne takové kvality, ale jde z toho udělat solidní zbraň, i když s tou váhou už nic asi neudělají.
Úplně stejný problém jen v daleko větším měřítku je projekt F-35, který se už stal nejdražším vojenským projektem v historii, dražší než projekt Manhattan....

Zpět na