Náboj v komoře při nošení.
Co jinam nepatří...
- Arc
Příspěvek#467 » úte 21. dub 2020, 13:11
Sud - jj, pre starú zbraň je to tá špeciálna situácia, čo som popísal. Len sa divým že to riešia ľudia teraz, pretože kto je pamätník a má starú zbraň už vie ako to má nosiť a ako nie - títo ľudia už si tú otázku nekladú, majú ju zodpovedanú. Túto otázku si kladú tí, čo si kupujú zbraň na nosenie teraz - no a kto si kupuje zbraň teraz, tak už väčšinou kúpi novú (alebo relatívne modernú aj z bazáru) ktorá už je technologicky niekde inde a teda či nosiť nadrcnuté či nie nedáva moc zmysel riešiť, pretože je to s ňou bezpečné.
No a keď si niekto - expert - kúpi starú pištol za 2 500 z bazáru, často asi nebude ochotný dať 300 kč za dasta pouzdro a dá si to rovno len za opasok alebo do vačku. A potom si o tom prečítame v správach :D
Len pre úplnosť k tým revolverom - s moderným revolverom samozrejme že to riešiť človek nemusí, majú tiež blocky alebo tie šikovné transférové systémy. Ale tie staršie kúsky majú podobné nevýhody ako staršia pištol s nábojom v komore. Vo valci dávalo zmysel nechať jednu prázdnu a na nej mať kladivo položené ... Ale to samozrejme len pri tých veľmi starých, ktorých tu asi moc nie je.
https://www.youtube.com/watch?v=mHLS7VrBb3w
No a keď si niekto - expert - kúpi starú pištol za 2 500 z bazáru, často asi nebude ochotný dať 300 kč za dasta pouzdro a dá si to rovno len za opasok alebo do vačku. A potom si o tom prečítame v správach :D
Len pre úplnosť k tým revolverom - s moderným revolverom samozrejme že to riešiť človek nemusí, majú tiež blocky alebo tie šikovné transférové systémy. Ale tie staršie kúsky majú podobné nevýhody ako staršia pištol s nábojom v komore. Vo valci dávalo zmysel nechať jednu prázdnu a na nej mať kladivo položené ... Ale to samozrejme len pri tých veľmi starých, ktorých tu asi moc nie je.
https://www.youtube.com/watch?v=mHLS7VrBb3w
-
janpolasek - Příspěvky: 123
- janpolasek
Příspěvek#470 » úte 21. dub 2020, 21:48
jako první pistoli jsem měl Alfu, což je v podstatě CZ-75, a nosil jsem ji ve vnitřních i vnějších dastách s nábojem v komoře naprosto bez problému. Nedovedu si představit, jak by to mohlo vystřelit, ten materiál je sice látka, ale dost pevná na to, aby cokoliv zvenku přes ten materiál mohlo stisknout spoušť, obzvlášť v režimu DA. Teď většinou nosím Glocky různých velikostí podle příležitosti (ale Alfu mám pořád, tak si ji taky občas vezmu, ale většinou nosím G43 nebo G19). Od nošení náboje v komoře jsem upustil, nepovažuju to za nutné. Pouzdra od Dasty ale používám stále, vyhovují mně. Pokud by mě někdo praštil zezadu trubkou do hlavy, tak náboj v komoře nepomůže, a pokud stihnu vytasit, tak předpokládám, že stihnu i natáhnout. Jednou už jsem čelil pokusu o útok od chlápka, který už neměl hodně zubů, a asi mu připadlo vtipné, že bych na tom mohl být stejně, jako on. Vyholená hlava, zuby jak noty na buben, na krku dvě kila řetězů... a prý jsem ho zdržel, jak jsem zajížděl mezi stojící auta při parkování, tak si chtěl bouchnout. Po několika výzvách, ať zanechá napadání a odejde (bylo to skoro před naším domem a rozhodně jsem neměl v plánu utéct do domu a ukázat mu kde bydlím, to individuum jsem tam nikdy předtím a naštěstí ani potom neviděl) jsem tasil zbraň. To na něj moc velký dojem neudělalo. Ale po natažení závěru ho najednou přešla kuráž a byl pryč tak rychle, že jsem z toho byl až překvapený. Takže v komoře momentálně nenosím...
- Sud
- greenhorn
- Indian
Příspěvek#477 » stř 22. dub 2020, 11:49
Vyzkoušeno: výstřel 9 mm luger z G43 do vnitřní omítky zdi ze Siporexu (předchůdce Ytongu), omítka tlustá cca 4 cm. Vzdálenost cca 2m pod úhlem cca 30°. Udělá to důlek ovál cca 7x4 cm. Střela nepokračuje v letu a zůstala ležet na zemi asi 1 m od toho důlku. Naprostá ztráta energie. Takže spíš bych hledal dobře omítnutou NOSNOU zeď (aby to nebyl sádrokarton, ale ani železobeton). Tam až tak velký odraz snad nehrozí. Mělo by to snížit riziko kolaterálu... sorry za OT.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí