Škodí "rána jistoty" zbrani?

Co jinam nepatří...

petmad

Příspěvek#61 » úte 19. led 2016, 13:38

Můžu se zeptat, proč se nedoporučuje rána jistoty u brokovnice? Chápu to u malorážky, která používá okrajový zápal, ale proč brokovnice?

tslaby

Příspěvek#62 » čtv 21. led 2016, 09:29

Jakuza87 píše:Jedna poznámka k tématu. Moderní zbraně až na K100. Je pravda že zbraň u mne utrpěla dost sušení. Sušil jsem a suším (dneska G17)..... A přesně se stalo že úderník vymezený součástkou z svinutého plechu vymlátil do součástky jiný tvar a zůstával v přední poloze. Stalo se mi to na kurzu a byla z toho hodina trapného rozebírání v Mělníku kde je hafo písku a všeho. Ale bylo to po tisícovkách cvaknutí. (zůstával ve předu jen při cvaknutí naprázdno)

Ahoj, mohu se zzeptat, jak jsi tuto závadu vyřešil? :)

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#63 » čtv 21. led 2016, 10:35

Mně se u K100 stalo totéž, vyřešil jsem to vyklepnutím čepu, pootočením o 180° a naklepnutím zpátky. A koupil jsem si hned 2 náhradní čepy á 20,- Kč.

Georg

Příspěvek#64 » čtv 21. led 2016, 16:10

petmad píše:Můžu se zeptat, proč se nedoporučuje rána jistoty u brokovnice? Chápu to u malorážky, která používá okrajový zápal, ale proč brokovnice?

Jakou brokovnici (typ) máš na mysli ? Ono více méně je to popsané na předešlých stránkách, protože to co se týká pistolí, se týká i kulovnic, brokovnic, ........ a v podstatě všech "klasických" ručních zbraní se středovým zápalem.

Serz

Příspěvek#65 » čtv 21. led 2016, 19:10

U cz75 skodi. Ne zapalniku, ale cepu zapalniku. Po cca 1000 cvaknutich, byt cast toho se skolnim nabojem, cep vypadal jako vykousnuty asi do poloviny prumeru a ohnuty. Kdyby praskl, dost blbe by se dostaval ven

Legolend
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#66 » pát 22. led 2016, 00:04

Serz>Jakékoli CZ 75 ? (Mám 75B 2008)

Asi tím pádem přestanu ránu jistoty praktikovat :-D

Školní náboje mám ty s odpruženou "zápalkou" tak to snad neva...

Chip

Příspěvek#67 » pát 22. led 2016, 07:57

Skodí těm cobmaji čep zápalníku. Je vidět na závěru a asi ho budou mít jen zbraně s pádovou pojistkou, protože stare čezety ani Shadow ho nemaji. V práci máme 25 výcvikových compactů se kterými probíhaji nastupni kurzy na zbraň takže v podstate pořad cvakaji naprazdno. ( cvičné naboje mame bez gumove podlozky v otvoru pro zapalku. Ty čepy ktere tam jsou doslova hoří a zbrojiř je musí porad měnit. Na druhou stranu, moje dva Shadow maji urcite stovky tisic cvaknuti naprazdno a jsou celkem v pohode. Jinak rana jistoty je jeden z pilířů bezpečnosti
a neměla by se vynechavat. To se uci v kszdem kurzu. Pokud se budete věnovat sportovnim streleckym disciplinám typu IPSC, Los, EPP, tak se bez ni stejne neobejdete.

Serz

Příspěvek#68 » pát 22. led 2016, 09:33

na suseni pouzivam nekolikrat prelozeny prouzek kuze (asi 6 vrstev) vlozeny do vyrezu zaveru mezi zapalnik a kohout. podle mych zkusenosti dostatecne pohlti energii kohoutu, odstrani se kovove cvaknuti. akorat je dobre ho nezapomenout vyndat pred ostrou strelbou, jinak se clovek divi, ze mu to nestrili :)
jinak je to tak jak pise Chip. jde o to, ze pokud zapalnik nenarazi na zapalku, tak pokracuje v pohybu dopredu kam az mu "vratna" pruzinka dovoli a narazi pri tom prave na ten cep. pomalu, ale jiste ho tak likviduje

Carloss

Příspěvek#69 » pát 22. led 2016, 13:55

Ono to v důsledku bude vadit všem. Je ale otázkou, za jak dlouho by se to projevilo. U některých 1000 cvaknutí, u jiných třeba milion. Opotřebení zkrátka podlého vše. :-)

tifik

Příspěvek#70 » pát 22. led 2016, 14:49

Tak všude čtu, že nevadí a najednou vadí všem, já se picnu :-D

tslaby

Příspěvek#71 » pát 22. led 2016, 14:59

Mě by zajímalo, jak lze vyřešit vysejici zápalník při rane nasucho u Glocku?

Serz

Příspěvek#72 » pát 22. led 2016, 15:48

Tema je "skodi rana jistoty ZBRANI?", ne produktum recyklace PET lahvi :)
Muzes zkusit sehnat dostatecne tuhou pruzinu zapalniku, ale asi vynalozena prace nebude odpovidat zisku

sided
moderátor

Příspěvek#73 » pát 22. led 2016, 16:00

On je trochu rozdíl mezi ránou jistoty a pravidelným sušením.

kolombo

Příspěvek#74 » pát 22. led 2016, 16:33

Nejvíce škodí u zkoušky odborné způsobilosti. Nedáte ji a letíte.

Skoro bych řekl, že konstrukce zbraní musí počítat s tím, že se rána jistoty dává. Takže normální počet ran jistoty by ta zbraň měla přežít.

tslaby

Příspěvek#75 » pát 22. led 2016, 17:02

Ok, omlouvám se za OT, ale pokud vím, tak i ten "produkt recyklace PET lahví" je zbraň. Zkusím tedy koupit novou pruzinu, precijen ta moje má za 16 let života asi něco odcvakano, se mnou minimum. Vlastním Glock teprve cca 2 měsíce.

Jinak ještě k tématu: Jak lze ochránit zápalník a čelo komory u malorážky, konkrétně opakovací? U té ránu jistoty samozřejmě nedávám, ale jde mi o sušení.

Zpět na