Škodí "rána jistoty" zbrani?
Co jinam nepatří...
- Bohuliby
Příspěvek#31 » stř 29. úno 2012, 16:50
Pokud se dobře pamatuji, už je to řadu let, tak na vojně jsme museli po střelbách ukázat zásobník, práznou komoru a dát ránu jistoty. Opravdu to tak bylo. Pokud dostřílím sám na střelnici, zásobník je prázdný, závěr zůstane vzadu, stáhnu ho a vypustím kohout, další manipulace je zbytečná.
- Georg
Příspěvek#34 » čtv 1. bře 2012, 08:17
Aby se nekradly náboje a taky aby bylo jasné, že v komoře ten náboj nezůstal. Páč i za mne se na vojně našel kdejaký, no řekněme o trošičku méně chápající voják, či voják myšlenkama jinde a z důvodu jistoty se tam ta rána jistoty provádí. Jednotně, bez rozdílu, na povel.
U moderních zbraní rána jistoty vadí podstatně méně, než u starších zbraní. Ale každému je asi jasné, že u "historických" zbraní ta rána vadí nejvíce. Vzhledem k tomu, co moderní zbraně dnes "snesou", někteří tvrdí, že nevadí vůbec. Já si osobně myslím, že to vadí v každém případě a proto se tak chovám ke svým zbraním, ale je fakt, že moderní zbraně jsou v tomto "nezmaři"
Osobně sice mám "na sucho" vystřelených několik stovek ran ze služebních zbraní (ze své vůle tak nečiním a ani nějakou radost ze "cvakání" nemám) a do dnešního dne nic, ale je fakt, že jsem ten úderník se zápalníkem nikdy nezkoumal pod mikroskopem ani rentgenem.
.
U moderních zbraní rána jistoty vadí podstatně méně, než u starších zbraní. Ale každému je asi jasné, že u "historických" zbraní ta rána vadí nejvíce. Vzhledem k tomu, co moderní zbraně dnes "snesou", někteří tvrdí, že nevadí vůbec. Já si osobně myslím, že to vadí v každém případě a proto se tak chovám ke svým zbraním, ale je fakt, že moderní zbraně jsou v tomto "nezmaři"

.
- Bohuliby
Příspěvek#35 » čtv 1. bře 2012, 23:41
Georgi, nezbývá mně, než s tebou opět souhlasit, na vojně opravdu bylo jedno, co ta zbraň vydrží, ale mělo, nebo má to prostě svoje opodstatnění, bezpečnost nade vše ! Ale znovu opakuji, pokud svojí zbráň znám, je suchá rána na úkor zbraně. A závody chápu, asi to je v pořádku, vlastně to je jako na vojně, kde je mnoho lidí. Proč výrobci, a není jich málo, vyrábějí stále náboje na sušení, asi jenom proto, aby vydělali peníze ? Někdo jim to asi poradil, nebyli to náhodou puškaři ?
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- g-relax
- Bydliště: Brno _______________________ $ LEX www.gunlex.cz $ LEX
Příspěvek#37 » pát 2. bře 2012, 16:01
Bohuliby píše:Pokud své zbrani rozumíš, proč dávat něco, jako je rána jistoty ? Pokud se tento nešvar naučíš, můžeš být nebezpečný. Žádná zbraň není nebezpečná, nebezpečný je akorát ten, co s ní špatně zachází !!!
Je krajně nezodpovědné tvrdit, že rána jistoty je nešvar a že střelec může být nebezpečný, když se naučí dávat ránu jistoty.
Rány jistoty je součástí bezpečné manipulace se zbraní, kterou si musí střelec nacvičit, aby ji provádět zcela automaticky.
Rána jistoty prakticky škodí zbrani přibližně stejně, jako když zamkneš dveře auta či bytu a automaticky vezmeš za kliku, aby ses ujistil, že je skutečně zamknuto (mechanismus zámku se tím také opotřebovává, klika se ošoupává - a stejně to děláme).
Dokonce se i někdy vrátíme zpět, když znejistíme, zda jsme skutečně zamknuli, protože jsme to dělali automaticky a mysleli jsme na něco jiného.
A právě o to jde. Může se stát, že nebudeš ve formě nebo že Tě někdo nebo něco rozhodí (např. špatný výsledek na závodě), a už se tak nesoustředíš, jako když jsi v klidu, a může se stát neštěstí. Život nebo zdraví za pár stovek nevrátíš zpět...
P.S. Podívej se do návodu k té své myslivecké zbrani, taky je tam uvedeno, že máš dávat ránu jistoty.
- sided
- Albert
Příspěvek#40 » pát 22. čer 2012, 00:46
No tak to je otázka do pranice
. Když jsem chtěl dát při zkoušce ránu jistoty, komisař se zhrozil a tvrdil mi že v místnosti se to nedělá že se jen vypouští kohout. Bylo to u cz 70 a spíš si myslím že se bál o úderník
. Když se zeptáte profesionálního instruktora střelby tak ten vám samozřejmě řekne že rána jistoty ANO a VŽDY. U zkušebních komisařů na to panují rozdílné názory a co se týká zákona tam to není nijak stanoveno.
Takže doporučuji pokusit se při zkoušce nějak dohodnout s komisařem na postupu případně nějak fikaně z něj dostat jaký na to má názor.
Řekněme třeba že při předvádění bezpečné manipulace kdy budete před komisařem předvádět kontrolu stavu zbraně (vybití), v momentě kdy má dojít na ránu jistoty použijete následující větu ,, tak a teď v této fázi lze postupovat dvěma způsoby. Buď bezpečně spustíme kohout nebo provede ránu jistoty,, Může následovat třeba otázka na komisaře ,,jaký názor preferuje Vy ?,,
Rozumný komisař by předpokládám po těchto slovech měl zkoušenému žadateli o ZP vyjít takříkajíc vstříc a říci mu jak si to představuje.

Takže doporučuji pokusit se při zkoušce nějak dohodnout s komisařem na postupu případně nějak fikaně z něj dostat jaký na to má názor.
Řekněme třeba že při předvádění bezpečné manipulace kdy budete před komisařem předvádět kontrolu stavu zbraně (vybití), v momentě kdy má dojít na ránu jistoty použijete následující větu ,, tak a teď v této fázi lze postupovat dvěma způsoby. Buď bezpečně spustíme kohout nebo provede ránu jistoty,, Může následovat třeba otázka na komisaře ,,jaký názor preferuje Vy ?,,

Rozumný komisař by předpokládám po těchto slovech měl zkoušenému žadateli o ZP vyjít takříkajíc vstříc a říci mu jak si to představuje.
- 1N4148
Příspěvek#41 » pát 22. čer 2012, 01:22
V knize "Bezpečná manipulace se zbraní" se píše, že se má vždy vypustit kohout, pokud je to možné i zajistit zbraň (možné to je např u CZ 50/70, není to možné u CZ 75), pak vložit prázdný zásobník do zbraně a zbraň odložit. Co se týká rány jistoty, tak tu autor uvadí jako chybný postup, protože se prý může zlomit úderník. Nevypuštění kohoutu nebo nezasunutí zásobníku do zbraně je také označeno jako chybné.
Tolik literatura
Tolik literatura

- Albert
Příspěvek#42 » pát 22. čer 2012, 03:48
Moderní zbraně jsou konstruovány tak aby k poškození úderníku nedošlo. O tom je zde tuším někde i vlákno. Když už jsme u literatury, existují i jiné knihy o manipulaci se zbraněmi které praví opak. Např. Manuál Obranné střelby, Izraelská bojová střelba apod. Sportovní disciplíny jako třeba IPSC, LOS apod. nejsou vůbec myslitelné bez rány jistoty.
- pesi
Příspěvek#43 » pát 22. čer 2012, 07:26
IMHO je třeba se zamyslet, k čemu rána jistoty slouží. Můj názor je, že to je demnostrace pro okolí, které vám nevěnuje stoprocentní pozornost o tom, že zbraň je vybitá. Proto má smysl jí dělat na střelnicích, při závodech a pod, kde se pohybují i jiní se svou vlastní činností. Pokud jste sami, nebo s někým kdo vám věnuje maximální pozornost a pokud máte jistotu že zbraň není nabitá (manipulace bez nábojů, a ty nejsou v dosahu) pak je myslím, rána jistoty zbytečná.
- beaver
Příspěvek#44 » pát 22. čer 2012, 08:22
Já si myslím, že je lepší používat pořád jeden postup (osobně preferuju postup s ránou jistoty - CZ75) a ten mít nadrilovaný a zažitý. Pouze v případě zbraní, kterým rána jistoty může škodit (např. CZ50/70), tuto nedělat. Každopádně je třeba se soustředit a používat hlavu pokaždé, když člověk manipuluje se zbraní.
- matyman2
Příspěvek#45 » pát 22. čer 2012, 08:28
Asi před týdnem jsem na tohle téma mluvil s letitým zkušebním komisařem, když se mi zlomil úderník na CZ 70 a on mi ho měnil. Jeho názor byl ten, že rána jistoty je vždy lepší, než cokoli jiného. U zkoušek prý přes deset let používal CZ 70 a za celou dobu měnil úderník jen jednou a to prý s ní střílelo i cvakalo naprázdno stovky lidí. Tak nevím, je to co člověk, to názor. Na druhou stranu proč po tom co jsem od něj vyslechl tu ránu jistoty nedat, když i on ji jako komisař doporučuje a úderník to zdá se vydrží a ikdyby ne, nový i s výměnou mě stál 200,-Kč, takže můj osobní názor je.: Rána jistoty radši ANO.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) matyman2 dne pát 22. čer 2012, 08:40, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí