Česká armáda chce vyměnit ruské vrtulníky za americké
- MarK
Příspěvek#1 » čtv 3. lis 2011, 12:18
E15 píše:Česká armáda chce vyměnit ruské vrtulníky za americké
Publikováno 3.11.2011 8:12
Česká armáda chce měnit ruské vrtulníky za americké. Ministerstvo obrany zamýšlí poslat až 32 nepotřebných obřích vrtulníků ruské výroby do Afghánistánu a místo nich získat 16 nových amerických malých strojů MH-6, zvaných ptáček (Little Bird). Píše to v dnešním vydání týdeník Ekonom s odvoláním na neveřejný návrh nové koncepce vrtulníkového letectva, který má k dispozici.
Výměna by se mohla odehrát již příští rok a protočilo by se v ní zboží za několik miliard. Česko by předalo americké vládě svých osm dopravních vrtulníků Mi-17 a 24 bitevních vrtulníků Mi-24. Američané je následně využijí k budování afghánské armády, která si na ruské technice hodně zakládá. Česká armáda by za ně nejspíše požadovala osm kusů MH-6 ve verzi bojové a osm ve verzi přepravní. Tržní cena těchto strojů dosahuje přibližně miliardy korun.
Vedení resortu obrany se k těmto nápadům zatím příliš vyjadřovat nechce. „Nevím, jakou cestou se k vám dostal materiál o obměně vrtulníkového parku, ale dovoluji si vás upozornit, že zmiňovaná varianta je jednou z nejstarších pracovních verzí,“ řekla Ekonomu mluvčí generálního štábu Mira Třebická. O konečné podobě vrtulníkového letectva se prý bude teprve rozhodovat.
O tom, že armáda dokončuje koncepci vrtulníkového letectva, informují i dnešní Lidové noviny, podle nichž by vojáci rádi měli americké vrtulníky Black Hawk, proslavené i filmem Černý jestřáb sestřelen.
Není však jasné, zda Američané budou chtít na jakoukoliv výměnu přistoupit. O vrtulnících jednal premiér Petr Nečas i při své návštěvě USA s prezidentem Barackem Obamou. Hovořili o projektu na vznik centra Severoatlantické aliance pro výcvik pilotů v Česku.
To má být vtip? Jedna z oblastí, kde je naše armáda opravdu špičková a naši piloti vyhrávají jednu mezinárodní soutěž za druhou, a oni naše vrtulníky pošlou do háje výměnou za taková prdítka?!

Trochu mi to připomíná onu slavnou výměnu MiGů 29 za polské Sokoly

- Vlada
Příspěvek#2 » pon 21. lis 2011, 01:04
No sice trochu vytahuju zombii, ale neda mi to.
Pochybuju ze by to skoncilo jen u tech Birdu, nejspis by je doplnily Black Hawky. Ale kdyby ano, jen to odpovida expedicnimu zamereni ACR a snaze setrit (naklady na provoz tech mrnavych mrch jsou mensi), oni uz ted jsou cesti vojaci v zahranici bezne prepravovani vrtulniky jinych zemi (a naopak ceske vrtulniky - pokud v misi vubec jsou - zase bezne prepravuji vojaky jinych armad), takze by se toho mnoho nezmenilo.
U Mi 24 neni co resit, protoze armada podle bile knihy do budoucna s bitevnimi vrtulniky uz nepocita, takze jejich vymena za zapadni stroje se jevi jako celkem vyhodna varianta, no a pak uz dava smysl i ta vymena Mi 17, protoze provozovat zapadni a vychodni masiny zaroven, je celkem kravina, kvuli vycviku pilotu (rotor se u zapadnich masin toci na opacnou stranu). Beztak k prechodu na zapadni techniku asi drive ci pozdeji dojit muselo i v tehle oblasti.
Kazdopadne nevidim duvod, proc by se meli cesti piloti na zapadnich masinach najednou zazracne zhorsit (kdyz jsou tedy tak "spickovi").
Nicmene jeste si rypnu - vymena Migu za Sokoly byla pro ceskou stranu samozrejme vyhodna a pokud by k ni nedoslo, cekal by Migy osud L 159 - hnily by ve skladech dodnes. Tedy pokud by je uz nekdo za pakatel nerozprodal na nahradni dily (neco co s L 159 bohuzel udelat nejde).
Ale urcitou podobnost (tedy v souvislosti s Mi 24) tu taky vidim - u Migu 29 bylo rovnez rozhodnuto o jejich vyrazeni z vyzbroje nezavisle na jejich nasledne vymene za Sokoly, ktera s tim rozhodnutim nemela nic spolecneho. Drtiva vetsina lidi si to vsak dodnes maluje tak, ze nebyt vymeny, letaji u nas 29 dodnes.
Nedelam si iluze, ze v pripade Mi 24 vs. MH-6 by se na to za 15-20 let vzpominalo jinak..
Pochybuju ze by to skoncilo jen u tech Birdu, nejspis by je doplnily Black Hawky. Ale kdyby ano, jen to odpovida expedicnimu zamereni ACR a snaze setrit (naklady na provoz tech mrnavych mrch jsou mensi), oni uz ted jsou cesti vojaci v zahranici bezne prepravovani vrtulniky jinych zemi (a naopak ceske vrtulniky - pokud v misi vubec jsou - zase bezne prepravuji vojaky jinych armad), takze by se toho mnoho nezmenilo.
U Mi 24 neni co resit, protoze armada podle bile knihy do budoucna s bitevnimi vrtulniky uz nepocita, takze jejich vymena za zapadni stroje se jevi jako celkem vyhodna varianta, no a pak uz dava smysl i ta vymena Mi 17, protoze provozovat zapadni a vychodni masiny zaroven, je celkem kravina, kvuli vycviku pilotu (rotor se u zapadnich masin toci na opacnou stranu). Beztak k prechodu na zapadni techniku asi drive ci pozdeji dojit muselo i v tehle oblasti.
Kazdopadne nevidim duvod, proc by se meli cesti piloti na zapadnich masinach najednou zazracne zhorsit (kdyz jsou tedy tak "spickovi").
Nicmene jeste si rypnu - vymena Migu za Sokoly byla pro ceskou stranu samozrejme vyhodna a pokud by k ni nedoslo, cekal by Migy osud L 159 - hnily by ve skladech dodnes. Tedy pokud by je uz nekdo za pakatel nerozprodal na nahradni dily (neco co s L 159 bohuzel udelat nejde).
Ale urcitou podobnost (tedy v souvislosti s Mi 24) tu taky vidim - u Migu 29 bylo rovnez rozhodnuto o jejich vyrazeni z vyzbroje nezavisle na jejich nasledne vymene za Sokoly, ktera s tim rozhodnutim nemela nic spolecneho. Drtiva vetsina lidi si to vsak dodnes maluje tak, ze nebyt vymeny, letaji u nas 29 dodnes.
Nedelam si iluze, ze v pripade Mi 24 vs. MH-6 by se na to za 15-20 let vzpominalo jinak..
-
silentnoise.cz - Příspěvky: 9
- silentnoise.cz
Příspěvek#3 » úte 22. lis 2011, 02:11
S pisatelem musim jedine souhlasit. Jinak jestli budeme mit LittleBirdy a k tomu ty krasavce Blackhawky, bude to jen dobre. Alespon nasi kluci v maskacich budou vypadat s Brenem v ruce vic jako drsnaci. Ted jeste aby dostali poradny m134 at to ma nejakou silu a je to parada. Myslim ze porad mame pocit ze Mi a Mig jsou bozi stroje. Ono to uz ale fakt neni pravda. Ovsem je fakt ze tohle bych si v Namesti nad Oslavou nedovolil rict, protoze by me ty "profici"z Mi35 ukamenovali za drzost... 

- MarK
Příspěvek#4 » úte 22. lis 2011, 02:25
Osobně naprosto pochybuju, že by nám US dali nějaké BlackHawky výměnou za Mi-čka, které budou obratem darovány do Afghanistánu. Ve zmiňovaném článku je ostatně uvedeno 8x Mi-17 + 24x Mi-24 -> 8+8x MH-6.
A mít jenom ty "mrňavé mrchy" je imho krok nazpět a daly by se nalézt lepší možnosti, kde šetřit... Třeba domluvit si zabezpečení vzdušného prostoru v rámci střední evropy s našimi sousedy a buď ukončit nadzvukové letectvo nebo ho provozovat společně s někým jiným (respektive jim platit za hlídání). Pro naši malou zemi mají vrtulníky určitě větší smysl než nadzvukové letectvo, které je i neúměrně drahé...
A mít jenom ty "mrňavé mrchy" je imho krok nazpět a daly by se nalézt lepší možnosti, kde šetřit... Třeba domluvit si zabezpečení vzdušného prostoru v rámci střední evropy s našimi sousedy a buď ukončit nadzvukové letectvo nebo ho provozovat společně s někým jiným (respektive jim platit za hlídání). Pro naši malou zemi mají vrtulníky určitě větší smysl než nadzvukové letectvo, které je i neúměrně drahé...
-
silentnoise.cz - Příspěvky: 9
- silentnoise.cz
Příspěvek#5 » úte 22. lis 2011, 14:51
asi mate pravdu. Realita je ovsem jako vzdy na urovni lobistu. Kdyz jsem slysel kluky z Caslavy mluvit o tom jaka je pro ne pripravena budoucnost tak je mi jasne ze se chysta dalsi lobisticka akcicka na podporu nejakeho pozadoveho miliardare. Nebal bych se rict ze ceska armada je schopna si objednat dvakrat raketoplan na mise dobre vule na mesici a sto kusu F16 bez zaruky na funkcnost. Je to to banda nul (nemyslim ze kluky kteri skutecne neco delaji) ale cele veleni CA je na vyhazov nebo zalobu. Ovsem jsem v CR tudiz jsem klidnej. takze za pet let hura do kosmu 

- spike-cz
- Vlada
Příspěvek#7 » úte 29. lis 2011, 23:46
Jenze nadzvukove letectvo bylo (asi jakozto "prestizni" druh vojska) nanestesti v bile knize odsouhlaseno a pocita se s nim nadale, tudiz se zkratka musi setrit jinde.
Jinak ve zminovanem clanku se rovnez tvrdi, ze je to "jedna z nejstarsich pracovnich variant", takze bych na tom nestavel. Jako krok zpet to nevidim, spise "krok stranou".
spike-cz: Mi 17 (a ruske vrtulniky obecne) jsou naopak pro prasne prostredi Afghanistanu velice vhodne, diky separatorum pevnych castic. Mene se jim opotrebovavaji motory a jsou tak i velice spolehlive, byt vykonove trochu zaostavaji.
Nicmene BlackHawky samozrejme spatne vrtulniky nejsou.
Jinak ve zminovanem clanku se rovnez tvrdi, ze je to "jedna z nejstarsich pracovnich variant", takze bych na tom nestavel. Jako krok zpet to nevidim, spise "krok stranou".
spike-cz: Mi 17 (a ruske vrtulniky obecne) jsou naopak pro prasne prostredi Afghanistanu velice vhodne, diky separatorum pevnych castic. Mene se jim opotrebovavaji motory a jsou tak i velice spolehlive, byt vykonove trochu zaostavaji.
Nicmene BlackHawky samozrejme spatne vrtulniky nejsou.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#8 » stř 30. lis 2011, 00:35
V každém případě to že je to "ruské" neznamená, že je to špatné.
Náklady na údržbu. logistiku a další věci jsou u ruských mašin jistě daleko nižší než u US.
Například na YouTube najdete krásné srovnání Kamov Ka-50/52 vs AH-64 Apache, výkony a cena.
Jasně tohle jsou jiné kategorie, ale například MI-24, nemá už vlastně ekvivalent v armádách nato.
No prostě nepatřím k těm pro které je vše US lepší, jen proto, že je to z US.
Náklady na údržbu. logistiku a další věci jsou u ruských mašin jistě daleko nižší než u US.
Například na YouTube najdete krásné srovnání Kamov Ka-50/52 vs AH-64 Apache, výkony a cena.
Jasně tohle jsou jiné kategorie, ale například MI-24, nemá už vlastně ekvivalent v armádách nato.
No prostě nepatřím k těm pro které je vše US lepší, jen proto, že je to z US.
- Vlada
Příspěvek#9 » čtv 1. pro 2011, 04:40
No ja kuprikladu zase nepatrim mezi vyznavace mytu o kvalite a spolehlivosti ruske techniky, se kterymi se tedy setkavam vyrazne casteji, nez s povidackami, ze co je z US je automaticky dobre. Ono i s tou cenou je to ponekud diskutabilni.
Je pravda ze obecne cokoliv z ruska, je levnejsi, nez totez z US, podminky v techto statech jsou vsak natolik jine, ze prime srovnani ceny je silne zavadejici (je to podobne, jako srovnavat vyrobek z Nemecka a vyrobek z Ciny). Navic ruska technika ma vesmes ponekud vetsi spotrebu nahradnich dilu, tedy jakmile jde o neco sloziteho, nabiteho elektronikou. U jednodussich stroju byva naopak spolehlivost vysoka (kuprikladu zminovane Mi-17), ale to je celkem samozrejme.
Videem na youtube bych se tedy opravdu neridil a to ani orientacne. Tam muzes narazit i na ruzna "srovnani", podle kterych je napr. T-72CZ lepsi nez Abrams, nebo Abrams levnejsi nez Pandur a podobne zhovadilosti. Ale verim, ze pro milovniky ruske techniky jsou takovato "srovnani" opravdu "krasna".
Ka-52 rozhodne nijak vyrazne lepsi vykony nez Apache nema (vlastne vetsinu jich ma tusim o chlup horsi) a naklady na provoz nizsi mit take nebude (ostatne je to i trochu vyssi vahova kategorie), prinejmensim ne v relativnich cislech.
Jakmile by takovy stroj byl zavedeny v zapadni armade, uz jen timhle samotnym faktem, logisticke naklady vyrazne vzrostou, proste kvuli uplne jinym cenovym podminkam v dane zemi a nelze je srovnavat s naklady v rusku. A samozrejme kdyz rusaci neco prodavaji na zapad, tak si rozhodne nejakou tu kacku prictou - vlastne to ani nemusi byt na zapad, Indie kuprikladu zaplatila za ruske tanky x-krat (uz si nepamatuji presna cisla) vic, nez ruska armada. Totez samozrejme plati i pro nahradni dily.
Je pravda ze obecne cokoliv z ruska, je levnejsi, nez totez z US, podminky v techto statech jsou vsak natolik jine, ze prime srovnani ceny je silne zavadejici (je to podobne, jako srovnavat vyrobek z Nemecka a vyrobek z Ciny). Navic ruska technika ma vesmes ponekud vetsi spotrebu nahradnich dilu, tedy jakmile jde o neco sloziteho, nabiteho elektronikou. U jednodussich stroju byva naopak spolehlivost vysoka (kuprikladu zminovane Mi-17), ale to je celkem samozrejme.
Videem na youtube bych se tedy opravdu neridil a to ani orientacne. Tam muzes narazit i na ruzna "srovnani", podle kterych je napr. T-72CZ lepsi nez Abrams, nebo Abrams levnejsi nez Pandur a podobne zhovadilosti. Ale verim, ze pro milovniky ruske techniky jsou takovato "srovnani" opravdu "krasna".
Ka-52 rozhodne nijak vyrazne lepsi vykony nez Apache nema (vlastne vetsinu jich ma tusim o chlup horsi) a naklady na provoz nizsi mit take nebude (ostatne je to i trochu vyssi vahova kategorie), prinejmensim ne v relativnich cislech.
Jakmile by takovy stroj byl zavedeny v zapadni armade, uz jen timhle samotnym faktem, logisticke naklady vyrazne vzrostou, proste kvuli uplne jinym cenovym podminkam v dane zemi a nelze je srovnavat s naklady v rusku. A samozrejme kdyz rusaci neco prodavaji na zapad, tak si rozhodne nejakou tu kacku prictou - vlastne to ani nemusi byt na zapad, Indie kuprikladu zaplatila za ruske tanky x-krat (uz si nepamatuji presna cisla) vic, nez ruska armada. Totez samozrejme plati i pro nahradni dily.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#10 » čtv 1. pro 2011, 17:26
To jsem byl trošku nepochopen, ale v podstatě souhlasím. YT pro mne není berná mince a je pravda, že KA-50/52 je festovní stroj, nic méně ta mocnost jejich strojů, je známá, pochopitelně nejlepší jsou RU stroje se západní avionikou. Tanky a spol. bych nesrovnával, to je diskutabilní. V každém případě tvrdím, že to, že je to "ruské" neznamená, že je to špatné. Navíc Little Bird je například pro Prostějováky a podobně jistě maximálně přínosný.
Ceny no to je už na jinou debatu.
Ceny no to je už na jinou debatu.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva