Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Gregory

Příspěvek#5866 » úte 13. bře 2018, 16:46

Nejlepší je zajít si na střelnici, kde budeš dělat zkoušku. Také mě to čeká, protože E rozšiřuju o C. Mě pistoli nedají...(asi), ale určitě tam bude kulovnice a brokovnice...

Shirako

Příspěvek#5867 » úte 13. bře 2018, 18:12

Já vím, ale mám mezi přáteli 2 držitele ZP. Takže pravidelně trénuji s čezetou a přidám hold ještě malorážku. Ale brokovnici nikdo nemá. Nicméně, před zkouškou až budu vědět střelnici, tak si půjdu pochopitelně vyzkoušet všechny zbraně. Žádost si budu podávat na Praze 5, na Smíchově. Máte někdo info, když si to tam podám, jak dlouho to trvá přibližně ke zkoušce?

Gregory

Příspěvek#5868 » úte 13. bře 2018, 20:18

Hele já podal včera .. a mohl jsem vybrat termín za cca 14 dní až do července.. dal jsem si to na konec května .. času dost na důkladnou přípravu případné půjčení zbraní někde na střelnici.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5869 » stř 14. bře 2018, 14:56

4shikaro:

Komisar: "Bohuzel, neda se nic delat, odlozte zbran, zkouska timto konci se zaverem "Neprospel", jelikoz jste prubezne udelal tuto, tuo a tuto chybu - to je troji poruseni bezpecnosti. Kdyz by se Vam to povedlo udelat za sebou, ohrozil byste sebe nebo nekoho jineho. Kde jste byl na kurzu? Tam se tohle uci."
Zadatel: "Ja na kurzu nebyl, me ucil bracha/kamarad, on uz dlouho strili, ale o tomhle mi nic nerikal."

Toto je pomerne casty zpusob ukonceni zkousky.

Ja ti nechci nutit, abys na kurzy chodil, ale nez Te nekdo zacne pripravovat, zkus se ho zeptat, jestli zna narizeni vlady 315/2011, predevsim jeho prvni prilohu... Kdyz nebude tusit, dej mu jeste napovedu, ze jde o novy zkusebni rad platny od 1.8.2017... Jestli to nebude dokonale znat, pocitej s tim, ze mas slusnou sanci vyletet a zkouska te bude stat totez, co by te stal kurz.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5870 » pát 16. bře 2018, 16:23

Cituji z realnych zkusenosti:
Musím říct, že jsem byl na přípravném kurzu u jednoho komisaře a jsem překvapený jaké rozdíly mezi nimi jsou. Ať se jedná o pokyny - například v kurzu bylo připravit pouze, že si vezmu ochranné prostředky a na zkoušce to znamenalo už rovnou páskování a až na nabít se dal zásobník do zbraně. Nebo v hlášení při kontrole zbraně, na kurzu jsem jen říkal, vytáhnu zásobník, pohledem zkontroluju nábojovou komoru a rána jistoty a na zkoušce, vytáhnu zásobník, hlásím zásobník prázdný, kontroluju nábojovou komoru hlásím nábojová komora prázdná, musel jsem kontrolovat zásobníkovou šachtu a zahlásit že je prázdná (o tom na kurzu vůbec nepadlo slovo a jednu holku na tom, že nenahlásila zásobníková šachta prázdná, vyrazil) a rána jistoty. Další odlišnost, při povelu odložit zbraň, chtěl vždy, aby byl závěr v zadní poloze, aby vyhazovací okénko bylo otevřené, v kurzu zase po dostřílení chtěl jen vytáhnout zásobník a po dostřílení byl závěr automaticky v zadní poloze, pak se měl jen shodit, tady musel být pořád v zadní pozici.

Aby v tomhle nedochazelo k rozkolum, tak:
a) je tu novy zkusebni rad, ktery jasne stanovi 4 povolene 1 nepovolenou formu ukonceni kontroly zbrane a jeji odlozeni
b) pokud komisar chce jen jednu z nich, musi to mit oporu v provoznim radu strelnice (napr. povinnost odkladat se zaverem vzadu)
c) v tom pripade to proste musi nahlas rict (v ramci pouceni s provoznim radem)

d) pokyny koimsare musi byt zrejme, jasne... "Pripravit" je spatny pokyn... To muze znamenat od nasazeni bryli az po stazeni kalhot a pripravu neceho jinyho. "5 naboju do zasobniku nabijet" a "zbran nabiket" s tim, ze pri briefingu reknu, ze zbran nabijet = i pretahnout zaver - to mi prijde dostatecne jasne.

Neexistuje, aby byl nekdo vyhozen za to, ze neco nezahlasil. U zkousky je podstatne, co se UDELA. Spis bych veril, ze to to devce tu verzi trochu zredukovalo...

Dragunov

Příspěvek#5871 » pát 16. bře 2018, 19:55

marinakus píše:Učit se pouze videem skládání brokovnice moc nedoporučuji. Každý je zručný jinak a občas má problémy se složením i ten, kdo měl i přímo konkrétní zbraň v ruce při nácviku. Určovat k manipulaci i brokovnici při holém Ečku moc obvyklé není ale vyloučeno také ne.

Jo to jsem napsal fakt blbě. Tu brokovnici ne no. Složení se mi taky párkrát nepovedlo to je fakt. Taky jsem se bál by mi ji nedaly vzhledem k tomu, že jsem dělal jinde než ten kurz, ale uklidňoval jsem se tím, že když ji zkontroluju tak pak už se s tím přeci jen poperu a že tím nikoho neoohrožuju. Naštěstí jsem to ale nemusel řešit, byl jen krátká, takže bychto zvládl i bez kurzu a bez kamarádů. Kurz mi dal jistější brokovnici, epesní grif na CZ 75 ale hlavně klid.

Indian

Příspěvek#5872 » pát 16. bře 2018, 22:38

Doporučuji udělat si kurs tam kde budete dělat zkoušky. Solidní střelnice to s vámi natrénuje s konkrétními zbraněmi, na kterých budou zkoušky.
Co se týče střelby z brokovnice, tam stačí když vás následují se zavazanyma očima k terči. Nedá se netrefil:).
Při praktické zoz pamatovat že vždy když vezmu zbraň do ruky, první je kontrola zbraně ať je příkaz k činnosti jakýkoliv. Tedy nejdřív zásobník ven a zkontrolovat komoru, šachtu a mířenou ránu jistoty . A po celou dobu mířit do bezpečného prostoru. Totéž před odložením zbraně.
Pokud nastrilite tak to musíte udělat.

ViralWinter

Příspěvek#5873 » sob 17. bře 2018, 07:57

Drobná poznámka k to brokovnici: Je sice pravda, že se nedá netrefit, noví střelci ale mají tendenci "ze strachu" při očekávání kopance tlačit hlavně dolů ještě před výstřelem a posypat brokama spodní půlku terče. Takže, myslete na to a odvahu ;)

Petzold

Příspěvek#5874 » sob 17. bře 2018, 12:20

I z brokovnice se samozřejmě dá na 25 m netrefit terč tak, že tam není ani jeden brok. Zcela reálná zkušenost u 3 uchazečů. ;)

Indian

Příspěvek#5875 » sob 17. bře 2018, 19:23

U mých zoz jsem byl svědkem, že asi tak 18letý uchazeč netrefil 4x z 5 ran terč malorážkou. Dělal si B a C.
Tak jsem nechápal, proč vlastně si ZP dělá. A pokud musel (třeba kvůli škole) tak proč si alespoň trošičku nenatrénoval. A vymlouval svůj výsledek potom, že ta puška je divná...
Potom jsem z ní střílel já. A komisař se jen zeptal, jestli je opravdu divná. Nebyla.
Na zkoušku je třeba se učit a taky nastřílel.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5876 » ned 18. bře 2018, 11:13

Stalo se mi nedavno neco podobneho... Uchazec prisel... Ze ani nechce nastrelne... V podstate nad ramec jsem mu doporucil, ze by bylo fajn si je vzit... Tak si je vzal a vsechny 3 nedaleko od sebe, ale tesne nad 1kou na 12ti hodinach... Tak mu rikam: "vite, co mate delat?"... Zakejval hlavou... Sel na ostry, poslal jich tam 5, 2 byly v 1ce, 3 nad... Zkousel se hadat... Tak jsem ho nad ramec zkousky nechal cekat dalsi 3 lidi, co strileli... Vsem to slo o neco vys (bylo to nastrelene na spodni okraj cernyho), ale vsichni si s tim poradili bez problemu... Pak snad i tenhle neuspesnej pochopil, ze to fakt neni chyba zbrane a prijal vysledek s tim, ze skutecne uznal svoji chybu (ne, ze bych mu to jinak uznal, ale dost dbam na to, aby kazdy neuspesny vedel presne, za co vsechno a proc byl neuspesny a ze je to on, kdo je zodpovedny za svuj vysledek, ne ja nebo zbran).

Dragunov

Příspěvek#5877 » ned 18. bře 2018, 21:26

Větu brokovnicí nejde netrefit jsem slyšel několikrát, včetně zkoušky. Když jsem byl na kurzu překvapilo mě, čím že se to střílí. (předpokládal jsem tak 8mm koule a ona taková pepřenka) Na zkouškách se mnou byl kluk co střílel všechno. Malorážku dal pistoli dal a brokovnici tam poslal rychle za sebou a ve výsledku tam ty zásahy těžce hledali.

scorpions.cz

Příspěvek#5878 » ned 18. bře 2018, 23:06

Já jsem měl na posledních zkouškách staršího chlapíka , skupiny BC. Říkám si nebudu ho mořit při manipulaci krátkou , a na povel "rozeberte brokovnici" to skončilo tím , že nevím jak .

ptarmigan

Příspěvek#5879 » stř 21. bře 2018, 17:51

Bach na brokovnici s "čistým Ečkem". Hoch, co dělal manipulaci se mnou, na tohle vyletěl. I přes upozornění při manipulaci neustále sklápěl hlavně k betonové podlaze a nějak nezvládal dodržet při rozborce bezpečný prostor. Na dotaz od komisaře přiznal, že brokovnici nikdy v ruce neměl, ale "viděl to mockrát na videu".

ren

Příspěvek#5880 » stř 21. bře 2018, 18:09

Hm, z brokny jsem měl před zkouškama vítr, drtil jsem teorii, studoval značky na hlavních, u kamaráda myslivce jsem do omrzení rozebíral a skládal jeho kozlici. Na zkouškách se komisař v brokně vyžíval (relativně dávno před platností nových pravidel), k dispozici stará IŽka a všem zkoušeným dotazy typu můžete z toho střílet ocelové broky? Jak to poznáte? Jaké to má zahrdlení? Jakou to má ráži, můžete z toho střílet kratší patrony? Dneska mám pumpu, je na ní napsáno 12/76 a 2/3 toho, za co se vyhazovalo, je mi k prdu.

Zpět na