Prodloužení zbrojního průkazu v roce 2014

susa

Příspěvek#1 » ned 1. pro 2013, 09:38

Pokud se Vám přihodí jako mně, že Vám bude končit platnost ZP v druhé části roku 2014, doporučuji si pohlídat termín podání žádosti. Pokud Vám to vyjde tak, že máte platnost ZP do dne 2.9.2014 a výše, pak se vyplatí podat žádost až v červenci (2.7.2014 je středa – bývá úřední den). Dne 1. července 2014 totiž nabyde účinnosti zákon č. 170/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, který v tomto směru držitelům ZP jde vstříc – prodlužuje platnost ZP z 5 na 10 let. To znamená, kdo si prodlouží platnost po 1.červenci, ušetří si poplatky a běhání v roce 2019. Procedura bude podle novely stejná jako dosud, pouze k vydání nového ZP bude třeba jen jedna fotografie místo dvou.

maribor

Příspěvek#2 » ned 1. pro 2013, 11:48

Mě se to teda zatím netýká , ale postřech je to dobrý... :idea:

pesi

Příspěvek#3 » ned 1. pro 2013, 14:19

Já jsem horší případ. Platnost mi končí v polovině 8. měsíce. Zatím doporučovaný postup je, zažádat co nejpozději to jde, s prosbou "aby rozhodnutí" bylo učiněno až po 1.7. Tím by se mělo zajistit aby nový ZP byl už s platností na 10 let. ALE není to zaručené. Mgr. Bačkovská z MV na letošní valné hromadě LEXu říkala, že se MV pokusí pro tyto "speciální" případy vydat nějaký prováděcí pokyn.

susa

Příspěvek#4 » pát 6. čer 2014, 10:47

Dnes (6.6.2014) jsem byl na PČR v Brně pro formulář a v kanceláři kde přijímají žádosti mi sdělili, že pro ně je podstatné datum podání žádosti. Potvrdili mi, že když podám žádost v červnu, zaplatím kolek 300 Kč a budu to mít na 5 let, pokud podám žádost v červenci, bude to za 400 Kč a bude to na 10 let, takže jak je to s tím prováděcím pokynem, nevím. Každopádně půjdu tam až v červenci a bude na 10 let pokoj.
Ještě jsem zjišťoval proceduru, kdy při podání žádosti si musím přinést kolky a zaplatit, a při přebírání nového zbrojáku se mají přinést ty zbraně ke kontrole. Blbý je, že tyto dvě dost podstatné informace jim tam na nástěnce nevisí.
Pokud někdo víte něco bližšího, písněte to sem.
Susa

pajapety

Příspěvek#5 » pát 6. čer 2014, 11:52

To Susa: presne tak. Zbrojak mi konci prave 2.9., tak budu zadat az posledni mozny den pro mne tj. 2.7. :D

susa

Příspěvek#6 » čtv 12. čer 2014, 07:26

Tak jsem v zákoně našel potvrzení výše uvedeného:
§ 82 Řízení o žádosti o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence zahájené před nabytím účinnosti tohoto zákona se dokončí podle dosavadních předpisů.

k poplatkům (Sazebník, položka 30, bod 3.):
Správní úřad může snížit poplatek za vydání nového zbrojního průkazu na 400 Kč bez přihlédnutí ke
skupinám rozsahu oprávnění, uplyne-li doba platnosti zbrojního průkazu.

Je to všechno tedy jasné a zákonem dané.

susa

Příspěvek#7 » stř 16. črc 2014, 14:16

Tak poslední příspěvek k této záležitosti - průkaz už "doma", trvalo jim přesně týden, než jsem byl vyzván k vyzvednutí ZP.
Termínově toto vlákno už neaktuální, tak jen shrnu poznatky:

1. na úřad přijít s jednou fotografií a kolky v hodnotě 400 CZK. Formulář vyzvednu a na místě vyplním. Ještě potřebuji občanku a zbrojní průkaz.
2. po vyzvání opět s občankou a zbrojákem a tentokrát i se zbraněmi a jejich průkazy ke kontrole přijdu na úřad pro nový ZP. Úředník zkontroluje čísla zbraní a průkazy a za pár minut donese nový ZP.
Co mne akorát zarazilo, že v něm nebylo vyznačeno oproti starému povolení nosit zbraň, ale úředník vysvětlil, že už se to nevypisuje, že to je automaticky bráno s příslušnou skupinou ZP ozn."E".

stunik

Příspěvek#8 » pon 4. srp 2014, 08:53

Zdravím, nevíte jak je to kluci se zdravotní prohlídkou na zbroják sk. D ? Mám v kalendáři poznamenáno, že mám do 6.8.2014 předložit zdravotní posudek (po 2,5 letech) od července platí novela zákona, tak si myslím, že bych logicky na prohlídku nemusel a že platí až do konce zbrojáku...?

tslaby

Příspěvek#9 » pon 4. srp 2014, 09:42

Presne tak to je ;-) taky jsem se na to ptal na policii a bylo mi receno, ze az bude koncit zbrojak.

Mobster

Příspěvek#10 » pon 4. srp 2014, 12:35

Na všechny zbrojáky vydané před 1.7. 2014 (resp. všechny zbrojáky, o jejichž vydání bylo zažádáno před 1.7. 2014) se vztahuje starý zákon o zbraních, tzn. po dobu platnosti starého ZP platí pořád staré lhůty (takže platnost zdravotního posudku na sk. D zůstává 2,5 roku).

tslaby

Příspěvek#11 » pon 4. srp 2014, 13:21

Toto mi rekli policiste na mem zbranovem inspektoratu. Mam take skupinu D a bylo mi sdeleno to, co jsem napsal. Zdravotni prohlidka u ZP sk. D se prodluzuje i u drive vydanych ZP na 5 let.

mikymoto

Příspěvek#12 » pon 4. srp 2014, 13:57

No to by ale dost dobře nedávalo smysl. Posudek zdravotní způsobilosti se u Déčka dodával v 1/2 délky platnosti ZP. Dříve tedy po 2,5 roku (platnost ZP 5 let), nově 5 let (platnost ZP 10 let). Pokud máš starý ZP s platností 5 let, tak těžko může dojít k prodloužení lhůty pro dodání zdravotní způsobilosti na dobu stejně dlouhou jako vlastní ZP - tedy opět na 5 let. To by v extrému mohlo znamenat, že by jsi zdravotní posudek odevzdával po uplynutí platnosti stávajícího ZB (což je samo o sobě nesmyslné).
Stejně tak není možné aby zákon měnil něco retrospektivně. Co bylo vydáno do 30.6. 2014 se řídí původním zněním zákona č. 119/2002. Co bylo vydáno po 1.7. se řídí novelou. Podle mě to pánové u Vás na oddělení zbraní špatně pochopili.
Opravte mě jestli už blouzním :shock:

klabator

Příspěvek#13 » pon 4. srp 2014, 14:23

Zdravím vespolek.. moc to sem nepatří ale chci se zeptat.. dnes jsem si šel pro svůj právě vydaný ZP. Mám skupiny ABDE, ale co mě zaráží je doba platnosti, počítal jsem s tím že když mám D tak doba platnosti bude jenom 5 let ale na průkazu je napsána platnost 10 let. Jedná se o omyl a mám s tím zajít na policii aby to nějak opravily nebo s tím dělat něco jiného? díky za odpověď

scorpions.cz

Příspěvek#14 » pon 4. srp 2014, 14:33

Platnost je v pořádku,ale za 5 let si musíš dojít k doktorovi na prohlídku

klabator

Příspěvek#15 » pon 4. srp 2014, 14:41

ahaa... tak jo díky moc :)

Zpět na