„Zbraňová amnestie“ 2014
- pelanj
Příspěvek#136 » stř 21. led 2015, 21:37
Georg: To je přesně to, o čem mluvím. Spáchal jiné trestné činy, mohl dostat 20 let, ale nedostal.
Roman: Třeba v Dánsku je to tak, že nalezenou věc odevzdáš na Policii. Pokud se do roka nepodaří najít vlastníka, tak daná věc připadá nálezci. To je víc fér, než když to propadne eráru. Ty argumentuješ Francií, já zase USA a První republikou. Vybrat si může každý.
Francis, Poli: Tak ještě jednou. V době ne-amnestie NENÍ možná legalizace takového nálezu. Čekáním na amnestii se dotyčný dopouští trestného činu. Proto by měla být amnestie trvalá.
Všichni argumentují výmluvou kriminálníka, že jde legalizovat. Kolik takových případů bylo minulý rok? Kdyby kriminálníkovi hrozilo pouze zabavení zbraně, tak by ji vydal spíš než když hrozí vězení. Pak bude prostě rovnou střílet.
Roman: Třeba v Dánsku je to tak, že nalezenou věc odevzdáš na Policii. Pokud se do roka nepodaří najít vlastníka, tak daná věc připadá nálezci. To je víc fér, než když to propadne eráru. Ty argumentuješ Francií, já zase USA a První republikou. Vybrat si může každý.
Francis, Poli: Tak ještě jednou. V době ne-amnestie NENÍ možná legalizace takového nálezu. Čekáním na amnestii se dotyčný dopouští trestného činu. Proto by měla být amnestie trvalá.
Všichni argumentují výmluvou kriminálníka, že jde legalizovat. Kolik takových případů bylo minulý rok? Kdyby kriminálníkovi hrozilo pouze zabavení zbraně, tak by ji vydal spíš než když hrozí vězení. Pak bude prostě rovnou střílet.
- pelanj
Příspěvek#137 » stř 21. led 2015, 21:41
Nemluvě o tom, že by třeba stačilo nedovolené ozbrojování podmínit trestní minulostí, třeba jako pro vydání ZP. Akorát stát šrouby pouze utahuje, tak je to jen taková akademická debata. Byl bych také třeba pro jasnou aplikaci Castle Doctrine, toho se ale asi taky nedočkáme.
- RomanB74
Příspěvek#138 » čtv 22. led 2015, 11:00
>Pelanj:
V podstatě v naší diskuzi řešíme dvě otázky.
1) Šlo by zákon o zbraních o něco ,,zlepšit", aby byl více ,,User Friendly" a přitom existovaly dostatečně silné nástroje proti kriminálním živlům? - Určitě, vždy je o zlepšovat.
2) Potírá současná podoba ZoZ a vládou řízené zbraňové amnestie (v ČR) nějakým výraznějším způsobem osobní svobody a omezuje občany na jejich právech? - Neřekl bych. Já osobně jsem se současným stavem spokojen. Nehledám zapomenuté zbraně ,,po půdách" cíleně. Omezení na zbraně kategorie A mne rovněž nijak nediskriminuje. Ozbrojen být mohu a mohu vlastnit zbraní tolik, kolik si mohu finančně (a prostorově) dovolit.
Samozřejmě, může dojít k neočekávaným až extrémním situacím, kdy se objeví neregistrovaná zbraň po osobě blízké a to v době mimo probíhající zbraňovou amnestii a přitom se nemusí jednat o zbraň nabytou nelegálně - viz problematika perkusních revolverů dříve zařazených do kategorie "D" a později přesunuty mezi "C". Pak by se jistě hodil nějaký dodatek k ZoZ umožňující za určitých podmínek jakési individuální řešení vzniklé situace.
V podstatě v naší diskuzi řešíme dvě otázky.
1) Šlo by zákon o zbraních o něco ,,zlepšit", aby byl více ,,User Friendly" a přitom existovaly dostatečně silné nástroje proti kriminálním živlům? - Určitě, vždy je o zlepšovat.
2) Potírá současná podoba ZoZ a vládou řízené zbraňové amnestie (v ČR) nějakým výraznějším způsobem osobní svobody a omezuje občany na jejich právech? - Neřekl bych. Já osobně jsem se současným stavem spokojen. Nehledám zapomenuté zbraně ,,po půdách" cíleně. Omezení na zbraně kategorie A mne rovněž nijak nediskriminuje. Ozbrojen být mohu a mohu vlastnit zbraní tolik, kolik si mohu finančně (a prostorově) dovolit.
Samozřejmě, může dojít k neočekávaným až extrémním situacím, kdy se objeví neregistrovaná zbraň po osobě blízké a to v době mimo probíhající zbraňovou amnestii a přitom se nemusí jednat o zbraň nabytou nelegálně - viz problematika perkusních revolverů dříve zařazených do kategorie "D" a později přesunuty mezi "C". Pak by se jistě hodil nějaký dodatek k ZoZ umožňující za určitých podmínek jakési individuální řešení vzniklé situace.
- Francis
Příspěvek#139 » čtv 22. led 2015, 12:03
Nechte to už asi být. Je to diskuze o ničem.
Primárně toto vlákno bylo určené k diskuzi o tom, jak se kvéry odevzdávají během amnestie, jak se na to tváří četníci, kdy se Vám kvér vrátil, atd, atd . . . a ne diskutovat o tom, jestli zavést trvalou amnestii, nebo ne. Před nedávnem (někdy během amnestie) o tom vyšel článek ve Střel.Revue, že "trvalá amnestie" je nesmysl.
Nechť si to tam tedy zastánci trvalé amnestie přečtou.
Pište sem prosím jen věci k vráceným kvérům, kdy jste odevzdali, kdy se Vám to vrátilo, etc . . . Zákony a jejich rušení, či změnu řešte jinde, anebo se nechce zvolit v příštích volbách.
Primárně toto vlákno bylo určené k diskuzi o tom, jak se kvéry odevzdávají během amnestie, jak se na to tváří četníci, kdy se Vám kvér vrátil, atd, atd . . . a ne diskutovat o tom, jestli zavést trvalou amnestii, nebo ne. Před nedávnem (někdy během amnestie) o tom vyšel článek ve Střel.Revue, že "trvalá amnestie" je nesmysl.
Nechť si to tam tedy zastánci trvalé amnestie přečtou.
Pište sem prosím jen věci k vráceným kvérům, kdy jste odevzdali, kdy se Vám to vrátilo, etc . . . Zákony a jejich rušení, či změnu řešte jinde, anebo se nechce zvolit v příštích volbách.
- fixfokus
- Jirka-t
Příspěvek#144 » úte 5. dub 2016, 18:10
Měl bych dotaz k průběhu registrace amnestované zbraně, což je pro mě nyní aktuální. Na výzvu PČR k možnosti získaní potřebných dokladů pro vydání zbraně (je na to 6 měsíců), jsem potřebné získal a čeká mě teď ten nejpříjemnější krok, tedy vyzvednutí zbraně. Ale s největší pravděpodobností nebude mít platné značky a vzhledem k tomu, že zbraň je v bezvadném stavu a nepředpokládám, že by něco bránilo funkčnosti, jsem se asi už rozhodl, že ji případně nechám ověřit, abych z ní mohl střílet. A ted moje otázka, je možné zařídit zkušebnu ještě před registrací, abych se vyhnul zbytečnému povolení a PZ, celkem za 500,- pro sběratelské účely, nebo mám smolíka a musím to absolvovat dvakrát, prvně na Ačko a pak na B,Ečko? Setkal jste se někdo s tímto případem?
- Jirka-t
Příspěvek#146 » úte 5. dub 2016, 18:20
S tím tak nějak počítám, ale záměrně jsem neuvedl informaci, kterou jsem dostal od policistky, která se mnou vyřizovala žádost o ZP a tvrdila mi, že musím prvně na Ačko a pak případně si zařídit zkušebnu. Ale vzhledem k tomu, že mi tvrdila ještě nějaké věci, o kterých nejsem až tak úplně přesvědčen, že jsou pravdivé, neuváděl jsem to tady a čekal na reakci zde.
Teoreticky by to mohlo fungovat jako při nákupu, tzn. dají mi zbraň, já mám 10 dní na registraci a během toho si udělám zkušebnu a registraci dám rovnou na B+E. Alespoň mě to příjde jako totožná situace. Mám jim teda rovnou předložit žádost o povolení na sport a ochranu?
Teoreticky by to mohlo fungovat jako při nákupu, tzn. dají mi zbraň, já mám 10 dní na registraci a během toho si udělám zkušebnu a registraci dám rovnou na B+E. Alespoň mě to příjde jako totožná situace. Mám jim teda rovnou předložit žádost o povolení na sport a ochranu?
- marinakus
Příspěvek#147 » úte 5. dub 2016, 18:25
Koukni do zákona. Jsi povinen předložit zbraň ČÚZZS do 20-ti dnů od vyzvání policií. Nic jiného nikde není. S výsledkem zkoušení jsi povinen se dostavit do 10-ti pracovních dnů na policii a řešit situaci podle toho jak dopadla. Takže buď registrovat nebo dle zákona jiné alternativy. Paní policistka by se měla asi juknout.
- Prak88
Příspěvek#148 » úte 5. dub 2016, 21:08
V rámci amnestie jsem odevzdal 2 krátké zbraně, po provedené balistice jsem byl vyzván k převzetí, nákupní povolení jsem si nechal vystavit předem. Po odevzdání nákupních povolení jsem obdržel průkaz zbraně, s ohledem na skutečnost, že jedna ze zbraní byla válečné výroby a měla pouze říšské přejímací značky v průkazu zbraně bylo uvedeno "Neschváleno ke střelbě", následně jsem dal zbraň do zkušebny, ta obdržela zkušební značky a já certifikát o provedené zkoušce, s tím jsem šel na své oddělení PČR, kde jsem dostal nový průkaz bez uvedeného omezení, dokonce bez správního poplatku. Druhá zbraň byla předválečná a měla předválečné značky, které byly bez problému uznány, tato dostala průkaz zbraně bez omezení na první pokus. ZP mám B,D,E nemám A, i přesto jsem obě zbraně zbraně obdržel ihned po odevzdání nákupního povolení, byť jednu s uvedeným omezením, pouze s doporučením co musím udělat pokud chci zbraň použít ke střelbě.
Jen pro doplnění, přístup všech policistů při odevzdání zbraní i vydávání dokladů byl velice profesionální a vstřícný.
Jen pro doplnění, přístup všech policistů při odevzdání zbraní i vydávání dokladů byl velice profesionální a vstřícný.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí