Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#1231 » pon 8. čer 2015, 20:57

To jo... soukromý pohádky mám nejradši :D

martin155

Příspěvek#1232 » pon 8. čer 2015, 21:15

Ještě by mě zajímalo, jestli se u zkoušky nějak do hloubky řeší závěrové/bicí/spoušťové systémy a nauka o střelivu.

HonzaLBC

Příspěvek#1233 » pon 8. čer 2015, 21:15

Dobře si to pamatuju, ještě před rokem bylo "A" bez nároku na oporu.

Sbírka zákonů ČR
Předpis č. 384/2002 Sb.
Vyhláška Ministerstva vnitra o provedení některých ustanovení zákona o zbraních
Zrušeno od 01.07.2014 (115/2014 Sb.)

§ 4
Obsahová náplň praktické části zkoušky

4) Střelba se provádí na střelnici (§ 52 zákona) v poloze vstoje. Oporu zbraně při střelbě může použít pouze žadatel o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B, jde-li o střelbu z dlouhé zbraně, nebo zbrojního průkazu skupiny C. Při střelbě z kulové zbraně se použije kulový náboj s jednou střelou a z brokové zbraně brokový náboj s hromadnou střelou.

cipis

Příspěvek#1234 » pon 8. čer 2015, 21:31

No, to bylo tím, že na A se z dlouhé nestřílelo ;-)

Serz

Příspěvek#1235 » pon 8. čer 2015, 21:33

marinakus píše:To jo... soukromý pohádky mám nejradši :D

jen jestli nejsi nejaky drzy, kapitane :D

HonzaLBC

Příspěvek#1236 » pon 8. čer 2015, 21:44

cipis píše:No, to bylo tím, že na A se z dlouhé nestřílelo ;-)

Tak proč se tam píše tohle? :-)

Sbírka zákonů ČR
Předpis č. 384/2002 Sb.
Vyhláška Ministerstva vnitra o provedení některých ustanovení zákona o zbraních
Zrušeno od 01.07.2014 (115/2014 Sb.)

§ 5
Celkové vyhodnocení zkoušky

5) V praktické části zkoušky je žadatel hodnocen stupněm "prospěl", jestliže vedle zvládnutí činností uvedených v § 4 odst. 1 při střelbě na pevný cíl dosáhne
a) nejméně dva zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně dva zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně dva zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny A,

Serz

Příspěvek#1237 » pon 8. čer 2015, 22:12

v zasade souhlasim, vyhlaska skutecne takhle mluvi, avsak...
HonzaLBC píše:Oporu zbraně při střelbě může použít pouze žadatel o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B, jde-li o střelbu z dlouhé zbraně, nebo zbrojního průkazu skupiny C.

semanticky vzato, zadatel o vydani ZP sk. C smi uzit opory nezavisle na tom, jestli je to dlouha/kratka

HonzaLBC píše:nejméně dva zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně dva zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně dva zásahy...(atd)

tady pro zmenu ja vidim logicke "AND", tj. da si dlouhou, da si kratkou, nebo to tam nasype brokovnici...

HonzaLBC

Příspěvek#1238 » pon 8. čer 2015, 22:32

Serz píše:semanticky vzato, zadatel o vydani ZP sk. C smi uzit opory nezavisle na tom, jestli je to dlouha/kratka

Žadatel o sk. C by asi vážně směl použít oporu pro krátkou, ale protože krátkou nestřílí, tak je mu opora pro krátkou asi k ničemu :-)

c) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut a nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny C,

martin155

Příspěvek#1239 » úte 9. čer 2015, 00:39

Stačí se na praktickou část naučit manipulaci a popis zbraně, nebo se ptají i na funkci mechanizmů zbraní a střelivo?

Rough boy

Příspěvek#1240 » úte 9. čer 2015, 06:12

To máš různý. Některýho komisaře víc zajímají značky zkušebny, některého pojistky na zbraních, další se ptá jaký je rozdíl mezi 9x19 a 9mm para nebo kde najdeš na brokovnici ráži...
Doporučuji přečíst tady těch 80 stránek (jedno odpoledne) a budeš mít jasno v tom, co komisaři chtějí nebo ne. Co komisař, to něco jinýho.

marinakus

Příspěvek#1241 » úte 9. čer 2015, 07:45

Honza LBC : teoreticky máš s tím A-čkem a oporou pravdu, prakticky se nechalo A-čkaře bouchnout z krátké kulové a tím to končilo.... byla tam možnost výběru zbraně - ta nakonec zůstala, akorát už není na výběr brokovnice (možné to samozřejmě je ale ještě jsem se nepotkal s nikým, kdo by měl ZP pouze sk. A)

hugofalfar

Příspěvek#1242 » úte 9. čer 2015, 10:30

Já když dělal loni (ještě platil starý zákon) Béčko, tak dlouhou jsme stříleli bez opory, ale myslivcům nabídli oporu. Proto mě docela překvapilo, kolik myslivců tam bylo na opravkách, že nenastříleli dlouhou.

marinakus

Příspěvek#1243 » úte 9. čer 2015, 10:41

Je fakt, že pokud dělá někomu u zkoušek problém střelba, je to většinou právě z dlouhé kulové. Terč je přece jen menší a vzdálenost větší než u krátké. Každopádně, pokud by někdo nenastřílel bez opory B a podal si stížnost, vidím to jako problém podle starého i nového zákona, pokud mu střelba s oporou nebyla umožněna.

I.C.E

Příspěvek#1244 » úte 9. čer 2015, 14:42

Já dělal v prosinci zkoušku ze všech skupin a opora byla nabídnuta, stříleli jsme dlouhou malorazkou a brokovnici tam mam dojem bez opory a pistol CZ75 taky bez opory. Co smě byli, tak všichni nastrileli

pelanj

Příspěvek#1245 » stř 10. čer 2015, 07:27

Jakmile někde vidím nebo, tak to znamená nebo a ne "a současně" - nebo ne? Já jsem na všechno kromě C střílel pouze z malorážkové pistole (na 15 metrů). Průběh zkoušky určuje komisař, má v tom docela volnost. Na kurzu jsme ale trénovali i brokovnici a dlouhou malorážku (opora byla připravená) pro případ, že by to bylo potřeba.

Zpět na