Bezúhonnost
- Novas1979
Příspěvek#16 » pon 24. led 2011, 17:06
Dobrý den,
prosím Vás o info k zákounu o zbraních, konkrétně mě zajímá kdy můžu žádat o zbrojní průkaz. V únoru 2009 jsem byl odsouzenej k zákazu řízení motor. voz. za chlast na 1 rok. Na půlce mi to vrátili, ale byl to trestnej čin. Před měsícem se mi dostal papír že sem se osvědčil. To znamená ze mám výpis z rejstříku čistej, ale evidujou to v registru. Nevím jestli se na mě vztahuje ta tříletá lhůta nebo můžu zažádat. Předem děkuju za pomoc a vysvětlení.
Petr
Přesunuto P.
prosím Vás o info k zákounu o zbraních, konkrétně mě zajímá kdy můžu žádat o zbrojní průkaz. V únoru 2009 jsem byl odsouzenej k zákazu řízení motor. voz. za chlast na 1 rok. Na půlce mi to vrátili, ale byl to trestnej čin. Před měsícem se mi dostal papír že sem se osvědčil. To znamená ze mám výpis z rejstříku čistej, ale evidujou to v registru. Nevím jestli se na mě vztahuje ta tříletá lhůta nebo můžu zažádat. Předem děkuju za pomoc a vysvětlení.
Petr
Přesunuto P.
- MarK
Příspěvek#17 » pon 24. led 2011, 18:32
Podmínky pro získání ZP píše:119/2002 Sb., § 22, Bezúhonnost fyzické osoby
(1) Za bezúhonného podle tohoto zákona se nepovažuje ten, kdo byl pravomocně uznán vinným trestným činem
a) vlastizrady, rozvracení republiky, teroru, teroristického útoku, sabotáže, vyzvědačství, válečné zrady, účasti na organizované zločinecké skupině, obecného ohrožení, získání kontroly nad vzdušným dopravním prostředkem, civilním plavidlem a pevnou plošinou, ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla, zavlečení vzdušného dopravního prostředku do ciziny, vraždy nebo genocidia, za který byl uložen výjimečný trest nebo trest odnětí svobody na více než 12 let nebo mladistvému trestní opatření odnětí svobody nepodmíněně na 5 až 10 let,
b) uvedeným v písmenu a), za který byl uložen trest odnětí svobody na 5 až 12 let, nebo úmyslným trestným činem proti životu a zdraví, proti svobodě a právům na ochranu osobnosti, soukromí a listovního tajemství, proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti nebo jiným úmyslným trestným činem spáchaným se zbraní, za který byl uložen trest odnětí svobody převyšující 5 let a od ukončení výkonu trestu odnětí svobody neuplynulo alespoň 20 let,
c) uvedeným v písmenu a) nebo b) nebo jiným úmyslným trestným činem, jestliže od právní moci rozsudku nebo od ukončení výkonu trestu odnětí svobody v případě, že tento trest byl uložen,
1. neuplynulo alespoň 10 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody převyšující 2 roky,
2. neuplynulo alespoň 5 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody nepřevyšující 2 roky nebo jiný trest než trest odnětí svobody, nebo
3. neuplynuly alespoň 3 roky, jestliže bylo upuštěno od potrestání, podmíněně upuštěno od potrestání s dohledem, upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému anebo podmíněně upuštěno od uložení trestního opatření mladistvému nebo byla sice vyslovena vina, ale nebyl uložen trest v trestním řízení, v němž došlo k pokračování trestního stíhání na žádost obviněného anebo obžalovaného11e), nebo nebylo uloženo trestní opatření poté, co bylo odstoupeno od trestního stíhání mladistvého podle zvláštního právního předpisu11f), nebo
Po pravdě řečeno si nejsem jist, jestli se na to nevztahuje dokonce pododstavec č. 2, protože "byl uložen ... jiný trest než trest odnětí svobody"? Zákaz řízení by do této kategorie možná spadat mohl...
Naopak pododstavec č. 3 mluví o tom, když bylo upuštěno od potrestání, což ale zřejmě není tento případ, protože trest uložen byl, byť předčasně ukončen.
Třeba se ozve někdo s lepším právnickým vzděláním. Případně si zkus zavolat na svůj příslušný útvar policie, jak si ten zákon vykládají oni, protože oni o tom budou při řízení o vydání ZP rozhodovat.
(Nemůžu si odpustit poznámku na okraj - palně zbraně a alkohol k sobě nepatří, stejně jako v případě aut.)
- jhora
Příspěvek#18 » pon 24. led 2011, 19:48
jezisek: Podle udělného trestu se dá soudit, že se jedná o nějaký méně závažný TČ. Podle mě by taky trochu záviselo na tom, o co jde - kupříkladu kdyby šlo o stalking (tehdy trestný nebyl, to jen jako příklad něčeho, co podle mě spadne do kolonky "c"), pak si myslím, že by to dopadlo tak, že ZP nedostane.
Doporučil bych ale dobře rozmyslet, jestli ZP a zbraň opravdu chceš - pokud by totiž ten starý trestný čin byl impulzivním přehmatem, tak se zbraní u pasu impulzivní přehmat může dopadnout opravdu ošklivě (kupříkladu nutná obrana, která skončí špatně pro náhodné kolemjdoucí nebo tak něco) - a vzhledem k tomu, že si vyjádřil lítost nad minulými chybami, tak asi máš výčitky - a ty by po něčem takovém byly asi o dost větší.
EDIT: Když nad tím přemýšlím, tak stalking asi spadá do kolonky B, ale určitě by se něco našlo, co spadá do "c" a povede to k volnější interpretaci zákona policií.
Doporučil bych ale dobře rozmyslet, jestli ZP a zbraň opravdu chceš - pokud by totiž ten starý trestný čin byl impulzivním přehmatem, tak se zbraní u pasu impulzivní přehmat může dopadnout opravdu ošklivě (kupříkladu nutná obrana, která skončí špatně pro náhodné kolemjdoucí nebo tak něco) - a vzhledem k tomu, že si vyjádřil lítost nad minulými chybami, tak asi máš výčitky - a ty by po něčem takovém byly asi o dost větší.
EDIT: Když nad tím přemýšlím, tak stalking asi spadá do kolonky B, ale určitě by se něco našlo, co spadá do "c" a povede to k volnější interpretaci zákona policií.
- Kurt
Příspěvek#19 » pon 24. led 2011, 20:51
jhora píše:jezisek:
Doporučil bych ale dobře rozmyslet, jestli ZP a zbraň opravdu chceš
Třeba to už má za ten rok, co uplynul od napsání jeho dotazu, rozmyšlené - ačkoliv právě příští měsíc by měl být dle mojí předchozí odpovědi pro účely Zákona o zbraních bezúhonný.
Docela by mě zajímalo, jestli ho to ještě nepřešlo.

- Metelka
Příspěvek#21 » čtv 11. srp 2011, 13:24
Dobrý den všem.
Potřebuji konkrétní informaci a tak si dovolím pokračovat v tomto vlákně.Zajímá mne zda-li jsem z hlediska vydání ZP bezúhonný,když jsem v r.1996 spáchal tr.čin
Útok na veřejného činitele
§ 155
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 se zbraní,
no prostě jsem jel autem a nezastavil sil.kontrole.Policisté pak vypovídali,že jsem na ně najížděl.Nikomu se nic nestalo a žádná škoda nebyla způsobena.
Byl jsem odsouzen k jednomu roku nepodmíněně a v roce 2000 "odseděl" 7měsíců.V 12/2000 jsem byl propuštěn na podmínku 6let.
Ptám se tedy,zda-li jsem v souladu se zákonem bezúhonný pro vydání ZP.
Děkuji za odborné a věcné odpovědi.
Potřebuji konkrétní informaci a tak si dovolím pokračovat v tomto vlákně.Zajímá mne zda-li jsem z hlediska vydání ZP bezúhonný,když jsem v r.1996 spáchal tr.čin
Útok na veřejného činitele
§ 155
(2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 se zbraní,
no prostě jsem jel autem a nezastavil sil.kontrole.Policisté pak vypovídali,že jsem na ně najížděl.Nikomu se nic nestalo a žádná škoda nebyla způsobena.
Byl jsem odsouzen k jednomu roku nepodmíněně a v roce 2000 "odseděl" 7měsíců.V 12/2000 jsem byl propuštěn na podmínku 6let.
Ptám se tedy,zda-li jsem v souladu se zákonem bezúhonný pro vydání ZP.
Děkuji za odborné a věcné odpovědi.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#22 » čtv 11. srp 2011, 15:41
Vzhledem k tomu, že následovala podmínka v délce 6ti let, která skončila v 12/2006, nebudete podle shora uvedeného výkladu bezúhonným občanem.
Je třeba počítat nejen dobu trestu, ale i dobu podmínky, neb počítá se od jejího konce, rsp od nabytí právní moci osvědčení.
Právník mne když tak opraví.
Je třeba počítat nejen dobu trestu, ale i dobu podmínky, neb počítá se od jejího konce, rsp od nabytí právní moci osvědčení.
Právník mne když tak opraví.
- The End
Příspěvek#23 » stř 31. srp 2011, 18:38
Mám takový dotaz,byl jsem trestaný za násilný trestný čin je mi 36 let a stalo se to když mi bylo 18 byla to hloupost jednalo se o rvačku ale poškozený si na mě vyřádil a dopadlo to jako těžke ublížení na zdraví a vydírání v2 odst. bohužel s toho byly 3 roky nepod. a navíc podmínka která vypršela v roce 2001.Podle zákona to mám zkontrolované a 10 let už uplinulo navíc mám i výmaz(jenom na okraj) od propuštění a ani v celé podmínce jsem neměl s zákonem ani prd zajímá mě spíše jestli máte někdo zkušenosti s tím jak policie posuzuje tyto věci jestli se řídí zákonem nebo jestli uplatňujou něco jako "vlastní přesvědčení" a jestli mám možnost něco s tím dělat ,nějak se bránit v zákoně je psáno že pokud byl u odsouzeného trest zahlazen (výmaz trestu) musí být na něho pohlíženo jako na netrestaného ale ...........chápu že v očích některých budu vypadat jako hajzl nehrubšího zrna ale kdo nebyl maminčin mazánek a chodil se bavit ví že takových rvaček v 18 bylo hafo a nikdo s toho nic nedělal já jsem měl smůlu a za roztržené obočí a pár vyhružek odseděl tři roky sere pes už je to dávno. 

- The End
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
- slayer
Příspěvek#27 » čtv 22. zář 2011, 17:10
Pred cca 4mi roky jsem byl podminecne odsouzen (1 rok na 3 roky) za poruseni predpisu o obehu zbozi s cizinou. Podminka mi vyprsela asi pred rokem. Chtel bych si udelat zbrojni prukaz, a jsem na pochybach jestli na me bude pohlizeno jako na bezuhonneho a spolehliveho nebo ne.
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#28 » čtv 22. zář 2011, 17:45
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002
§ 22
Bezúhonnost fyzické osoby
2. neuplynulo alespoň 5 let, jestliže byl uložen trest odnětí svobody nepřevyšující 2 roky nebo jiný trest než trest odnětí svobody, nebo
Naposledy upravil(a) KITTbx dne čtv 22. zář 2011, 18:02, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí