Novela evropske smernice o zbranich

pavelg

Příspěvek#2641 » úte 2. led 2018, 10:34

jhora píše:Golem: MVČR nechce implementovat žádné zabavovací akce. Jejich vlastní slova byla "nejsme blbí a víme, že byste nám je stejně nedali". Podle všeho si dobře uvědomují, že by došlo ke přechodu velkého množství zbraní do šedé zóny a to je přesně to, co nikdo nechce.

Zrovna těmto lidem já i věřím, že to nechtějí. Na druhé straně, když přijde z Brusele příkaz a domácí eurobolševik to v parlamentu schválí, tak to prostě budou vymáhat, zejména až eurobolševik nasadí sankce a domácí pátá kolona bude chtít čerpat. Odpor musí být politický a skutečný, na úrovni úřednické se dá počítat jen s otupováním špiček a maximálně zdržovací taktikou ( v marném doufání, že čert vezme eurobolševika už brzo).

Ale bohužel nic z toho se nedá moc očekávat. Babišovci s Piráty, TOP a STANem proti tomu hromadně nepůjdou - když to dobře půjde, tak jen izolovaní jednotlivci. Socani tak napůl a komunisti s ODS a SPD snad většinově. Dohromady to ale stačit nebude.
A ona je taky velká otázka, zda je strategicky lepší uznat svrchovanost Brusele nad bezpečnostní politikou státu a přijmout formálně vnucenou směrnici prostřednictvím novely zákona - a tím dopředu přijmout i následné korekce (tj. odzbrojení), nebo ji naopak demonstrativně odmítnout, protože směrnici považujeme za protizákonnou zvůli Brusele a vydržet ten tlak. Je to vlastně směšné, když se na jedné straně bavíme o dilematu Benešově, kdy byla ve hře totální genocida a dnešní srandě, kdy maximálně hrozí to, že Babiš nedostane za trest dotace, které si vyhlídl.
Ale MUSÍME TO PŘIJMOUT, žejo....

jhora

Příspěvek#2642 » úte 2. led 2018, 11:09

V tomhle směru můžu referovat za Piráty (bo jsem v jejich pracovní skupině k zákonu), snad nedostanu flastr za politiku, když je to k věci :)

Chceme dosáhnout následujícího výsledku:
  • odstranit v tom návrhu nejasnosti a případné díry
  • dostat dovnitř co nejvíc připomínek LEXu plus pár vlastních úprav v zájmu střelecké veřejnosti (detaily dodám později, teprve to dáváme do kupy a nechci slibovat nic, dokud to neprošlo interním schvalovacím procesem a konzultacemi s LEXem a ministerstvem. Nebylo by fér vám tu něco naslibovat a pak nedodat výsledky)
  • a hlavně a především posichrovat, že nový zákon i navazující normy (nejen zákonné, ale hlavně ty podzákonné) nebudou obsahovat nějaké prasárny postihující střelce nebo umožňující destabilizaci stávajícího stavu (ani jedním směrem). Těžko říct jak se nám tohle bude dařit, základem je mít ty normy vůbec v ruce a analyzovat je, takže první krok bude je vůbec získat
  • nakonec podpořit návrh v upravené (opravené) podobě

Samozřejmě je tu varianta, že parlament novelu i směrnici odmítne a zafixuje stávající stav navzdory komisi, ale na to bych nesázel. Převažuje podpora myšlence implementovat směrnici tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Osobně bych preferoval odmítnutí směrnice, ale pro to prostě podora není a nezbývá než pracovat s tím, pro co lze podporu získat a snažit se dosáhnout co nejlepšího výsledku.

Napadá mě ale taková myšlenka - je tu spousta aktivních lidí, co obepisovala senátory a účastnila se akcí LEXu a Petice. Pokud vás energie neopustila, napište svým poslancům, zajděte na setkání místních sdružení své oblíbené strany a pokládejte dotazy, co hodlají dělat s novým zákonem, jaké hodlají připravit připomínky a případně pozměňovací návrhy a jak hodlají konat v legislativním procesu. Mám obavu, že některé parlamentní strany ještě ani nezachytily, že se ten zákon chystá a že by se jím měli zabývat a v březnu už bude pozdě.

zodiiac

Příspěvek#2643 » úte 2. led 2018, 12:27

To: jhora, jaký konkrétně myslíš strany, čas by se našel, když už se hrabu v laických právních rozborech, tak si určitě rád udělám čas na to někomu z nich napsat. Tady totiž není žádná snaha marná :-), ostatně když už jsme v tom, tak se mě zrovna ptal jeden kolega předovkář, jak to bude po platnosti novýho zákona, pokud tam zůstane registrace perkusek. Odpověděl jsem mu že podle logiky, která provázi tuhle novelu by teoreticky měl bejt v klidu, protože koupil ješte za platnosti starýho zákona a C1 je pouze registrační nikoliv s platným ZP. Samozřejmě tomu neuteče při koupi za novýho. Dost dobře si totiž nedokážu představit, jak by někdo chtěl donutit lidi donýst předovku na policii, když nepodlehaj registraci a tudíž o nich prakticky nikdo neví. pokud máš nějaký info a můžeš pustit, tak budu rád a předám dál. je mi jasný, že je to bez záruky.

pavelg

Příspěvek#2644 » úte 2. led 2018, 12:31

Pokec s poslancem není nikdy od věci. I když máme čerstvě po volbách a není úplně jasné, zda tu novelu podpořit nebo potopit. Ale zjistit postoje a třeba i poslanci naočkovat virus suverenity, to nikdy neškodí.

jhora

Příspěvek#2645 » úte 2. led 2018, 12:50

Myslím všechny parlamentní, ale ideálně hlavně tu, kterou kdo volil. Je mnohem snazší spustit nějakou aktivitu, když jste na jedné vlně (a stejně tak si můžete snadno ověřit, kdo za vás kopat bude a kdo ne - nejen ve smyslu různých stran, ale i konkrétních lidí v nich). Nevím jak to funguje jinde, ale po zkušenostech u nás mi přijde dobrý nápad jít se mrknout na schůzi místního sdružení, urvat chvíli s předsedou nebo nějakým zástupcem. Nejspíš vám řekne že neví, ale že to zjistí, dá vám kontakt. A už máte kanál, kterým můžete něco tlačit zespoda (a psát poslancům přímo a tím to tlačit seshora). Když to jde k poslancům a vedení stran od jejich členské základny, tak pak mají tendenci dát tomu větší prioritu.

Myslím že nejvíc nakloněni se aktivně zapojit budou kromě Pirátů ještě lidi z ODS, ČSSD a SPD, u KDU-ČSL a TOP 09 si moc jistý nejsem, u ANO očekávám, že je to nebude moc zajímat ani v jednom směru. Prostě pustí to, na čem bude nejširší konsensus a sami do toho moc šťourat nebudou, protože to pro ně prostě je marginální téma.

P.V.

Příspěvek#2646 » úte 2. led 2018, 13:06

Co jsem si psal s Bělobrádkem, tak ten je pro implementaci (mimo jiné mi napsal "K čemu mít doma kulomet?".) a KDU nemá na jakýkoli odpor...

Misak.kadlec

Příspěvek#2647 » úte 2. led 2018, 13:07

Já jsem v tomhle spíš trochu pesimista. Když to dopadne líp aspoň bude důvod to oslavit. Jiránek v Turnově má 58 ze zbrojovky, ta by se mi líbila ale asi ji kvuli směrnici nevezmu, protože počítám s tím že by za pár let skončila znehodnocená na zdi, nic jinýho s tím asi udělat nepůjde. Nejspíš se pojedu podívat na sks co teď dovezou ty by měli být v klidu. Je to naprd

jhora

Příspěvek#2648 » úte 2. led 2018, 13:25

Neházejte flintu do žita. Dokud to neprošlo sněmovnou i senátem, tak je potřeba dělat, co se dá :)

DJ Die

Příspěvek#2649 » úte 2. led 2018, 13:26

Naopak bys ji měl vzít, protože čím víc takových zbraní mezi lidma bude, o to větší bude tlak na to, aby se směrnice neimplementovala/zmírnila.

Misak.kadlec

Příspěvek#2650 » úte 2. led 2018, 13:33

Já očekávám že to dopadne jak tu někdo psal výše tzn zůstala by mi do konce zbrojaku a při výměně už bych výjimku nedostal. Přijde mi to škoda.
Pak je taky otázka co s temahle kverama bude až majitel zaklepe bačkorama. Pokud budou dědicové vědět o tom že za ní nic nedostanou, max že si flintu po tátovi můžou dat znehodnotit je dost možný že radši nebudou vědět kde je.

jhora

Příspěvek#2651 » úte 2. led 2018, 14:08

Přesně toho se obává i ministerstvo, takže opakovaně deklarovalo, že výjimky budou ošetřené v náš prospěch, aby se zbraně "nepoztrácely".

pavelg

Příspěvek#2652 » úte 2. led 2018, 16:18

Ministerstvo má mantinely dané politiky. Když to bude mimo hledáček politiků, naimplementují to "v náš prospěch" (bez ironie, v tomto jim dnes ještě věřím, ale časem se to téměř určitě změní - uvědomte si, jak se dělá např. silniční legislativa .. ti od zbraní jsou naprostá výjimka v tom systému).
Jestli na to bude kladen důraz z EK, bude tlak na politiky a bez reálného politického odporu se "bude muset" implementovat podle přání eurokomisařů. Nelze očekávat od lidí na MV že se postaví na odpor proti ministrovi, poslancům PS a eurosojuzu. To po nich nemůžeme žádat a nemůžeme je stavět do pozice, že by měli zachraňovat kolaborantství vlády, parlamentu a europoslanců (a i tam je potřeba diferencovat). To není ta situace, kdy generál odmítne střílet do stávkujících a započne revoluce.

Tedy dá se věřit tomu, že MV nenavrhne zákon extenzivně proti nám (jako je tomu často u implementací směrnic - např. babišova biopaliva), dokonce pravděpodobně s jistou racionalitou a šikovností může dopady dočasně zmírnit. Ale nenamlouvejme si proboha, že ti úředníci mohou tvořit nějakou hráz proti diktatuře. Oni mohou přicházet s nápady a strategiemi, ale tu hráz musí tvořit poslanci, vláda a president. Ty první dvě, to je už hotovo, tam můžeme maximálně doladit detaily diskusí s poslanci, ale presidenta máme ještě v rukách.

Co si koupit nebo nekoupit, jestli schovat předovku, to ať si každý rozhodne sám za sebe. Ale měli bychom vycházet z toho, jak vypadala původní směrnice a co bylo řečeno při přijetí této. Budoucnost je hodně nejistá a je podivné, že třeba takové Polsko, kde je omezené nošení najednou chce vydávat ZP přímo na obci a stavět střelnice. Že jiné státy si vyjednaly výjimky přesně pro sebe.
A tady nám hodí vidle do elementární věci i vlastní Senát. Tj. nedoufejme, že si to vyšvejkujeme a ani nepočítejme s tím, že by se politici postavili dost rozhodně, nebo efektivně, za zachování statu quo. Podle mého vidění se bude salám krájet podle požadavků EK. A kam se zakrojí bude záviset pouze a jen na EK, kolik tomu budou chtít věnovat energie. Já tady nevidím žádnou politickou sílu, odhodlanou pro věc něco udělat. Občanské síly jsou, ale politické ne. Bohužel.

Ivoo

Příspěvek#2653 » úte 2. led 2018, 19:05

pavelg napsal-
Je to vlastně směšné, když se na jedné straně bavíme o dilematu Benešově, kdy byla ve hře totální genocida a dnešní srandě, kdy maximálně hrozí to, že Babiš nedostane za trest dotace, které si vyhlídl.
Ale MUSÍME TO PŘIJMOUT, žejo....

Nemysleme si že dnes víme co ,,jen" nám hrozí při revoltě proti Euroříši . On Beneš taky neměl tehdy v osmatřicátým nejmenší ponětí o Barbarose,Birkenau,Pečkárně atd.

Gregory

Příspěvek#2654 » úte 2. led 2018, 23:23

Všem děkuji za informace, jak to tak vypadá tak do konce ledna snad koupím pro jistotu kosy dvě.. :) , Dnes jsem se bavil o směrnici s jiným kamarádem, který také vlastní kosu, a ten říkal, že pro skupinu která bude z oblasti mezidobí, a která by mohla teoreticky využívat tuto zbraň až 10 let, bude asi zkrácena doba platnosti ZP (dle jeho názoru). Můj názor je, že není možné zkrátit vydaný ZP, i když nastane změna zákona a ZP budou jen na 5 let...
A pokud půjde o to kdo jak nás podpoří ve sněmovně.. tak myslím, že to bude podobné jako při hlasování v senátu. Strany do kterých bych to neřekl nás podpořili, a zbytek .. zklamal.

jhora

Příspěvek#2655 » stř 3. led 2018, 07:48

Gregory: Zákony nikdy nemění retrospektivně předchozí rozhodnutí institucí. Tvůj zbroják platí podle toho, co je na něm napsáno a podle pravidel pro jeho nárokovost. A jelikož ty se měnit nebudou, tak se není čeho bát.

Co se týká sněmovny, tak pomůže obepisovat poslance a dotazovat se jich. Jakmile získají dojem, že je to velké téma a lze na něj ulovit hodně hlasů (pochválit se jak pracují pro druhé), tak se probudí i takové strany, kterým jsou jinak zbraně šumák a klidně by zvedli ruku pro zákaz.

Zpět na