Kde nelze nosit zbraň
- Marcurba
Příspěvek#466 » sob 6. úno 2016, 11:19
Čop-a neni to na te silnici spise o tom,ze ten druhy ma v zime zimni obuti? Za to,ze vneses zbran do budovy oznacene timto pitomym piktogramem te nikdo soudit nebude...dokud ji budes v souladu se zakonem nosit skryte. Pokud ji tasis,pak jsi porusil zakon a je jedno,o jakou budovu se jedna, s piktogramem nebo bez. Pouze KN a NO by prihledla k taseni zbrane.
Poznamka na zaver: v oznacenych budovach te stejne nebude nikdo prohledavat, nema na to ze zakona narok. A ty nosis skryte,tedy neni legalni cesty jak zbran odhalit. Jedine, comjsem schopen respektovat, jsou navstevy u znamych, protoze tam narusuji pouze jejich soukromi, v obchodacich jsem ve verejnem prostoru...
Poznamka na zaver: v oznacenych budovach te stejne nebude nikdo prohledavat, nema na to ze zakona narok. A ty nosis skryte,tedy neni legalni cesty jak zbran odhalit. Jedine, comjsem schopen respektovat, jsou navstevy u znamych, protoze tam narusuji pouze jejich soukromi, v obchodacich jsem ve verejnem prostoru...
- vgj
- Marcurba
Příspěvek#470 » sob 6. úno 2016, 23:51
Cop-ano,nechytnou me,chybu jsem neudelal...protoze pokud me chytnou, pak mam problem, ukazuju zbran na verejnosti a to je minimalne prestupek. Ten pijtogram nema s nosenim/drzenim zbrane nic spolecneho...jedna se o pouziti zbrane...a to ze si to kdejaky hejhula vyklada tak ci onak,to me nejak netrapi...proc je jinak na tech ministerstvech tenhle piktogram,ramy a trezory na odlozeni? Podle tve logiky by me hned pri vstupu meli odprasknout...
- mikky
Příspěvek#471 » pon 8. úno 2016, 10:42
Marcurba píše: v oznacenych budovach te stejne nebude nikdo prohledavat, nema na to ze zakona narok.
Na to bacha - nemá na to sice "nárok", ale chtít to může. Na druhou stranu, ty máš právo to odmítnout. Oni, nicméně, na druhou stranu pak mají právo tě z té budovy vyvést. A bacha po druhý - neplatí to u zaměstnavatele, ten má na osobní prohlídku nárok.
- Piggy
- honzek86
Příspěvek#473 » čtv 18. úno 2016, 12:22
Nahodím novou problematiku, která mě tíží:
Budu rád za jakékoliv legislativně či jinak fakticky podložené názory na nošení zbraní v zaměstnaní (konkrétně kancelář velké fabriky). Na rozdíl od hospod, cukráren, bank a jiných zde zmíněných institucí ZDE JDE o instituci, s níž jsem v právním vztahu (pracovní smlouva). Ve směrnici společnosti je uvedeno, že zbraně se do areálu vnášet nesmí. Šéf je velmi férový slušný člověk, ale nošení zbraně si nepřeje, navzájem se respektujeme a necítíme potřebu si házet klacky pod nohy.
A teď moje dilema:
1) všude jinde zbraň nosím, leda kromé obleku (mám strach, že bude vidět - je to CZ 75 B nerez full size)
2) Doma zbraň nechávat nechci. Manželka se zbraní bojí a syn má 3 roky. Určitě ji schovám tak, aby ji nenašel, ale nehodlám to pokoušet. Pádnější důvod je, že naší vesnicí občas projde nepřizpůsobivé obyvatelstvo. kdyby mi manželka volala, že mám přijet, protože nějaký ochlasti buší na dveře, chci z auta vystoupit s nerezovou kráskou v ruce a ne ji mít v ložnici a probíjet se do baráku s klackem v ruce.
3) V autě u fabriky ji nenechám. je tam kamerový systém, ale nechávat pistoli v autě je podle mého do nebe volající nezodpovědnost a nedělám to.
4) Na vrátnici není trezor na zbraně - prý to je můj problém a zaměstanvatel do toho investovat nebude. Navíc vrátní jsou všechno pracující důchodkyně (nejspíš bez ZP), takže bych jim stejně nemohl zbraň svěřit.
5) Zákaz vnášení zbraně je ukotven ve směrnici, za jejíž porušení mi hrozí vyhazov.
A teď baby raďte
myslíte si, že v případě právního vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel je takový zákaz taktéž porušením mých zákonných práv, nebo je nad ně nadřazen?
A hlavně - máte s tím zkušenosti? Asi všichni pracujete, když máte na náboje
nosíte si zbraň s sebou, nebo ji máte doma?
Budu rád za jakékoliv legislativně či jinak fakticky podložené názory na nošení zbraní v zaměstnaní (konkrétně kancelář velké fabriky). Na rozdíl od hospod, cukráren, bank a jiných zde zmíněných institucí ZDE JDE o instituci, s níž jsem v právním vztahu (pracovní smlouva). Ve směrnici společnosti je uvedeno, že zbraně se do areálu vnášet nesmí. Šéf je velmi férový slušný člověk, ale nošení zbraně si nepřeje, navzájem se respektujeme a necítíme potřebu si házet klacky pod nohy.
A teď moje dilema:
1) všude jinde zbraň nosím, leda kromé obleku (mám strach, že bude vidět - je to CZ 75 B nerez full size)
2) Doma zbraň nechávat nechci. Manželka se zbraní bojí a syn má 3 roky. Určitě ji schovám tak, aby ji nenašel, ale nehodlám to pokoušet. Pádnější důvod je, že naší vesnicí občas projde nepřizpůsobivé obyvatelstvo. kdyby mi manželka volala, že mám přijet, protože nějaký ochlasti buší na dveře, chci z auta vystoupit s nerezovou kráskou v ruce a ne ji mít v ložnici a probíjet se do baráku s klackem v ruce.
3) V autě u fabriky ji nenechám. je tam kamerový systém, ale nechávat pistoli v autě je podle mého do nebe volající nezodpovědnost a nedělám to.
4) Na vrátnici není trezor na zbraně - prý to je můj problém a zaměstanvatel do toho investovat nebude. Navíc vrátní jsou všechno pracující důchodkyně (nejspíš bez ZP), takže bych jim stejně nemohl zbraň svěřit.
5) Zákaz vnášení zbraně je ukotven ve směrnici, za jejíž porušení mi hrozí vyhazov.
A teď baby raďte

A hlavně - máte s tím zkušenosti? Asi všichni pracujete, když máte na náboje

- Frankie
Příspěvek#474 » čtv 18. úno 2016, 13:13
zásadní otázka není zda je povoleno nosit zbraně, zásadní otázka je ta, zda jsi schopen nosit zbraň tak, aby nikdo nevěděl, že ji máš. Nemyslím si, že šéf chce, aby ve fabrice nebyly zbraně kvůli tomu faktu, že máš zbraň, ale právě kvůli tomu, aby je nikdo neviděl a byť ani v náznaku si jich nevšiml a tím jsi nerozhodil jeho pracovní morálu, či pocit bezpečí k práci.
Takže má rada zní, pořídit něco, co lze nosit více skrytě, než full size v nerezu.
František
Takže má rada zní, pořídit něco, co lze nosit více skrytě, než full size v nerezu.
František
- honzek86
Příspěvek#476 » čtv 18. úno 2016, 14:40
Díky Františkovi - toto zní rozumně a asi i půjdu tímto směrem. Ale pořád je to na hraně - prohlídka na vrátnici atp. ... už se i mluvilo o detektoru kvůli krádežím nástrojů z výroby a potom půjde na stůl vrátného i obsah kapes. Potom by i toto řešení bylo pasé...
- honzek86
Příspěvek#477 » čtv 18. úno 2016, 14:49
cmk:
... do areálu není přípustné vnášet velká zavazadla, poštovní balíky, reprodukční techniku, fotoaparáty, magnetofony, rádia, videokamery, počítače, zbraně, střelivo apod.); vnášení těchto věcí, mimo zbraně a střelivo, mohou povolit příslušní ředitelé společností, jinak musí být přechodně uloženy na vrátnici ...
... do areálu není přípustné vnášet velká zavazadla, poštovní balíky, reprodukční techniku, fotoaparáty, magnetofony, rádia, videokamery, počítače, zbraně, střelivo apod.); vnášení těchto věcí, mimo zbraně a střelivo, mohou povolit příslušní ředitelé společností, jinak musí být přechodně uloženy na vrátnici ...
- vgj
Příspěvek#478 » čtv 18. úno 2016, 15:32
honzek86 píše:cmk:
... do areálu není přípustné vnášet ...
Jsem na tom podobně, zákaz vnášení a držení zbraní či čehokoliv použitelného jako zbraň do libovolného prostoru poskytnutého zaměstnavatelem, včetně služebních aut. Nerozlišuje se nošení a držení.
Povoleno to může být jen zaměstnavatelem za účelem plnění pracovních povinností...
- Apep
Příspěvek#479 » čtv 18. úno 2016, 16:14
Nejsem odborník na pracovní právo, ale mám za to že dle § 301 písm. c) zákoníku práce jsou zaměstnanci povinni dodržovat právní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané; dodržovat ostatní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni.
Tedy pokud zaměstnavatel nařídil dodržovat nějaký "návštěvní řád", který si stanovil vlastník objektu (např. je tak vázán nájemní smlouvou, pokud zaměstnavatel a vlastník objektu není tatáž osoba) a porušením tohoto nařízení může pravděpodobně zaměstnavatel s dotyčným rozvázat pracovní poměr (§ 52 písm. g).
Jinak podle mě noste tak aby to nikdo nepoznal (menší zbraň nebo lepší umístění), ale pokud jsou prováděny kontroly tak záleží na vás jestli to riziko podstoupíte, přinejhorším zbraň budete muset nechat v autě.
Tedy pokud zaměstnavatel nařídil dodržovat nějaký "návštěvní řád", který si stanovil vlastník objektu (např. je tak vázán nájemní smlouvou, pokud zaměstnavatel a vlastník objektu není tatáž osoba) a porušením tohoto nařízení může pravděpodobně zaměstnavatel s dotyčným rozvázat pracovní poměr (§ 52 písm. g).
Jinak podle mě noste tak aby to nikdo nepoznal (menší zbraň nebo lepší umístění), ale pokud jsou prováděny kontroly tak záleží na vás jestli to riziko podstoupíte, přinejhorším zbraň budete muset nechat v autě.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí