Přebíjení 9mm luger
- Dancek
Příspěvek#257 » úte 10. čer 2014, 19:11
Majkl: Z Tvých příspěvků jsem nějaký rozpačitý.
V jednom píšeš:
OAL - si udělaj takovej, aby se ti patrony spolehlivě podávaly (co nejdelší) a zároveň šly z komory v pohodě vytáhnout (nezařezavaly se do vývrtu) u 9L se podle mne moc řešit nemusí.
Toto si začátečník může vyložit i tak, že by měl udělat co možná nejdelší náboj který mu bude sedět v komoře a správně podávat a že za tímto účelem může zmenšit OAL pod tabulkovou hodnotu, což není pravda.
Dál píšeš:
Nevěřím, že by nějaké komerčně vyráběné kule byly tak dlouhé a těžké (drahé), aby se z nich musela udělat patrona tak krátká, že s doporučenou navážkou překročíš max. tlak.
V tom máš sice úplnou pravdu, s doporučenými hodnotami bys maximální tlak opravdu překročit neměl, jenže problém je v tom, že pro spoustu střel doporučená navážka ani OAL v tabulkách není a např. Alsa i Fiocchi dodávají pro 9 Luger FMJ střely 158 grs. Použiješ pod FMJ 158 grs stejnou navážku a OAL jako pod 153 grs olovo? Nejde jen o rozdíl ve váze a pravděpodobně i délce střel, ale i o větší průtlačný odpor plášťovaných střel.
O kousek níž už ale kašleš na doporučenou navážku a píšeš:
podle Lovex manuálu FMJ 140gr - D032-3,1gr; D036-4,0gr, já bych to takhle nasypal i pro 147gr střelu.
7 grs je téměř 0,5 g, to už není zanedbatelný rozdíl ve váze a navíc 147 grs střela bude pravděpodobně delší.
Možná se mýlím, ale vidím to tak, že některé Tvoje výroky nabádají začátečníky ke dráždění jedovatého hada bosou nohou.
V jednom píšeš:
OAL - si udělaj takovej, aby se ti patrony spolehlivě podávaly (co nejdelší) a zároveň šly z komory v pohodě vytáhnout (nezařezavaly se do vývrtu) u 9L se podle mne moc řešit nemusí.
Toto si začátečník může vyložit i tak, že by měl udělat co možná nejdelší náboj který mu bude sedět v komoře a správně podávat a že za tímto účelem může zmenšit OAL pod tabulkovou hodnotu, což není pravda.
Dál píšeš:
Nevěřím, že by nějaké komerčně vyráběné kule byly tak dlouhé a těžké (drahé), aby se z nich musela udělat patrona tak krátká, že s doporučenou navážkou překročíš max. tlak.
V tom máš sice úplnou pravdu, s doporučenými hodnotami bys maximální tlak opravdu překročit neměl, jenže problém je v tom, že pro spoustu střel doporučená navážka ani OAL v tabulkách není a např. Alsa i Fiocchi dodávají pro 9 Luger FMJ střely 158 grs. Použiješ pod FMJ 158 grs stejnou navážku a OAL jako pod 153 grs olovo? Nejde jen o rozdíl ve váze a pravděpodobně i délce střel, ale i o větší průtlačný odpor plášťovaných střel.
O kousek níž už ale kašleš na doporučenou navážku a píšeš:
podle Lovex manuálu FMJ 140gr - D032-3,1gr; D036-4,0gr, já bych to takhle nasypal i pro 147gr střelu.
7 grs je téměř 0,5 g, to už není zanedbatelný rozdíl ve váze a navíc 147 grs střela bude pravděpodobně delší.
Možná se mýlím, ale vidím to tak, že některé Tvoje výroky nabádají začátečníky ke dráždění jedovatého hada bosou nohou.
- Majkl
Příspěvek#258 » stř 11. čer 2014, 12:08
Dancek: rozpačitý klidně buď, to je věcí každého, jak si informace na fóru přebere. Uznávám, že takto (účelně) setříhané příspěvky by někoho mohly i zmást, to ale podle mne pouze za předpokladu, že by nečetl celé vlákno, nýbrž jen tento sestřih.... V každém případě by bylo mnohem přínosnější přispějt svou moudrostí, místo rejpání do ostatních. Ve vláknu o přebíjení .357 Magnum se zdá vidět, že zkušeností máš na rozdávání.
- Dancek
Příspěvek#259 » stř 11. čer 2014, 13:29
Majkl: Jako první jsem úplně přesně odcitoval celý samostatný odstavec Tvého příspěvku, schází v něm pouze podtržení slov PODLE MNE, ta čárka nejspíš zmizela při kopírování.
Podruhé jsem citoval celou Tvoji větu a v předešlých ani v následujících větách nepíšeš nic o tom, v jak dlouhé a těžké komerčně vyráběné střely věříš nebo nevěříš.
A že navádíš začátečníka, aby použil navážku určenou pod lehčí střelu pod střelu o téměř 0,5 g těžší a nejspíš i delší, je také pravda, tak mi, prosím, vysvětli, kde jsem se dopustil účelového sestřihu.
Ani větou "rozpačitý klidně buď, to je věcí každého, jak si informace na fóru přebere" nemáš pravdu, to by sem bylo možné psát jakékoli nesmysly ve kterých by nejspíš nikdo nenašel žádné užitečné informace a celé fórum by bylo zbytečné. A navíc se mi to zdá vůči začátečníkovi trochu nefér.
Jestli se rozhodneš ještě reagovat, prosím do PM, ostatní účastníky fóra náš spor nejspíš nezajímá.
Podruhé jsem citoval celou Tvoji větu a v předešlých ani v následujících větách nepíšeš nic o tom, v jak dlouhé a těžké komerčně vyráběné střely věříš nebo nevěříš.
A že navádíš začátečníka, aby použil navážku určenou pod lehčí střelu pod střelu o téměř 0,5 g těžší a nejspíš i delší, je také pravda, tak mi, prosím, vysvětli, kde jsem se dopustil účelového sestřihu.
Ani větou "rozpačitý klidně buď, to je věcí každého, jak si informace na fóru přebere" nemáš pravdu, to by sem bylo možné psát jakékoli nesmysly ve kterých by nejspíš nikdo nenašel žádné užitečné informace a celé fórum by bylo zbytečné. A navíc se mi to zdá vůči začátečníkovi trochu nefér.
Jestli se rozhodneš ještě reagovat, prosím do PM, ostatní účastníky fóra náš spor nejspíš nezajímá.
- McFly
- Matt007
Příspěvek#262 » stř 11. čer 2014, 15:22
Pánové, udělal jsem 50ku nábojů se 147 gr. FMJ střelou od Alsy. Podsypal jsem 3.1 gr. D032. OAL jsem udělal 29.3 mm. Tato navážka je teda podle tabulek pro 140 gr. sřelu a OAL 26.5 mm
Bohužel jsem nikde nenašel navážku pro střelu 147 gr.
Mohu tedy tyhle náboje vysřílet? nebo je delaborovat a navážku snížit?
OAL jsem dělal co největší, ale aby to šlo v pohodě do komory.
Bohužel jsem nikde nenašel navážku pro střelu 147 gr.
Mohu tedy tyhle náboje vysřílet? nebo je delaborovat a navážku snížit?
OAL jsem dělal co největší, ale aby to šlo v pohodě do komory.
- Matt007
Příspěvek#264 » pon 16. čer 2014, 11:14
Tak jsem byl dnes poprvé testovat.
Střela 147 gr. Alsa FMJ, prach Lovex D032 2.9 gr, OAL 29.3, zápalky SaB (50 ks)
,,Rána fajn, ale sekají se hilzny, min 3 z 5 zásek"
Střela 147 gr. Alsa FMJ, prach Lovex D032 3.1 gr, OAL 29.3, zápalky SaB (50 ks)
,, Rána srovnatelná s předchozími, hilzny se občas seknou, ale už to není v takové míře"
Takže zřejmně zkusím zvýšit navážku prachu na 3.3 gr. Nebo nechat navážku 3.1 a zmenšit OAL?
Stříleno s G17.
Střela 147 gr. Alsa FMJ, prach Lovex D032 2.9 gr, OAL 29.3, zápalky SaB (50 ks)
,,Rána fajn, ale sekají se hilzny, min 3 z 5 zásek"
Střela 147 gr. Alsa FMJ, prach Lovex D032 3.1 gr, OAL 29.3, zápalky SaB (50 ks)
,, Rána srovnatelná s předchozími, hilzny se občas seknou, ale už to není v takové míře"
Takže zřejmně zkusím zvýšit navážku prachu na 3.3 gr. Nebo nechat navážku 3.1 a zmenšit OAL?
Stříleno s G17.
- fejfarz
- Matt007
Příspěvek#269 » pon 16. čer 2014, 14:29
Taky jsem to četl, že Géčko potřebuje podsypat trošku víc, kolik vyjde ta střela od p. Sopra?
Edit: už jsem našel stránky, tak až mi dojdou FMJéčka, tak zkusím olovo. A hlavně i ten Vectan.
Zatím přebíjím Lovexem.
Edit: už jsem našel stránky, tak až mi dojdou FMJéčka, tak zkusím olovo. A hlavně i ten Vectan.
Zatím přebíjím Lovexem.
Naposledy upravil(a) Matt007 dne pon 16. čer 2014, 14:34, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí