Přebíjení 9mm luger
- Har.Megido
- Har.Megido
Příspěvek#828 » ned 20. lis 2016, 10:28
Malý dotaz, mám Alsy 124gr a chci pod ně sypat D032. Vycházím z tabulky pro SB 124 gr, kde je dop. navážka 3,9 a max 4,2. Nemá někdo tu střelu změřenou? Podle QL vychází na 15,70 mm, zatímco reálně změřená Alsa má 15,50 mm. Netuším, jestli je rozdíl mezi šaržemi kulí. Neměl bych tedy ale nicméně náboj o 0,2 mm zkrátit? Nebo řeším kraviny? Chtěl bych náboj pocitově blízký továrnímu, ale pořád v bezpečných limitech. Tovární náboj SB má OAL 29,40 mm, samozřejmě jiná střela a prach.
- Rough boy
Příspěvek#829 » ned 20. lis 2016, 10:56
Jen přidám svůj první poznatek k prachu D032, sypu 4,2gr pod střelu limit 124gr a pocitově je to z g17 tak dvoutřetinovej kopanec oproti vlašimi. Nicméně mi to z toho lítá průměrně 325m/s a vlašim 330m/s, takže výkonově baj voko stejné. Takže pocitově jsem se továrnímu moc nedostal, co se týče výkonu tak defacto jo (faktor 132 vs 134) a co se týče přesnosti, zdá se mi lepší, resp. v papíru to má lepší výsledky. Je to jen ale názor začátečníka na poli přebíjení 

- WalrusInAnus
- WalrusInAnus
Příspěvek#830 » ned 20. lis 2016, 11:14
Har.Megido píše:Malý dotaz, mám Alsy 124gr a chci pod ně sypat D032. Vycházím z tabulky pro SB 124 gr, kde je dop. navážka 3,9 a max 4,2. Nemá někdo tu střelu změřenou? Podle QL vychází na 15,70 mm, zatímco reálně změřená Alsa má 15,50 mm. Netuším, jestli je rozdíl mezi šaržemi kulí. Neměl bych tedy ale nicméně náboj o 0,2 mm zkrátit? Nebo řeším kraviny? Chtěl bych náboj pocitově blízký továrnímu, ale pořád v bezpečných limitech. Tovární náboj SB má OAL 29,40 mm, samozřejmě jiná střela a prach.
124gr S&B má zhuba 15,05mm.
Na QL bych se vůbec nespoléhal - odkud ty čísla bere?
Btw tovární 124gr jsem naměřil 29,26mm.
- sided
Příspěvek#831 » ned 20. lis 2016, 13:28
Har.Megido píše:....Nebo řeším kraviny? ....
Řešíš kraviny! Proč pořád špekulujete s dýlkou střely když to je absolutně nejmíň důležitý rozměr. Jestli chceš něco třídit na střelách tak si je rozvaž.
Další věc.... přebíjím proto abych vyrobil náboj který mi bude vyhovovat a ne proto abych vyrobil něco podobný něčemu co se skládá z úplně jinejch komponentů. To je prostě blbost.
- waritko
- ravo001
Příspěvek#834 » úte 22. lis 2016, 15:20
ravo001 píše:
Takže pro shrnutí:
Střela FMJ Alsapro 124gr, OAL 29,65, škrceno minimálně (skoro neznatelný otisk na střele)
1) navážka 4,05gr D032 přes .40 díru
2) navážka 4,35gr D032 přes .43 díru
Ahoj,
update č.2 - chrona se podařilo rozchodit, takže mám změřeno a výsledky jsou následující:
Střela FMJ Alsapro 124gr, OAL 29,65, škrceno minimálně (skoro neznatelný otisk na střele), vystřeleno z kratší hlavně 92mm (CZ75 compact)
1) navážka 4,05gr D032 přes .40 díru - průměrná rychlost 304,4 m/s
2) navážka 4,40gr D032 přes .43 díru - průměrná rychlost 321,4 m/s
pro (ne)porovnání dávám i rychlost tovární SaB 115gr střela (bohužel) - 357,5 m/s
Průměry počítány ze sady 10 výstřelů. Podle mě je tedy doporučená střední i max. navážka uvedená v laboračních tabulkách ještě ve velmi bezpečné oblasti.
- HV
Příspěvek#835 » úte 22. lis 2016, 16:15
Sorry pokud zde píši co již napsáno bylo. Z této stránky jediný Rough boy zmínil faktor. Faktor je dost zajímavá věc, která vám s přebíjením pomůže. Při faktoru cca 115 má většina std. zbraní problém s přebitím. Při faktoru cca 125 přebije každá. Vyšší faktor do cca 135 je na testování a popř. na IPSC kde chce mít střelec jistotu, že projde na hradlech. Pokud tedy máte nějakou střelu, znáte délku náboje, která funguje ve vaší zbrani (zásobnících), zbytek je již metoda pokus omyl...samozřejmě s nějakou známou a bezpečnou úvodní navážkou. Přisypte/odsypte tak abyste dosáhli faktoru cca 125 - 130 a viola, máte náboj, který požadujete. Kdo chce měkčí ránu z delšího laufu, vezme těžší střely a ubere navážku. Ale faktor - výsledná energie, musí zůstat zachován/a pro zajištění funkčnosti zbraně. Také je zřejmé, že použijete prach určený pro 9L.
Pro úplnost vzorec pro výpočet power faktoru:
PF = Rychlost střely ve feetech / 1000 * hmotnost střely v grainech
ravo001: Dle výše uvedeného máš faktor
1) cca 123
2) cca 130
Pokud ti 2) vyhovuje a nemáš možnost jednoduše snížit navážku, zůstal bych u ní.
Pro úplnost vzorec pro výpočet power faktoru:
PF = Rychlost střely ve feetech / 1000 * hmotnost střely v grainech
ravo001: Dle výše uvedeného máš faktor
1) cca 123
2) cca 130
Pokud ti 2) vyhovuje a nemáš možnost jednoduše snížit navážku, zůstal bych u ní.
- Majkl
- 4mike
Příspěvek#837 » stř 23. lis 2016, 08:03
Majkl píše:Jak vidno, tak 20mm laufu a jiný výrobce (stejně hmotné) střely na rychlostech u DA32 nic moc nezmění.
prostému vše prosté,
stačí ignorovat ostatní souvislosti a vypíchnout nahodilou shodu
ono stačí o setinu těsnější či volnější vývrt a naměříš větší rozdíl, stačí vzít jiný chrona (běžně je i 10% rozdíl mezi chrony), dále nezohledňuješ teplotu , výrobce zápalek ..............
pak ANO zvítězil jsi nad přebíjením Ravo-Majklovou větou:
je fuk, kdo vyrobil střelu danný hmotnosti,
je fuk jak je těsná ve vývrtu,
je fuk jak je dlouhej lauf,
je fuk čím a za jakých podmínek to měříš,
poněvadž XXgr DO32 odpovídá YYm/s

Nobelovku si uděl sám
- ravo001
- Rough boy
Příspěvek#839 » stř 23. lis 2016, 20:57
Chip píše:Cca pul otáčky? Ono se to hrozne špatně hodnotí. Udělám to půl otáčky po tom co začnu citit odpor, pak vyndám náboj a podivam se na okraj nábojnice.Neměla by tam být ostrá hrana, která se ti může opřít o hlaveň a způsobit závadu ale ani by nemělo být zaškrceni takové, aby ti deformovalo střelu. Pak by ti klesala presnost. Jestli je zaškrceni dostatečné poznáš tak, že presně změríš celý náboj, pak ho opřeš o stůl a zkusíš vší silou patkou dlaně zatlačit do střely. Pak to znovu změříš a délka naboje by se neměla změnit.
Platí tohle i pro střely poměděné střely LOS? Zaškrceno mám vizuelně podle mě dost, ale když zmáčknu o stůl, tak co zmáčknutí to o desetinu mm kratší náboj...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí