Čištění nábojnic - vibrační pračka aj. způsoby
- Mike88
- pelanj
Příspěvek#153 » úte 14. čer 2016, 10:57
Co jsem koukal na netu, tak nejvíc se mi líbí mokré praní v nerezu a tím pádem mám v plánu jít do bubnu. Něco takového: https://www.youtube.com/watch?v=9bXLq_9CW4c
Tenhle to má už HiTech i s měničem:) https://www.youtube.com/watch?v=WI03rlMm3wg
Tenhle to má už HiTech i s měničem:) https://www.youtube.com/watch?v=WI03rlMm3wg
- Xerxes
- mihlit
Příspěvek#155 » úte 14. čer 2016, 11:13
Používám praní na mokro v nerezu a jsem velmi spokojen. Pračku jsem si k tomu udělal taky sám doma ještě s vložkou. Takže vyperu, vyměním víko za víko se sítem, vyleju vodu, vrátím původní víko a pootočím vložku aby otevřela separační spáru, nechám to deset minut protočit - vyseparovat. Vysypu na plech do trouby. Čisté krásně, jediný spotřební materiál je trocha jaru a leštidlo do myčky. Pořizovací cena je malá (motorek ze stěračů to zvládá dost na hraně, takže jak někde najdeš - přidělat k němu 12V PC ventilátor je víc než vhodné). Veškerý bordel vyteče s vodou, nehromadí se ti sajrajt ve skořápkách a nemusíš je měnit. Hlučnost rotační není tak velká, takže ani praní v paneláku není problém. To jsou pozitiva. Negativum je cena. Ty nerezová tělíska stojí majland. Balení je to malé, takže potřebuješ dvě a to už se docela pozná. Někdo pere v keramických tělískách za mnohonásobně nižší cenu, ale to jsem nezkoušel.
- pelanj
Příspěvek#156 » úte 14. čer 2016, 12:24
Kolik je tak potřeba těch tělísek? Tady mi přijde, že mají celkem rozumné ceny. http://zlatnici.swah.cz/omilani/omilaci-teliska/ Který rozměr bych měl vybrat? 1x10?
Edit: Koukám, že keramika ze za desetinu ceny...
Edit: Koukám, že keramika ze za desetinu ceny...
- mihlit
Příspěvek#157 » úte 14. čer 2016, 12:52
Tělíska něco kolem 1x8 je ideál řekl byc, od těchto ty 1x10. Ty tělíska jsou železo, to váží hodně. Já jsem potřeboval 2 balení od Frankfordu (nenech se zmást fotkou, ta balení jsou malá). Jedno stojí 1800 a je v něm 2.3 kg. To pro to zlatnictví dává 4.6/0.1 = 46 balení po 67 Kč = 3100 Kč. Vyjde to tedy levněji než ten Frankford ale furt je to docela pálka. Ta keramika je levnější výrazně v přepočtu na objem, ale nezkoušel jsem ji.
- zdenys73
Příspěvek#158 » úte 14. čer 2016, 16:56
No asi zbastlím buben na sucho na "trubce" je tam taky toho spousta podobných . Médium snad časem vychytám . Perlička nakonec
, v minulosti se mi na návěsu občas objevily vysypané myteriály , které poškodil řidič desty - takové sekané plastové drátky (2x8) , anebo kovové drti nerezové , anebo plastové "bradavky" , banda vše vysbírala mě neznámo nač ...
Až nyní jsem se doslechl co všechno v tom čistí a jaká je to kvalita , ale za hříšné peníze
. V tomto období , kdy bych i já na kolenou si nabral něco málo do kýblu , tak ani ťuk
.
- gabcik1
Příspěvek#159 » čtv 23. čer 2016, 12:52
Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaký způsob byste doporučili pro "mokré" praní nábojnic, když uvažuju pro a proti jednotlivých variant.
1. Před praním nábojnice odzápalkovat.
- Ničení formátovací / vypichovací matrice
+ Čisté lůžko zápalky
2. Odzápalkovat až po vyprání.
- Špinavé lůžko zápalky.
+ Šetrnější k matrici
3. Praní na dvakrát. Vyprat (předprat) odzápalkovat a vyprat znovu.
- časově náročnější
+ Čisté lůžko zápalky, Šetrnější k matrici
Volil bych 3. postup, ale nevím jestli to není zbytečné. Zajímalo by mě, jestli se matrice může poškodit, když se předtím nábojnice neperou.
Díky
1. Před praním nábojnice odzápalkovat.
- Ničení formátovací / vypichovací matrice
+ Čisté lůžko zápalky
2. Odzápalkovat až po vyprání.
- Špinavé lůžko zápalky.
+ Šetrnější k matrici
3. Praní na dvakrát. Vyprat (předprat) odzápalkovat a vyprat znovu.
- časově náročnější
+ Čisté lůžko zápalky, Šetrnější k matrici
Volil bych 3. postup, ale nevím jestli to není zbytečné. Zajímalo by mě, jestli se matrice může poškodit, když se předtím nábojnice neperou.
Díky
- peggy
Příspěvek#162 » čtv 23. čer 2016, 13:22
Tím, že se v nich může zadírat svinstvo ze sesbíraných nábojnic (písek). V reálu to ale není až tak divoké.
Osobně malé revolverové a pistolové nábojnice odzápalkovávám a kalibruji před praní, nevidím v tom žádný problém. Karbidová matrice to v pohodě schroupne i bez mazání. Ale nemám to "lidový sběr" od bláta.
U puškových (do ocelové matrice) nábojnice mažu, a tam se mi občas nelíbí, že v té pastě je bordel ze spalin, ale ničemu to podle mě nevadí (jen musím vyčistit matrici). Peru to taky až po odzápalkování a kalibraci.
Asi bych měl zmínit jěště to, že máme zkušenost, že u nábojnice se zápalkou prané na mokro pak občas nejdou zápalky vypíchnout ven a zápalka se přetrhne.
Za mě - na sucho prát i se zápalkou, na mokro odzápalkované.
A jak píše pelanj - další možnost je oddělené vypichování ...
Osobně malé revolverové a pistolové nábojnice odzápalkovávám a kalibruji před praní, nevidím v tom žádný problém. Karbidová matrice to v pohodě schroupne i bez mazání. Ale nemám to "lidový sběr" od bláta.
U puškových (do ocelové matrice) nábojnice mažu, a tam se mi občas nelíbí, že v té pastě je bordel ze spalin, ale ničemu to podle mě nevadí (jen musím vyčistit matrici). Peru to taky až po odzápalkování a kalibraci.
Asi bych měl zmínit jěště to, že máme zkušenost, že u nábojnice se zápalkou prané na mokro pak občas nejdou zápalky vypíchnout ven a zápalka se přetrhne.
Za mě - na sucho prát i se zápalkou, na mokro odzápalkované.
A jak píše pelanj - další možnost je oddělené vypichování ...
- mihlit
Příspěvek#163 » čtv 23. čer 2016, 13:39
Lee prodává i univerzální vypichovací matrici pro všechny ráže, která jinak nemá kontakt se špinavými stěnami nábojnice.
Pistolové peru se zápalkou a nijak to neřeším. Jejich spotřeba je velká a nemá smysl trávit extra hodně času jejich přebíjením víceprácemi.
U puškových 308win do opakovačky odzápalkovávám před praním vždy právě v té extra matrici.
U puškových 223rem odzápalkovávám jen jako vstupní proces, když používám nově získané nábojnice. Obvykle je to směs, kde se musí frézkou odstranit zakrimpování, tak nechci nečistoty, co by mohly být tvrdší a tupit frézu. Jinak při další iteracích už neodzápalkovávám předem.
Peru na mokro v nerezu. Nikdy se mi nestalo, že by se zápalka propíchla při vypichování kvůli tomu, že by bylo práno na mokro. Možná někdo používá měkčí zápalky a nebo nedokonale vysušené skladované delší dobu před použitím.
Pistolové peru se zápalkou a nijak to neřeším. Jejich spotřeba je velká a nemá smysl trávit extra hodně času jejich přebíjením víceprácemi.
U puškových 308win do opakovačky odzápalkovávám před praním vždy právě v té extra matrici.
U puškových 223rem odzápalkovávám jen jako vstupní proces, když používám nově získané nábojnice. Obvykle je to směs, kde se musí frézkou odstranit zakrimpování, tak nechci nečistoty, co by mohly být tvrdší a tupit frézu. Jinak při další iteracích už neodzápalkovávám předem.
Peru na mokro v nerezu. Nikdy se mi nestalo, že by se zápalka propíchla při vypichování kvůli tomu, že by bylo práno na mokro. Možná někdo používá měkčí zápalky a nebo nedokonale vysušené skladované delší dobu před použitím.
- Dancek
Příspěvek#164 » čtv 23. čer 2016, 14:15
Na fórech jsem několikrát četl, že po mokrém praní a ponechání vlhlé nábojnice došlo k "přilepení" zápalky a při vylisovávání došlo k jejímu propíchnutí.
Sám mám zkušenost s novými 9 Luger vyrobených firmou MFS pod značkou Geco. Zápalky šly vylisovat velmi těžce, až jsem se bál o lis a na všech zápalkách vytvořila vypichovací jehla řádný hrbol, viz foto. Nové zápalky pak šly do těchto nábojnic nalisovat úplně normálně. Domnívám se, že šlo o nějaký zádrhel při výrobě nebo při skladování, nejspíš bych typoval vlhkost, protože u dalších stejných nábojů koupených o něco později šly zápalky vylisovat úplně normálně.
Sám mám zkušenost s novými 9 Luger vyrobených firmou MFS pod značkou Geco. Zápalky šly vylisovat velmi těžce, až jsem se bál o lis a na všech zápalkách vytvořila vypichovací jehla řádný hrbol, viz foto. Nové zápalky pak šly do těchto nábojnic nalisovat úplně normálně. Domnívám se, že šlo o nějaký zádrhel při výrobě nebo při skladování, nejspíš bych typoval vlhkost, protože u dalších stejných nábojů koupených o něco později šly zápalky vylisovat úplně normálně.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- gabcik1
Příspěvek#165 » čtv 23. čer 2016, 14:35
Děkuji za reakce.
Mám karbidovou matrici, tak to asi budu vypichovat před praním. Odzápalkovávat --> vyprat --> zformátovat .... mi přijde zbytečně úkon navíc. Když kombinovanou vypichovací / formátovací matricí udělám 2 oprace najednou. Navíc další výdaj za pouze vypichovací matrici. To už mi přijde lepší to lehce předeprat nechat oschnout --> vypíchnou a zformátovat najdenou --> vyprat . Jinak ještě jednou díky všem za názory. 
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí