CSA VZ58 - kterou vybrat / zkusenosti s konkretni variantou

Samonabíjecí pušky
Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#61 » pát 14. pro 2018, 15:57

To horní bakelitové madlo z umakartové kuchyňské linky.



Tomak
Příspěvky: 463

Příspěvek#62 » pát 14. pro 2018, 16:07

Asghaad - máš krásnou kosu, nenech si to nikým zošklivit ;) je to tvoje zbraň, ne nikoho jinýho. Bude fungovat navěky.

kolemjdoucí - naprosto souhlasím. Za chvilku se dozvíme, že Glock je taky starej krám, protože za posledních cca 40 let neprodělal žadnou výraznou evoluci.
Podle těchhle teorií by musela být víceméně každá zbraň zastaralá, včetně CZ 75. A patenty pana Browninga taky dávno za zenitem... :roll:



blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#63 » pát 14. pro 2018, 16:21

Ono je to trochu složitější nejde o to že jsou nějaké zbraně zastaralé ale naopak že některé zbraně jsou nadčasové a není na nich potřeba nic moc měnit.Viz.Glock,1911,Ar15...Vz58 nebo AK k nim bohužel nepatří což ovšem neznamená že jsou špatné,jsou poplatné době ve které vznikly ale i dnes svou práci určitě odvedou.Nicméně co do ergonomie a komfortu střelby je prostě Ar platforma lepší o bezbřehé možnosti customizace nemluvě.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#64 » pát 14. pro 2018, 19:23

Proboha jedine cim se 58ma lisi od "bozske" AR je nemoznost monolitickeho railu kvuli reseni vyhozu ... reseni ktere dava zbrani neskutecnou spolehlivost, moznost nouzoveho ladovani z pasek a moznost reseni moznych zavad bez rozborky ...

To ze 58ma pouziva kratky pist misto primeho tlaku plynu - system pouzity ve vsech modernich zbranich z posledni doby nasim Brenem2 pocinaje FN S.C.A.R konce taky neberou v potaz (DI je vyhodou maximalne ve sportu a pro pouziti tlumice, jinak je to obrovska nevyhoda coz je taky duvod proc ho krome AR nikdo jiny nepouziva)

AR se nema kam vyvijet - teda krome spolehlivejsich PISTOVYCH verzi ... - vnitrne je to stale to same jako ve Vietnamu jen s chromem ktery v prvnich varkach "ojebali" a uz chlapum v poli nikdo nelze o tom ze je to "bezudrzbova" platforma ...

Jinak vsechny "modernizace" dostupne na AR jsou dostupne i u Vz58 ... inline pazbou pocinaje, raily pro optiky a prislusenstvi konce.

Ja proste nechapu tuhle tendenci shazovat vztko s nazorem typu "netunit" kdyz prave to "tuneni" je ona modernizace diky ktere jsou ostatni kvery stale "moderni" ...



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#65 » pát 14. pro 2018, 21:51

58 s lepším laufem, v mikroráži + ten "bordel na ksichtě" (= raily, "pletivo" kolem laufu, lepší pažba) a není se o čem bavit. AR není geniální, jen si prošla kontinuálním vývojem.



Aris
Příspěvky: 153

Příspěvek#66 » pát 14. pro 2018, 22:53

Kolemjdoucí: Pak je otázka, proč si kontnuálním vývojem neprošla vz 58. A nebavím se o státním vývoji, ale o tom, že 20 let je volně dostupná na trhu, a nikdo na celém světě si jí nevybral, aby jí znovu začal vyrábět a zlepšovat. Proč asi? Po perspektivní konstrukci firmy sáhnou hned, jako to udělali třeba u cz75, která se vyrábí ve spoustě zemí a v nespočetných variantách.
Kosa je fajn, ale je není potřeba ji vynášet do nebes. Před lety když stála 5000 a náboj stál 2kč/ks to mělo význam, také jsem jí měl. Ale ta doba je dávno pryč. Střelivo je drahé, zbraně jsou nekvalitní zbytky.



kiv61
Příspěvky: 578

Příspěvek#67 » sob 15. pro 2018, 00:39

Aris: správná úvaha.
SA58 byla produktem své doby a kvalitní strojařiny v podstatě personálně, konstrukčně i materiálově vycházející ještě z válečné výroby Hermann Goering Werke Gmbh na tomto území - ostatně jako celé naše strojírenství, které z toho víceméně žilo do konce šedesátek století minulého (proto tehdy ještě konkurenceschopné motorky, letadla, obráběcí stoje, částečně auta a další)

Takhle výrobně a materiálově náročnou zbraň se jednoduše nevyplatilo nikomu kopírovat neb byly "na trhu" mraky dalších, podstatně jednodušších a tím pádem levnějších ..
End of story .. :)



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#68 » sob 15. pro 2018, 04:09

presne jak napsal Kiv, SA58 prosla zkouskami u rusaku a ti ji ohodnotili jako ve vsech ohledech lepsi nez AKM, ALE narozdil od AK z plechu je to zbran ktera je narocnejsi na vyrobu a cca 3x tak draha pro masovou vyrobu jako AK pokud se to Akcko seka po desetitisicich kusu.

Dnes je to diky CNC trochu nekde jinde ale porad plati ze kosa je narocnejsi a drazsi na vyrobu nez AK.


jinak kosu pouzivaly napriklad specialove Vietcongu ve Vietnamu, obyc platfus dostal SKS nebo AK, vysadkari dostali Vzka ...

a nakonec, "nekvalitni zbytky" jsou mozna ty ojete kousky v doprodeji z poslednich zoufalych zasob, ale tady se jaksi nebavime o zavarene armadni krochne ale o novovyrobe od CSA delane na CNC s nemeckou hlavni ... to je jak porovnavat Daniel Defense se surplusovou M16 z Vietnamu



Aris
Příspěvky: 153

Příspěvek#69 » sob 15. pro 2018, 10:42

Kiv61 : Takhle výrobně a materiálově náročnou zbraň se jednoduše nevyplatilo nikomu kopírovat neb byly "na trhu" mraky dalších, podstatně jednodušších a tím pádem levnějších ..
End of story .. :)

Správně, a jsem rád že to tu zaznělo. Když máš na trhu zbraně které odvedou stejnou práci, tak proč si vybírat tu složitější a dražší.
Kdyby 58 nabídla o dost vyšší uživatelský komfort, spolehlivost a výdrž, tak by se dnes prodávali klidně za 60 000 a plnily by závodní pole místo Daniel Defense na celém světě.

Jasně, tohle je vlákno o CSA. Před 3 lety jsem mluvil s člověkem z firmy, a od něj vím, že to celé není úplně novovýroba. Ty hlavní části se dělají kvalitní nové, ale všechny ty pružinky, čepy, drobné díly, ale i větší ( rakev, plynové násadce... ) se používají původní z armádních zásob. Neříkám, že je to špatně. Spíš je to pro zamyšlení, proč dostaneš kvalitní novou 58 za tak příznivou cenu. Kdyby měli všechno vyrábět in-house, byla by imho cena přes 30 000. Akceptoval bys i tuto cenu?



zarozak
Příspěvky: 925

Příspěvek#70 » sob 15. pro 2018, 14:00

Asghaad:Odkud jsi prosímtě vyčerpal,že rusáci vyhodnotili SA 58 jako ve všech směrech lepší zbraň jak AKM,existuje k tomu nějaký relevantní zdroj?

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#71 » sob 15. pro 2018, 14:15

zarozak píše:Asghaad:Odkud jsi prosímtě....... ,existuje k tomu nějaký relevantní zdroj?

Tuším, že v nějaké Střelecké revui o tom byl obsáhlejší článek. A netýkalo se to jen vz 58 a ruských AK, ale i bulharských, rumunských a ještě jiných "AK" (licenčně vyráběných). I náboji se střílelo vyrobených v různých zemích (vždy 7,62x39). Teda jestli si to dobře pamatuji. Nic neslibuji, ale pokusím se ten test dohledat a přefotit (ale do jiného vlákna)
Omlouvám se za příspěvek mimo téma, já jen, že jsem na ten test před několika měsíci narazil při úklidu.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#72 » sob 15. pro 2018, 15:18

to by bylo super, protoze to jaksi na netu najit je alespon pro me vicemene nemozne :)



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#73 » sob 15. pro 2018, 15:33

Aris píše:Kiv61 : Takhle výrobně a materiálově náročnou zbraň se jednoduše nevyplatilo nikomu kopírovat neb byly "na trhu" mraky dalších, podstatně jednodušších a tím pádem levnějších ..
End of story .. :)

Správně, a jsem rád že to tu zaznělo. Když máš na trhu zbraně které odvedou stejnou práci, tak proč si vybírat tu složitější a dražší.
Kdyby 58 nabídla o dost vyšší uživatelský komfort, spolehlivost a výdrž, tak by se dnes prodávali klidně za 60 000 a plnily by závodní pole místo Daniel Defense na celém světě.

Jasně, tohle je vlákno o CSA. Před 3 lety jsem mluvil s člověkem z firmy, a od něj vím, že to celé není úplně novovýroba. Ty hlavní části se dělají kvalitní nové, ale všechny ty pružinky, čepy, drobné díly, ale i větší ( rakev, plynové násadce... ) se používají původní z armádních zásob. Neříkám, že je to špatně. Spíš je to pro zamyšlení, proč dostaneš kvalitní novou 58 za tak příznivou cenu. Kdyby měli všechno vyrábět in-house, byla by imho cena přes 30 000. Akceptoval bys i tuto cenu?



sigh

zavodni okruhy plni AR15 klony protoze POUZIVAJI STRELECKY PRIVETIVEJSI NABOJ ...

nikdo nebude na soutezi pouzivat 7.62x39 kdyz muze volit konstrukcne presnejsi 223 s mnohem mensim spetnym razem ... na zavodech se nehodnoti ucinnost zasahu, pouze rychlost a presnost a tam 223 proste neprekona pechotni naboj 7.62 ktery je pro bezne vojenske vzdalenosti uzitecnejsi a mene nachylny k selhani zastaveni nebo i zasahu z duvodu kontaktu treba s vetvi kere, cimz je 223 prave znama - dobra presnost, vinikajici komfort strelby, mizerna spolehlivost (v porovnani, nikdo nerika ze ten naboj nefunguje) pri strelbe napr v porostu nebo pri nutnosti penetrace prekazky. Dalsi faktor jsou modifikace ktere by v polnich podminkach byly sebevrazedne ale u sportu kde clovek funguje s perfektne cistou a udrzovanou zbrani s vyberovou munici to projde ...

to je jak tvrdit ze Shadow2 je nejlepsi pistole na svete jelikoz plni prvni pricky na soutezich a Glock/ CZ P-10 / H&K VP9 / Walther PPQ / ... jsou nepouzitelne zastarale sunty jelikoz ve sportovnich kruzich nedosahuji zdaleka takovych vysledku ...


jinak proc asi americani zacinaju uvazovat o nahrazeni 5.56 NATO za "neco vykonnejsiho" ... vojaci v poli si uz pomerne casto stezuji ze nafetovani dzihadisti spolknou i nekolik zasahu z 5.56 bez okamziteho zastavujiciho ucinku, coz je ponekud problem kdyz se musi potykat se sebevrazednymi utoky.

Bylo by docela zajimave kdyby se konaly bezne souteze pro 7.62x39 kvery, osobne si myslim ze tam by nase 58ma kralovala s prehledem...


a ta moje CSA tak jak ji vidis na fotkach o stranku zpet me stala bez par stovek 30 tisic ... takze ano akceptoval ... jelikoz jsem ji uz zaplatil ...



Aris
Příspěvky: 153

Příspěvek#74 » sob 15. pro 2018, 17:00

Trochu jsi ujel, protože já jsem se o náboji nezmínil ani slovem, takže proč to sem pleteš?
Kosu máš i ve 223 rem, a kdyby to mělo nějaký potenciál, tak to budou ve státech kopírovat v každý větší garáži. Takže tvoje příměry vůbec nesedí.



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#75 » sob 15. pro 2018, 17:14

kosu v 223 vyrabi co vim jedina firma ... a prave Vz neni tak jednoduchy udelat v kazdy garazi, jelikoz jaksi je potreba opracovat a ZAKALIT ocelovy ram kdezto AR15 ktera je z HLINIKU si dokaze vyrobit s nadsazkou kutil v garazi - ve statech frci takzvane 80% polotovary ktere si lidi dodelavaji svepomoci naprosto bezne.

a naboj sem pletu protoze dominanci AR ve sportu zajistuje v zakladu prave naboj ktery pouziva. Sportovci nemaji zapotrebi resit "kosu" jelikoz na ni nejsou hlavne vnitrni "sportovni" dily - hlavne spoustak srovnatelny s extremy ktere se daji nacpat do Arka - a neni rozsirena natolik aby vubec melo smysl nad ni uvazovat jako alternativou.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů