ARMA ZEKA



punpan
Příspěvky: 2

Příspěvek#31 » sob 17. srp 2019, 14:07

Jako puškař jsem byl na pistoli ARMA ZEKA AZ-P1 dost zvědav. Ladím sportovní speciály a někteří střelci IPSC mě dobře znají. Rukama mi prošlo již dost zbraní CZ, STI, Tanfoglio, SPS atd.. Dostala se mi do rukou AZ-P1 Sport First Edition. Měl jsem ji půjčenou asi na týden s možností z ní střílet a udělat si detailní rozborku, která je pro mou práci nezbytná.

Srovnávat konstrukci této zbraně s konstrukcí typu CZ 75 a jejích modifikací (dle některých „zasvěcených“ příspěvků v této diskuzi), ukazuje na zřejmou neznalost nebo snad i záměr. Zbraň má některé velmi zajímavé konstrukční prvky, které vzhledem k prezentovaným znalostem účastníků nehodlám tady řešit, ani rozebírat.

Ano, musím uznat, že ač ,,neznámý produkt“ docela překvapila. Porovnával jsem s CZ Shadow2 (tak jak to dělají pisatelé tohoto tématu). Oproti ní má AZ-P1 Sport o hodně lepší přesnost, jak při mířence, tak i při rychlopalbě. Při rychlopalbě má lepší chování, měkčí zpětný ráz, lépe se vrací do mířidel, řekl bych i menší zdvih. Určitě je i lépe vyvážená s těžištěm posunutým víc dopředu, podobně jako STI. Celkové zpracování a zpracování vnitřních součástí je rozhodně lepší. Precizní strojírenská výroba. Vůle hlavně a závěru – lepší. Stejně tak, jako čitelná mířidla. Totéž platí o spoušti – příjemný a dokonale kontrolovatelný chod. Komfortní jsou i ovládací prvky. Výhodou je i 19-ti ranový zásobník, obzvláště při IPSC, pro kterou je hlavně určena. Vlastnostmi potěší i mířenkáře. Za mě jako puškaře moc prostoru k ladění není, je to výborně a dosti přesně vyrobeno. Uzamykání do výhozního okénka mě trochu překvapilo, neboť u těchto kategorií zbraní nejsem úplně jeho příznivcem. Logicky tedy následoval dotaz ohledně životnosti, na který mi bylo odpovězeno, že životnostní zkoušky obnášely 45 tis. výstřelů, ale že to jistě není limitní meta zbraně. Pokud je to pravda bylo by to opravdu skvělé.

Z kuloárů (od některých střelců IPSC a lehkém potvrzení od výrobce i prodejce) se chystá nová verze, která byla postavena na základě připomínek několika předních střelců IPSC. Ergonomie bude nová a zpracování povrchu a jednotlivých dílů má být ještě lepší, odolnější, prý prostě top. Vždyť se jedná hlavně o sportovní speciál. Již se těším na dokonalou česko-slovenskou řemeslnou práci, kterou Vám běžná sériová produkce jen těžko může nabídnout.

Normálně na fóra nepíšu, nemám na to čas a ani mě to nebaví. Ale toto vlákno mě vybudilo. Můj příspěvek je hlavně pro ty, kteří o tom zasvěceně mluví a píší a nic o tom nevědí. Vždy si vzpomenu na to krásné české přísloví „ O těch prázdných sudech…“



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#32 » sob 17. srp 2019, 15:43

tohle je jak cist reklamni material od vyrobce ...

vzhledem k tomu ze jde o "prispevatele" registrovaneho v den prispevku s jedinym postem ktery je jak vystrizeny z propagacnich materialu mi toto jak se tak po cesku rika smrdi ...

ale co my dute palice vime ze ...

PS: seriova vyroba nam momentalne nabizi presne pocitacem rizene CNC obrabeni :) ne vyrobu podle toho jak se Pepa z Horni Dolni zrovna vyspal a jak moc se vecer predtim zrezal v hospode ...



alkalic
Příspěvky: 239

Příspěvek#33 » sob 17. srp 2019, 17:35

no a právě by mě teda zajímaly ty konstrukční prvky, který zde teda nebyly ani zmíněny, na závodech IPSC jsem se s tou pistolí setkal pouze u jednoho člověka (jezdím na hodně závodů) a nejedná se opředního českého střelce (tím nechci říct že střílí blbě), ten mi teda sám potvrdil že bude nová verze rámu s větším vybráním pod bobřím ocasem jak to je právě na S2. Dál spousta věcí je tam poměrně nesmysl jako spoušť a podobně, každej střelec si spoušť poladí podle sebe a teda že by mířidla na S2 byly nečitelný no nevím.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#34 » ned 18. srp 2019, 12:42

Aha, takze tu zbran jeste skoro nikdo nema,ale uz ted vime, ze bude jina, zazracnejsi verze nez tenhle zazrak.
A ten prispevek od punpan-WTF?



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#35 » ned 18. srp 2019, 13:38

To ze o niecom nevies, alebo si to neviedl, neznamena ze to tak nieje. Momentalne na doladeni finalneho modelu pre vyrobu robi jeden z najlepsich Slovenskych IPSC strelcov. Mimo to sa vyzna aj v konstrukcii zbrani a spolupracuje aj s inymi vyrobcami zbrani. Zbran vo finalnej podobe nebude zahrnat len jeho poznatky a upravy, ale aj pripomienky inych vynikajucich strelcov.



mirotvurce
Příspěvky: 1

Příspěvek#36 » ned 18. srp 2019, 17:41

alkalic píše:no a právě by mě teda zajímaly ty konstrukční prvky, který zde teda nebyly ani zmíněny, na závodech IPSC jsem se s tou pistolí setkal pouze u jednoho člověka (jezdím na hodně závodů) a nejedná se opředního českého střelce (tím nechci říct že střílí blbě), ten mi teda sám potvrdil že bude nová verze rámu s větším vybráním pod bobřím ocasem jak to je právě na S2. Dál spousta věcí je tam poměrně nesmysl jako spoušť a podobně, každej střelec si spoušť poladí podle sebe a teda že by mířidla na S2 byly nečitelný no nevím.


Tím zmiňovaným střelcem, který střílí s AZ- P1 Sport myslíte asi Zdeňka Baleje? Na Mistrovství ČR v Hodonicích 13. a. 14. 7. 2019 skončil jako 8. z 99 střelců v divizi Production, což je dle mého dost slušný výkon. http://www.alsaproteam.cz/media/alsapro/284/overall.pdf



alkalic
Příspěvky: 239

Příspěvek#37 » ned 18. srp 2019, 18:11

Vsak proto tam je ten dovetek v zavorce ;)



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#38 » pon 19. srp 2019, 07:51

Jen cekam, az prijde celkem spravny argument, ze ipsc vyhraval i glock :D



Asghaad
Příspěvky: 366

Příspěvek#39 » pon 19. srp 2019, 10:12

Spis by me zajimaly vysledky s Shadow2, STI nebo 2011 v porovnani u stejneho strelce se stejnym nabojem, pak se muzeme bavit o tom jestli tenhle zazrak s ramem z hliniku "valcuje" zavedene znacky



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#40 » pon 19. srp 2019, 11:41

:-D V Production asi STI 2011ky valcovat nebude.
A nemusi nikoho valcovat, staci aby ta zbran bola porovnatelne dobra ako konkurencia. Cena je slusna a pri deklarovanej kvalite a moznosti doladenia rozne tvarovanymi pazbickami a chrbatmi to moze byt zaujmava volba.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#41 » pon 19. srp 2019, 17:30

No právě se obávám, že za tyhle peníze ne. Tož uvidime.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#42 » pon 19. srp 2019, 17:42

Mě by hlavně zajímalo, proč ten hliník (nebo dural) na rámu a co že je špatného na uzamykání do výhozního okénka...



punpan
Příspěvky: 2

Příspěvek#43 » pon 19. srp 2019, 19:14

Pro Dragunov,

Nevím proč dural na rámu, ale na druhou stranu proč ne? Modla střelců Sig Sauer dural používá také tak čemu se divíme? V duralovém rámu je vsazena dosti velká ocelová vložka, takže závěr běhá po ní a né po duralu. Konstruktér měl možná záměr posunout těžiště pro lepší chování při střelbě a to se mu myslím povedlo, alespoň dle mě. Psal jsem to již v předchozím příspěvku.

Uzamykání do výhozního okénka není špatné, ale jak jsem psal, pro zbraň pro sport (IPSC), kde je předpoklad desítky tisíc cyklů přikláním se k uzamykacím žebrům ala CZ 75. Nicméně již jsem to konzultoval s výrobcem. Dle životnostních zkoušek prý nebyl problém. Moje pochybnosti dohání kvalitou materiálu a povrchovou úpravou Arcor.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#44 » pon 19. srp 2019, 20:58

punpan: Bylo to moje hned první divení se. Nejde o to že bych měl v dnešní době pochyby o pevnosti takového materiálu. Ale spíš že pokud bych chtěl pistoli na sport, hmotnost navíc bych neřešil a bral ji jako pozitivum.



MRBLUE
Příspěvky: 927

Příspěvek#45 » pon 19. srp 2019, 21:59

1165g nieje zrovna lahka pistol. A punpan nepise o znizovani hmotnosti, ale o jej ucelnom rozlozeni (tazisko). Ked som sa presne tymto smerom zamyslal, bolo mi povedane ze konstrukter nechcel ist cestou “navarenej kolajnice”.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů