Parametry, normy pro výstavbu nové střelnice



Mikop
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » pon 4. lis 2019, 12:40

Dobrý den,
nevíte někdo jakým způsobem se počítá, resp. stanovuje minimální vzdálenost od obytných objektů v ose výstřelného prostoru? Popř. jaké legislativní či technické normy souvisejí s výstavbou otevřených (venkovních) nebo polokrytých střelnic? Děkuji za ochotu.

Uživatelský avatar
pirda
Příspěvky: 66

Příspěvek#2 » pon 4. lis 2019, 12:50




Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#3 » pon 4. lis 2019, 14:43

Předesílám, že o tom nic nevím ani tomu nerozumím.
Akorát se mi doneslo, že se bude něco měnit s novelizací stavebního zákona.
Takže možná záleží i na tom, kdy by se mělo stavět.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4 » pon 4. lis 2019, 17:34

Mikop : Máš SZ.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#5 » pon 4. lis 2019, 22:32

Základ řeší § 52 a následné zákona 119/2002 o střelných zbraních a střelivu (ve znění platném od 1.8.2017). Základním zádrhele je skutečnost, že pokud jde o trvalou střelnici, musí být území, kde má být zřízena, vedeno v územním plánu jako sportoviště čí obdobná plocha určená ke sportu. Pak najdeš znalce balistika na http://datalot.justice.cz/justice/repzn ... m?OpenForm
Do políčka "Obor/odvětví" zvolit "Střelivo a výbušniny". Ne všichni znalci, co mají tuto specializaci, dělají i schvalování střelnic. Některý dělá např. jen pyrotechniku a nic jiného. S balistikem se domluvíš, zda je v místě střelnice vůbec povolitelná. Pokud ano, vypracuje ti provozní řád a znalecký posudek. Pak si plochu a případné stavby necháš povolit a zkolaudovat, seženeš vše co ukládá odstavec (4) § 52 a běžíš na PČR. Balistik m.j. počítá i hlukovou zátěž a z toho mu vyjde, jak dlouho v průběhu dne můžeš střílet.



omega
Příspěvky: 46

Příspěvek#6 » úte 5. lis 2019, 19:41

A hlavně, až se tohle pracně dotáhne do konce za nemalého úsilí a velkého množství financí. Tak jak se začne střílet, tak se 100% najde(najdou)samozřejmě stěžovatelé z okolí co jim to začne najednou vadit. (hluk, údajná střelba mimo ochranný val a podobné nesmysly). A výsledek většinou dopadne tak, že policie dá přednost křiklounům a stěžovatelům a střelnice se zavře aniž by někdo kompetentní řešil skutečný stav věci. Takže zmařená investice v řádů statisíců či milionů je na světě hned. A nebude to první ani poslední případ.



majlont
Příspěvky: 195

Příspěvek#7 » stř 6. lis 2019, 07:50

No, pokud už máš kolaudační rozhodnutí, tak to sousedé mají složitější, protože v NOZ (č. 89/2012 Sb.) existuje § 1013, odst. (2), kde se říká: Jsou-li imise důsledkem provozu závodu nebo podobného zařízení, který byl úředně schválen, má soused právo jen na náhradu újmy v penězích, i když byla újma způsobena okolnostmi, k nimž se při úředním projednávání nepřihlédlo.

Pokud tedy proběhlo do zdárného konce územní řízení, stavební řízení a povolení střelnice (kde se hodnotí i hluk), pak mají (teoreticky) sousedi smůlu. Mohou uvšem prudit různými způsoby ....

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#8 » stř 6. lis 2019, 13:07

Nový zákon o zbraních, článek na stránkách LEXu, kapitola střelnice
V oblasti střelnic trpí zákon č. 119/2002 Sb. chronickým nedostatkem, kterým je absence konkrétních požadavků na konstrukci střelnice – vše záleží na schválení znalcem v oboru balistiky. Následkem toho mohlo dojít k situaci, kdy jeden znalec střelnici schválil a o týden později ji jiný znalec nechal zavřít. Návrh nového zákona proto počítá s vydáním technických předpisů upravujících požadavky na střelnici, které by zajistily potřebnou předvídatelnost a právní jistotu.

Návrh dále kromě standardní střelnice zavádí dva další typy střelnic, pro jejichž zřízení by měly být mírnější technické požadavky:

Limitovaná střelnice má být střelnice určená pro kulové zbraně s úsťovou energií do 200 J (v praxi hlavně malorážky), brokové zbraně při používání broků o velikosti max. 2,5 mm, nebo předovky a jehlovky.

Příležitostná střelnice má být střelnice, která se neprovozuje více než 26 dní v kalendářním roce.

K další změně má dojít u provozování střelnice: provozovatel střelnice má být nadále odpovědný za bezpečnost a dodržování provozního řádu, nemá však mít povinnost kontrolovat, zda osoby provádějící střelbu mají zbrojní oprávnění a zda jsou používané zbraně registrované – správce má pouze zjišťovat a zapisovat totožnost těchto osob (např. podle občanského průkazu), kontrolu jejich oprávnění však má nově provádět policie (např. při namátkové kontrole uživatelů střelnice).

Z toho my vyplývá, že budou jasně daná pravidla pro střelnice a pokud je střelnice při stavbě a provozu splní, je nezavřitelná.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#9 » stř 6. lis 2019, 13:22

Jinak existuje stále platná norma pro střelnice ČSN 39 5401:
https://uloz.to/!QjtI3L2O15e2/csn-395401-strelnice-pdf

Poslední slovo má ovšem balistik (a neřeší IMHO odstupy z pohledu hluku a pod., to je záležitost "hygieny").

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#10 » stř 6. lis 2019, 18:40

No, ale asi to podle tý normy nefunguje jak má, když jí může jeden znalec schválit a druhej zrušit.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#11 » stř 6. lis 2019, 18:54

Rick Grimes : Ona ta norma není právně závazná, protože na ni zákon nijak neodkazuje. Takže dokonce existují znalci (možná pouze jeden), který jde na objednávku policie daleko přes tuto normu a dokáže zavřít stávající střelnici, která neměla jakýkoliv problém pouze na základě svých dojmů sepsaných na papír. Jinak to, co píšeš o nekontrole střílejících na střelnici v budoucnosti vychází ze záměru zrušení papírových dokladů. Pak by v některých případech prostě správce střelnice možnost kontroly neměl a proto je to vymyšleno takto. Je to podle mě strašná kravina a i v některých kruzích na MV z toho jsou abych tak řekl nenadšeni. A nejen tam.

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#12 » stř 6. lis 2019, 19:53

Jasně,jasně, já jen překopíroval celou tu kapitolu týkající se střelnic aby bylo jasné, že na to nový ZoZ pamatuje.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů