obnova ZP v době koronaviru

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#31 » pát 27. bře 2020, 09:55

CMK : Má na to dva měsíce a jsem zvědav, jak v současnosti zdravotní posudek sežene. Pokud se nemusí dodržovat jedny lhůty, je celkem logické, že ani další, které navíc zřejmě nejsou tak důležité.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#32 » pát 27. bře 2020, 10:59

To byla spis reakce na to, ze nekdo tu psal, ze se to nema nechavat na posledni chvili... Tak pisu, ze Dckari nemaji 4 mesicni okno, ale mesic na prohlidku (to je ten mesic, o kterem mluvim ja) a mesic na zaslani (to je ten, ktery k tomu pricitas ty).



AndreasBaader
Příspěvky: 201

Příspěvek#33 » pát 27. bře 2020, 12:29

Ohledne lekarskych prohlidek sk. D. Neni pravda, ze na to maji jeden mesic. Podrobit LP a dolozit ji se maji nejdrive 2 mesice pred uplynutim 5-ti let vydani ZP. Kdo spada do prechodneho obdobi (rok 2014/2015), tak bezi lhuta jeste 2 mesice po uplynuti 5-ti let. Ale stejne aktualne plati nechodit k lekari pro zdravotni posudky. Ty se dolozi po skonceni stavu nouze a spravni lhuty budou prominuty.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#34 » pát 27. bře 2020, 13:56

Sypu si popel na hlavu - pravda - jsou tam 2 měsíce před (ne 1+1). Už nevím, jestli to bylo někdy dříve, nebo jestli je to naopak v nějaké neproběhlé novele... Už se mi ty verze fakt motají :-(

Uživatelský avatar
Milkyway
Příspěvky: 281

Příspěvek#35 » pát 27. bře 2020, 19:05

kk píše:Milkyway: cim jsem mel porusit pravidla karanteny? Pokud narazis na koupi zbrane, tak:
1/ jsem ji koupil teste pred vyhlasenim karanteny a vzhledem k tomu, ze mas 10 dni na prihlaseni, tak jsem to mel kvuli urcitym duvodum registrovat az cca 8. den do cehoz skocila karantena. Naopak ja se zaridil kvuli karantene jak to slo a udelal jsem alespon ten krok ze jsem prevod zbrane oznamil PCR pomoci emailu/datove schranky, tedy zahajil jsem rizeni ktere z duvodu karanteny bylo odlozeno do konce karanteny. Cimz jsem splnil to ceho chtel zakonodarce dosahnout.
2/ koupit zbran v karantene ciste technicky muzes, protoze
2a/ eshopy nejsou zavrene, takze si muzes objednat pres eshop a pokud ten eshop je schopen zajistit dopravu za zakonych podminek prevozu a predani zbrane tak se zadny zakon a ani karantena neporusila. Takze to neni o tom, ze bych si jen tak zasel do obchodu se zbranema.
2b/ jo neco jineho je prodej treba z druhe ruky od nekoho, ale tam je jednak zakaz schazeni nad 2 lidi vyjma domacnosti a druhak se prodej mohl uskutecnit mezi kolegy v jednom zamestnani, mezi cleny v domacnosti atd.

Lidi, premyslejme logicky o karantene. Ucelem karanteny je to aby se lidi neschazeli a omezil se kontakt a moznost nakazeni. Takze pri dodrzeni karanteny a s ohledem na jeji ucel se da prodej/nakup zbrane uskutecnit naprosto legalne a bezpecne. Naopak ldyz jsme u toho, zbran se da prohlidnout v rukavicich, nasledne doma dezinfikovat nebo nechat v karantene, protoze virus tam nevydrzi navzdy.
Vetsi nebezpeci je to, ze treba pecivo v ocbhodech jen tak lezi na pultech, zelenina a ovoce to same, kolik lidi asi proslo kolem, zakaslalo si na to a dalsi to koupi a sni bez toho aby to aspon umyl. Nehlede na dalsi aspekty bezneho zivota a uz vidim kolik z nas po prichodu domu ma dekontaminacni komoru nebo vse peclive dezinfikuje nebo myje.

Obchody jsou zavrene ne protoze by nemohli byt otevrene, ale kolik lidi dobrovolne tam nepujde nebo pujde jen v opravdu nezbytne nutnych pripadech? Proto se to zavrelo. Kolik lidi nosilo rousku pred tim nez to vlada naridila a pri tom to melo smysl uz drive? Eshopy jsou otevrne, protoze se predpoklada, ze dopravce uz nejake bezpecnostni pravidla na predani zbozi stanovi. Ale porad je tam sance prenosu nakazi z obchodnika po krabici na zakaznka.


Tvoje reakce byla napsána již v době karantény a vztahoval jsem to na nákup zbraně z druhé ruky, protože se psalo jen o šeďáku.



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#36 » pát 27. bře 2020, 19:17

Milkyway: ale to nic nemeni na tom co jsem psal :D

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#37 » čtv 2. dub 2020, 15:07

Pánové... Já jsem sakra velký zastánce karantény, roušek a ochrany obecně.
Ale měli bychom všechno brát s nějakou rezervou - na obě strany.
Jsou opatření, která dodržuju mnohem úzkostlivěji (ochranné pomůcky při pohybu venku poblíž nebo mezi lidma) a jsou opatření, která lze vykládat volněji (rouška, když jdu na volném prostranství sám).

A zrovna prodej zbraně z druhé ruky beru jako minimální riziko.
Když můžu chodit do práce, když můžu chodit do krámu a všude postkávám spoustu lidí, proč bych proboha nemohl potkat 1 člověka někde v klidu někde u benzinky? Vezmeme si rukavice, zbraň postříkám dezinfekcí, dodržujeme rozumný odstup (jeden kreje druhého skloněného nad kufrem auta, kde prohlíží zbraň), předáme zbraň, podepíšeme smlouvu, peníze můžou jít převodem okamžitě, nebo předat a dezinfikovat... Celé je to bezpečnější, než nákup housek v Albertu.
A že se na to nevztahuje výjimka karantény a chce pro to mít někdo právní podklad? OK, tak si na tý benzince oba natankujte.

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#38 » čtv 2. dub 2020, 16:17

CMK má v tomto pravdu, reálny dopad je zanedbateľný - nie je to konanie v rozpore so zmyslom a cieľom opatrení prijatých na boj s koronou. Nie je to riskantné ani nezodpovedné konanie. Myslím že je to úplne v poriadku a žiadny správny orgán by to nikdy neriešil, ani keby okolo stálo 10 policajtov čo by sa fakt nudili. Ak by sme ale už mali špekulovať (pretože aj my sa fakt nudíme) osobne by som argumentoval skôr výnimkou k obmedzeniu voľného pohybu, písmeno c) alebo g).

c) cest nezbytně nutných k obstarávání základních životních potřeb (např. nákup potravin, léků a zdravotnických prostředků, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, krmiv a dalších potřeb pro zvířata), včetně potřeb příbuzných a osob blízkých, zajištění péče o děti, zajištění péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, doplnění pohonných hmot

Čo sú základné životné potreby nie je vymedzené ani definované, sú tam uvedené len príklady. Nie je to vymedzené taxatívne, že "len toto", sú to len príklady. Vzhľadom na to, že zbrojný preukaz E je na ochornu života a zdravia, myslím že kúpa zbrane je pre naplnenie tejto výnimky akceptovateľná. Asi dokonca viac, ako kúpa parfému v rámci drogistického zboží (je oddelené od hygienického), ktoré tam je explicitne uvedené ako príklad.

písmeno g by sa tiež dalo aplikovať
g) výkonu povolání nebo činností sloužících k zajištění
1)bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace,
2)ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče, včetně dobrovolnické činnosti

Opäť, skupina E -> ochrana života, zdravia a majetku. Kúpa zbrane je činnosť slúžiaca k zajisteniu bezpečnosti, aj ochrany zdravia; spĺňa to nie jeden ale hneď dva body v tom písmene g). Že je zbraň na tento účel... to je to vyslovene napísané a s podpisom a razítkom od polície potvrdené - na nákupnom povolení, ak žiadateľ o tento účel požiadal. Takže by to spĺňalo aj toto písmenko, za predpokladu že je to pre držiteľa skupiny E a na nákupnom povolení o to zaškrtol.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#39 » čtv 2. dub 2020, 17:44

CMK : Jo, tak to bylo před poslední novelou. To neřeš.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#40 » úte 7. dub 2020, 09:54

Nevím už do kterého vlákna to přesně hodit, tak to dávám sem, neboť obsah cosi společného s původním názvem má.
Dnes se mi do rukou dostaly otázky a odpovědi, takže je přepisuji. Pochází to z policejních zdrojů a zde je výňatek, týkající se mimo jiné ZP :

Služba pro zbraně a bezpečnostní materiál

Jakou otevírací dobu pro veřejnost (úřední hodiny) budou mít jednotlivá pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál po dobu trvání nouzového stavu ?

Všechna kontaktní pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál jsou až do odvolání nebo do ukončení nouzového stavu pro veřejnost uzavřena. Záležitosti, které nesnesou odkladu, jsou řešena individuálně po předchozí telefonické domluvě s příslušným pracovištěm služby. Kontakty na jednotlivá pracoviště služby lze nalézt na webových stránkách policie na adrese

https://www.policie.cz/clanek/utvary-s- ... 94179.aspx

Lze učinit podání ve věcech zbraní a střeliva i jinou formou, než je osobní návštěva pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál?

Ano, lze. Korespondenčně nebo elektronicky. Již v současnosti není nutné s každým podáním docházet osobně. S výjimkou případů, v nichž má být předložena zbraň (zejména při registraci zbraně), lze převážnou většinu podání zcela standardně učinit poštou nebo elektronicky (datovou schránkou nebo s uznávaným elektronickým podpisem) na standardních formulářích, které lze vyplnit i přímo v elektronické podobě, a které jsou dostupné na webových stránkách Ministerstva vnitra na adrese

https://www.mvcr.cz/clanek/formulare-ke ... dW09MTA%3d

Jak mám postupovat, pokud chci přihlásit zbraň, když mám za povinnost zbraň předložit ke kontrole a všechna pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál jsou uzavřena ?

Doporučujeme konkrétní případy řešit s příslušným pracovištěm služby pro zbraně a bezpečnostní materiál telefonicky. Samotné oznámení o nabytí vlastnictví zbraně lze podat korespondenčně nebo elektronicky, po skončení nouzového stavu bude následně držitel zbraně vyzván k předložení zbraně a zbraň mu bude zaregistrována.
Ohlášení převodu zbraně a odevzdání průkazu zbraně je možné provést korespondenčně.

Budou prováděny zkoušky odborné způsobilosti žadatelů o vydání zbrojního průkazu ?

Provádění zkoušek odborné způsobilosti je až do odvolání nebo do ukončení nouzového stavu pozastaveno. Uchazeč, který do doby vyhlášení nouzového stavu neuspěl u praktické části zkoušky odborné způsobilosti a je oprávněn tuto část zkoušky opakovat, bude k opakování praktické části zkoušky odborné způsobilosti vyzván po ukončení nouzového stavu.

Jak postupovat v případě, kdy se blíží lhůta k podání žádosti o vydání nového zbrojního průkazu?

V případě zbrojních průkazů, jejichž platnost končí za méně než 6 měsíců, ale více než 3 měsíce, doporučujeme podání žádosti o nový zbrojní průkaz odložit.
V případě držitelů zbrojních průkazů, kterým platnost zbrojního průkazu končí za méně než 3 měsíce, doporučujeme podat žádost o vydání nového zbrojního průkazu korespondenčně nebo elektronicky. V případě korespondenčního nebo elektronického podání nemusí být, s ohledem na aktuální situaci, součástí žádosti zdravotní posudek, správní poplatek a fotografie (zejména v případě zdravotního posudku se v současnosti nejeví jako vhodné zatěžovat zdravotní systém rutinní posudkovou péčí). K doplnění těchto náležitostí bude žadatel vyzván ze strany příslušného pracoviště služby pro zbraně a bezpečnostní materiál po ukončení nouzového stavu.

.....
Toliko výňatek. Nejsou zde všechny otázky a už vůbec ne odpovědi, ale jako základ by to snad mohlo postačit. Víc se mi nepodařilo zjistit. Teda jen věci týkající se OP, ŘP a STK, ale to sem nepatří.



kk
Příspěvky: 1005

Příspěvek#41 » stř 8. dub 2020, 07:51

Georg: hezky, diky, jen bych doplnil:

https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... veho-stavu



AndreasBaader
Příspěvky: 201

Příspěvek#42 » stř 8. dub 2020, 18:10

Tyto informace vysi od pocatku omezeni volneho pohybu na strankach MV:
https://www.mvcr.cz/clanek/zbrane-strel ... 84336.aspx

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#43 » čtv 9. dub 2020, 10:14

Informace pro ty co kupují / prodávají zbraň.

Stačí poslat běžný email s kontaktnímu údaji a přiloženou fotokopií dokumentu (o nákupu/prodeji) na příslušné "Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál". To je vše. Berou na vědomí a ozvou se po skončení nouzového stavu.

Př. pro Olomouc je kontaktní email: krpm.oszbm.ol.podatelna@pcr.cz....
(telefony neberou)


https://www.policie.cz/clanek/nr-pro-vs ... 09Mg%3D%3D



Patke
Příspěvky: 41

Příspěvek#44 » úte 14. dub 2020, 16:36

Zdarec lidi, hele nikde jsem to nedohledal, tak se chci zeptat, zda někdo nemá tip. Není to přímo obnova ZP, ale vykonání zkoušky odborné způsobilosti a platnost zdravotní způsobilosti. Termín jsem měl samozřejmě na 24.3., což mi psali, že se odkládá na neurčito. Jde mi ale o zdravotní potvrzení. To by mělo platit 3 měsíce, respektive když budu žádat o vydání ZP, tak pokud budu žádat do 3 měsíců od podání přihlášky(24.2.), tak nic neřeším. Už teď je mi ale skoro jasné, že to nestihnu, jelikož bych musel žádat o vydání ZP nejpozději 24.5., abych měl stále platné zdravotní potvrzení z 24.2. Nenašli jste někdo v zákonech jak je to v tomto případě, zda je nějaká výjimka i na platnost zdravotního potvrzení, tedy jeho prodloužení díky odkladu termínu zkoušek díky vyjímečnému stavu? V podstatě jde "jen" o další pětikilo, ale i tak se mi to nechce platit znovu, když není chyba na mé straně, nebo je to nezajímá?? Co myslíte? Díky...

Uživatelský avatar
Arc
Příspěvky: 543

Příspěvek#45 » úte 14. dub 2020, 17:05

Určite si tam zavolaj a spýtaj sa. Je možné že na rôznych oddeleniach budú mať rôzny názor. Podľa mňa by by lehoty počas výnimočného stavu nemali bežať, takže by si novú prehliadku teoreticky nepotreboval. Pri zdravotnej prehliadke to však môže byť iné, predsa len jej zmyslom je potvrdiť zdravotnú spôsobolisť v určitý presný čas. Ak by si ale nepochodil na polícii, tak doktor snáď bude mať pochopenie a len ti administratívne vystaví nový papier s iným dátumom.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů