Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat



ren
Příspěvky: 497

Příspěvek#6166 » úte 4. srp 2020, 08:22

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat těch, co byli nedávno na zkoušce a rovněž bych velmi ocenil názory zkušebních komisařů co chodí na toto fórum ohledně následujícího. V novém zkušebním řádu se píše

1.2 Rána jistoty 1. Rána jistoty se provádí vždy tak, aby zbraň směřovala do bezpečného směru. 2. Rána jistoty, při níž se provádí zamíření zbraně do bezpečného směru s využitím mířidel zbraně, se provádí, pokud tak určí zkušební komisař, a to způsobem, který zkušební komisař určí.


Když jsem kdysi dělal zkoušky já, komisař neurčoval způsob, ale pokud někdo dal ránu jistoty bez míření, dostal pojeb za "ledabyle provedenou ránu jistoty". Jak je to dnes, můžu tomu rozumět tak, že nemířená rána jistoty, pokud komisař při úvodním poučení neřekne jinak, je OK?

4. Částečné rozebrání a složení zbraně 4.1 Obecná pravidla 1. Bezprostředně před částečným rozebráním zbraně se provede kontrola zbraně. Po složení zbraně se provede kontrola správného a úplného složení a kontrola funkce zbraně, a to zejména přezkoušením funkčního cyklu zbraně a ránou jistoty.


Je mi jasné, že u poskládané pistole zatáhnu za závěr a pustím, případně opakovaně, dám ránu jistoty a zbraň odložím. Mám ale výše napsanému rozumět tak, že u opakovačky (malorážky) nekončí složení zasunutím závěru do zbraně do otevřené polohy, ale je třeba závěr zavřít, případně párkrát otevřít a zavřít a provést ránu jistoty? Rovněž u brokny nekončí složení nasazením svazku hlavní do baskule a ponechání zbraně v otevřeném stavu, ale musí následovat zavření, rána(y) jistoty a potom odložení buď zavřené vypuštěné, anebo znova otevřené brokny?

mirasto ve svém příspěvku ohledně reálné zkušenosti ze zkoušky píše
Před praktickou částí komisař jasně vysvětlil co od nás očekává a jaké situace mohou nastat např. osoba v ohroženém prostoru a jakou reakci od nás očekává, po sborce kontrola pojistky, rána jistoty, kontrola DA. Komisař byl velice fér a nikoho nestresoval. Nicméně, nebral to na lehkou váhu, což je dobře.


Ve zkušebním řádu je mimo jiné uvedeno
2. Kontrola zbraně 2.1 Obecná pravidla 3. Využití dodatečných bezpečnostních prvků konkrétního typu zbraně pro její uvedení do bezpečného stavu není povinnou součástí zkoušky.


4. Částečné rozebrání a složení zbraně4.1 Obecná pravidla 1. Bezprostředně před částečným rozebráním zbraně se provede kontrola zbraně. Po složení zbraně se provede kontrola správného a úplného složení a kontrola funkce zbraně, a to zejména přezkoušením funkčního cyklu zbraně a ránou jistoty.


4.2 Částečné rozebrání u jednotlivých typů zbraní a) Samonabíjecí pistole 1. Pokud je zbraň vybavena vyjímatelným zásobníkem, začíná rozebrání vyjmutím zásobníku. Následně se provede sejmutí závěru z těla zbraně a vyjmutí vratné pružiny. Není-li hlaveň pevně spojena s rámem, provede se vyjmutí hlavně. 2. Demontáž spoušťového a bicího mechanismu nebo rozebrání závěru nebo zásobníku, s výjimkou jejich vyjmutí ze zbraně, není povinnou součástí zkoušky.


Kontrola pojistky mi přijde jako poněkud zvláštní požadavek. Pojistku zkoušený nerozebírá a je velmi nepravděpodobné, že by při rozborce pro čištění pojistce ublížil, navíc pojistka ani není součástí všech zbraní. Tento požadavek komisaře mi přijde jako zbytečná buzerace, to už by dávalo větší smysl kontrolovat pojistku pokaždé před použitím zbraně, protože co kdyby...



mikky
Příspěvky: 565

Příspěvek#6167 » úte 4. srp 2020, 10:35

DZimmy píše:P.S. Ještě bych doporučil si dát pozor, kromě bezpečného prostoru, na prsty před hlavní. Málem se mi to povedlo, když jsem přehmatával při rozborce.


Tohle je takovej divnej evergreen. Existují poměrně běžné modely zbraní, u kterých se rozborka nedá udělat tak, abys neměl prsty před hlavní. U některých je to dokonce napsané v návodu.

Jakmile je zbraň bezpečně zkontrolována a po ráně jistoty (a uchazeč v tomhle okamžiku ještě nebyl vyhozen), nedává smysl vyhazovat za "přehmaty", protože zbraň už prostě v tom okamžiku bezpečnější být nemůže.

Neřeknu kdyby někdo do tý hlavně čučel, strkal prsty, nebo s tou zbraní mával jak ta paní nedávno v Americe, ale vyhodit někoho za to, že při rozborce (po kontrole!) strčil v rámci rozborkového úchopu ruku před hlaveň je blbost a asi bych se hádal.

Uživatelský avatar
Milkyway
Příspěvky: 285

Příspěvek#6168 » úte 4. srp 2020, 11:12

Jen takový malý dodatek k "mířené ráně jistoty".
Vemte v úvahu, že "nějakým" způsobem se ...kde se zval, tu se vzal..... je v hlavni náboj a Vy vystřelíte...jen tááááák..... Proto je dobré, i při ráně jistoty postupovat, jako by byl v komoře skutečný náboj.
Měl jsem tu zkušenost s adaptérem na LR22, kde je poměrně dost místa v závěru a skutečně i zádržce a vyklepnutí nábojnice a znovunatažení prostě zůstal náboj a při ráně jistoty - bum. Překvapení! Proto ke zbrani je třeba přistupovat, jako by byla nabitá a při ráně jistoty, jako by tam přece jen náboj byl.



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#6169 » úte 4. srp 2020, 12:44

@mikky Prsty (teda cast tela ) pred hlavni je treba u cz75 spatne, da se udelat rozborka bez prstu pred hlavni, a vyrobce v navodu uvadi jak rozebrat(bez prstu pred hlavni)

Uživatelský avatar
Cemada
Příspěvky: 324
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6170 » úte 4. srp 2020, 13:03

V tom máš pravdu, nicméně i mikky má pravdu.
Zbraň je zkontrolovaná a bezpečná, tudíž prst před hlavní by neměl vadit.
Mě se třebas rozborka CZ 75 dělá o trochu hůře když nestrčí malíček kousek před hlaveň abych jej mohl opřít o závěr a posunout jím.
Když to vemeš trošku více do absurdna, tak i vybitou, zkontrolovanou a bezpečnou zbraň si nemůžeš pořádně prohlédnout, páč bys s ní měl pořád mířit do bezpečného prostoru.
Ale to už jsme lehce OT asi.



ren
Příspěvky: 497

Příspěvek#6171 » úte 4. srp 2020, 13:18

Cemada píše:Když to vemeš trošku více do absurdna, tak i vybitou, zkontrolovanou a bezpečnou zbraň si nemůžeš pořádně prohlédnout, páč bys s ní měl pořád mířit do bezpečného prostoru.
Ale to už jsme lehce OT asi.


A to právě není pravda, protože v novém zkušebním řádu je napsáno

2. Kontrola zbraně 2.1 Obecná pravidla 1. Účelem kontroly zbraně je její vybití a uvedení do stavu bezpečného pro odložení zbraně nebo další manipulaci, například rozebrání zbraně. Zbraň, která není uvedena do bezpečného stavu, musí v průběhu zkoušky vždy směřovat do bezpečného směru.


Samozřejmě bylo a možná i je dobrým zvykem vyhazovat vyhoukané elévy když se zkontrolovanou zbraní maličko uhli od kolmice do bezpečného prostoru.

Uživatelský avatar
Cemada
Příspěvky: 324
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6172 » úte 4. srp 2020, 13:50

Reagoval jsem na skageraka, ne na tvůj příspěvek. A píši "více do absurdna", tedy souhlasím s tím, že když zbraň vybiji a zkontroluji (uvedu do bezpečného stavu), můžu si jí třebas obrátit na ruby a kazdému by do toho mělo být prd (pokud s ní nemířím na lidi apod.). Beru to obecně, nejen ke zkouškám.
Je v tom řádu někde napsáno, že se zkontrolovanou zbraní lze mířit i mimo bezpečný prostor?
Pokud ne, tak je to na komisaři.
Při rozborce lze všemi zbraněmi u zkoušek mířit bezpečným prostorem. U dlouhých to problém není a u krátké se s tou zbraní prostě natočím tak aby mířila kam měla.
K té pojistce: je to bezpečnostní prvek zbraně a ke zbrani se přistupuje jako k neznámé a nabití. Tudíž nevíš, jestli pojistka funguji či ne. Po nás její kontrolu nechtěl (listopad 2019), ale správce střelnice na kurzu nás učil ať si jí vyzkoušíme.
A dělám to i doma a to jak před nabitím na i před a po rozborce. Je to lepší než pak čumět že nefunguje protože jí blokuje nejaký bordel třebas.
A když to positku nemá, tak jí nevyzkoušíš.
Rána jistoty vždy mířená, protože (viz Milkyway).



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#6173 » úte 4. srp 2020, 13:52

@Cemada kdybych zrovna o prstu pred hlavni pri rozborce nedebatoval na MV tak bych to nepsal (proste jsem prejal nazor tech nahore...)( navic ti by pak posuzovali jestli komisar pochybil )

Uživatelský avatar
Cemada
Příspěvky: 324
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6174 » úte 4. srp 2020, 14:12

Jasný, v poho.
Víš ale jak to myslím? Pokud je prst před hlavní zkontrolované a bezpečné zbraně špatně, tak mi z toho vychází jen to, že zbraň není bezpečná. Což je na hlavu padlé.
Ale tohle nezměníme.
Každopádně zkoušky odborné způsobilosti jsou asi to nejpřísnější, s čím se člověk běžně může potkat. Je tam velká zodpovědnost komisaře, vše je popsané ve zkušebním řádu atd. Takže vše naštudovat a řídit se pokyny komisaře.



ren
Příspěvky: 497

Příspěvek#6175 » úte 4. srp 2020, 14:30

Cemada píše:K té pojistce: je to bezpečnostní prvek zbraně a ke zbrani se přistupuje jako k neznámé a nabití. Tudíž nevíš, jestli pojistka funguji či ne. Po nás její kontrolu nechtěl (listopad 2019), ale správce střelnice na kurzu nás učil ať si jí vyzkoušíme.
A dělám to i doma a to jak před nabitím na i před a po rozborce. Je to lepší než pak čumět že nefunguje protože jí blokuje nejaký bordel třebas.
A když to positku nemá, tak jí nevyzkoušíš.


Hm, tak to mě teda opravdu nikdy nenapadlo zkoušet pojistku před rozborkou. Já to tušil, že se tu dozvím něco nového...

Uživatelský avatar
Cemada
Příspěvky: 324
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6176 » úte 4. srp 2020, 15:48

Stejně zbraň kontroluji, takže když už je napnutý bicí mechanismus tak vyzkoušet pojistku je otázka sekund (bavíme se o CZ 75). Pokud by nefungovala, vím že se na to mám při rozborce podívat, příp. řešit servis. Toť celé :)
Každý to má jinak.



stopper
Příspěvky: 101

Příspěvek#6177 » pát 21. srp 2020, 15:38

ren píše:
Cemada píše:Když to vemeš trošku více do absurdna, tak i vybitou, zkontrolovanou a bezpečnou zbraň si nemůžeš pořádně prohlédnout, páč bys s ní měl pořád mířit do bezpečného prostoru.
Ale to už jsme lehce OT asi.


A to právě není pravda, protože v novém zkušebním řádu je napsáno

2. Kontrola zbraně 2.1 Obecná pravidla 1. Účelem kontroly zbraně je její vybití a uvedení do stavu bezpečného pro odložení zbraně nebo další manipulaci, například rozebrání zbraně. Zbraň, která není uvedena do bezpečného stavu, musí v průběhu zkoušky vždy směřovat do bezpečného směru.



Proč argumentuješ citací tohoto bodu zkušebního řádu?
Vždyť píše, že "zkontrolovanou a bezpečnou zbraň". Ta druhá věta se tam dala určitě proto, aby se odstranila právě "zlomyslnost" některých komisařů, kteří připravili zbraň před žadatele tak, že mířila dozadu přímo na ně. Bylo o tom několik stránek v tomto tématu.
Naopak (viz sousední vlákno o praktických zkušenostech ze zkoušek) se absolventi zkoušek v poslední době často vyjadřují ve smyslu "po převzetí a zkontrolování jsme mohli zbraní mířit, kam jsme chtěli".

A ke kontrole pojistky v rámci kontroly zbraně - u ZOZ "Využití dodatečných bezpečnostních prvků konkrétního typu zbraně pro její uvedení do bezpečného stavu není povinnou součástí zkoušky."
Po sborce v rámci funkční zkoušky je to dobrý bonus.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#6178 » pon 7. zář 2020, 15:29

...text smazan pro nadbytecnost...



pali08
Příspěvky: 8

Příspěvek#6179 » úte 28. zář 2021, 14:20

Zdravim, ma niekto skusenosti so skuskou na CS Solutions Brno ? V teme "jen realne zkusenosti" som nasiel len jeden prispevok, takze som aj kontaktoval daneho uzivatela, ale trebars je tu viac ludi, ktori robili skusky. Moje otazky:

- Je nejaka moznost, ze u B a E budem strielat len z pistole ? Viem, ze podla vyhlasky je B bud kkz alebo dkz, ale z malorazky mam trocha strach. Bol som priamo na tejto strelnici na kurze, na skuske na necisto a este som mal 40 ran z malorazky. Vzdy to bolo 4, alebo 5 ran v terci. Bojim sa ale, ze na skuske "vyklepanost" spravi svoje. Proste tam necitim tu istotu ako pri pistoli, kde som dal vzdy vsetkych 5 a vacsinu do cierneho.

- Rozborka zbrane: Na kurze nas odsunutie zaveru pri vybrati zachytu zaveru ucili stylom "chytit za zaver a palec v luciku", ale trocha sa bojim, ci s tym nebude problem u komisara. Sorry ak to tu instruktor cita- kurz bol inak fajn a mozem len doporucit, ale po precitani tohto vlakna, kde niekto pise, ze s tym bol problem som paranoidny.



skagerak
Příspěvky: 1002

Příspěvek#6180 » úte 28. zář 2021, 16:20

Pali
Ano u B a E podle předpis se má střílet jen z pistole (10m 4z5 v kruzích )

do lučíku prst můžeš dat když střílíš, děláš ránu jistoty, nebo když dle návodu výrobce je to nutno pro rozborku (v kostce....) Zkus se podívat na návod od Glocka...

víc SZ

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Haluziak, sided a 11 hostů