Náboje 9x19 vhodné na "nošení"

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#226 » sob 27. úno 2021, 10:45

scink píše:Dnes jsem zakoupil JHP 9 mm Br na udělenou výjimku po 1.2. 2021...

Ne, nekoupil jsi JHP 9 mm Br na udělenou výjimku. Kopil jsi je, protože ti to zákon nezakazuje a ani nezakazoval. Výjimka tě opravňuje k tomu, že je můžeš nabít do krátké zbraně a s tímto střelivem ji nosit a střílet z ní.
scink píše:...někdy v půlce roku 2020 jsem koupil JHP 9mm L na ZP E...

Ne, nekoupil jsi JHP 9 mm L na ZP E. Kopil jsi je, protože ti to zákon nezakazuje a ani nezakazoval. Nově nabytá výjimka tě opravňuje k tomu, že je můžeš nabít do krátké zbraně a s tímto střelivem ji nosit a střílet z ní.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#227 » sob 27. úno 2021, 11:04

I jen nabýt vlastnictví nábojů JHP šlo a lze pouze na základě vyjímky. To, že si z toho prodejci dělali a stále dělají srandu, aby měli kšeft, je věc druhá.

Starý zákon:
Policie České republiky (dále jen „policie“) může udělit výjimku, jde-li o zbraň kategorie A, držiteli zbrojního průkazu skupiny A anebo C nebo zbrojní licence skupiny A,F, G, H, I nebo J, který provádí ....

Nový zákon:
Policie České republiky (dále jen „policie“) může udělit výjimku, jde-li o zbraň kategorie A, držiteli zbrojního průkazu skupiny A nebo zbrojní licence skupiny A,F, G, H, I nebo J, který provádí ....

Policie udělí výjimku pro nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kategorie A-I, pokud to neodporuje veřejnému pořádku a bezpečnosti, držiteli
a) zbrojního průkazu skupiny A nebo držiteli zbrojní licence skupiny I nebo J za účelem sběratelské nebo muzejní činnosti,
b) zbrojního průkazu skupiny B nebo E anebo držiteli zbrojní licence skupiny F, G, Hnebo J z důvodu
1. ochrany života, zdraví nebo majetku v citlivých prostorách; citlivými prostorami se rozumí prostory, jejichž nedotknutelnost je zaručena jiným právním předpisem, nebo místa, kde se zpravidla nacházejí snadno zranitelné cíle, nebo .....



Vali
Příspěvky: 7

Příspěvek#228 » sob 27. úno 2021, 11:19

HA už to vidím bod 32. 11a) (1) b) 1.

Tudíž když mi PCR udělí vyjímku, tak mohu legálně nosit střelivo A-I, a případně jej (nedej bože) použít.

Že by tedy mysleli naši zákonodárci i na toto.

Děkuji za objasnění.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#229 » sob 27. úno 2021, 11:23

Pochopil jsi to správně. Ta vyjímka A-I je pro nabytí vlastnictví, držení a nošení.

Uživatelský avatar
jezekif
Příspěvky: 1550

Příspěvek#230 » sob 27. úno 2021, 13:02

Greenhorn, i podle starého zákona byly A jen ty co je jako A klasifikovala zkušebna ostatní JHP a podobné (které byly evidentně od pohledu se zvýšenou ranivostí, ale neměly klasifikaci zkušebny) byly A do krátkých a šlo je bez výjimky zcela legálně koupit pokud jsi měl skupinu B, či A, nebo dlouhou zbraň na příslušný náboj i se skupinou ZP E. ostatně přesně takto o tom hovoří ona odpověď postovaná v odkazu na předchozí stránce.
Ondrush, výjimka je bezplatná pouze v případě podání elektronicky s ověřeným podpisem, či datovkou v ostatních případech je za 200,-



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#231 » sob 27. úno 2021, 13:12

.

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#232 » sob 27. úno 2021, 13:37

greenhorn píše:I jen nabýt vlastnictví nábojů JHP šlo a lze pouze na základě vyjímky. To, že si z toho prodejci dělali a stále dělají srandu, aby měli kšeft, je věc druhá...

Opět chybná úvaha. Prodejce je prodat mohl komukoliv. Podle starého zákona to bylo A jen ve chvíli, kdy si to nabil do krátké zbraně. JHP v lugeru neměl prodejce na pultě, protože je nikdo nechtěl. Nikdo neměl dlouhou zbraň komorovanou na luger. Jiná situace byla u 22LR, kde mezi lidmi jsou krátké zbraně, pro které byl tento náboj zakázaný i dlouhé zbraně, pro které byl tento náboj povolený.



Piggy
Příspěvky: 1835

Příspěvek#233 » sob 27. úno 2021, 13:41

Kdekdo měl dlouhou zbraň komorovanou na luger. Akorát málokdo měl důvod cpát do ní JHP.



greenhorn
Příspěvky: 714

Příspěvek#234 » sob 27. úno 2021, 13:51

No dobře. U toho starého zákona jsem to podělal.
Ale po novelizaci zákona se podle § 11a zákona o zbraních žadateli uděluje výjimka k nabytí do vlastnictví, držení ua nošení zbraně kategorie A-I na náboje. Tedy nabývat do vlastnictví lze HP pouze na základě udělené vyjímky, a na tento fakt prodejci zatím z vysoka kašlou. Asi jim tuto změnu zatím nikdo nevysvětlil.



Honzajan
Příspěvky: 1039

Příspěvek#235 » sob 27. úno 2021, 22:34

Neni treba. Strela sokova je dana(hydrashock, tak se ten produkt, ktery zakon popisuje jmenuje, nic jineho; jen jeden druh HP je strela sokova).
Dale jelikoz neni urceno, co je strela se standartnim ucinkem, tezko jde urcit, co je strela urcena ke zvysenemu ranivemu ucinku. Takze v tomhle ohledu je vec nemenna. Co je acko rika zkusebna, na ostatni proste nejsme my,ani prodejce dostatecnym odbornikem, abychom mohli posoudit, jak se vec ma. Typickym prikladem jsou strely HP od LOS. Dutinu sice maji, ale ta nefunguje jinak nez jako premistovac teziste.



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#236 » sob 27. úno 2021, 22:58

greenhorn píše: Tedy nabývat do vlastnictví lze HP pouze na základě udělené vyjímky, a na tento fakt prodejci zatím z vysoka kašlou. Asi jim tuto změnu zatím nikdo nevysvětlil.


Můžeš to rozvést? Jako že to prodávají každému, nebo naopak nikomu?



Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvky: 546

Příspěvek#237 » ned 28. úno 2021, 11:20

Rick Grimes píše:
greenhorn píše:I jen nabýt vlastnictví nábojů JHP šlo a lze pouze na základě vyjímky. To, že si z toho prodejci dělali a stále dělají srandu, aby měli kšeft, je věc druhá...

Opět chybná úvaha. Prodejce je prodat mohl komukoliv. Podle starého zákona to bylo A jen ve chvíli, kdy si to nabil do krátké zbraně. JHP v lugeru neměl prodejce na pultě, protože je nikdo nechtěl. Nikdo neměl dlouhou zbraň komorovanou na luger. Jiná situace byla u 22LR, kde mezi lidmi jsou krátké zbraně, pro které byl tento náboj zakázaný i dlouhé zbraně, pro které byl tento náboj povolený.

Takže asi tak:
"Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, zařazuje střelivo pro krátké kulové zbraně se střelou šokovou nebo střelou určenou ke zvýšení ranivého účinku do kategorie A mezi zakázané střelivo."
Tzn. Jsi buďto prokázal, že máš dlouhou v poptávaném kalibru, nebo jsi musel mít výjimku, případně příslušnou skupinu ZP(sběratelství)...

Uživatelský avatar
Rick Grimes
Příspěvky: 217

Příspěvek#238 » ned 28. úno 2021, 15:12

Opět chybné úvaha.
Na ZP sk D nemohu nakoupit žádné střelivo.
Na ZP sk E mohu koupit střelivo jen do zbraní, které vlastním, v libovolném množství.
Na ZP sk A mohu koupit jakékoliv střelivo které není zakázané a to i do zbraní které nevlastním. Mohu koupit max tři kusy jednoho druhu střeliva, nebo nejmenší spotřebitelské balení.
Na ZP sk B a C mohu koupit jakékoliv střelivo které není zakázané a to i do zbraní které nevlastním, v libovolném množství.
viz: https://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/skupiny-zbrojniho-prukazu
Z toho vyplývá, že střelivo JHP v Lugeru, které není zakázané pro dlouhé zbraně, mohu na ZP sk B a C a s množstevním omezením i sk A nakoupit, aniž dlouhou zbraň komorovanou na Luger vlastním.



Piggy
Příspěvky: 1835

Příspěvek#239 » ned 28. úno 2021, 18:55

Pokud mám jen E a nevlastním dlouhou zbraň, nemohu legálně koupit střelivo "A do krátkých". Teda do 30. ledna, dnes už je to A-I a řeší to výjimka.
Ale obávám se, že už jsme zase OT.



Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvky: 546

Příspěvek#240 » ned 28. úno 2021, 19:01

Pak vysvětli Ministerstvu vnitra, že chybně uvažují:
https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... o-zbranich
"Pokud jde o opačný případ, tedy o střelivo určené primárně pro krátké kulové zbraně, pokud je osazeno střelou šokovou, resp. střelou určenou pro zvýšení ranivého účinku, jedná se obecně o střelivo zakázané. Pokud však osoba, která hodlá takové střelivo nabýt do vlastnictví a držet, prokáže (při prodeji), že dané střelivo je v jejím případě určeno nikoliv pro krátkou, nýbrž dlouhou kulovou zbraň, je prodej takového střeliva mimo režim kategorie A (tedy jako střeliva pro zbraně kategorie A, B nebo C) možný. K prokázání uvedené podmínky je však nezbytné předložení průkazu zbraně vystaveného na rážově příslušnou dlouhou kulovou zbraň, jehož je daný držitel zbrojního průkazu držitelem."

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti