Které skupiny ZP zvolit?



Janinka
Příspěvky: 2

Příspěvek#1 » čtv 14. bře 2013, 01:44

Zdravím všechny nadšence a zbraňomily. Chtěla bych poprosit o pomoc s výběrem skupiny (nepište mi prosím odkaz na konkrétní stránku - četla jsem několikrát) Jsem si jistá skupinou A a B ale nevím jestli i E pokud má představa sobotního klidného odpoledne je že si vezmu zbraň, kterou jsem si zakoupila a pojedu s ní na nejbližší střelnici si jen tak pro radost zastřílet (na terč samozřejmě) Čím víc čtu a pátrám tím větší v tom mám chaos :-( Nevím jestli "převoz" vlastní zbraně se počítá jako nošení a tím pádem budu řešit ABE, nebo jestli mi stačí jen AB. Děkuji za rady ať budou jakékoliv

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#2 » čtv 14. bře 2013, 02:16

Nepočítá,
přepravovaná zbraň, která není nabitá náboji ve zbrani, je držená nikoliv nošená, takže stačí "A+B".
/náboje jinde než zbraň, případně náboje v zásobníku a ten jinde (nezasunutý) než zbraň, pochopitelně skrytě přepravována/
A, je sběratelská, B, je sportovní a E, je pro osobní ochranu a nošení.
Otázkou, která každého napadne je proč ne i to „E“, když už třeba to „A“ ?



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#3 » čtv 14. bře 2013, 02:23

převoz nenabité zbraně se nepočítá mezi nošení. AB "stačí" prakticky na všechno. ABE se dělá automaticky, protože je to stejná námaha jako AB a vždycky je lepší tu možnost mít a nevyužít, než ji za rok, za šest chtít a muset kvůli tomu dělat znovu celou zkoušku. A až si na zbraně zvykneš, tak ti to nošení nebude připadat tak "cizí" i kdybys nikdy zbraň běžně nenosila. Minimálně ti to aspoň umožní si ji vzít s sebou, když něco bude vypadat "podezřele".



KarlosP
Příspěvky: 194

Příspěvek#4 » čtv 14. bře 2013, 07:26

Já to otočím. Na co to A+B? Budeš přebíjet? Chceš nějakou zbraň na vyjímku (střílející dávkou)? Jinak totiž všechno ostatní je v E. A pokud budeš cítit potřebu, můžeš si s Ečkem vzít zbraň k ochraně třeba do kabelky.



frantisekkozisek
Příspěvky: 320

Příspěvek#5 » čtv 14. bře 2013, 07:33

Teď to nemyslím špatně, ale až se trochu naučíš zákon, budeš sama vědět co je pro tebe nejlepší. Většina lidí by si vystačila s E - můžeš nosit, chodit na střelnici, pořídit si dlouhou i krátkou zbraň. Se skupinou B+E budeš mít pár výhod navíc oproti pouze E. Ala jak tu bylo řečeno, ideální je mít A,B,E. Jediná nevýhoda je, že zaplatíš 500 za každou skupinu a pro A nebo B se většinou u zkoušek setkáš i s dlouhou zbraní.

Uživatelský avatar
beaver
Příspěvky: 51

Příspěvek#6 » čtv 14. bře 2013, 07:51

Ještě je trochu rozdíl v tom, kolika bodů je potřeba dosáhnout v teoretické části zkoušky
a) 67 bodů, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny A,
b) 71 bodů, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupin B a C, nebo
c) 74 bodů, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupin D a E.
Podle mého názoru rozdíl 3 bodů (B vs. E) není významný a rozhodně doporučuju jít do ABE (bere se nejvyšší počet bodů z výčtu skupin, takže tedy ABE je 74 bodů). I když nošení třeba prakticky nevyužiješ, budeš tu možnost mít. Je dobré pohlídat si také větičku "oprávněn k nošení zbraně kategorie B" - ale to už asi víš :)

Uživatelský avatar
fejfarz
Příspěvky: 540
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » čtv 14. bře 2013, 08:20

Já jsem volil B + E protože chci zbraň nosit a to B je dobrý že si můžeš koupit jakékoliv náboje i do jiné zbraně než na kterou máš průkaz zbraně třeba proto když ti někdo na střelnici půjčí svoji zbraň a ty si do ní koupíš svoje náboje. Hlavně se mi to vyplatilo když jsem si jel koupit zbraň a rovnou jsem si mohl do ní koupit i náboje a nemusel jsem tam dvakrát až po vydání průkazu zbraně. E se může kdykoliv hodit. Budeš převážet třeba větší obnos peněz z banky a nabitá pistole v kabelce se může hodit.(např. kupuješ li třeba auto od někoho kdo chce peníze hotově) :)



Janinka
Příspěvky: 2

Příspěvek#8 » čtv 14. bře 2013, 12:29

KarlosP píše:Já to otočím. Na co to A+B? Budeš přebíjet? Chceš nějakou zbraň na vyjímku (střílející dávkou)? Jinak totiž všechno ostatní je v E. A pokud budeš cítit potřebu, můžeš si s Ečkem vzít zbraň k ochraně třeba do kabelky.


nene, přebíjet se nebude. sk A potřebuji - tchán má zbírku a vnuk mu ještě nedorostl :) a když už A tak i B, no a podle ostatních, kterým děkuji za odpovědi, když už AB tak proč ne E (i když kabelku jsem měla v životě jen dvakrát :lol: )

Uživatelský avatar
KITTbx
Příspěvky: 318

Příspěvek#9 » čtv 14. bře 2013, 12:45

Že není, nechce být kabelka nevadí, pro ženy se najdou jak vhodné zbraně tak vhodná pouzdra a vhodný způsob nošení.
Jeden odkaz zde již presentovaný: http://www.youtube.com/watch?v=ogGBPVk5GQk
Závěrem: A; B; E = jak jinak…

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#10 » čtv 14. bře 2013, 13:29

To Éčko je dobré už jenom proto, aby při přepravě vybité zbraně z a na střelnici neměl člověk v případě potřeby pouze holé ruce.



Alcatraz
Příspěvky: 405

Příspěvek#11 » čtv 14. bře 2013, 19:14

"v případě potřeby" na použití zbraně ZP ani nepotřebuješ



frantisekkozisek
Příspěvky: 320

Příspěvek#12 » čtv 14. bře 2013, 19:44

To je sice pravda, ale když nemáš ZP, tak většinou nemáš zbraň.

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#13 » pát 15. bře 2013, 05:50

Samozřejmě jsem to myslel tak, že není vhodné, tahat kolem nenechavců kvér s futrálem jako v dárkovém balení.

Uživatelský avatar
Urdo von Fuj
Příspěvky: 345

Příspěvek#14 » pát 15. bře 2013, 07:10

:) souhlasím, je žinantní nechat se připravit o miláčka, cestou ze střelnice, protože nemůže být ve střelecké pohotovosti

Uživatelský avatar
Mobster
Příspěvky: 637

Příspěvek#15 » úte 2. dub 2013, 17:53

Jestli tomu dobře rozumím, tak mi stačí splnit jeden test na 74 bodů a můžu si udělat třeba všechny skupiny najednou. Je to tak nebo jsem to špatně pochopil?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mbem a 15 hostů