Zbrojní průkaz, které skupiny si vybrat



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#31 » čtv 10. zář 2015, 10:23

Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.
§ 28
Krajní nouze
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#32 » čtv 10. zář 2015, 10:29

Steiner píše:
kolemjdoucí píše:A který že zájem chráněný trestním zákonem je tím ohrožen?
Chráněný nejen trestním zákonem, ale zákony obecně - je ohroženo vlastnické právo k movité věci (věc užívat).


Stejnou logikou bys mohl říct, že můžeš převážet po vlastní ose auto, které je nezpůsobilé k provozu, protože jinak by bylo ohroženo tvoje právo věc užívat.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#33 » čtv 10. zář 2015, 10:31

Mikky: Pokud má střelnice ve vlastnictví áčkové zbraně a povolenou střelbu s nimi asi nic nebrání komukoliv si s nimi zastřílet za podmínek stanovených ZoZ. Pokud budeš mít déčko ZP a bude ti zapůjčovat zbraně majitel licence, může být se střelbou i problém. Bude záležet na tom jakou licenci bude mít a jestli bude k dispozici střelnice, která střelbu z těchto zbraní umožňuje.



Steiner
Příspěvky: 784
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#34 » čtv 10. zář 2015, 10:37

kolemjdoucí: přeprava zbraně bez zásobníku s uvízlým nábojem v komoře uložené v uzavřeném obalu k puškaři rozhodně není totéž co jízda po silnici s vozidlem nezpůsobilým k provozu. Tady jsme ale silně OT, takže pokud chceš v debatě pokračovat, poprosíme moderátory o oddělení do samostatného vlákna.



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#35 » čtv 10. zář 2015, 11:00

Steiner: Směřoval jsem tím k dalšímu argumentu, totiž že skupina E má vyšší nároky např. z hlediska zdravotní způsobilosti, což nelze jen tak šmahem pominout. Bezpečnost ostatních lidí je teoreticky ohrožena a tvé vlastnické právo jí není nadřazeno. Ale ok, nechme toho.



KarlosP
Příspěvky: 194

Příspěvek#36 » čtv 10. zář 2015, 13:43

E-Ryc píše:k tomu B: Nemuze to mit prakticky vyznam pro zahranicni souteze (mam pozvanku na soutez a nemam sportovni zbrojak, to zni podezrele)?


Ne. Mám na Ečko evropský zbroják, v něm zaspané zbraně registrované jenom "k ochraně zdraví...." a jezdil jsem ven i v době, kdy se musel nahlašovat dočasný vývoz. Nikdo s tím neměl problém.
Akorát když mi do evropskýho zbrojáku zapisovali kosu (netuněnou), tak se celkem zděšeně ptali kam s tím pojedu. Když jsem jim řekl, že jenom na Slovensko, očividně se jim ulevilo. :-)



E-Ryc
Příspěvky: 516

Příspěvek#37 » čtv 10. zář 2015, 13:52

Ja myslel spis mene zbrane-friendly zeme typu Nemecko (a takovy ten pripad, kdy te zastavi kousek za hranici a zacnou sumovat v kufru, jestli nevezes treba drogy nebo nepovoleny zavirak - zazil bracha cestou na lyze).



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#38 » čtv 10. zář 2015, 18:09

Hledal jsem v zákoně 119/2002 o zbraních... rozdíly mezi skupinou B a C (jen tak zrychleně přes search slova "zbrojní průk" a "zbrojního průk") a podle výsledku to vypadá, že podle tohoto zákona mají jejich vlastníci skoro stejná práva.

Je tam snad jen ten rozdíl, že za urč. okolností B může být od 15, C až od 16ti (běžně tedy obě od 18ti).
Držitel C provádějící výkon práva myslivosti může vlastnist/držet/nosit noktovizory (zbraň kat. A).

Potom je ještě drobný rozdíl v přepravování, držitel Bčka musí přepravovat vždy v uzavřeném obalu, C jen pokud jede veřejnou hromadnou dopravou.

Dál co jsem hledal, tak kde bylo B, bylo i C a opačně.

Jediná větička potom je:
(5) Držitel zbrojního průkazu smí ze zbraně, kterou je oprávněn držet, střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, ...

Která potom asi tedy může dál rozdělit B a C podle toho, co říkají "zvláštní právní předpisy".

To bude asi u Cčka zákon o myslivosti nebo jak se jmenuje.
Nevím, jestli je nějaký zákon upravující sportovní střelbu.

Samozřejmě ruku do ohně bych za to nedal. Nejjistější je asi se zeptat úředníků, jak si nakonec zákony vyložili v praxi.

Ale zatím to vypadá, že při současné legislativě je držiteli Cčka kategorie B na nic (odvážně tu taky předpokládám, že zákony upravující sportovní střelbu, pokud jsou, tak na tom nic nemění). Samozřejmě pořád asi platí co tu lidi říkali, že člověk nikdy neví, vyjde novela...



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#39 » čtv 10. zář 2015, 21:55

Držitel samotného C by neměl dostat povolení k nabytí krátké kulové zbraně kat. B a ani by mu neměli zaregistrovat krátkou kulovou zbraň kat. C, jelikož nejsou použitelné k loveckým účelům.



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#40 » pát 11. zář 2015, 17:42

Ke skupině B: v propozicích některých (klubových) soutěží pořádaných pod hlavičkou ČSS (Sportovní pistole, Standardní pistole, apod.) Bývá, že pokud věk soutěžícího je mezi 10 a 18 lety a nebo nemá ZP, pak se může zůčastnit pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem ZP skupiny B alespoň 3 roky.



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#41 » sob 12. zář 2015, 20:14

Povolení jsem popravdě fakt nezkontroloval, jakože by mi to asi stejně nedošlo, kdybych kolem toho paragrafu přímo nestepoval.

(5) Příslušný útvar policie vydá povolení "vlastnit nebo držet" zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje
...
b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání,

(6) Příslušný útvar policie vydá povolení k "nošení" zbraně kategorie B, uvádí-li žadatel důvod uvedený v odstavci 5 písm. b), c), d), e) nebo f).

Jestli se opravdu nesmí lovit s krátkou zbraní, tak by to asi fakt neprošlo. Jen v odstavci 6 je taková divná formulace, podle které by defakto měli na policii dát povolení "nosit" (stačilo by "uvést", že ... ať už je to pravda nebo ne), nejspíš by ale takovou žádost nosit žadateli na policii omlátili o hlavu. (Teď mi ještě dochází, že stejně tak nestojí v odstavci 5 nic o tom, že musí k provozování lovu používat onu zbraň, stojí tam jen, že kdo loví, má řádný důvod držet a vlastnist zbraň B, ale to jsou pravděpodobně jen špatné formulace.)

Takže C by tedy asi nemohlo získat povolení na ty krátké zbraně jak říká Piggy. Kdo by měl E, tomu by to už ale bylo asi jedno.

Ale u té střelby pod 18, tam by už asi mělo být jak B tak C. Těžko říct, jestli by se toho člověk potom domohl a uhádal si to.

(6) Osoba mladší 18 let smí zbraň nebo střelivo pro sportovní nebo lovecké účely nabývat do vlastnictví, s výjimkou koupě, a držet pouze se souhlasem zákonného zástupce; tuto zbraň nebo střelivo smí používat pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B nebo C nejméně 3 roky a která zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní nebo střelivem.



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#42 » ned 13. zář 2015, 20:52

Mi to ještě dost vrtalo hlavou, i to co říkal pesi. Se na to ještě zkusím zeptat na policii, jestli k tomu budou ochotní něco říct.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#43 » pon 14. zář 2015, 07:29

Proč se jdeš zeptat? To, co napsal Pesi odpovídá přesně zákonu o střelbě lidi mezi 10 a 18 lety, kteří nevlastní ZP (jen je tam uvedena i skupina C, ale na závodech je pouze to Béčko logické). Pokud je to takto v propozicích závodu umožněno, kde je problém? Pesi pouze vysvětluje k čemu je skupina B ZP dobrá.



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#44 » úte 15. zář 2015, 06:52

Nevím, tak jednak jsem tvrdohlavý a jednak mám zkušenosti, že úřady si často věci vykládají po svém, někdy jim k tomu dává legislativa i jistý prosto, jindy ho i překračují. Když už nic, aspoň doufám zjistit, jak se k tomu staví policie v Brně. Například jestli by tedy opravdu nepovolili s Cčkem krátkou zbraň.

Už jsem četl, že se vydávání povolení lišívá podle jednotlivých úředních pracovišť. Chtěl bych se jich zeptat, jaká jsou vůbec obecně omezení pro Cčkaře na zbraně B a C. Jaká jsou pravidla při rozhodování. Mohli by v odpovědi, pokud odpoví, být nějaké užitečné informace, které sem potom můžu nakopírovat.



pesi
Příspěvky: 305

Příspěvek#45 » úte 15. zář 2015, 18:40

Ještě jeden důvod pro skupinu B. Pokud vstoupíš do SSK, budeš mít zaplacené roční fee a následně si budeš registrovat zbraň z důvodu par. 12 ords. 5 b - uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání, bude tě registrace zbraně stát výrazně méně. (Bývalo to 50 Kč, teď co se zvýšili poplatky, už nevím).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: flowingCZ a 14 hostů