pomucka k vyuce na zbrojak

Pravidla, dotazy, žádosti a náměty k provozu tohoto fóra (neslouží pro otázky obecné zbraňové otázky!)


Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#31 » úte 15. zář 2015, 07:24

Jakože jsem se rozhodl si ten kurz za 300 udělat. Trénuje se tam čistě praktická zkouška.

Samozřejmě nemůžu jinak než ti dát za pravdu Marcurbo, mám-li tedy v těchto věcech aspoň nějaký odhad, pak kdybych byl úplný nováček, byla by asi spíš hloupost jít bez přípravy na praktickou.
Ale já nováček zase tak docela nejsem, aniž jsem ještě nějaký extrazkušený střelec. Když jsem byl menší, střílení pro mě byl jeden z koníčků, potom mě to nějak v 15-16 opustilo a 16 let jsem skoro nestřílel.
Jinak jsem měl vzduchovku slavii 631, kratkou vzduchovku na plynové bombičky (podle zákona vzduchová kartuš), plynovou pistoli 6mm a bubínkovou flobertku alfa 641 6mm.

Taky otec má dvě pistole, na kterých můžu trénovat rozborku do zblbnutí.
Přípravu jsem chtěl absolvovat především proto, že nemáme CZ 75, ale to bych ještě podle videa z youtube nějak dal. Víc jsem se bál malorážky a brokovnice. Malorážka je podle videa dost jednoduchá, navíc střelba z ní asi nebude o tolik jiná než střelba z dlouhé vzduchovky. Nejvíc jsem se pak bál brokovnice, i ten člověk na videu má s rozborkou trochu problém a nikdy jsem z ní nestřílel. Nechtěl jsem před komisařem vypadat jako blondýnky z youtube, které střílejí a není jisté, zda se pohne kupředu střela, nebo ony opačným směrem.
Taky asi bych musel připustit, že člověk má jít na zkoušku připraven, né při ní tápat, jak se co demontuje, jak to viděl na videu...
proto jsem také rád, že jsem našel střelnici, kde právě nabízejí tréning jen toho, co jsem chtěl, za 300, který je na hodinu. Chtěl jsem si to prostě jen ošahat, než půjdu na zkoušku.

Co se týče těch 300... prostě rád šetřím, řeším každé peníze, které se utrácet nemusejí...
Za plný přípravný kurz bych peníze určo nedal, ten je dražší tuším než opakování zkoušky, měl jsem původně v plánu, než jsem narazil na ten výcvik za 300, že bych šel na střelnici jako nemajitel ZP, zbraně si půjčil a věci si vyzkoušel sám bez vedeného výcviku.

Myslím, že stejně jako by ten, kdo x let jezdil v autě, nechtěl absolvovat plný tréning v autoškole, stejně tak se nedivte mě, že jsem nechtěl absolvovat plný výcvik na zbrojní průkaz.

Taky tam kde nabízejí onen kurz za 300, jak jsem zjistil po telefonu, když se ukáže, že daná osoba má problém se střelbou, tak s ní pak domlouvají další tréningy. Takže to mají podchycené. Myslím, že to je dost výhodná varianta i pro mnohé nováčky.

Uživatelský avatar
Marcurba
Příspěvky: 406

Příspěvek#32 » úte 15. zář 2015, 20:51

Ono ucit se rozborku do zblbnuti je k nicemu, protoze to je pouze nekolik kroku porad dokola. Pokud ovsem ziskas spatne navyky bezpecne manipulace pri rozborce, tak je to pak problem. Odstranovani zavad je to same, na videu z gundraku je ani nemaji, ale je to soucasti zkousky. U dlouhych hlavne vybijeni, chytaky jako jak byste vybil se zasobnikem v sachte a natazenou spousti a pod na tech videich taky nejsou, navic tam delaji silene chyby prave kolem bezpecne manipulace. Vetsinou jsou vsichni frajeri a pak se na zkouskach nestaci divit. A to same je s autoskolou, vsichni ridili tatikovu 120, ale po nasednuti do zkusebniho votidla si zapomneli sestelovat zpetne zrcatka, protoze to v te 120 nikdy nedelali, stejne jako nikdy nedrzeli volant dvema rukama, protoze to neni frajerina...takze kurz jednoznacne k ziskani zakladnich navyku strelby a manipulace, protoze co ti rekne kamos, co strili zady k terci se zrcatkem ze slavie taky nemusi byt uplne pravda...



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#33 » stř 16. zář 2015, 14:51

Asi bych vyndal zásobník a vyhodil bych náboj, kdyby nešlo se zásobníkem hnout kvůli závadě, vybíjel bych tak dlouho, dokud by v zásobníku nezbyl žádný náboj.
Před tím bych samozřejmě ověřil, že je zbraň zajištěná.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#34 » stř 16. zář 2015, 16:23

Udělej si ten kurz (pořádný, ne nějaký švindl za pár šušňů) a nevymýšlej blbosti. Chtěl bych fakt vidět jak bys vybíjel zajištěnou CZ 75? Jak chceš dělat zkoušky, když nevíš nic ani o konstrukci zbraně, která se u nich nejvíc používá? Natož o tom, jak praktická zkouška vůbec probíhá a co při ní musíš dodržet a nesmíš porušit. Jako myslíš, že se vše naučíš podle toho, jak ti zdejší přispěvatelé budou opravovat tvoje laické hloupé teorie?



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#35 » stř 16. zář 2015, 19:55

Podle mě to přeháníte, říkali mi, že ta hodina "všem stačila", jen ti co měli problém se strefit do terče, tak se s nimi domluvili na dalších hodinách, o problémech s rozborkou neříkali nic.
Dělají se na té samé střelnici zkoušky, i já je tam budu dělat...
Učí přesně to, jak říkali, co chtějí u zkoušky na praktické.

Marcurba psal o vybíjení dlouhé zbraně.
Stejně si ale myslím, že by neměl komisař hned každého vyhazovat, že něco špatně zmáčkne.

Na cz 50, kterou máme, jde při zajištění hýbat závěrem.
Díval jsem se po internetu, že které nemají decock, mají ještě pojistku u kohoutu, nevím, jestli nemyslíš tu, jestli ta nezabrání pohybu závěru.

Nějak se mi nezdá, že by ta klasická pojistka bránila pohybu závěrem.

O konstrukci jsem si něco přečetl.

Taky mám pořád ještě víc než měsíc na přípravu.
Naposledy upravil(a) Chudzoskruo dne stř 16. zář 2015, 20:22, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#36 » stř 16. zář 2015, 20:16

Vis vubec co chces? Nebo te bavi plytvat casem zdejsich lidi, kdyz ti neni zadna odpoved dobra? Tak si to udelej po svem a pak zamachruj, jestli to udelas, o cemz velmi pochybuju

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#37 » čtv 17. zář 2015, 07:37

Ty vado to je zase materiál. :(

Tak ty si myslíš, že by komisař neměl někoho vyhodit, když něco špatně zmáčkne? To si děláš prdel vid? Naopak. Takového by měl vyrazit okamžitě a už nikdy nepřipustit. Zbraň není televize. Tam když něco špatně zmáčkneš, tak někdo může umřít. Takže se to buď pořádně naučíš, věnuješ tomu desítky hodin, nebo máš prostě smůlu. :cry:

BTW: Pojistka u 75 a jejích klonu co sem měl v ruce (Tango) blokuje závěr, takže možná si to někde osahej místo klikání po netu, kterej je plnej blbostí.

Jeslti seš socka, co nemá pár tisic na pořadnej kurz a několik návštěv střelnice, tak se na ZP vykašli. Kup si airsoftku a můžeš stím machrovat na ulicích. Bude to trvat tak hodinu, než tě někdo udá a policajti sejmou. :o



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#38 » čtv 17. zář 2015, 09:00

Oo

Tahle diskuse se pomalu otáčí směrem do nikam. Reagovat na pomluvy a překrucování nemá smysl.

Kéž by to co napsali, všichni mysleli v dobrém jako Marcurba a možná zčásti i marinakus.

Nepovažuji udělat zkoušku bez úplné přípravky za nějakou honosnou věc. Prostě jen za levnější variantu, která má zase jiné nevýhody.



Melchisedech
Příspěvky: 84

Příspěvek#39 » čtv 17. zář 2015, 09:42

Pánové myslím nejvíce kritizují přístup ušetřit za každou cenu, zvláště když si uvědomíš, kolik Tě bude vše následně stát. Je třeba zdůraznit, že bezpečná manipulace se zbraní je alfa a omega, je mnohem důležitější než test plný mnohdy zbytečných otázek z legislativy, která se nota bene neustále novelizuje. I strefování do terče se stejně musíš pořádně naučit později, analogicky k autoškole. V případě, že nezvládneš/nezvládáš bezpečnou manipulaci, můžeš ublížit sobě nebo nedejbože ostatním.. Pokud chceš za každou cenu ušetřit, tak opravdu hledej jiný koníček. Já si např. pokaždé na střelnici opakuju, co mě naučili v kurzu na Triggeru.

Ješte existuje alternativa ke kurzu ve formě kontaktování střelce se zbraní, která se používá u zkoušky. Např. zde: http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz ... e-zauceni/.



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#40 » pát 18. zář 2015, 07:50

Dík za odkaz. Už jsem na něj narazil. Jsem už rozhodnutý jít do toho hodinového kurzu, o kterém píši výše.

Ještě jednou zmíním, tentokrát podrobněji, co mi říkala paní, které jsem se na přípravný kurz ptal.
(Dřív jsem střílíval, zvážil jsem ještě jiné důvody, pro které by mohl být výcvik výhodny, nakonec jsem se rozhodl neabsolvovat plný výcvik, přesto jsem ale myslel, že možná to chce 2-3 hodiny výcviku jinde, hlavně kvůli malorážce a brokovnici a kvůli střelbě z brokovnice, k čemuž jinak nemám přístup.)

Na internetu má ona střelnice cenu za přípravný kurz na zkoušku 60 minut / 300 Kč + náboje.
http://www.prolifefitness.cz/index.php/strelnice

Chudzoskruo: Dobrý den, mohl bych se zeptat... jak dlouhý je ten kurz, je to hodinu nebo víc?
odpověď: hodina
Chudzoskruo: a bude to stačit? Že by se to třeba protáhlo na dvě...
odpověď s úsměvem: nakonec se vždycky u všech ukázalo, že hodina bezpečně stačila.

Tato střelnice dělá zkoušky dlouhodobě, prošlo jim přes ruku už pár absolventů...

Taky za zmínku stojí, že co mi bylo řečeno, bylo řečeno za předpokladu, že ze zbraně vůbec neumím střílet.

Potom jsem ještě volal pánovi, u kterého se příprava objednává a který ji má na starosti. Ten mi řekl, že je to přesně kurz na odbornou způsobilost, že je tam všechno, na to jsem se ho totiž - i když tomu možná nebudete věřit - v obavě ptal, zda je tam všechno; přidal k tomu, že jen ti, co mají problémy se trefit do terče, tak s nimi se domlouvají další hodiny.

Vážím si vašich obav - nejvíce u těch, kteří to myslí dobře -, určitě mě to z částí pomohlo, i kdyby to nakonec u zkoušky nebylo potřeba, že jsem se zaměřil na některé věci důkladněji.

(Taky věřím, že kdo nikdy nestřílel, může časem (hned poprvé to je spíše nepravděpodobné) ke zbrani začít přistupovat lehkovážně, dokud se nespálí, to je asi nebezpečné zvláště u zbraní, na které je potřeba zbrojní průkaz, ale přesně dodržované střelecké návyky mířit jen tam, kam se má apod. si asi člověk časem vypěstuje i při střelbě ze vzduchovky, když jejím ovládáním zjistí, že spoušť může při neopatrnosti vystřelit, že zbraň může být odjištěná, i když si člověk myslel, že je zajištěná, že zbraň může být natažená/nabitá, i když si člověk myslel, že není...).



Chudzoskruo
Příspěvky: 53

Příspěvek#41 » pát 23. říj 2015, 12:46

Mohl bych se zeptat?

Je na obrázku správně umístěný vytahovač s vyhazovačem?
http://zbranekvalitne.cz/bundles/czechn ... 75-cut.jpg

Podle popisku:
• vytahovač – při pohybu závěru vzad vytahuje drápkem za drážku nábojnici nebo náboj z nábojové komory;
• vyhazovač – těsně před zadní úvratí závěru narazí vytahovačem tažená nábojnice či náboj na vyhazovač, který ji/ho vyhodí ze zbraně ven;



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#42 » pát 23. říj 2015, 12:55

Ano, je to správně. Vytahovač je spojen se závěrem, vyhazovač je spojen s rámem.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#43 » pát 23. říj 2015, 13:02

Určitě je. Nejspíš Tě mate to, že je na obrázku školní řez zbraní, tudíž:
- vytahovač na něm nevidíš celý, musel bys koukat "z druhé strany";
- vyhazovač je odkrytý taktéž výřezem a vypadá to, jako by byl utopený v závěru. Ale není to tak, je akorát těsně vedle toho žebra na spodku závěru, které slouží k nabrání náboje a jeho posunutí do nábojové komory. Mrkni na nějakou fotku rozebrané zbraně (cz, glock), nebo třeba jen závěru a hned poznáš, s čím vyhazovač sousedí.

Uživatelský avatar
Marcurba
Příspěvky: 406

Příspěvek#44 » pát 23. říj 2015, 13:27

Vytahovač je drápek, který jde částečně vidět na boku zbraně (zprava), který při chodu závěru vzad chytne vystřelenou nábojnici (pokud jsi tedy vystřelil. Pokud jsi nabil do komory, stáhnul závěr a vyletěla nevystřelená včelka, tak u zkoušky končíš, jenom tak pro zajímavost). Vyhazovač je je taková hokejka lopatou vzhůru a vpřed, na kterou nábojnice narazí při pohybu závěru vzad a vyskočí z okénka na straně vytahovače. Takže jak píšou výše, obrázek je sice tady na stránkách, ale je trochu zmatečný, nicméně správný. Zkus se někde mrknou na opravdovou pistoli, to je na pochopení nejlepší...



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#45 » pát 23. říj 2015, 13:39

Drápek je součást vytahovače... ;-) To, co se opotřebovává... ;-) A nezachytává nábojnici při pohybu závěru vzad, ale při pohybu vpřed při zavádění náboje do komory v okamžiku, kdy se náboj dostává do osy s hlavní. ;-)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů