Výběr přebíjecího lisu

Hilly

Příspěvek#106 » čtv 21. úno 2013, 12:30

Zdravím mistry přebíječe,
v tomto směru jsem úplný začátečník, ale napíšu sem můj pohled na přebíjení a možná to bude taky pro ostatní začátečníky příspěvek pro rozhodnutí co a jak.

Co se týká přebíjení, tak Dillon XL 650 a Hornady LNL AP je špička na trhu. No ale taky cena k tomu odpovídá. Dle mého selského uvážení a rozumu je to pro moji potřebu ZATÍM nepotřebný lis. Spotřeba je u mě 9mm Luger cca 500 ks, 30-06 cca 20 ks a 7.62x39 cca 200 ks za měsíc a to bych se musel ještě snažit :D . Jelikož nemám zatím takovou spotřebu tak do končin přebíjení nepospíchám a zatím se rozhlížím co a jak. Našel jsem si jednooperák Hornady LNL Classic Loader a tento během tohoto roku si chci pořídit.

Proč zrovna tento? Pro začátek je finančně dostupný, je to kus poctivého lisu a posléze, když mě bude přebíjení bavit a budu již znát vše o této specifické zálibě bych chtěl přejít na Hornady LNL AP, ale což je vyhlídka pár let a pokud vše půjde ruku v ruce. Jednooperák bych si nechal na puškové střelivo a myslím si, že pro začátek než si člověk všechno ochytá, vybaví se potřebným příslušenstvím, tak i ty 9mm Luger se dají na tomto lisu přebíjet. Je mě jasné že nebudu chrlit tuto ráži v počtu několik stovek za hodinu, ale dle mého o to tu nejde! Určitě budu dále kupovat střelivo tovární a sám si přebiji dle potřeby a chuti.

Co myslíte ostřílení přebíječi, má cenu takové uvažování?

ianraider

Příspěvek#107 » sob 23. úno 2013, 13:22

Jednooperační lis je dobrá volba na puškové náboje.Na pistolové určitě víceoperační. Ale samozřejmě konečná volba je jen a jen na tobě :twisted:

Oilman

Příspěvek#108 » úte 3. pro 2013, 09:05

Přebíjím cca 1 rok a zatím jsem přebil 10 000 ks v rážích 9mm luger, 357 Magnum a 0,45
ACP. Používám Loadmaster, do dražšího a lepšího lisu jsem vzhledem k počtu přebíjených nábojů nehodlal investovat. Tak asi jako každý majitel tohoto lisu jsem se z počátku trápil se zápalkováním, které je mizerné, nakonec jsem oba zápalkovače hodil do bedny a zápalkuju ručně s Lee Auto Prime. Časově to vyjde líp než předtím, protože neustálé rozdělávání karuselu kvůli zašprajcovaným nábojnicím bylo na mrtvici. Zkoušel jsem nad zápalkovač dát něco jako slepou matrici pro vystředění nábojnice, kterou mi pro všechny ráže udělali kolegové v práci - počet zmetků se snížil, ale beztak bylo pořád nutné nábojnici z karuselu vytáhnout a zkontrolovat správné usazení zápalky.
Jinak ten zbytek lisu funguje OK, každý 5.- 10.náboj kontroluji na váhu prachu a odchylka je +/- 0,1 grainu, takže v pohodě. Usazovací a žehlící matrice nemají chybu. Jak už bylo zmíněno na mnoha forech o vypichování zápalek z Nontoxů 9 mm, párkrát mi jehla zůstala v nábojnici, musel jsem nábojnici rozříznout malou rozbrušovačkou a pak dát jehlu zpátky do nosiče. Pro sichr jsem objednal přes Midway 30 jehel, přišly v pořádku, ovšem od té doby jak na potvoru jsem nezničil ani jednu. Asi tím,že jsem vyřadil zápalkování, mám při vypichování zápalek větší cit.
Za neděli odpoledně zvládnu přebít 600 - 700 nábojů, což mi při mé spotřebě bohatě stačí.

Valda83

Příspěvek#109 » úte 3. pro 2013, 10:07

Chcu se zeptat, mam od Lee Clasic turet a prebijim hlavne lugery 9mm stava se me ze me praskaji hilzny v krcku. Je to hilznama nebo prachovacem? vadi me ze tam mam zapalku a pak to rupne, takze zapalka v loji. Pripadne me ze se to stava na novych hilznach, u starych jen malo kdy. Zmetkovost je na 500ti nabojich tak 20ks :( nerad plytvam surovinama tak bych to chtel poladit, diky

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#110 » úte 3. pro 2013, 10:15

Ahoj, jaké nábojnice používáš? Nenapsal si zda ti to dělá od začátku? Každopádně to vypadá že moc roztahuje...Já sem tu vložku co roztahuje krček vzal velice jemným smirkem (1200) a celou ji takto "zaleštil".

Oilman

Příspěvek#111 » úte 3. pro 2013, 11:12

Možná to chce mírně zvednout prachovací matrici. Měl jsem sem tam podobný problém, ale pak mi nábojnice neprošla do usazovací matrice. V devítce přebíjím jenom nábojnice SB a zatím po nějakých 4500 ks jsem vyhazoval jen nábojnice prasklé po vystřelení, které se poznají hned v kalibrovací matrici při vypichování zápalky, při prachování jsem našel snad 1-2 ks prasklé, ale to to asi nenastalo při rozšiřování, protože nebyly roztáhnuté, jenom prasklé..

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#112 » úte 3. pro 2013, 11:53

Jinak zápalku lze bez potíží vypíchnout. Nikdy se mi nestalo že by odpálila.. Jen hezky pomalu a tlakem, nikoli rázem..

Valda83

Příspěvek#113 » úte 3. pro 2013, 13:42

No me nejde o to ze by se odpalila, ale ze se deformuje a pak s toho muze byt selhac :cry:

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#114 » úte 3. pro 2013, 14:14

Tak ani to se i nestalo.. a to si dávám znovalisované bokem..

Valda83

Příspěvek#115 » úte 3. pro 2013, 14:32

tak to pak vyzkousim, jsem si rikal ze kvuli 10kc to nebudu riskovat, ale kdyz rikas ze se to da tak ti budu verit, ja prebijim pul roku teprv :roll:

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#116 » úte 3. pro 2013, 16:32

Nejde vo prachy ...je mi lito vyhazovat funkční komponenty..

sheep

Příspěvek#117 » úte 31. pro 2013, 15:25

No z 500ks 20 praskne to je docela dost.A pokud to dělá nová nebo jednou vystřelená nábojnice tak je asi něco špatně v nastavení nebo na komponentách.
Možná jen zbytečně moc roztahuješ a nechci tady zase něco hanit ale roztahovací matrice od LEE není žádný šlágr.Také jsem začínal a dnes je používám na 650tce ale mimo prachovací a můžu s klidem konstatovat dillon prachovač trochu jiné kafe.
A to zabroušení jsem kdysi také dělal,je pravda že to vypadá jen ze soustruhu.Dokonce jsem to zaleštil pastou a pak to známý nachromoval.To jsem ale prováděl proto že se nábojnice natáhla na prachovací trn a při pohybu dolů šla spatně ven.Prostě pro jemější chod.Že by to pomohlo při praskání to nevím.

Oilman

Příspěvek#118 » pát 3. led 2014, 08:28

Já mám podobný odpad (cca 20 - 25 ks z 500 ks přebíjených) jen u 357 Mag., u 0,45 ACP a 9mm jen výjimečně. Ale jsou to nábojnice zničené při výstřelu, protože je najdu hned při vypichování zápalky, při prachování prasknou tak 1-2 ks 357/ 500 ks přebíjených, u ostatních ráží nic. Používám jen nábojnice SB.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#119 » stř 26. úno 2014, 07:28

Dobrý den,
zdravím kolegy na fóru. Chtěl bych také začít s přebíjením a po dlouhé úvaze a rozmýšlení jsem se rozhodl pro Dillon 550B. Co jsem ale koukal na Strobl,tak celý kit co tam nabízejí mi přijde poměrně drahý, proto jsem se rozhodl si jej poskládat sám. A proto bych se chtěl někoho zkušeného zeptat, zda stačí koupit lis se soustavou konverzí (pro 9mm luger)
http://www.alsapro.cz/shop/index.php?ro ... uct_id=243
a matrice dillon http://www.alsapro.cz/shop/index.php?ro ... uct_id=263
??
Díky za odpvěď, popřípadě uvítám jakékoliv Vaše postřehy a připomínky.
Xerxes

Chip

Příspěvek#120 » stř 26. úno 2014, 10:31

Pred nejakou dobou mi na Dillonu 650 praskl dil. Jednalo se o cca 5 let stary lis, na kterem jsem prebil mozna 100 000 naboju. Stacilo dil nafotit a poslat mailem do Dillonu. Neresili vubec zarucni dobu a obratem poslali zdarma nahradni dil , za ktery jsem neplatil ani postovne. To povazuji za velmi solidni jednani a o jinem lisu bych ani neuvazoval...

Zpět na