CZ P-10C
- Embory
Příspěvek#3901 » ned 14. črc 2024, 19:58
Mam desticku na P10 primo od czub a nikdy se nic nepovolilo.Sedi perfektne.Doslova na sucho se uz nehla jak je na tesno.Zakapnuto modrym 243.Kolimator vector optics pasoval na sucho stejne natesno.Nema to chybu.
Na Glocku mam desticku od holosanu a taky se doted nehlo.Musim rict,ze ale tam pri zkousce na sucho deska malinko vaklala.Ale drzi taky.
Na Glocku mam desticku od holosanu a taky se doted nehlo.Musim rict,ze ale tam pri zkousce na sucho deska malinko vaklala.Ale drzi taky.
- JYbour
- expres
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3905 » pon 22. črc 2024, 13:12
Jo, dorazíš zásobník na nabere si do komory sama. U dynamické obranné střelby instruktoři doporučují na to nespoléhat, a raději si ještě jednou přetáhnout (a radši obětovat jeden náboj), než vylezeš z krytu a riskuješ, že jsi prázdnej.
Tady je video, kde jsem uposlechl radu, a vyrobil jsem si prima závadu (asi jsem měl malíček nad výhozním oknem). Kdybych to nechal a spoléhal na "samonabití", mohl jsem střílet dál a neztrácet čas.
https://jumpshare.com/s/k7IgCCBqX1IkEtITEixQ
Tady je video, kde jsem uposlechl radu, a vyrobil jsem si prima závadu (asi jsem měl malíček nad výhozním oknem). Kdybych to nechal a spoléhal na "samonabití", mohl jsem střílet dál a neztrácet čas.
https://jumpshare.com/s/k7IgCCBqX1IkEtITEixQ
- getsome
Příspěvek#3906 » pon 22. črc 2024, 13:30
Problém je nekonzistence téhle "fíčury". Včera mi C při prudším přebití shodila závěr možná ve 4 z 5 případů. Při prvním jsem se zarazil, že se to fakt stalo, při tom neshozeném zase okamžik trvalo, než jsem si uvědomil, že musím přetáhnout. Naštěstí tyhle desetiny sekundy hrají roli jen při závodění a C není závodní pistole.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3907 » pon 22. črc 2024, 14:08
Ne, není to závodní pistole, ale je na nošení. A tím pádem je to ta, co nám má zachránit život, kdybychom se nedejbože někdy ocitli ve špatný čas na špatném místě. Proto si s ní chci nadrilovat jeden, zažitý, mechanicky opakovaný, jednoduchý a univerzální hmat, protože můj mozek přemýšlet asi moc nebude, až půjde o život. V krizi a šoku udělám jen to, co je automatický pohyb, víc asi nestihnu vymyslet.
Proto mě tak štve, že jsem se naučil dávat ruku při přetahování nadhmatem moc dopředu. Malíčkem si nevědomky zakrývám výhozním ono, což nevadí, když je komora prázdná. Ale když si zbraň nabere předtím sama, mám problém viz video výše. Proto se to budu přeučovat, abych chytil i poslepu závěr blíž u konce. A nebo se začnu učit to, že se spolehnu na samopřebití....? Ale to se mi moc nechce, protože to nedělá stoprocentně pořád. A taky se může stát, že v krizi budu bojovat cizí pistolí, kterou neznám, a návyky u ní nemusí fungovat.
Jak jednou řekl jeden instruktor HT: "učte se přebít rychle. Protože až to jednou budete opravdu potřebovat, tak buď přebijete rychle, nebo budete přebíjet do konce života".
Proto mě tak štve, že jsem se naučil dávat ruku při přetahování nadhmatem moc dopředu. Malíčkem si nevědomky zakrývám výhozním ono, což nevadí, když je komora prázdná. Ale když si zbraň nabere předtím sama, mám problém viz video výše. Proto se to budu přeučovat, abych chytil i poslepu závěr blíž u konce. A nebo se začnu učit to, že se spolehnu na samopřebití....? Ale to se mi moc nechce, protože to nedělá stoprocentně pořád. A taky se může stát, že v krizi budu bojovat cizí pistolí, kterou neznám, a návyky u ní nemusí fungovat.
Jak jednou řekl jeden instruktor HT: "učte se přebít rychle. Protože až to jednou budete opravdu potřebovat, tak buď přebijete rychle, nebo budete přebíjet do konce života".
- Héfaistos
Příspěvek#3908 » pon 22. črc 2024, 16:23
Spadnutí závěru po doražení zásobníku není žádná "vlastnost". Je to prostá fyzika. Čím je tělo pistole lehčí (tj. plasťáky) a závěr hmotnější (tedy velké služební verze), tím je daný jev běžnější. Jde o to, že po doražení PLNÉHO zásobníku se po jeho prudkém zastavení jeho pohybová energie rozloží do několika vektorů, z nichž jeden působí na tělo zbraně dopředu. Závěr pak, svojí setrvačností, naopak cestuje oproti tělu zbraně vzad (několik desetin mm). Pokud je pohyb závěru dozadu dostatečný na to, aby se natolik odlehčil záchyt závěru aby spadl dolů, dojde k onomu "automatickému" nabití po doražení zásobníku.
Velké služební plasťáky jsou na to náchylnější jak kompakty a subkompakty (je důležitá ta hmota závěru), ale s dostatečnou energií doražení se dá tato "fičurie" simulovat na každé pistoli, která má dostatečně skloněný zásobník (tzn. je v rukojeti šikmo dopředu). Ale rozhodně bych se na to nespoléhal v boji či sebeobranné situaci, pokud by mi po razantnějším přebití spadl závěr, asi bych udělal raději press check (pokud by byl čas).
Velké služební plasťáky jsou na to náchylnější jak kompakty a subkompakty (je důležitá ta hmota závěru), ale s dostatečnou energií doražení se dá tato "fičurie" simulovat na každé pistoli, která má dostatečně skloněný zásobník (tzn. je v rukojeti šikmo dopředu). Ale rozhodně bych se na to nespoléhal v boji či sebeobranné situaci, pokud by mi po razantnějším přebití spadl závěr, asi bych udělal raději press check (pokud by byl čas).
- getsome
Příspěvek#3909 » pon 22. črc 2024, 17:16
Ale prdlajs. Na plastovém kompaktu jiné výroby to možná nasimuluješ po notné řádce pokusů, ale u P-10C jako jediné se to prezentovalo jako očekávaná a chtěná fíčura. A ano, měl by následovat press check. Ale ten by měl následovat i při normálním přebití, pokud čas a okolnosti dovolí.
- Héfaistos
Příspěvek#3910 » pon 22. črc 2024, 17:41
Double prdlajs. Nasimuluji ti to na jakékoliv platové pistoli. A to tak, že jakmile zjistím jak moc je třeba zásobník dorazit, tak to už budu schopen opakovat s takřka 100% úspěšností. Některé pistole jsou na to náchylnější než jiné (dáno úhly ozubu na závěru do kterého zapadává páka a zobák záchytu), ale dá se to provést se všemi. A při troše cviku se to dá dělat i s fullsize celokovovými modely (CZ75, 1911 ap...)
Je to jen prostá fyzika a kinematika. ŽÁDNÁ pistole na to nemá nějakou speciální součástku, ani P10C/F... - jen je to prostě s její kinematikou a úhly ozubu záchytu snadnější jak s jinými zbraněmi.
Je to jen prostá fyzika a kinematika. ŽÁDNÁ pistole na to nemá nějakou speciální součástku, ani P10C/F... - jen je to prostě s její kinematikou a úhly ozubu záchytu snadnější jak s jinými zbraněmi.
- expres
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3912 » pon 22. črc 2024, 22:06
Héfaistós: Myslím, že nemáš pravdu v tom, že bys to udělal s každou, dokonce i celokovovou, pistolí.
V principu souhlasím, udělal jsem neumělecký obrázek, kde v je vektor rychlosti a hmotnosti zásobníku, ve směru kterým ho tam zarazím. Jelikož není kolmý na dráhu závěru, vznikne i vodorovná složka toho vektoru vx. Ta je důležitá, protože "kopne" pistoli dopředu.
ALE!! a tady je zakopaný pes; závěr a tělo nejsou pevně spojené, proto jde dopředu každý jinak. Pokud hmotnost těla označím jako mT a hmotnost závěru jako mZ, pak tělo odletí dopředu o něco víc, pokud je mT < mZ. Pak získáme ty desetiny mm, aby se uvolnil záchyt závěru.
Ale pokud je mT >= mZ, tak se to nestane. Nevím, zda jsou takové celokovové pistole, kde je tělo těžší než závěr...? Ale pokud jsou, pak s ní automatické nabití neuděláš.
V principu souhlasím, udělal jsem neumělecký obrázek, kde v je vektor rychlosti a hmotnosti zásobníku, ve směru kterým ho tam zarazím. Jelikož není kolmý na dráhu závěru, vznikne i vodorovná složka toho vektoru vx. Ta je důležitá, protože "kopne" pistoli dopředu.
ALE!! a tady je zakopaný pes; závěr a tělo nejsou pevně spojené, proto jde dopředu každý jinak. Pokud hmotnost těla označím jako mT a hmotnost závěru jako mZ, pak tělo odletí dopředu o něco víc, pokud je mT < mZ. Pak získáme ty desetiny mm, aby se uvolnil záchyt závěru.
Ale pokud je mT >= mZ, tak se to nestane. Nevím, zda jsou takové celokovové pistole, kde je tělo těžší než závěr...? Ale pokud jsou, pak s ní automatické nabití neuděláš.
SmartSelect_20240722_225709_Samsung Notes.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- JYbour
Příspěvek#3913 » úte 23. črc 2024, 07:55
Trochu tady oživím téma P10c a spoušť. Jelikož na mém kousku nejsem už z krabice spokojený s chodem, přičemž kolegova spoušť je pěkná, tak jsem začal hledat na zahr. fórech. Tam je tohle známá věc a co kus, to jiný chod spouště, takže je nejlepší vybrat z více kusů na prodejně, já jsem měl bohužel z konfigurátoru. Chod mně jde lehce, nedrhne, ale jak narazí na zeď, tak je prostě konec a k prolomení to chce vyvinout dost velkou sílu, o nějakém postupném prolomení nemůže být řeč. Pěkně mě to štve. V zahraničí jsem narazil na to, že spoušť šla pěkně a po rozebrání a složení zápalníku se začala chovat přesně jako mně. Takže je jasné, kde bude chyba a co je možné zcela jistě vyloučit. Zkoušel jsem vyleštit zápalník v pružině, zlehka jeho styčné plochy a nic. Taky jsem zkusil úplně vyhodit jeho pojistku, žádná změna, takže jsem vyloučil další zdroj problémů. Fakt už nevím co s tím. Asi zkusím koupit kompletní novou sestavu a budu doufat, že se něco změní. Jinak jsem zkoušel i nasucho i namazat a prostě ta moje spoušť je úplně marná a to už má něco přes 2tis. a nasušeno taky dost. Nemá někdo nápad, kde přesně by mohl být problém?
- Héfaistos
Příspěvek#3914 » úte 23. črc 2024, 09:22
Petr z Braníka píše:...ALE!! a tady je zakopaný pes; závěr a tělo nejsou pevně spojené, proto jde dopředu každý jinak. Pokud hmotnost těla označím jako mT a hmotnost závěru jako mZ, pak tělo odletí dopředu o něco víc, pokud je mT < mZ. Pak získáme ty desetiny mm, aby se uvolnil záchyt závěru.
Máš to pěkně zobrazený, ale v tom popisu máš jednu závažnou fyzikální chybu - to, co říkáš by platilo, kdyby ten impuls vektoru Vx dostalo jak mT, tak mZ naprosto stejně. Ale právě proto, že závěr a tělo nejsou pevně spojené, tak ten impulz (energii) dostane především mT a na mZ se přenese jen tolik energie, co dovolí síla vratné pružiny vs hmotnost závěru.
Představ si, že by teoreticky vratná pružina úplně absentovala a zanedbejme tření mezi mZ a mT, tzn. závěr by byl oproti tělu ve v horizontálním směru ideálně posuvný. Tím pádem jakákoliv síla, která by v ose x působila na tělo ve směru vektoru Vx by vedla pouze k posunu těla a závěr by zůstal na místě (samozřejmě zanedbáváme i vliv uzamčení, které ale v okamžiku, který nás zajímá, nijak nespojuje závěr s tělem). Naprosto bez ohledu na vzájemné hmotnosti těla a závěru!
Když to sesumíruji, k pohybu závěru vzad dojde tehdy, když (hodně zjednodušeně) eT > e(energie vratné pružiny+tření ve vodítkách). Samozřejmě, že ty hmotnosti v tom hrají roli také, ale na kompletní vzorec a jeho vysvětlení tu není dost místa a stejně už jsme dosti OT. Ale při opravdu pořádném (tj. rychlém - energie = hmotnost x rychlost) doražení není problém nechat "spadnout" závěr klidně u IMHO jakékoliv celokovové zbraně (jak píši. osobně vyzkoušeno s CZ 75 a Colt 1911). Je to jen o tom, kolik energie potřebuje dostat tělo v ose vektoru Vx aby se překonala síla vratné pružiny.
- Alesh31
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX