Luger P08 Parabellum
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Grimpo
Příspěvek#91 » pát 6. úno 2026, 08:01
Uz sem nulaosmu nevyvetral.nekolik let. Ale snazil jsem se o tom premyslet.
Nedrhne tam nekde tlacitko podavace o strenku? V urcitem useku? Zkuste suple dve bez strenek, ono vas to nekousne.
Samozrejme se nabizi problem zasobniku, ale rovnou 4? Kazdopadne, mate je otestovane v jine postoli?
Nejaky otrep, grot na spodninstrane zaveu? Nejaky stopy neceho nepatricneho na spodni partii cela zaveru?
Jak moc velkou vuli maji zasobniky v ramu? Myslim tim, o kolik se daji domacknout vic do ramu, nez jak je zachyti zachyt zasobniku? Zkuste co se stane, kdyz budete pri strelbe tlacit zasobnik vic do zbrane.
No a nakonec posledni pokus. Zkuste taky strelbu s vyjmutym zachytem zaveru.
Vic me z hlavy nenapada, ale nekdo treba jeste eco vymysli.
Nedrhne tam nekde tlacitko podavace o strenku? V urcitem useku? Zkuste suple dve bez strenek, ono vas to nekousne.
Samozrejme se nabizi problem zasobniku, ale rovnou 4? Kazdopadne, mate je otestovane v jine postoli?
Nejaky otrep, grot na spodninstrane zaveu? Nejaky stopy neceho nepatricneho na spodni partii cela zaveru?
Jak moc velkou vuli maji zasobniky v ramu? Myslim tim, o kolik se daji domacknout vic do ramu, nez jak je zachyti zachyt zasobniku? Zkuste co se stane, kdyz budete pri strelbe tlacit zasobnik vic do zbrane.
No a nakonec posledni pokus. Zkuste taky strelbu s vyjmutym zachytem zaveru.
Vic me z hlavy nenapada, ale nekdo treba jeste eco vymysli.
- zarozak
Příspěvek#92 » pát 6. úno 2026, 12:49
Děkuji za reakci
Zkusím odpovědět
Tlačítko nedrhne ani u jednoho zásobníku, má v celém rozsahu zdvihu vždy nějakou vůli od střenky, která je na průsvit vidět
Ano 4 zásobníky z toho jedna funglovka a 2 frézované -coby oběcně braný etalon spolehlivosti jsou velmi divné, proto jsem v koncích
Žádný otřep ani grot, ani žádné drhnutí v sáních. Při nasazení horní sestavy bez zachycení Esíčka v úhlové páce se vše hýbe naprosto lehce s minimální vůlí, náboje to při ručním cyklu podává , komoruje a vyhazuje i při velmi pomalých pohybech velmi hladce a bez problémů. Vše je čisté, promazané.
Zásobníky mají v rukojeti vůli nahoru/dolů cca 1-2mm, ale dotlačení/tahání zásobníku ven nemá žádný vliv na četnost zádržek. I při tahání zásobníku ven co to jde, stále hřeben závěru zaskočí za náboj víc než dostatečně a při tlačení zásobníku dovnitř o zásobník nikde nic nezadrhává.
Střelbu s vyjmutým záchytem jsme nezkoušeli, ale je to nejspíš zbytečné, záchyt funguje bezchybně a vrací se dolů spolehlivě až nadoraz. V celém zdvihu funguje hladce.
Co se zkoušelo tak rozebrat zásobníky a otočit pružiny, aby byl větší tlak na zadní část podavače namísto jeho přední části, zároveň trochu napružit pružiny. Bohužel bez vlivu na četnost zádržek
Co mě ještě napadá. Jak silný má být tlak hlavní pružiny na závěr u nevychozené a téměř nestřílené pistole? Zdá se mi, že je potřeba docela velká síla k natažení, přestože je pružina originální mauser 21 závitů a rozměry obecně korespondujícícmi s tím, jak to má být. Mám pořád tak nějak v paměti, že většina 08, co jsem měl v ruce měla jemnější a snažší nátah, taky to ale byly značně jeté zbraně
Potom mě ještě napadá, zdali není cyklus závěru až příliš rychlý, což by mohlo taky působit problémy. Nicméně s továrníma SB 115grs to většině lidem šlape a obecně se spíše uvádí, že čajíčkové laborace nejsou pro luger vhodné
Zkoušely se i přebité 147grs ares podsypané 4,3grs Ba9, což je taková horní hranice subsoniku (docela našláplá laborace 325 m/s) a tam se často stávalo, že nebyl náboj vůbec nabrán a cvaklo to naprázdno. Takže to musí s největší pravděpodobností mít nějakou souvislost se sílou hlavní pružiny. Tyto subsoniky jinak šlapou ve všech ostatních zbraních poměrně razantně a bez problémů
Zkusím odpovědět
Tlačítko nedrhne ani u jednoho zásobníku, má v celém rozsahu zdvihu vždy nějakou vůli od střenky, která je na průsvit vidět
Ano 4 zásobníky z toho jedna funglovka a 2 frézované -coby oběcně braný etalon spolehlivosti jsou velmi divné, proto jsem v koncích
Žádný otřep ani grot, ani žádné drhnutí v sáních. Při nasazení horní sestavy bez zachycení Esíčka v úhlové páce se vše hýbe naprosto lehce s minimální vůlí, náboje to při ručním cyklu podává , komoruje a vyhazuje i při velmi pomalých pohybech velmi hladce a bez problémů. Vše je čisté, promazané.
Zásobníky mají v rukojeti vůli nahoru/dolů cca 1-2mm, ale dotlačení/tahání zásobníku ven nemá žádný vliv na četnost zádržek. I při tahání zásobníku ven co to jde, stále hřeben závěru zaskočí za náboj víc než dostatečně a při tlačení zásobníku dovnitř o zásobník nikde nic nezadrhává.
Střelbu s vyjmutým záchytem jsme nezkoušeli, ale je to nejspíš zbytečné, záchyt funguje bezchybně a vrací se dolů spolehlivě až nadoraz. V celém zdvihu funguje hladce.
Co se zkoušelo tak rozebrat zásobníky a otočit pružiny, aby byl větší tlak na zadní část podavače namísto jeho přední části, zároveň trochu napružit pružiny. Bohužel bez vlivu na četnost zádržek
Co mě ještě napadá. Jak silný má být tlak hlavní pružiny na závěr u nevychozené a téměř nestřílené pistole? Zdá se mi, že je potřeba docela velká síla k natažení, přestože je pružina originální mauser 21 závitů a rozměry obecně korespondujícícmi s tím, jak to má být. Mám pořád tak nějak v paměti, že většina 08, co jsem měl v ruce měla jemnější a snažší nátah, taky to ale byly značně jeté zbraně
Potom mě ještě napadá, zdali není cyklus závěru až příliš rychlý, což by mohlo taky působit problémy. Nicméně s továrníma SB 115grs to většině lidem šlape a obecně se spíše uvádí, že čajíčkové laborace nejsou pro luger vhodné
Zkoušely se i přebité 147grs ares podsypané 4,3grs Ba9, což je taková horní hranice subsoniku (docela našláplá laborace 325 m/s) a tam se často stávalo, že nebyl náboj vůbec nabrán a cvaklo to naprázdno. Takže to musí s největší pravděpodobností mít nějakou souvislost se sílou hlavní pružiny. Tyto subsoniky jinak šlapou ve všech ostatních zbraních poměrně razantně a bez problémů
Naposledy upravil(a) zarozak dne pát 6. úno 2026, 12:58, celkem upraveno 1 x.
- MRBLUE
Příspěvek#94 » pát 6. úno 2026, 13:19
Ak to bude vratnou, tak si nechaj vyrobit dalsie a mozes robit pokusy. Nie je to az take drahe. Svojho casu som si nechal v Brezovej pod Bradlom vyrobit 5ks nerezovych pruzin na noz Microtech. Kus ma vysiel myslim na 4,50 Eur co oproti originalu za nejakych 40,- USD (cena v USA bez dopravy je zanedbatelne.
- zarozak
Příspěvek#96 » pon 23. úno 2026, 16:04
Záhada je zdá se vyřešena. Problém byl v příliš rychlém cyklu závěru, kdy ani dostatečně silné pružiny v zásobnících nestačily dotláčet náboje v potřebné rychlosti i při dostatečně silné vratné pružině závěru. Při laboracích od 3,5grs do 4,0grs Ba9,5 pod 124FMJ Alsou, OAL 29mm....což jsou v podstatě dost podmotorované a čajíčkové laborace vše fungovalo se všemi zásobníky opakovaně spolehlivě. Tato zbraň evidentně nesnáší nic blížícího se výkonu továrního střeliva, což je trochu v rozporu s obecně uváděnými fakty a zkušenostmi jiných
A ještě jedna zajímavost, i přes stejné předchozí úvahy, toto nám potvrdila a poradila AI
A funguje to
A ještě jedna zajímavost, i přes stejné předchozí úvahy, toto nám potvrdila a poradila AI
- Grimpo
Příspěvek#97 » úte 24. úno 2026, 09:44
Současné běžné laborace jsou asi trochu jinde než laborace z dob, kdy 08 byla nová, případně už ne nová ale stále ještě ve službě.
Moje nikdy tovární neokusily. Tedy v během mého vlasnictví. V podstatě jediné nabíjecí problémy, které jsem musel řešit, bylo občasné zahryzávání Pb (zejména 140 SWC) a CMJ (LOS komolé kužely) ve vybrání pro vytahovač.
Při hledání laborací, stropem byl moment, kdy spolehlivě po poslední zůstalo zachyceno. Proč stařence zbytečně nakládat? Vyrábět otlaky, vymlacovat kulisu, snažit se vylomit ozub v závěru kam se opírá bajonet opěrky bicí pružiny...
Moje nikdy tovární neokusily. Tedy v během mého vlasnictví. V podstatě jediné nabíjecí problémy, které jsem musel řešit, bylo občasné zahryzávání Pb (zejména 140 SWC) a CMJ (LOS komolé kužely) ve vybrání pro vytahovač.
Při hledání laborací, stropem byl moment, kdy spolehlivě po poslední zůstalo zachyceno. Proč stařence zbytečně nakládat? Vyrábět otlaky, vymlacovat kulisu, snažit se vylomit ozub v závěru kam se opírá bajonet opěrky bicí pružiny...
- Střelec
Příspěvek#98 » úte 24. úno 2026, 10:09
Nemám teď k dispozici tabulky, ale minimálně druhoválečné 9x19 byly hodně nášlapné. Ano, rozlišovaly se pistolové/samopalové, ale to spíš z důvodu materiálu střely, než výkonu. Navíc logistická zaměnitelnost musela být možná, i když hrozilo vyšší opotřebení zbraně. Nemyslim, že válečná armáda by akceptovala vzájemné zavedení zbraně a střeliva, které by ze zbraně udělalo v boji nepoužitelný zmetek.
Naposledy upravil(a) Střelec dne úte 24. úno 2026, 10:37, celkem upraveno 1 x.
- zarozak
Příspěvek#100 » stř 25. úno 2026, 21:35
Grimpo píše:Současné běžné laborace jsou asi trochu jinde než laborace z dob, kdy 08 byla nová, případně už ne nová ale stále ještě ve službě.
O tech otlacich na vnitrni casti dorazu v ramu jsem se snazil zjistit max a vypada to, ze je ma uplne kazda P08 ze ktere se aktivne strili. I na vsech zpomalenych zaberech je zretelne videt, ze tam ten zavornik tukne vzdycky, je to proste jeho doraz. Jedine co by slo snad laboraci poladit je to, jak moc to do toho dorazu tukne. Ale stopy tam budou u strelecke 08 vzdycky, tak samo srazene hranky na vnejsi zadni casti ramu o ktere klouze posledni clanek kloubu pri posledni fazi cyklu. Rekl bych, ze je to zcela normalni mechanicka vlastnost. Samozrejme to nemusi vytlacit hned obdelnikovy otlak do ramu pod nima s tim souhlasim. Vylomena zadni cast zavorniku o kterou se opira voditko bici pruziny, stejne jako horni casti hranek po bocich vytahovace jsou vyhradne pripisovany prorazenym zapalkam, kdy nema tlak kudy uniknout a to i pri modernizovanem uderniku ve kterem jsou na cele drazky pro lepsi unik necistot a vody. Finove s tim meli problemy(prorazene zapalky) a tak vrtali unikovy otvor pro tlak do vybrani pro zachyt zaveru na zavorniku
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí