AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- mijunior
Příspěvek#2776 » sob 22. říj 2022, 20:31
Hele v pohodě, zeptal jsem se a beru každý názor na věc. Bag mám, nijak vymazlený ale mám. Problém je v tom že se musím přizpůsobovat bagu a jeho statickým rozměrům, u bipodu mám volbu danou možností jeho výškového nastavení a taky na jeho usazení potřebuji menší plochu. Navíc malorajdu která je v plánu nebudu střiet jen já, a tam na variabilta bipodu bude hrát taky svojí roli. Možná to mám celé ěpatně, ale proto jsem to hodil sem do prostoru abych pobral moudra od jiných.
- Eagg
Příspěvek#2777 » sob 22. říj 2022, 23:30
Kratky off k te svitilne na puske.
Kazda zbran v trezore sluzi potencialne i na home defense a v ramci HD mit svitilnu na zbrani je vic nez rozumne ci ne? (Opravte mne ak se mylim)
Jo a dik za tu vahu hlavne u antregu.
Ja takovy katalog nemam. Nejaky katalog mam sice ale to neni ono.
Takze kdys to zhrnu tak kdybych mnel lehkou hlaven a mlok predpazby. Bola by lehsi "jenom" o cca 225 gramu, coz se da povazovat asi za "mirne zanedbatelne".
Kazda zbran v trezore sluzi potencialne i na home defense a v ramci HD mit svitilnu na zbrani je vic nez rozumne ci ne? (Opravte mne ak se mylim)
Jo a dik za tu vahu hlavne u antregu.
Ja takovy katalog nemam. Nejaky katalog mam sice ale to neni ono.
Takze kdys to zhrnu tak kdybych mnel lehkou hlaven a mlok predpazby. Bola by lehsi "jenom" o cca 225 gramu, coz se da povazovat asi za "mirne zanedbatelne".
- Starosta
Příspěvek#2778 » ned 23. říj 2022, 17:35
Asi by bylo na místě se podívat na o kilo lehčí pušky a říct si, jestli potřebuju zrovna Antreg/VAR/jinou těžkou pušku. A jaká jsou teda kritéria výběru.
Protože šetřit dvacet deka na těžké hlavni může a nemusí dávat smysl. Otázkou je, zda potřebuju flintu, co je ještě víc do války, než BCM/DD.
A věřím tomu, že Antreg JE víc do války? A o kolik (korun, deka, procent spolehlivosti)?
Nezpochybňuju kvality Antregu, ani potřeby mít kvér, na která je super spoleh.
Jen nastiňuju, že se někdy zbytečně camráme v technických datech (já obzvlášť) a pak nám často uniká použitelnost a komfort.
Takže se pak snadno stane, že "ta kámošova flinta je mnohem použitelnější, i když ho stála polovinu" a "celej den to tahat nebudu, to mám do trezoru na doma", pročež časem "ji možná střelím, na střelnici jsem s ní byl dvakrát za rok".
Sto lidí, sto chutí, nic nehaním.
Ale jsem přesvědčen, že kdo chce "začít posilovat" tím, že si koupí těžkou kvalitní pušku (a nemá už odcvičeno svoje), svalovec se z něj nestane, ale bude pušku nechávat doma a střílet něčím jiným.
Protože šetřit dvacet deka na těžké hlavni může a nemusí dávat smysl. Otázkou je, zda potřebuju flintu, co je ještě víc do války, než BCM/DD.
A věřím tomu, že Antreg JE víc do války? A o kolik (korun, deka, procent spolehlivosti)?
Nezpochybňuju kvality Antregu, ani potřeby mít kvér, na která je super spoleh.
Jen nastiňuju, že se někdy zbytečně camráme v technických datech (já obzvlášť) a pak nám často uniká použitelnost a komfort.
Takže se pak snadno stane, že "ta kámošova flinta je mnohem použitelnější, i když ho stála polovinu" a "celej den to tahat nebudu, to mám do trezoru na doma", pročež časem "ji možná střelím, na střelnici jsem s ní byl dvakrát za rok".
Sto lidí, sto chutí, nic nehaním.
Ale jsem přesvědčen, že kdo chce "začít posilovat" tím, že si koupí těžkou kvalitní pušku (a nemá už odcvičeno svoje), svalovec se z něj nestane, ale bude pušku nechávat doma a střílet něčím jiným.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2779 » ned 23. říj 2022, 18:07
Záleží to taky na tom, jestli máš pušku na statickou střelbu z boxu, nebo ji budeš mít celý den na popruhu a budeš ji nosit ve střelecké pohotovosti. Pak tě bude zajímat nejenom váha, ale každý tacticool wifikundace, kterou tam namontuješ, aby vypadala cool na instagramu. U drillu věřím, že hodně záleží nejenom na každém gramu, ale i na provedení (např. délka hlavně).
- morho
Příspěvek#2780 » ned 23. říj 2022, 20:29
tmx0152 píše:Tak nějak se k BCM přikláním, plus teda ještě mě zaujalo to, co posílá mijunior níže...
Zdravím, chci se zeptat jestli jsi dospěl k nějakýmu závěru? Já hmotnost taky "řeším", chci zredukovat 2 pušky na jednu a jsem zmlsaný váhou krátké BCM (9" 300BLK 2.4 kg). Dlouho jsem nechtěl krátkou .223, ale mění se mi priority... Takže BCM 11.5" je zatím favorit, Zion 12.5" ještě možná, ale určitě bude tlumič a to už palce navíc počítám..
Bestpatron má v nabídce zajímavou hlaveň - Faxon 11.5", nitridovaná, Wylde, mid-length, odlehčená, ale nejsem žádnej stavitel a upper nebo pušku s touhle hlavní jsem nenašel.
- Héfaistos
Příspěvek#2781 » ned 23. říj 2022, 23:52
Ono si je třeba fakt ujasnit, jak píše CzechJoker, k čemu a proč pušku stavím. 99,9% z nás bude tyhle pušky používat na fun střílení na střelnicích. Tam pak ta váha není kritická a puška může mít o pár deka více. Ale pro celodenní nošení a vicehodinovou střeleckou pohotovost se fakt hodí sundat dolů každý jeden gram.
Já mám tedy svoje pušky ověšené jak vánoční stromeček a jsou tím pádem těžké jako prase, ale kdyby na to přišlo a musel jsem je někde tahat celý den, šlo by asi pár věcí z nich dolů.
Já mám tedy svoje pušky ověšené jak vánoční stromeček a jsou tím pádem těžké jako prase, ale kdyby na to přišlo a musel jsem je někde tahat celý den, šlo by asi pár věcí z nich dolů.
- tmx0152
Příspěvek#2783 » pon 24. říj 2022, 09:53
morho: Dospěl... Mám nově BCM CQB 11,5" MCMR, tlumič už je taky objednaný. Můj Antreg šel z domu, odstěhoval se na Moravu. Samozřejmě jsem to neudělal s lehkým srdcem a během posledních 14 dnů jsem furt zvažoval pro a proti. Na Antreg jsem dlouho čekal, je to krásná zbraň, pocit z ní je skvělej, čištění easy. A i před ním jsem měl pístovku... Ale tak nějak - i ve shodě s tím, co píše starosta výše - jsem si nejvýš na seznamu priorit dal použitelnost. Baví mě kurzy, dynamika, pohyb. Sportuju, ale bench press to není. A i při obyčejným sušení doma jsem hned poznal, že BCM a Antreg je nebe a dudy. Nicméně - každý si podobné dilema samozřejmě vyhodnotí sám podle sebe.
Děkuju všem, kdo zde přispěli/reagovali na moje dotazy.
Děkuju všem, kdo zde přispěli/reagovali na moje dotazy.
- Eagg
Příspěvek#2784 » pon 24. říj 2022, 11:29
Neco na tom bude co pisete.
Kdyz mam byt uprimny je to presne jak pisete.
Mam pocit ze mam doma "vojenskou" pusku super kvalitnu, povedenu a NATO udajne pouzivanu
ale NEBAVI mne sni ani susit!!!!.
Vcera sem si ji vzal do ruky, zapol kolimator hodil na plece, zacal susit. A po 5 minutach mne to prestalo bavit. A ruku na srdce? Kuli vaze
Na strelnici ji netaham temer vubec. To jsou skutecnosti s rukou na srdci ktere mne k ni nelakaji.
Pistoli mam v ruce furt susim. Nosim. "Mam ji rad"... ale puske se vyhybam. Otevru trezor. Vidim ji. Ale nemam ani chut ji zvednout. A kdys se k tomu odhodlam. Tak to suseni skonci driv nez zacne byt vubec vazne.
Nejhorsi je si priznat sam sebe, ze sem udelal chujovinu pri jej kupe. Este tam nejake to sebepresvedcovani existuje ze sem udelal spravne ale neverim uz sam sebe ze sem udelal dobre ze sem ji poridil.
Jen tak mimochodem kdys uz sem se Vam tak otevrel. Kolik myslite zeby sem ji moch prodat? Tak jak je na obrazku, jedine bez toho popruhu. (Ten si necham) je z usa a neni mozne ho kupi v CR.

Kdyz mam byt uprimny je to presne jak pisete.
Mam pocit ze mam doma "vojenskou" pusku super kvalitnu, povedenu a NATO udajne pouzivanu
ale NEBAVI mne sni ani susit!!!!.

Vcera sem si ji vzal do ruky, zapol kolimator hodil na plece, zacal susit. A po 5 minutach mne to prestalo bavit. A ruku na srdce? Kuli vaze

Na strelnici ji netaham temer vubec. To jsou skutecnosti s rukou na srdci ktere mne k ni nelakaji.
Pistoli mam v ruce furt susim. Nosim. "Mam ji rad"... ale puske se vyhybam. Otevru trezor. Vidim ji. Ale nemam ani chut ji zvednout. A kdys se k tomu odhodlam. Tak to suseni skonci driv nez zacne byt vubec vazne.
Nejhorsi je si priznat sam sebe, ze sem udelal chujovinu pri jej kupe. Este tam nejake to sebepresvedcovani existuje ze sem udelal spravne ale neverim uz sam sebe ze sem udelal dobre ze sem ji poridil.
Jen tak mimochodem kdys uz sem se Vam tak otevrel. Kolik myslite zeby sem ji moch prodat? Tak jak je na obrazku, jedine bez toho popruhu. (Ten si necham) je z usa a neni mozne ho kupi v CR.

- Střelec
- Letec 12
Příspěvek#2786 » pon 24. říj 2022, 14:29
Co vím určitě, tak pušku i její vyvíjené příslušenství testovali dlouhodobě v Hard Tasku. Kde jinde netuším. A bojím se, že kdybych věděl, asi neřeknu. Oproti HK 416, s kterou jsem mohl přímo srovnat a která byla v podobné konfiguraci, mi nepřipadal Antreg nijak přehnaně těžký, ale netahal jsem to celý den, to je pravda.
- Letec 12
- McFly
Příspěvek#2789 » pon 24. říj 2022, 15:12
Nejen že pro sportovního střelce nemá cenu, ale je to celé jen soubor negativ, kdy váha je jen první z nich. Ona ani ta spolehlivost není měrná jednotka. Dobře udělané DI není o nic méně spolehlivé..OK nejde bez vyliti vody po ponoreni ihned střílet a zanáší se plynový systém spalinami a bcg se hřeje.. Ale tuším s bcm delal Mac na yt test kolik vystrili bez čištění a to číslo bylo daleko za tím co by kdokoliv považoval za běžné ( daleko za 5tis)
Ale nemá smysl porovnávat jabka a hrušky.. Pístové AR jsou prostě jiné.
Ps: léta jsem měl V-ar a nejsem zaujatý.. Jen znám ty světy z obou stran.. Oba mají své..
Ale nemá smysl porovnávat jabka a hrušky.. Pístové AR jsou prostě jiné.
Ps: léta jsem měl V-ar a nejsem zaujatý.. Jen znám ty světy z obou stran.. Oba mají své..
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí