AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- sokar
Příspěvek#3481 » ned 19. led 2025, 10:29
Vůle v pažbách je jedna z nejčastějších věcí na kterou se zákazníci zaměřují. Sou pažby, které mají velké vůle, ale i pažby které je mají velmi malé . Někdy nejdou ani vysunout. Třeba zmíněná MAGPUL CTR - měl jsem nedávno skladem 200ks. Vybírali jsme 70ks těch nejtěsnějších a rozdíly byly opravdu velké. I po zaaretování byly některé volné.
- garruscz
- risa2000
Příspěvek#3486 » ned 19. led 2025, 22:24
Mám bizarní příhodu z druhé strany. Jednou jsem zaslechl, že na Antreg nejde nasadit pažba BCM, protože má prý moc širokou trubku. Přišlo mi to jako blbost, měl jsem zato, že by trubka měla být mil-spec, ale protože jsem měl Antrega a shodou okolností i BCM doma, tak jsem nelenil a hned to zkusil.
A opravdu nekecali, tu pažbu BCM jsem na Antrega nedostal. Tak jsem to přeměřil a zjistil, že Antreg pažba (Magpul CTR) je sice mil-spec, ale trubka mil-spec není. sokar mi pak potvrdil, že to je schválně, protože si zákazníci stěžovali na vakl na pažbě.
Já na jedné straně chápu, že pokud si na to zákaznicí stěžují (jako tady třeba garruscz), může mít výrobce chuť s tím něco udělat. A já jako zákazník jsem si na svoji pažbu stěžovat určitě nemohl, držela jak přibitá. Ale kdybych šéfoval Antregu, tak bych takovou změnu do výroby neschválil, protože když si kupuji mil-spec pušku, tak počítám, že tam bude mil-spec trubka a případný mil-spec vakl. Kdybych chtěl laděný speciál z custom součástek, nebudu si kupovat vojenský Antreg.
A opravdu nekecali, tu pažbu BCM jsem na Antrega nedostal. Tak jsem to přeměřil a zjistil, že Antreg pažba (Magpul CTR) je sice mil-spec, ale trubka mil-spec není. sokar mi pak potvrdil, že to je schválně, protože si zákazníci stěžovali na vakl na pažbě.
Já na jedné straně chápu, že pokud si na to zákaznicí stěžují (jako tady třeba garruscz), může mít výrobce chuť s tím něco udělat. A já jako zákazník jsem si na svoji pažbu stěžovat určitě nemohl, držela jak přibitá. Ale kdybych šéfoval Antregu, tak bych takovou změnu do výroby neschválil, protože když si kupuji mil-spec pušku, tak počítám, že tam bude mil-spec trubka a případný mil-spec vakl. Kdybych chtěl laděný speciál z custom součástek, nebudu si kupovat vojenský Antreg.
- xxviktor
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#3490 » pon 20. led 2025, 08:26
LDT15 a dodaná pažba, Placy v říjnu 2022. Bahno vyřešilo problém nejen s vaklem, ale i posunem. Ostatně, to bahno vyřešilo i jiné věci, např. uzamykání ozubů, možnost zasunou zásobník, možnost ho pro změnu vyrvat. Nebýt dorazu, o kterém slavný tuzemský výrobce prohlásil, že je mimo jihovýchodní Asie k hovnu, tak jsem si nevystřelil.
-
Motostrelec - Příspěvky: 139
- Motostrelec
Příspěvek#3491 » pon 20. led 2025, 09:26
xxviktor píše:Bohužel, věci, které mají vliv na spolehlivost pušky, moc vidět nejsou nebo je těžké je prověřit bez rozebrání a přeměření pomocí speciální výbavy, tak holt lidi zkouší vakl na pažbě...
Přesně většina lidí/youtuberu nedokáže vlastně vubec kvalitu pušky a její výroby posoudit. A to že si pušku rozeberu a hledám stopy po obrábění fakt nic o kvalitě pušky neříká. To samé vule na pažbě a mezi lowerem a uperem. Ono už jen to ohanění se mil-spec rozměry je usměvné, to je totiž pouze jeden faktor. Pokud chci platit za AR15 50kkč a víc, tak mě zajmá kde a jak konzistentně jsou dodržena tepelná zpracování exponovaných částí (hlaveň, uzamykací uzel, zavorník a jeho nosič, díly spoušťáku a jeho čepy), jak je fixován gasblock, kde je vrtaný kanálek pro odběr plynů, zda je symetricky obrobeno sražení na ústí, Zda je vývrt na spodní hranici tolerančího pole a zda je v celé delce rovnoměrný, uzamykací vůle, dále na pušce dle US armádních standardů jednoznačně očekávám komplet chromovaný vývrt/komora bez vad a rovnoměrný v celé délce, vnitřek nosiče závorníku a zápalník.
A bohužel právě u budget pušek jsem již viděl lecos, nesouose sražené ustí, odběrný kanálek vrtaný klidně z půlky přez drážku a pole, překalené čepy spouště nebo moc měká kladiva spoušťáku a to nemluvím o přetržených závornících, vyžvejkaných vytahovačích, vyjetých čepech, prasklých pružinách..
Za mě DD a BCM fakt nejsou sportovní hightech pušky bez vůlí mezi uperem a lowerem a trubkou a pažbou, ale jsou to poctivé vojenské pušky, nic víc od nich nečekejte a cenu si obhajují právě svou konzistencí výroby u nich jsem se nikdy zatim nesetkal u zásadních věcí s ničim výše popsaným.
I budget puška se dá vybrat tak aby střílela slušně a spolehlivě, ale fakt musíte vědět, co si zkontrolovat a rozhodně to pak není o tom, že je jedno po které na krámě sáhnu, hlavně že je nová. Není tam konzistence a výsledek je že ja pak dost lidí co jim to chodí spolehlivě a přesně a jsou spokojeni s poměrem cena/výkon, ale je i dost těch co mají soustřel sice v mezích 4MOA pro armádní utočnou pušku, ale na střelnici se stím už moc raději nechlubí a mávnou nad tím rukou, že stejně jedou taktiku a chlapa vždycky trefí a nebo to svádí na kvalitu střeliva.
- xxviktor
Příspěvek#3493 » pon 20. led 2025, 21:20
Motostrelec píše:Přesně většina lidí/youtuberu nedokáže vlastně vubec kvalitu pušky a její výroby posoudit...
Je to pěkně vidět v tom seriálu na youtube od SOTAR, co jsem sem dával stránku dozadu. Koupil 10 různých Ruggerů, jal se je proměřit a každý kus měl nějaké problémy. Ne, že by nefungovaly, hlaveň měly rovnou všechny, ale... BCG bylo tragické všude, vyosené, na hrubo obrobené, do většiny nešel ani strčit milspec zápalník, vyosený gas block, nedávají threadlocker tam, kde by měl být, křivý upper, BCG drhnoucí o zaražený zásobník, nerovný závit na ústí... Taky měly všechny pušky ohnuté péra u kladiva, aby měly měkčí spoušť (prý to dělá hodně výrobců, získají tak jednoduše, za cenu zkrácení životnosti péra, lehčí spoušť - já jen až zase bude někdo někdy nadávat na tuhý milspec u drahých pušek). Ty pušky samozřejmě střílet budou, ale je tam spousta věcí, co se můžou projevit postupem času nebo až se hodně zašpiní. Samozřejmě je otázka, jak by dopadlo něco dražšího. Bohužel dneska už nemá člověk jistotu asi nikde.
- Béďa
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX