AR15-obecně
Samonabíjecí pušky
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3541 » sob 22. bře 2025, 16:31
Kapitáne, on psal o svém problému, a když pak ještě četl o tom mém, tak se podíval na svoji flintu a i ten jeho gasblok mu připadá z osy. Pojal podezření na vadu č.2.
Máš pravdu, že má problémy řešit po jednom. Ale on opravdu nehledá problém s nenapíchlou zápalkou v gasbloku, jak si myslíš. Teda aspoň já to tak chápu
Máš pravdu, že má problémy řešit po jednom. Ale on opravdu nehledá problém s nenapíchlou zápalkou v gasbloku, jak si myslíš. Teda aspoň já to tak chápu
- Fejta
Příspěvek#3542 » sob 22. bře 2025, 18:47
Dík, že jsi se mě zastal a děkuji za fotku. Ano je to přesně takto. Tím, že jsem hledal problém jsem se dočetl o spoustě dalších. Nevím, proč nechodil na střelnici ten úderník, možná nějaká obrobek v závorníku, nebo mě napadlo, že někdo tam dal závlačku na sílu, a ona pak bránila pohybu úderníku. Teď se vše zdá OK a zbraň fungovala.
A přesně jak píše PzB. Protože popsal svůj problém, mrkl jsem se jak je namontovaný gasblock na mé zbrani. Protože při hledání předešlého problému jsem prošel x videí, tak jsem při tomto necíleně zjistil i to, jak se montuje gasblock atd. Pokud nebudu brát, že jej polohují podle endoskopické kamery, tak jako první orientační nastavení berou právě jak je vycentrovaný na osu hlavně. Proto ji při montáži dávají hlavou dolů, protože by jej to mělo vystředit a ještě předtím to hodně orientačně hodnotí právě podle lišty.
Jinak když jsem u toho mazání. To bylo samozřejmě první co jsem udělal když jsem měl flintu doma, i jen kvůli tomu, aby se s tím pohrál a zkusil si sborku/rozborku. Po tom, co nefungovala na střelnici jsem myslel, že je potřeba řádně promazat i úderník. Jenže třeba úderník má být suchý (napraveno).
A přesně jak píše PzB. Protože popsal svůj problém, mrkl jsem se jak je namontovaný gasblock na mé zbrani. Protože při hledání předešlého problému jsem prošel x videí, tak jsem při tomto necíleně zjistil i to, jak se montuje gasblock atd. Pokud nebudu brát, že jej polohují podle endoskopické kamery, tak jako první orientační nastavení berou právě jak je vycentrovaný na osu hlavně. Proto ji při montáži dávají hlavou dolů, protože by jej to mělo vystředit a ještě předtím to hodně orientačně hodnotí právě podle lišty.
Jinak když jsem u toho mazání. To bylo samozřejmě první co jsem udělal když jsem měl flintu doma, i jen kvůli tomu, aby se s tím pohrál a zkusil si sborku/rozborku. Po tom, co nefungovala na střelnici jsem myslel, že je potřeba řádně promazat i úderník. Jenže třeba úderník má být suchý (napraveno).
- Gimpel
Příspěvek#3543 » ned 23. bře 2025, 00:00
Zatáhnu sem jednu ranivou balistiku, z patnáctky samozřejmě.
Atentát na D. Trumpa si ještě pamatujete, že. Prý byla použita AR-15 v .223. Z důvodů legislativy tam mívají (né vždy) laufy alespoň šestnáct palců, což v mém tématu již málo není (rychlost).
Cíl byl zasažen do ušního boltce, že měkká a prokrvená tkáň. Je mi divné, že z titulu hydrodynamického rázu nepřišel minimálně o ucho, možná i o kousek tváře. Tyto traumatické, devastační tkáňové změny jsou ireversibilní. Na vysokorychlostní střelivo věřím, byť používám spíše okrajově. Připomínám, že hydrošok třetí kategorie zachčíná na 300 m/s.
Co o věci míníte?

Atentát na D. Trumpa si ještě pamatujete, že. Prý byla použita AR-15 v .223. Z důvodů legislativy tam mívají (né vždy) laufy alespoň šestnáct palců, což v mém tématu již málo není (rychlost).
Cíl byl zasažen do ušního boltce, že měkká a prokrvená tkáň. Je mi divné, že z titulu hydrodynamického rázu nepřišel minimálně o ucho, možná i o kousek tváře. Tyto traumatické, devastační tkáňové změny jsou ireversibilní. Na vysokorychlostní střelivo věřím, byť používám spíše okrajově. Připomínám, že hydrošok třetí kategorie zachčíná na 300 m/s.
Co o věci míníte?

-
KapitánPacička - Příspěvky: 342
- KapitánPacička
Příspěvek#3544 » ned 23. bře 2025, 09:50
Petr z Branika: Mi to prislo prave tak, ze hleda problemy kde nejsou
Gimpel: Jestli si dobre pamatuju, ta strela ho defakto "liznula" takze nedoslo k plnemu zasahu, at uz se jednalo o ucho. Nic mene, ucho je celkem pruzne a vetsi cast je chrupavka. Takze tady hadam, ze spise by doslo k prustrelu a onen hydrosok se nedostavi
Protoze nejlepe funguje, kdyz zasahne vetsi cast tkaně a dojde k predani razove vlny na tkaň. Coz zpusobi ono poskozeni...Tedy hydrosok

Gimpel: Jestli si dobre pamatuju, ta strela ho defakto "liznula" takze nedoslo k plnemu zasahu, at uz se jednalo o ucho. Nic mene, ucho je celkem pruzne a vetsi cast je chrupavka. Takze tady hadam, ze spise by doslo k prustrelu a onen hydrosok se nedostavi

Protoze nejlepe funguje, kdyz zasahne vetsi cast tkaně a dojde k predani razove vlny na tkaň. Coz zpusobi ono poskozeni...Tedy hydrosok
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3545 » ned 23. bře 2025, 13:42
Nevím, jestli může člověka (Donalda) poranit i "vítr", který se tvoří v blízkosti střely letící 1000 m/s? Jako laik si představuji takový vzduchový "trychtýř", který má okraje ze stlačeného vzduchu a těsně za střelou má krátkodobé vakuum. Tohle vakuum se hned za střelou zase uzavírá, a možná může trochu trhat nejbližší okolí
- Gimpel
Příspěvek#3546 » ned 23. bře 2025, 14:50
KapitánPacička :
Ano, to může býti správný názor. Sám o věci hodně přemýšlel a nemám - kam přesně, jak a při jaké rychlosti zásah koupil.
(Dostal jsem i jiný ale privátním komunikačním kanálem.)
Petr z Braníka :
Jsem názoru, že spíše ne ale jistotu nemám.
Ty trychtýře jsou: Machův kužel, přední lahvovitá vlnoplocha a zadní lahvovitá vlnoplocha.
Zároveň jsme blízko derivace.

Ano, to může býti správný názor. Sám o věci hodně přemýšlel a nemám - kam přesně, jak a při jaké rychlosti zásah koupil.
(Dostal jsem i jiný ale privátním komunikačním kanálem.)
Petr z Braníka :
Jsem názoru, že spíše ne ale jistotu nemám.
Ty trychtýře jsou: Machův kužel, přední lahvovitá vlnoplocha a zadní lahvovitá vlnoplocha.
Zároveň jsme blízko derivace.

- Héfaistos
Příspěvek#3547 » ned 23. bře 2025, 15:10
Petr z Braníka píše:Nevím, jestli může člověka (Donalda) poranit i "vítr"...
Nemůže. Viz spousty testů na YT. Ani taková .50 BMG nic neudělá. Chce to prostě fyzický kontakt střely, byť to může být jen "líznutí".
Ostatní bláboly o hydrošoku a utrhnuté tváři nebudu raději ani komentovat...
- Sobiho
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1469
- Jarda.Jezek
Příspěvek#3549 » pon 24. bře 2025, 12:54
Jojo, hydrošoky v suchém papíře...
Jestli mu opravdu střela lízla ucho, nedivil bych se třeba malému poškození bubínku, ale třeba tam mohl mít naslouchátko. Na druhou stranu, na dnešních snímcích není po poškození ušního boltce ani památky, takže čert ví jak to přesně bylo.
V jeho případě bych totiž čekal, že viditelné následky by si rád ponechal na ukazování, a ne že mu to plastici zaléčí k nepoznání.
Abych nebyl mimo téma, zmíním že šlo údajně o střelbu z AR15...
Jestli mu opravdu střela lízla ucho, nedivil bych se třeba malému poškození bubínku, ale třeba tam mohl mít naslouchátko. Na druhou stranu, na dnešních snímcích není po poškození ušního boltce ani památky, takže čert ví jak to přesně bylo.
V jeho případě bych totiž čekal, že viditelné následky by si rád ponechal na ukazování, a ne že mu to plastici zaléčí k nepoznání.
Abych nebyl mimo téma, zmíním že šlo údajně o střelbu z AR15...
- Honzik
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3554 » úte 22. dub 2025, 22:13
Jestli ji máš nastřelenou správně, bude tečka kolimátoru vždycky na špičce mušky. Od toho je kolimátor, že ikdyž ho posuneš kousek nahoru, tak při pohledu přes pevná mířidla tečka zůstane tam, kde byla, bude na tom skle trochu jinde. Ale furt ji uvidíš na špičce mušky = na cíli.
Jenže nevím, proč bys to dělal. Pokud kolimátor funguje, mířidla sklop a nepoužívej. Podle kolimátoru si je jenom nastav, ale střílej s nimi jen když kolimátor nefunguje
Jenže nevím, proč bys to dělal. Pokud kolimátor funguje, mířidla sklop a nepoužívej. Podle kolimátoru si je jenom nastav, ale střílej s nimi jen když kolimátor nefunguje
- Héfaistos
Příspěvek#3555 » stř 23. dub 2025, 06:58
Petr z Braníka píše:...Ale furt ji uvidíš na špičce mušky = na cíli...
Ježišmarja, to je zase kravina!!! Samozřejmě, že čím výše si dá kolimátor, tím výše bude tečka nad osou mířidel (osa hledí-muška)!
Nastuduj si prosím něco o absolute co-witness vs 1/3 co-witness atd.:
https://www.wingtactical.com/blog/guide-to-cowitness-sights/
wtc-ar-15-absolute-vs-13-co-witness-sights-mgb000.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Héfaistos dne stř 23. dub 2025, 07:01, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí