Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
Klicky

Příspěvek#1936 » stř 9. říj 2024, 01:17

Díky! Už jsem projížděl internety a koukal i na ty naváděče co jdou od komory, některý jsou docela mastný :/ ale třeba univerzál na ústí hlavně na brownells je za pár stovek, to mi prozatím pro klid duše stačí.

Já budu muset časem sáhnout i po kvalitnějších vytěrákových tyčích, mám skládací a ty mě u dlouhých zbraní dovádí k šílenství.

skagerak

Příspěvek#1937 » stř 9. říj 2024, 01:51

Náhoď případně odkaz.

Mají tam nějaké mosazné ale jen pro konkrétní raze, pod universal bore guide nam ne vyskoci "nabadec" pro cisteni od komory ("https://www.brownells.cz/Tipton-Universal-Bore-Guide-1/cs)...

Mmch. pak je ještě otázka jestli a jak chranit ústi při cisteni od komory...

mission

Příspěvek#1938 » stř 9. říj 2024, 09:15

dost složitě, musel by to být nějaký nástavec, který se bude nasazovat na vnější průměr hlavně s tím, že bude delší - bude v něm vyvrtaná díra (vodítko) průměru vývrtu v délce několika cm, aby vytěrák "hobloval" po vyjetí z vývrtu až ten nástavec. Ale to by předpokládám bylo individuální samodomo řešení použitelné většinou jen na tu jednu konkrétní zbraň, čili dost nepraktické.
Jinak pokud lze, čistit jen jedním směrem a kartáček / vytěrák vždy vyšroubovat.

Honzik

Příspěvek#1939 » stř 9. říj 2024, 09:37

Pokud je na hlavni úsťové zařízení/kompenzátor, má na přesnost střelby vliv opotřebení (od čištění) i jeho ústí?

mission

Příspěvek#1940 » stř 9. říj 2024, 09:47

nemá - jelikož "zařízení" má vždy větší průměr díry než je samotný vývrt. Pokud se tedy bavíme o dodatečně instalovaném zařízení, ne integrovaném (vyfrézovaném) přímo do hlavně.

Honzik

Příspěvek#1941 » stř 9. říj 2024, 11:21

mission píše:nemá - jelikož "zařízení" má vždy větší průměr díry než je samotný vývrt. Pokud se tedy bavíme o dodatečně instalovaném zařízení, ne integrovaném (vyfrézovaném) přímo do hlavně.

Díky. Předpokládal jsem, že ne. Ale radši se zeptám, než něco pomrvit.
A ano, zařízení je domontované.

Klicky

Příspěvek#1942 » stř 9. říj 2024, 19:41

skagerak píše:Náhoď případně odkaz.

Mají tam nějaké mosazné ale jen pro konkrétní raze, pod universal bore guide nam ne vyskoci "nabadec" pro cisteni od komory ("https://www.brownells.cz/Tipton-Universal-Bore-Guide-1/cs)...

Mmch. pak je ještě otázka jestli a jak chranit ústi při cisteni od komory...

https://www.brownells.cz/COATED-ROD-MUZ ... -234018030

Na 223 časem koupím to vodítko co jde od komory, ale pro ostatní ráže co mám je tohle ok.

skagerak

Příspěvek#1943 » stř 9. říj 2024, 20:45

No to je na (+/-) 7,62 (pokud se univerzalnosti nemysli "multirazovost" tak asi ok)

Klicky

Příspěvek#1944 » čtv 10. říj 2024, 01:23

Tak to myslím :)

Dr3adW00d

Příspěvek#1945 » úte 15. říj 2024, 19:44

Dobrý večer.

Mám teď chvíli novou pistoli CZ Shadow 2 a chtěl jsem se zeptat - po každém střílení se mi na "feed ramp", tedy části hlavně která navádí náboje do komory, pokaždé usazuje mosaz. Snažím se to trochu ošudlat Balistolem a nylonovým kartáčkem, ale valný efekt to nemá. Má cenu se snažit to nějak vyčistit? Třeba mosazným kartáčkem? Jinak se u čištění držím manuálu a snažím se rozumně mazat a čistit čurbes po střelbě.

Jako držitel ještě mokrého ZP bych si nerad zničil první pistoli vlivem vlastní neznalosti.

Děkuji všem za odpovědi.

mission

Příspěvek#1946 » úte 15. říj 2024, 20:50

hele to bys musel mít rampu vyleštěnou do zrcadla aby se na ní neusazovala - neotírala mosaz. Předpokládám, že z výroby jsou na na ní jemné rýhy (navíc v příčném směru), takže funguje jako jemný pilník. Pokud ti to vadí, zkus nějakou chemii, jinak bys to musel drbat ocelovým kartáčkem, což bych určitě nedělal.

Jarda.Jezek

Příspěvek#1947 » stř 16. říj 2024, 06:41

... A nebo vyleštit skluzavku. Nebo nepoužívat střely s mosazným pláštěm. Nedoufal bych, že mosazným kartáčkem vydrbu mosaz z oceli.

Dr3adW00d

Příspěvek#1948 » stř 16. říj 2024, 08:13

Děkuju za odpovědi. Jde mi spíš o to, že mám bronzovej kartáček a mám nervy tu "skluzavku" s ním dřít, abych to nějak neodrbal a nezničil. Můj dotaz byl spíše toho charakteru, jestli je zvykem to čistit nebo jestli dělám prostě kravinu - věřte nebo ne, ale s CLP a nylonovým kartáčkem se mi to po posledním střílení podařilo očistit skoro úplně, akorát to zabralo 45 minut :) tak mi došlo, že to asi není uplně nejrozumnější způsob.

Jinak jsem teda koukal, co kdo na internetech na tohle doporučuje, a na nános v hlavni se hodně často zmiňuje tenhle preparát:
https://eshop.bestpatron.eu/boretech-el ... tilost=ano

Má teda cenu tohle nějak řešit? Nemůže mi tahleta chemie tu "skluzavku" nějak domrvit? Nebo to mám nechat uplně a nemazat se s tím to pucovat?

Střílím S&B Nontox TFMJ (logicky 9x19 PARA)

Pro představu, ten nános vypadá asi takhle:
a79c3582-5f63-44ab-add8-6b14a55bc704.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Henry

Příspěvek#1949 » stř 16. říj 2024, 08:48

Jen pro info tohle také dobře funguje z mé vlastní zkušenosti https://www.lovecky-obchod.cz/cistic-pa ... lvent-009/
A tu mosaz bych asi neřešil časem jak budeš střílet a čistit to třeba trochu zajedeš do hladka.

MojeTikka

Příspěvek#1950 » stř 16. říj 2024, 08:53

Ja petasedmu mam tricet let a cistim ji tak, ze po strelbe ji hodim do padesat let stary fotomisky a postrikam Konkorem. Necham bejt do druhyho dne a pak vycistim bronzovym kartackem. Je vzdy jak nova, bez driny a zadne skrabance.

Zpět na