Výběr optiky
Příspěvek#46 » čtv 12. pro 2024, 15:25
Héfaistos:
Pokud je rozpočet malý na komfortní střílení na větší vzdálenost, nevadí, i přesto ho nezvýším, jakmile něco koupím, uvidím, kam se s ní budu schopný dostat a pak kdyžtak přehodnotím. Koupit jinou optiku můžu vždy a to samé i lepší zbraň apod.
Haluziak:
Díky za trubky, omrknu.
Pokud je rozpočet malý na komfortní střílení na větší vzdálenost, nevadí, i přesto ho nezvýším, jakmile něco koupím, uvidím, kam se s ní budu schopný dostat a pak kdyžtak přehodnotím. Koupit jinou optiku můžu vždy a to samé i lepší zbraň apod.
Haluziak:
Díky za trubky, omrknu.
- Zeppelin
Příspěvek#47 » pon 13. led 2025, 20:34
Tak mám CZ 600 MDT + Arken 5-25x56 FFP. Bohužel montáž Spuhr ani při výšce 38mm neumožnila uchycení optiky. Protože optika má dost velký výstupek - od stavěcí pružiny. Takže se vejde až do montáže výšky 44mm. Ale tu jsem sehnal jenom se sklonem 18Mrad. Chápu všechny zkušené střelce, že si teď říkají… proč něco kupuju když tomu nerozumím… Ale prosím bez hejtů… bude mi to fungovat? Není ten sklon moc? Pročetl jsem toho už fakt hodně, ale nikde jsem se nedočetl na jakou vzdálenost se puška nastreluje když má montáž určitý sklon… předpokládám že s tím sklonem to nebude nastřel na 100m?
- mission
Příspěvek#48 » pon 13. led 2025, 21:25
nakloněná montáž ti "ušetří" výškovou elevaci, o kterou pak můžeš klikat na větší vzdálenost. Ilustrace na příkladu: a) lišta sklon 0 MOA, na nastřelení např. 100m "spotřebuješ" dejme tomu 30 kliků á 1cm/100m, b) lišta sklon 20 MOA na tu samou vzdálenost "spotřebuješ" -28 kliků, tzn. rozdíl 58 kliků máš k dobru ve druhém případě. Tvá obava, že by ti sklon lišty neumožnil nastřelení se neboj, to by jsi musel mít lištu daleko víc nakloněnou (např. pro ELR), kde bys pak nastřeloval na větší vzdálenost, pokud by optika šla na vnitřní doraz.
- Zeppelin
- mission
Příspěvek#50 » úte 14. led 2025, 09:58
nakloněná lišta ti ušetří vnitřní výškový rozsah možného nastavení puškohledu. Když má lišta sklon 20MOA, ušetří ti výškovou elevaci v tomto rozsahu. Puškohled umožňuje výškovou elevaci i dolů (protože je konstrukcí trubka v trubce a v ose), ale ty potřebuješ klikat s rostoucí vzdáleností jen jedním směrem, tzn. druhou polovinu rozsahu nepoužíváš. To ti kompenzuje nakloněná lišta, protože s ní "nespotřebuješ" tolik kliků na pouhé nastřelení a zbydou ti k užitku na delší vzdálenost. Polopaticky: s lištou 0 MOA bys skončil s klikáním (šel by na doraz) na vzdálenost např. 1000m, a s lištou 20MOA můžeš klikat až třeba na 1300m.
- Zeppelin
Příspěvek#51 » úte 14. led 2025, 10:39
Jasný, ale tím, že máš sklon, tak se limituješ větší minimální vzdáleností na kterou můžeš zaměřit ne? A to nevím jak se počítá... dovolil jsem si udělat takový rychlo náčrt
zelená je montáž bez sklonu. Samozřejmě, že takhle by to člověk spočítal jen tak pomocí úhlu.. ale jak do toho pronést rozsah klikání?

mrad.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- mission
Příspěvek#52 » úte 14. led 2025, 10:50
vždyť jsem ti to psal 3 příspěvky zpět...Pokud nebudeš mít nakloněnou montáž, jaké se používají při střelbě na extrémní vzdálenosti (50, 60, 70MOA...), tak s tím problém mít nebudeš. Lišta se sklonem 20MOA je dnes jakýsi "standard". Dráha střely je po balistické křivce, což není přímka.
- risa2000
Příspěvek#53 » úte 14. led 2025, 11:55
Zeppelin: Na krátkou vzdálenost se to počítá jako jednoduchá trigonometrie, protože můžeš zanedbat balistickou dráhu a uvažovat, že se střela pohybuje po přímce. Takže třeba na vzdálenost 25 m, pokud budeš mít osu optiky 8 cm nad osou vývrtu, tak při nastavení optiky na 0 MOA elevaci a s montáží 0 MOA ti to bude střílet 8 cm pod záměrný bod. Abys to "nastřelil" budeš muset těch 8 cm vykompenzovat úhlem cca 11 MOA o který optiku "otočíš" dolů.
To znamená, když si tam dáš lištu, která už 20 MOA dolů je, tak na ní pak tu optiku budeš otáčet 9 MOA nahoru. Takže, jo, změní se tím, jak budeš mít nakonec optiku nastavenou (na těch 25 m), ale bude to v zásadě skoro stejný rozsah - jednou 11 MOA dolů, podruhé 9 MOA nahoru. Což je skoro stejné a žádný extrém se nekoná. Ale navíc, pak po celé dráze střely máš k dobru těch 20 MOA dolů, které ti tam přidala ta lišta. Takže se "doklikáš" dál. Byť teda v našich podmínkách je to spíš teorie
.
Ještě k tomu, jak to dopadne v případě lišty 18 MRAD. To je zhruba 62 MOA. Což je o dost víc, než "klasická" 20MOA lišta, kterou asi většina má (pokud nějakou má). Takže tam bys to pro nástřel na 25 m potřeboval zvednout o 51 MOA. To už může být na hraně optiky.
To znamená, když si tam dáš lištu, která už 20 MOA dolů je, tak na ní pak tu optiku budeš otáčet 9 MOA nahoru. Takže, jo, změní se tím, jak budeš mít nakonec optiku nastavenou (na těch 25 m), ale bude to v zásadě skoro stejný rozsah - jednou 11 MOA dolů, podruhé 9 MOA nahoru. Což je skoro stejné a žádný extrém se nekoná. Ale navíc, pak po celé dráze střely máš k dobru těch 20 MOA dolů, které ti tam přidala ta lišta. Takže se "doklikáš" dál. Byť teda v našich podmínkách je to spíš teorie

Ještě k tomu, jak to dopadne v případě lišty 18 MRAD. To je zhruba 62 MOA. Což je o dost víc, než "klasická" 20MOA lišta, kterou asi většina má (pokud nějakou má). Takže tam bys to pro nástřel na 25 m potřeboval zvednout o 51 MOA. To už může být na hraně optiky.
- mission
Příspěvek#54 » úte 14. led 2025, 13:43
jsem si myslel, že ses akorát uklepl s MRAD vs. MOA sklonem. Lišta 18Mrad je už dost velký sklon a mohl bys mít problém jak píše uživatel risa2000, pokud puškohled nebude mít patřičný rozsah elevace. Navíc, pokud budeš střílet častěji kolem vzdálenosti nastřelení zbraně, ber v potaz i to, že obraz puškohledu už nebude asi úplně top, jelikož bude uvnitř vychýlen mimo osu k jedné straně (výškově). Obraz pak může být na té konkrétní straně neostrý a zkreslený.
- Zeppelin
- risa2000
Příspěvek#56 » úte 14. led 2025, 15:53
Zeppelin: Pokud je ten výškový rozsah myšlen jako +/-16 MIL, tak se teoreticky i do těch 25 m vejdeš (teoreticky, protože nevíme jak je vysoká montáž), ale bude to na hraně a jak psal mission, budeš mít optiku v extrémní elevaci (teoreticky bys potřeboval 14.8 MIL na kompenzaci, to je těch 51 MOA), čímž může utrpět obraz.
Takže to půjde i na 100 m. Nicméně, přečti si tady něco o nastřelení AR-15. Podle toho, na jakou vzdálenost chceš střílet, resp. v rozsahu jakých vzdáleností chceš střílet, je způsobů, jak to nastřelit, několik.
Takže to půjde i na 100 m. Nicméně, přečti si tady něco o nastřelení AR-15. Podle toho, na jakou vzdálenost chceš střílet, resp. v rozsahu jakých vzdáleností chceš střílet, je způsobů, jak to nastřelit, několik.
- risa2000
Příspěvek#58 » úte 14. led 2025, 16:12
Zeppelin: Jo, tak teď jsem si všiml, že máš opakovačku a ne AR-15. Takže tam to fakt nebudeš nastřelovat na 25 m - sorry za zmatení. Každopádně, jestli s tím chceš střílet na 100 m (+/-), tak 18 MRAD mi přijde jako overkill. Jestli máš možnost tu montáž vyměnit, tak bych šel do něčeho "civilnějšího". Jinak ti nezbyde než to vyzkoušet a v nejhorším stejně vyměnit.
Na jakou dálku se střílí s lištou 18 MRAD ti bude muset poradit někdo jiný
.
Na jakou dálku se střílí s lištou 18 MRAD ti bude muset poradit někdo jiný

- Zeppelin
Příspěvek#59 » úte 14. led 2025, 17:06
Tohle už je druhá výměna. Nejdřív jsem koupil 34mm, pak výměna za 38mm a nakonec mám 44mm. A tu měli jenom s tímhle sklonem. Pasovali by jedině kroužky. Ale chtěl jsem jednodílnou tak jsem skončil u této. Za všechno může ten vysoký výstupek od stavěcí pružiny. Jinak plánuju střílet až na 500m. Ale samozřejmě aby to fungovalo už od 100m no…
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí