Výběr optiky

Zeppelin

Příspěvek#1 » stř 30. říj 2024, 07:27

Ahoj, rozhoduju se mezi dvěmi optikami. Chtěl bych jí na long range pro .308. Celkově jsem četl, že Leupold je kvalitnější, ale Vortex vybavenější... Můžete mi prosím dát svůj názor? Díky.

https://www.beareka.cz/1097-2-prislusen ... 4x52mm.htm

https://www.defendia.cz/puskohledy/pusk ... 4-5-22x50/

expres

Příspěvek#2 » stř 30. říj 2024, 08:23

Snad mohu vložit odkaz a jestli si četl:
https://www.st8.cz/single-post/test-pu% ... C5%AF-2023

Zeppelin

Příspěvek#3 » stř 30. říj 2024, 08:56

Ahoj, ano to jsem četl, ale který vybrat mi to úplně nepomohlo :-)

tomas fuk

Příspěvek#4 » stř 30. říj 2024, 21:03

A co chces strilet? Taktiku, nebo mirenku? Tohle je dost podstatne.

Zeppelin

Příspěvek#5 » stř 30. říj 2024, 21:14

Jenom mířenku. Díky.

tomas fuk

Příspěvek#6 » stř 30. říj 2024, 21:43

V tom pripade uplne vyrad optiky s osnovou FFP. Soustred se na osnovy SFP. Tady si vyber nejake kandidaty a pak to sem nahod. Ja za sebe muzu doporucit Delta Stryker HD 5-50x56 SFP DLS1 s klikem 0,05 mrad. Za ty penize nic lepsiho nedostanes v pomeru cena vykon.

Zeppelin

Příspěvek#7 » čtv 31. říj 2024, 07:22

Díky moc za odpověď, ale musím říci, že jsi mi dost rozhodil všechno, co jsem do teď četl :-) Proč SFP? To je proti informacím, které se dají najít... např....

https://www.molle.cz/napoveda/sfp_nebo_ffp/

Franko_CZ

Příspěvek#8 » čtv 31. říj 2024, 12:11

Můžeš prosím upřesnit, co ve tvém případě znamená long range, na jakou pušku to chceš montovat a kam chceš chodit střílet?
K tématu doporučuji prostudovat knihu "Precision Long Range Shooting And Hunting: Choosing and using a Long Range Rifle Scope" (dostupné na amazon.com), jít se podívat do velké prodejny, kde je možné si osahat spoustu dalekohledů a jejich možnosti a osnovy, poradit se osobně se zkušenými střelci.
Myslím si, že rozseknout jednoduše Tvůl dotaz je nad možnosti odpovědi do fora.

Zeppelin

Příspěvek#9 » čtv 31. říj 2024, 12:47

Uznávám, že to nebylo moc konkrétní... Bude to na CZ 600 MDT, maximálně na 500m. Viděl bych to na střelnici Placy nebo Oleško. A na těch 500m je zvětšení 25x dostatečné?

tomas fuk

Příspěvek#10 » čtv 31. říj 2024, 16:40

U FFP se Ti se zoomem zvetsuje i osnova. Na nejmensi zvetseni temer nepouzitelna, moc mala a spatne citelna. Na velke zvetseni muze uz hodne prekryvat zamerny bod u mirenky. Dobre na taktiku, PRS. Muzes premerovat cil na jakekoliv zvetseni. Je to rychlejsi. Hodnota kliku byva v 99% 0.1 mrad.
u SFP se Ti osnova nezvetsuje, na jakekoliv zvetseni je krasne tenka. Premerovat cil muzes jen na vyrobcem dane zvetseni. Kazdy ho uvadi jinak. Nebo prepocitavat. Trva to dele, muzes udelat chybu ve vypoctu a pak Te to stoji body. Plati pro taktiku, PRS, kde jedes v casovem presu. U mirenky mas vicemene cas na vsechno. Hodnoty kliku byvaji ruzne, 1/4 moa, 1/8 moa, 0.1 mrad, 0.05 mrad. Zalezi co si vyberes.

Zeppelin

Příspěvek#11 » čtv 31. říj 2024, 19:58

Paráda, díky moc. Budu pokračovat v dalším studium ;)

Mac.42

Příspěvek#12 » čtv 31. říj 2024, 20:15

Hele, projdi si na Olešku (když ho zvažuješ) kurzem třeba se zapůjčenou flintou (mají Vortex Viper PST II 5-25x50 FFP) a koukni se i optikama ostatních (víc než polovina lidí si s tebou bude ráda povídat o svých zkušenostech)... myslím, že si uděláš lepší představu.

Třeba zjistíš, že v létě je tam mirage jak sviň (ostatně je fajn se s ní naučit pracovat). Taky uvidíš, že 25x je sice na těch 250m (těch 290m přímo před barákem v oblacích prachu je za trest) teoreticky použitelné, ale z pohledu přes 30x a 35x budeš mnohem nadšenější. No a nakonec při střelbě poznáš, že na maximu přiblížení to stojí za hovno, takže optiku s max 25x je optimální používat tak do 16x.
Já si na základě této zkušenosti pořídil Ares ETR 4.5-30x56 a kouká se přes to lépe (do ničeho s tubusem menším než 34mm bych už nešel). Dnes bych možná zvážil spíše ten Leupold kvůli tenčí osnově (ale raději bych chtěl i to větší přiblížení), abych s tím mohl i na větší vzdálenost.

Každopádně tomas fuk to píše nejlépe, pokud bys chtěl střílet 500m s dostatkem času, SFP udělá mnohem lepší službu. Ale to je alespoň na ty Plasy, na Olešku se střílí spíše "taktika" (hodně změn vzdálenosti, různé tvary terčů a odstraňování mirage, k čemuž se hodí změny přiblížení => raději FFP).

Zeppelin

Příspěvek#13 » čtv 31. říj 2024, 20:59

Díky moc všem. Ten Ares vypadá pěkně.

ondra009

Příspěvek#14 » pát 1. lis 2024, 15:23

Mac.42 píše:Hdo ničeho s tubusem menším než 34mm bych už nešel

Jake ma vetsi tubus prednosti, hrozne me tenhle udaj mate. Diky

tomas fuk

Příspěvek#15 » pát 1. lis 2024, 17:49

Puskohledy s vetsim tubusem maji jednak lepsi svetelnost a predevsim vetsi rozsah klikani, protoze vetsi tubu dava vic prostoru pro mechaniku klikani.

Zpět na