Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Sobiho

Příspěvek#2791 » stř 6. lis 2024, 09:45

Nějakou dobu jsem tu nebyl...ale k FV tady bylo něco napsáno a v tématu o hašení i vtipného! Proto Vám sem hodím jak se to řeší, alespoň pro základní orientaci:
https://www.hzscr.cz/soubor/4-p-p-ml48- ... y-pdf.aspx

Další věc jsou EC, které velmi trpí pokud se nepoužívají, dnešní benzín je teoreticky skladovatelný 2 roky, ale.. ale v soustavě poškozuje membrány, těsnění apod. Takže pro EC je důležitost jednoduché konstrukce, proto osobně preferuji motory BS před Hondou, protože nejsou tak dokonalé, ale nejsou náročné na údržbu a servis. Palivo pro dlouhodobé skladování se vyrábí pod názvem ASPEN, které je právě určeno k dlouhodobému uložení, ale cena je tam cca 100-120kč/litr...

Já mám EC 2x, jednou třífáz, která mi utáhne dům a dům mám připojen přes fasádu a přepínač zdrojů napájení, a vše funguje super, připojení v pořádku ověřeno ČEZem. Pro vaření mám nízkotlaký vařič na PB láhve, protože EC už mi neutáhne komplet dům + indukci (která má "brutální" odběr). Druhou EC mám jednofáz pro sichr.

MojeTikka

Příspěvek#2792 » stř 6. lis 2024, 12:07

Po zkusenosti s indukci na druhym baraku jsem na chalupe udelal plyn. Ve sklepe je PB flaska, natahl jsem to v medi nahoru do kuchyne a parada. PB stoji proti elektrine prd, rychlost ohrevu je srovnatelna a nemusim pouzivat jen nadobi ze spravne oceli. Indukce je prijemna, ale uz bych ji nechtel. Krome toho v pripade vypadku elektriky pak pobihat doma s 3 kg bombou a na ni stavet pyramidu z dvoukolovyho varice a treba 10 l hrnce je fajn adrenalin, kterej si odpustim.

Sobiho

Příspěvek#2793 » stř 6. lis 2024, 13:23

Přesně po zkušenosti s indukcí v testovacím nouzovém režimu jsem přešel na ten vařič, mám klasiku s hadicí takže mám dvě tlakové láhve kvůli manipulaci a ten plyn fakt vydrží. Ideální kombinace, kdy využiješ obou potenciálů...

MojeTikka

Příspěvek#2794 » stř 6. lis 2024, 13:56

PB ma jen tu blbou vlastnost, ze diky kapalnemu stavu se neda slusne merit manometrem obsah lahve. Takze manzelka mne obcas proklina, ze da pect treba kachnu, jde na prochazku se psama, prijde z5, trouba bez plynu a stav propecenosti kachny nutno pohledem zkontrolovat. Pak jit prevexlovat ventily na lahvich (taky mam dve paralelne, kde jedna ma otevrenej ventil) a s velkou slavou pokracovat. Budu muset aspon poridit automatickej prepinac PB, co je treba v bydlikach.

Murphy

Příspěvek#2795 » stř 6. lis 2024, 13:58

MojeTikka píše:Po zkusenosti s indukci na druhym baraku jsem na chalupe udelal plyn. Ve sklepe je PB flaska, natahl jsem to v medi nahoru do kuchyne a parada. PB stoji proti elektrine prd, rychlost ohrevu je srovnatelna a nemusim pouzivat jen nadobi ze spravne oceli. Indukce je prijemna, ale uz bych ji nechtel. Krome toho v pripade vypadku elektriky pak pobihat doma s 3 kg bombou a na ni stavet pyramidu z dvoukolovyho varice a treba 10 l hrnce je fajn adrenalin, kterej si odpustim.

Kolega mel podobne reseni, jen s kouskem gumove hadice, flasku mel v malem pristavku vedle podezdivky.
Jednou zatopil v kamnech a sel rezat drevo. A zrovna, kdyz se blizil k chate, ta si poskocila a zmenila se v pochoden...
(Pak uz se jen pres hodinu cekalo na hasice, az najdou jednu z nejznamejsich trampskych osad a cestu k ni...)
Takze jsem pak skladoval na chate v kulne bez prahu lahve tak, aby plyn pripadne mohl po podlaze vytect a nehromadil se. Ve sklepe bych flasku nechtel, i kdybych tam mel cidlo alarmu. I to muze selhat.

Sobiho

Příspěvek#2796 » stř 6. lis 2024, 14:02

Váha, to je jediná možnost, na každé láhvi je vyražena konkrétní hmotnost láhve, takže kontrola plnosti je jen vážení! :-) A na to stačí nějaká stará obyč. váha, na které to může stát ;-)

Gimpel

Příspěvek#2797 » stř 6. lis 2024, 15:05

Toto rozhodně spadá do sféry přežití a rozvratu. OT tedy zaručeně nejsem a býti nemohu ni. Zároveň toliko o máslo jedná se jen a nikoliv tedy o politiku tu, zapovězenou zde. (byť mnozí na hlavách svých pomazaných【asi máslem】mají ho)

Dezinformační boj proti cenám másla. Podle oficiálních dat zlevnilo máslo v českých obchodem z 30kč na 70kč. „Dezoláti“ to drze nazývají zdražení…
5.11.24
Česká republika:
Podle režimu zlevnily potraviny tak, že už levnější být nemohou. Lid by tomu měl uvěřit.
Jenže obecný obraz radosti a jednoty kazí ti zatracení dezoláti a ruští agenti. Ti hlásí z obchodů zcela jiné zprávy a ještě to dokumentují fotografiemi. Někdy se toho bohužel nešťastným omylem chytnou i „pravdomluvná média“ a lid je najednou zmaten a nadává na vládu a režim.

Z bezpečnostních důvodů doplňuji raději, že prostřední část příspěvku mého, je citace slov cizích a nikoliv mých. Asi ,,dezolát" jakýsi ten, fuj, že!

MojeTikka

Příspěvek#2798 » stř 6. lis 2024, 19:02

Sobiho píše:Váha, to je jediná možnost, na každé láhvi je vyražena konkrétní hmotnost láhve, takže kontrola plnosti je jen vážení! :-) A na to stačí nějaká stará obyč. váha, na které to může stát ;-)

To ja samozrejme vim, pro CO2 je to to samy, ale chod cucet na vahu pomalu obden, zejo. Paxe tejden nic nedeje, bo odber akorat sporakem a pak zena zacne delat vanocni cukrovi...

Kdyz jdu okolo, zasploucham s flaskou, kolik tam toho jeste je. Samozrejme ze plyn dojde jen a pouze v pripade, ze zrovna nejsem doma, jak jinak.

Koukal jsem, ze DuoComfort ventily maji pomerne velkej redukcak, kterej prepina vstupy. To by mohlo jit snimat opticky. Koupim ten bazmek a polaboruju. My mame sklep ve svahu, vchod je proti svahu a dvere z roku 52, takze jima probehne i mys, natoz nejaci propan s butanem. :thumbup:

Sobiho

Příspěvek#2799 » čtv 7. lis 2024, 15:38

Jasně :-)
A k tomu regulátoru, ty dua stojí cca 5tkč a nevím jestli ten klid za to stojí! :-D

MojeTikka

Příspěvek#2800 » čtv 7. lis 2024, 19:12

Mechanicky duo je za bratru 80€, tak uvidim. Sice prepina flasky, ale nepozna se to. Treba neco vymyslim pres zimu, to se beztak nic jinyho delat neda...

Krevel

Příspěvek#2801 » čtv 7. lis 2024, 21:42

Běžný benzin E10 s bioetanolem ani omylem nevydrží skladování 2 roky, dle aktuálního obsahu biosložky maximálně 3-6 měsíců, se stabilizátorem mám vyzkoušeno, že vydrží rok. Pro dlouhodobější skladování jedině benzin s ETBE, ten vydrží ty dva roky a neleptá těsnění apod. Případně si v aplikaci Čepra zjistit, kde zrovna mají benzin bez biosložky a dojet si pro něj.

Sobiho

Příspěvek#2802 » pát 8. lis 2024, 08:52

Proto jsem psal "teoretická skladovatelnost" dle ČSN 65 6500. Pohonné hmoty podle ní neztratí svou kvalitu až 2 roky, pokud: jsou uchované v certifikovaných nádobách bez přísunu vzduchu, odstíněné od denního světla a teploty 10-20°C. Ale za 3 měsíce od natankování nelze garantovat složení dle ČSN EN 228.

Proto jsem psal to důležité slovo TEORETICKY !!!

Sobiho

Příspěvek#2803 » pát 8. lis 2024, 09:00

MojeTikka píše:Mechanicky duo je za bratru 80€, tak uvidim. Sice prepina flasky, ale nepozna se to. Treba neco vymyslim pres zimu, to se beztak nic jinyho delat neda...

Sorry, my teď řešili do karavanu a tam je to i s nárazovým senzorem a ta cena je kvůli tomu vyšší
https://benatky.kobras.cz/produkt/truma ... s-vertikal

vgj

Příspěvek#2804 » pát 8. lis 2024, 09:19

MojeTikka píše:Mechanicky duo je za bratru 80€, tak uvidim. Sice prepina flasky, ale nepozna se to. Treba neco vymyslim pres zimu, to se beztak nic jinyho delat neda...

Koukal jsem do manuálů, že se to u některých pozná. Když otočíš šipku na flašku co chceš, tak je zelený štítek, po přepnutí zčervená. Když dáš nulovou pozici, tak to zezelená, pokud není ještě prázdná ta druhá flaška. (vyměníš bombu, natáhneš to směrem k rozdělané flašce, zůstane to zelené.. a zčervená v okamžiku kdy se přepne na tu vyměněnou).

MojeTikka

Příspěvek#2805 » pát 8. lis 2024, 13:37

Hm, takze opticke cidlo by to vyresilo. Koupim ten bazmek a vyzkousim. Diky.

Zpět na