Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti
- Bubenicek
Příspěvek#2341 » pát 20. říj 2023, 10:31
Klasika, jako u nás. Proto to mám jak to mám + tedy psy ale pokud jezdíš tam jen na vykendy nebo za čas, je to problém. Navíc vím z doslechu ( osobně sem neviděl ) že sousedovi se vloupaly do kůlny v noci, vzbudil ho rámus. Takže i na téhle místech se vyplatí mít po ruce.
Tohle taková situace co tě může čekat v krizi, pomoc nikde a spoléhat se jen na sebe. PČR rádi zachovat se s rozvahou, nic nedělat, zavolat a čekat, což já osobně beru jako výsměch...........
Tohle taková situace co tě může čekat v krizi, pomoc nikde a spoléhat se jen na sebe. PČR rádi zachovat se s rozvahou, nic nedělat, zavolat a čekat, což já osobně beru jako výsměch...........
- Sobiho
Příspěvek#2342 » pát 20. říj 2023, 12:04
Tak teď se musím kolegů trochu zastat, ony se rušili služby OO na noci a víkendy v mnoha obcích a sdružovali je, protože nemají lidi (proč asi), takže třeba na oblast dvou až čtyřech OO slouží 2+2, takže když jede na jeden konec na vožralce, tak než Ti dojedou... Hele nám naposledy spěchali na noční skrze 3 OO a dojezd byl 40minut, a to valili z kolegiality... Jsem v jednotce s pár policisty a i z vedení, tak tu situaci znám moc dobře. Podle mne dělají co můžou, alespoň u nás, a díky tomu na ně dopadá to vyhoření. Ale máme nejvíce policistů na počet osob, ale Ti sedí na KŘ, a každý "pěšák" má svého "náměstka". A teď co to vede Don Vito ta situace je čím dál horší...
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2344 » pát 20. říj 2023, 12:52
To jen potvrzuje moje přesvědčení (a zkušenost), že když se něco podělá někde mimo centrum civilizace, tak je to v první řadě můj problém, v druhé řadě můj problém a až nakonec, ve třetí řadě, můj problém. Policie přijede za desítky minut až jednotky hodin.
To se ale může týkan i RZ, takže je fajn mít alespoň nějakou základní představu o první pomoci. Nebo alespoň černý pytel.
To se ale může týkan i RZ, takže je fajn mít alespoň nějakou základní představu o první pomoci. Nebo alespoň černý pytel.
- Sobiho
Příspěvek#2345 » pát 20. říj 2023, 13:40
No u PČR je to problém. U ostatních je to výrazně lepší protože HZS doplní či někdy i nahradí JSDH (nemyslím SDH ty spolkový vožralce) a když je dlouhý dojezd ZZS, tak se zvedá HZS/JSDH ve zrychleném předání. U nás (také bydlím na malé vesnici) a v okolí, jako blízká JPOII máme průměrný dojezd v "našem okolí" do 10minut v 85% výjezdech, do 15 pak už je to 94% výjezdů a to máme velkou působnost a horský terén. A právě často právě jako výpomoc ZZS v systému First responderů (speciálně vyškolené jednotky na NPP) a ZZS dojede za námi. Je to systém laická osobní pomoc, first respondeři (HZS, JSDH, PČR) a ZZS popřípadě LZS.
A situace je obdobná v ČR, bohužel práci PČR nikdo nemůže suplovat a samozřejmě nemůžeme do toho počítat nějaké specifické samoty. Ale opravdu platí, že pokud se jedná o potřebu Hasičů či ZZS je do 12-15minut prakticky vždy někdo u tebe, naopak u vzdálených míst je často velmi rychle LZS.
PČR v tom má jinou situaci, a ne kvůli těm na chodníku. Např. řízení dopravy u DN je věc PČR, ale vždy to děláme za ně, protože nás je víc a oni mohou zase jet na další činnost, kde jsou více potřeba, je to čistá kolegialita. Ale na odlehlých místech je to opravdu problém. Na druhou stranu někdy jsou oni prvni na místě (v systému FR) a opravdu pro to dělají vše. Prostě když operační ty hlídky nemá, nemůže je vyslat.
Souhlasím s tím, že v tomto směru je to zejména na tobě a ta příprava Ti hodně pomůže... A pytel neřeš, ten fakt nespěchá!
Právě proto "prepeřinu" a hru na "postapo" považuji za zajímavou alternativu ke klasické přípravě na tyto události.
A situace je obdobná v ČR, bohužel práci PČR nikdo nemůže suplovat a samozřejmě nemůžeme do toho počítat nějaké specifické samoty. Ale opravdu platí, že pokud se jedná o potřebu Hasičů či ZZS je do 12-15minut prakticky vždy někdo u tebe, naopak u vzdálených míst je často velmi rychle LZS.
PČR v tom má jinou situaci, a ne kvůli těm na chodníku. Např. řízení dopravy u DN je věc PČR, ale vždy to děláme za ně, protože nás je víc a oni mohou zase jet na další činnost, kde jsou více potřeba, je to čistá kolegialita. Ale na odlehlých místech je to opravdu problém. Na druhou stranu někdy jsou oni prvni na místě (v systému FR) a opravdu pro to dělají vše. Prostě když operační ty hlídky nemá, nemůže je vyslat.
Souhlasím s tím, že v tomto směru je to zejména na tobě a ta příprava Ti hodně pomůže... A pytel neřeš, ten fakt nespěchá!

- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2348 » pát 20. říj 2023, 14:30
Ten pytel byl na odlehčení. Mám zkušenost s čekáním na PČR 35 minut při řešení idiota a 4 hodiny k nebožtíkovi v řece. Zrovna teď je ale v sekci vtipů jeden podařený, který by to možná urychlil.
Teď na kurzu kolega popisoval případ švagra, který se zrakvil na kole a volal si pomoc přes Záchranku, včetně souřadnic. Nakonec ho našla dřív manželka, která jela 40 km autem, než záchranáři, kteří netrefili správný les a hledali ho o několik kilometrů vedle... Prostě život přináší spoustu příběhů, na které je dobré být připraven.
Teď na kurzu kolega popisoval případ švagra, který se zrakvil na kole a volal si pomoc přes Záchranku, včetně souřadnic. Nakonec ho našla dřív manželka, která jela 40 km autem, než záchranáři, kteří netrefili správný les a hledali ho o několik kilometrů vedle... Prostě život přináší spoustu příběhů, na které je dobré být připraven.
- Sobiho
Příspěvek#2349 » pát 20. říj 2023, 14:58
No první je špatně, ten druhý neuteče (ale může odplavat)
S tím kolem je to divný, protože souřadnice jsou na 3metry. Leda pokud volal normálně, tak to šlo přes triangulaci BTS a to pak o opravdu v lese může být opravdu na kilometry. Jediná další možnost mne napadá chyba GPS telefonu, odeslaná data před přesným výpočtem, to jde vidět i v mapách když si dáš zobrazit aktuální polohu, tak nejprve velká nepřesnost a pak malá. Ale APP záchranka je dobrá.
Poslední větu podepíšu!
A já zase říkám, že si tím zvyšujeme šanci na přežití a snažíme se minimalizovat případné následky. Aleb chceš-li Boha pobavit, řekni mu své plány a obsah evakuačního zavazadla! 

Poslední větu podepíšu!

- expres
Příspěvek#2350 » pát 20. říj 2023, 18:18
Zajimave jak se nekteri i tady, mimo rozpad pripravujete. Jak jsem psal drive, chystam se max na pohyb. Mozna vesnice, ale nedelam si iluze ze me jako naplavu nekdo bude vitat..
Padlo tady kdy je ten cas? Za sebe, hned. Co nejdriv a nejrychleji. Kdyz nic, clovek treba si udela cestu na chatu.. Kdo zavaha tak nic mit nebude. Parkrat vypnuta voda -> do cca 1-2h vybrana vsechna voda v nejblizsim obchode. Cekat treba pul den na evakuaci z mesta, znamena v nem uviznout. Ucpou se cesty a co na nich bude rozeberou zlocinci.. Aspon tak to beru za sebe. Viz treba Covid, kdy jsem skupoval plnejsi nakupni kos testovin, omacek, ryze, atd.. Lidi si klepali na celo, vetsina obchodu na me cumela opovrhlive. V praci jsem se ptal a dostalo se mi vysmechu. To je dost preslo kdyz byl zakaz vychazeni, nebo cekali ve fronte s dalsima co je nakazej...Kdyz Rusove zavreli hranice, kupoval jsem masky. Ze to bylo s predstihem, no a?
Valej se doma a muzu je pouzit v budoucnu..Taky se mi lidi smali pri pokecu... Radeji vse driv, nez pozde.
Rad slysim ze i u preperu sou pacifisti, neobtezujici se zabezpecit strelnyma zbranema...Co cekaji od takoveho pocinani nechapu
Ps.: neverim ze ty psy nesezerete, az na to dojde a bude nouze
Padlo tady kdy je ten cas? Za sebe, hned. Co nejdriv a nejrychleji. Kdyz nic, clovek treba si udela cestu na chatu.. Kdo zavaha tak nic mit nebude. Parkrat vypnuta voda -> do cca 1-2h vybrana vsechna voda v nejblizsim obchode. Cekat treba pul den na evakuaci z mesta, znamena v nem uviznout. Ucpou se cesty a co na nich bude rozeberou zlocinci.. Aspon tak to beru za sebe. Viz treba Covid, kdy jsem skupoval plnejsi nakupni kos testovin, omacek, ryze, atd.. Lidi si klepali na celo, vetsina obchodu na me cumela opovrhlive. V praci jsem se ptal a dostalo se mi vysmechu. To je dost preslo kdyz byl zakaz vychazeni, nebo cekali ve fronte s dalsima co je nakazej...Kdyz Rusove zavreli hranice, kupoval jsem masky. Ze to bylo s predstihem, no a?

Rad slysim ze i u preperu sou pacifisti, neobtezujici se zabezpecit strelnyma zbranema...Co cekaji od takoveho pocinani nechapu

Ps.: neverim ze ty psy nesezerete, az na to dojde a bude nouze
- MojeTikka
Příspěvek#2351 » pát 20. říj 2023, 18:36
Ono neni spatny delat neco uplne jinyho, mnohdy opacnyho, nez vetsina. Specialne u toho bleskovyho zajisteni sebe sama. Skocit do auta a chtit treba opustit Prahu, v tom okamziku napadne tak pul milionu lidi. Cili staci si predstavit beznou patecni zacpu a vynasobit tak deseti.
- expres
Příspěvek#2353 » pát 20. říj 2023, 19:32
No jeden z mnoha planu v pripade opravdoveho posapo, kdy uz nic neplati. Diky tomu ze ziju ve meste vetsim. Sehnat jidlo, mam obchod 1min od baraku, tam mi vlastne drzi zasobu jidla. Jen o tom jeste nevi
No a pak auto, pryc z mesta. Predpokladam ze jak pise Tika, budu muset odstavit a pak pesky. Proto i kladu duraz na veci na hrb co nejlehci. Za dva dny su na chate pri pohodovem tempu 30km/den. Asi bych se prvotne snazil vyhnout stretum/shanenim jidla. No a chate/vesnici by se videlo co dal. Bud prijat, nebo odehnan. Problem je ze v tomto planu s tim mistem pocitam. Tak ze bych se asi pozdrzel a postupne se "probil" do chaty pres odpor mistnich.. Ovsem jedna vec je "plan", druha realita.
Predevsim, nez me tu nekdo zacne napadat. Je to naprosto fantazijni uvaha. Davam jen priklad jineho druhu "preperstvi". Aneb vy ladite domov, ja pohyb/cile.

Predevsim, nez me tu nekdo zacne napadat. Je to naprosto fantazijni uvaha. Davam jen priklad jineho druhu "preperstvi". Aneb vy ladite domov, ja pohyb/cile.
- erteple
Příspěvek#2354 » pát 20. říj 2023, 23:09
No jo, ale to jsme zase u věčného dilematu preppera; kdy už je ten pravý čas "to spustit"? Tohle co popisuješ, nějaké probíjení se do cílového města nebo rabování supermarketu, to by už muselo jít opravdu do kopru všechno (když nepočítám, že do toho supermarketu půjde celé sídliště). Na Ukrajině si dovolím říct, že "padlo hovno do větráku" a ve spoustě dalších zemí (aktuálně třeba Pásmo Gazy) je to tak špatné, že si tam život ani neumíme představit, a přesto (nějak) společnost funguje, touží po řádu, každodennosti, spolupráci a alespoň zdání normálnosti. To říkám jako člověk, co pár let strávil v podobných krajinách. Jasně, pravidla "normálnosti" se můžou lišit a někde je normální okrádat "přivadnrovalce", ale ještě jsem neviděl, že by jednotlivci vzali zbraně a přes něco se probíjeli, zakládali společenství a hájili si svoje "hrady". Tím neříkám, že nemá cenu počítat se vším a být připraven na nejhorší, ale realita je opravdu jídlo, léky, teplo a kdyžtak nějaká sebeobrana, až někde vzadu jsou mega cashky nábojů, zbraní a plány stylu Cesta nebo Malevill.
Aneb: Jaké máte kritéria, kdy si řeknete: "Zapínám full prepper mód a jdu přes mrtvoly"?
Aneb: Jaké máte kritéria, kdy si řeknete: "Zapínám full prepper mód a jdu přes mrtvoly"?
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#2355 » sob 21. říj 2023, 06:33
Každý má svoje, někdo žije ve snech, někdo v realitě. Stačí se podívat na Ukrajinu, jak žijí lidé poblíž fronty (a že jich tam je). Chodí do práce, děti do školy, přizpůsobili se. Občas umřou. Před pár stránkami jsem zmiňoval kolaps v Argentině, což je imho nám bližší scénář. Bezpečnostní situace se zhoršila, ale lidé dál chodili do práce, děti do školy. Ti, kteří mohli, ujeli do zahraničí (do Evropy). Stejně jako to bylo na Ukrajině nebo v Rusku, kdo mohl, zahnul kramle. V Argentinském scénáři dávají zbraně smysl.
Město nebo vesnice? Každé má svoje. V případě blackoutu je možná lepší město, protože obnova napájení bude ve městě priorita, na rozdíl od vesnic a odlehlých samot.
Město nebo vesnice? Každé má svoje. V případě blackoutu je možná lepší město, protože obnova napájení bude ve městě priorita, na rozdíl od vesnic a odlehlých samot.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí