Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

wigum

Příspěvek#5206 » ned 22. led 2017, 10:30

Čop píše:Můj milej, buď si jist, že rozhodně věřím spíš tomu, co řekne můj vlastní brácha, než tomu, co ty si myslíš :-)

A jinak - opět narážíme na to, že výklad zákona není jednoznačný. Takže rada pro začátečníky - ptejte se, jděte aspoň 2x na přípravu na konkrétní střelnici, pište si poznámky a hlavně nedohadujte se s komisařem, ani kdyby blábolil úplný 3,14čoviny.

Hmm, jenže měj na paměti, že brácha je střelecký embrio narozdíl od lidí, kteří nejen mají daleko větší zkušenosti, ale spousta se jich vyskytuje na střechnicích, kde se zkoušky dělají. Takže o tom jak to vypadá u zkoušek vědí daleko víc. Brácha to nejspíš špatně s tím prstem blbě pochopil.
Komisař určí bezpečný prostor a někteří to pojmou jako plakát na zdi, okno, dveře, apod. Můžem si o tom myslet co chcem, ale je to jeho volba a jestli určí BP kalendář na zdi o rozměru 35x35 tak to zkoušený prostě musí akceptovat.

SansLogique

Příspěvek#5207 » ned 22. led 2017, 10:52

hlavně furt nepleťte komisaře a instruktory (správce střelnice).
A já můžu potvrdit, že v Katusicích (a nejen tam, zažil jsem i jinde) se zelenáči učej držet to při manipulaci všema prstama pod lučíkem. Protože držet to normálně je pro spoustu lidí prostě strašnej problém, obzvlášť u zkoušky, kde jsou nervózní jak psi.
Bezpečnej prostor tam je ovšem terč jak kráva cca 2 metry před váma.

HV

Příspěvek#5208 » ned 22. led 2017, 11:21

asi tak jsem to pochopil já, což je tedy extra velká blbost, je to jako když prase drží kost...a sakra, asi jsme OT sorry, příspěvek na který odpovídám je fuč.

sheep

Příspěvek#5209 » ned 22. led 2017, 16:00

Ještě k tomu opěvovanýmu říkej při manipulaci nahlas každej krok co budeš dělat. To je dle mýho pěkná hovadina, taky sem tak začal, ale hned sem s tím přestal. Akorát tě to rozhodí a něco zvořeš.

No hovadina to možná podle někoho je,když jsem dělal zkoušky tak muj komisař bohužel právě chtěl aby člověk povídal co bude dělat. :lol:

To že, je taková úmrtnost u zkoušek podle mě není tím že by byli tvrdý instruktoři, ale tím že se na to člověk pořádně nepřipraví.
Přitom těch postupů a kroků je pár.

To bych tak netvrdil.Můj příběh že se zkouška měla konat na určené střelnici 2 měsíce čas.Okamžitě jsme s kolegou jeli na střelnici a sondujeme co a jak od správce střelnice.Co tam bývá za zbraně a na co si dávat pozor.Zbraně měli být CZ 75 a Glock,malorážku si už nepamatuju.
Týden před zkouškou volá paní že bohužel komisař onemocněl a jestli chceme jít na jinou zkoušku,řekli jsme tenkrát ano,než čekat další 2 měsíce.A celé informace a dril k ničemu.Byl tam starší pán a zbraně CZ82.Všichni hezky naučenou CZ75 a Glocka a najednou tohle. :shock: Bylo nás 22 a polovina nevěděla jak se zbraň rozebírá.Kdyby chtěl mohl nás vyhodit.Při praktické po druhém člověku udělal přestávku a všichni se šli podívat jak se zbraň rozebírá.Ten druhý mu totiž řekl že tuto zbraň nezná a když mu někdo dá návod nebo ukáže jak se zbraň rozebírá,že to provede.
Takže když slyšim že komisař někoho vyhodil že neznal(neznamená neuměl) jak se danný typ rozebírá je mi do pláče.
A nechci na nikoho ukazovat,ale kolikrát když vidim nováčky co dokážou na střelnici a přitom testy za 1 a praktická s pochvalou komisaře,no a kolikrát jde o život.

marinakus

Příspěvek#5210 » ned 22. led 2017, 16:28

Ono to není tak úplně pravda. Pokud by komisař zapoměl na nějaký krok stanovený vyhláškou 115, pak ho na to policista upozornit může (podle mě by i měl) a já to za svoji osobu vítám. Když někde přezkušujete třeba 15 lidí za sebou, máte toho ke konci fakt celkem plný brejle. Samozřejmě policista nesmí a nemůže ovlivňovat výsledek zkoušky. Fakt je, že některý policajt je ukecanější a má větší zájem o průběh zkoušky, jinému je to celkem šumák. Ale ta kontrola není jen NA komisaře ale i PRO komisaře.

Co se Katusic týká, pan Kocourek je trochu zvláštní ale svoje lidi má připravené celkem dobře. Že by učil takové blbiny si nemyslím. Pochopitelně, když někdo drží zbraň jak prase kost, je těžké ho v omezeném čase kurzu donutit k něčemu jinému.

pista1 : Myslet si svoje je hezká věc. Měl jsem na přípravě jednoho takového pána. Na vše vlastní názor. Po prvním pokusu si to přestal myslet a na podruhé s přehledem udělal. Jinak to byl bývalý voják z povolání, takže zbraně mu úplně cizí nebyly. A to povídání při zkoušce někomu vyloženě pomáhá. Je to každého věc, jak ke zkoušce v tomto ohledu přistoupí.

TomSh

Příspěvek#5211 » ned 22. led 2017, 16:49

memphisto píše:
sided píše:rána jistoty

Radši bych se zeptal, co komisař chce, jestli vypustit přes palec a nebo ránu jistoty. Co jsem slyšel od jiných, tak za ránu jistoty nebyli někteří komisaři moc rádi :? Mně dal třeba na výběr a jiný je za ránu jistoty zdrbal.

Děkuji za názor. Při přípravě mi bylo sděleno že rána jistoty a být připraven na to, že po mě bude komisař chtít vidět i bezpečné vypuštění kohoutu přes palec (obvzláště pokud je žádáno o ZP sk. E). Osobně mi rána jistoty nějak "nepřirostla k srdci". Přeci pokud budu mít zbraň zkontrolovanou (Zásobník venku, vyhozen případný náboj z komory a následná pohledová kontrola) je dle mého názoru tzv.rána jistoty zbytečná.Ale prý se mám raději následně po kontrole zbraně komisaře zeptat zda chce i ránu jistoty.

DJ Die

Příspěvek#5212 » ned 22. led 2017, 17:25

Ono by možná nebyl úplně od věci, kdyby na pozvání k ZOZ bylo napsáno i jaký model zbraní bude u zkoušky.... Samozřejmě manipulace by měla být bezpečná s každou zbraní, rozborka s neznámou zbraní je už horší.... Teď jsem měl v ruce srbskou M70 a i když jsem teoreticky věděl jak na to, tak praxe nebyla úplně tak snadná. A i člověk co už mel v ruce AKM, tak nevěděl, že M70 má záchyt vratné pružiny kvůli snazší rozborce/sborce. I lehká nejistota není u ZOZ úplně nejlepší věc, ani ne tak kvůli tomu, že by vás komisař hned vyhodil (pokud je rozumný), ale protože se vynervujete sami. :)

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5213 » ned 22. led 2017, 19:31

Ja jen dodam k uloze Policie u zkousky...
OFICIALNE: oni jsou KONTROLA, nikoliv podpora, dohled, vypomoc, nadrizeni, podrizeni... Oni proste prijdou, sleduji, co se deje, udelaji zapis, kde je nejakych asi 20 povinnosti, ktere mel komisar splnit, pripadne dopisou poznamky a jdou.
NEOFICIALNE: nekde maji tendence se k tomu stavet, jako ze oni to ridi a komisar jen zkousi, jinde maji potrebu davit doplnujici dotazy... A nekde proste doplni neco, co bud komisar opomnel nebo rekl treba ne moc stastne... Co z toho je a co neni v poradku, necht si kazdy prebere sam :-)
Rozhodne tam policie neni proto, aby opravovala ci hodnotila vysledek zkousky. Rozhodnuti komisare je konecne a neni proti nemu odvolani. Nicmene na zaklade stoznosti se lze na MVCR domoci toho, ze rozhodnuti bylo spatne a nasledne treba po komisari chtit nahradu v obcanskopravnim sporu.

Ohledne typu zbrani... Kazdy strelec by mel byt dospely a svepravny clovek. Ve chvili, kdy prijdu ke zkousce a vidim tam zbran, kterou jsem nemel na kurzu, reknu proste komisari, ze zakladni manipulaci samozrejme umim, pac ta je stejna pro vsechno, ale rozborku ne - ze tu umim jen na nejcasteji pouzivane zbrani a jestli by mi ji aspon popsal...

renttip

Příspěvek#5214 » ned 22. led 2017, 19:33

ahoj, rozhodl jsem se udělat si zbroják a pak si pořídit i zbraň. Prosím o radu, čím začít a jak dlouho se věnovat přípravě před podáním žádosti . Myslím jak teoterické , tak i praktické získání náviků a znalostí?

kolombo

Příspěvek#5215 » ned 22. led 2017, 19:39

Jestli už víš, kde budeš dělat zkoušku, tak si tam domluv přípravu. A nauč se testy, ať zbytečně nevyletíš ještě před manipulací a střelbou.

tomblaha

Příspěvek#5216 » ned 22. led 2017, 19:48

renttip: já osobně jsem se přípravě věnoval cca 3 měsíce, jak teorii tak i manipulaci a střelbě. Ale je to individuální věc.

renttip

Příspěvek#5217 » ned 22. led 2017, 20:48

nějak tak jsem si to představoval,díky

Stewino

Příspěvek#5218 » čtv 9. úno 2017, 11:27

Zkoušky leden 2017 Nová Paka

Testy na 79, praktická neprospěl.

Při příchodu jsem byl vyzván abych popsal zbraň tak, jak leží na stole, aniž bych se jí dotkl. Popsal jsem hlavní části. Pak jsem byl vyzván, abych zbraň rozebral. Vyjmul jsem zásobník, natáhl, vylétl náboj, poté jsem zbraň rozebral a podíval se skrz hlaveň. Všechny části jsem odložil před sebe, načež komisař řekl, že zbraň je po čištění a mám ji připravit ke střelbě. Tak jsem ji tedy složil, nabil, mířím před sebe a hlásím připravenost.

Komisař v tu chvíli prohlásil: Jste mrtvej!

Koukal jsem na něj jak zjara, a on na to, že jsem se po "čištění" nepodíval do hlavně. Co kdyby tam zůstal kus hadříku.. Nějak mě nenapadlo ten úkon zopakovat, když jsem se do ní díval pár vteřin před tím při rozborce. Ale jelikož pak zbraň okamžik ležela na podložce, bral to, jako by mezi tím uplynula celá věčnost.

No a už jsem byl za dveřma s verdiktem "neprospěl," ani jsem nemrknul.

Budiž to bráno jako poučení pro ostatní. Raději vše opakovat jako pitomec třeba třikrát, než na nějakou "prkotinu" zapomenout.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5219 » čtv 9. úno 2017, 11:41

Ja fakt nechci házet klacky pod nohy kolegum, ale pokud je důvod vyhozeni od zkoušky skutecne a prave jen ten, ze se zadatel při sborce nepresvedci o pruchodnosti hlavne, je to na stiznost.
Stiznost sice nezvrati výsledek zkoušky, ale komisar bude klepnut vnitrem přes prsty.

marinakus

Příspěvek#5220 » čtv 9. úno 2017, 11:48

CMK : Třeba nebyl na setkání komisařů a neměl tak příležitost vyslechnout všechna ta "moudra" co tam padla. Před tímto setkáním by asi podobná odpověď o stížnosti na komisaře v tomto případě nenapadla ani tebe.

Zpět na