Jak si rozvrhnout přípravu na zkoušku?

ishar

Příspěvek#1 » úte 28. lis 2017, 20:02

Ahoj,
omlouvám se, pokud tenhle dotaz byl už řešený, kdyžtak mě odkažte na příslušnou diskuzi. Chystám se na zbrojní průkaz skupiny E, právě začínám přípravu a chtěl jsem se vás zeptat, jak si to rozvrhnout. Řeším hlavně následující věci:

- kdy si mám podat žádost? Hned na začátku? Nebo až se alespoň trochu připravím? Nevím, jak dlouho to administrativně trvá. Abych se do té doby stihl všechno naučit, ale zase na druhu stranu abych se nenašprtal a pak nečekal dalších několik měsíců, než budu moct ke zkoušce.

- myslíte, že je rozumné zažádat si o lékařské potvrzení hned na začátku? Má platnost 3 měsíce, dá se za tu dobu stihnout připravit?

- Jsou materiály ke střelecké teorii a střelecké praxi z těchto stránek (Nauka o zbraních, Nauka o střelivu, Manipulace se zbraněmi) dostačující? Je to dohromady jenom asi 30 stránek, přijde mi to hrozně málo. Stačí to?

Moc děkuju za rady

Slezman

Příspěvek#2 » úte 28. lis 2017, 20:22

Ahoj,

- přihlásil bych se na termín, který je cca za měsíc, aby jsi nebyl v časové tísni a zároveň to netrvalo dlouho
- doktora potřebuješ už k přihlášce, takže tam není co řešit.
- zmíněné podklady k "technice" jsou dostačující, tip: svazky hlavní jsem si rozstříhal na kartičky a náhodně si je opakoval

Během měsíce se dá stihnout vše.
Nejprve bych šel na přípravný kurz tak tři týdny před konáním zkoušky.
Po absolvování kurzu se začít učit, není nutno začít dříve než dva týdny před zkouškou.
Nejprve přečíst kompletní legislativu (zákon + základní prováděcí předpisy), stačí jednou v klidu přečíst. Zabere dva tři dny.
Pak PC nebo mobilní aplikace na otázky, jednou denně (nebo obden pokud to pujde hladce) projet celý soubor, dokud se počet chyb nesníží cca na několik (řekněmě 0 až 5) za celý soubor. Naučit se nepopulární otázky, aby se chyby neopakovaly.
Až bude celý soubor otrava, dělat náhodné 30-otázkové testy v aplikaci.
Pak si zkusit nakonec (poslední dny před zkouškou) testy nanečisto zde na zbranekvalitne, aby jsi si zažil grafickou úpravu testů. Tyto testy by měly být už bez více než 1 chyby.
Počítal bych ještě s doobjednáním jedné kondiční střelby a manipulace několik dní před zkouškou.
Kurzy vždy na střelnici, kde bude zkouška.

Toliko ode mne, založeno na mé vlastní zkušenosti. Samozřejmě nemusí být zcela přenositelná.

Jinak pozor , zde na stránkách je legislativa zastaralá, pokud máš zájem napiš SZ a já ti pošlu můj komplet ze srpna, který jsem připravoval pro manželku.
Naposledy upravil(a) Slezman dne úte 28. lis 2017, 20:35, celkem upraveno 1 x.

Serz

Příspěvek#3 » úte 28. lis 2017, 20:28

slezman, pekne napsano
zalezi, jak dobre jsi schopen se ucit, jako meritko muze poslouzit autoskola
pak zalezi, jestli mas nejake zkusenosti se zbranemi ve smyslu bezpecne manipulace a strelby. u zkousky stres dela v techto bodech hodne
ja treba opakoval dokola testy zde (po precteni legislativy), dokud jsem nemel stabilne 97 procent spravnych odpovedi
a kdyz napises odkud jsi, treba se prihlasi nekdo, kdo ti venuje svuj cas na strelnici a ukaze co a jak

Dragunov

Příspěvek#4 » úte 28. lis 2017, 20:30

To záleží co máš naučeno jak tomu rozumíš a jak se umíš učit. Mě přišly až na některé záludnější otázky testy jednoduchý jak facka. Já se ale pravda motal kolem zbraní co se teoretické přípravy týče dlouho předtím, protože mě to baví. Z videií se toho člověk dost naučí (ne na českým YT)
Zpracování žádosti je podle kraje/okresů různé...ale nemyslím si, že by bylo málo žadatelů, takže to hned nebude. Mě dali vybrat.
Lékařské povolení se teď navíc dává hned k přihlášce ke zkoušce, takže budeš muset.
Co se týče teorie, je to odstačující - jsou tu odkazy na zákony a když si projedeš několikrát všechny otázky tak se to naučíš.
Co se nauky o střelivu a manipulace týče, ano je to víc než dostatečné. komisař už se dnes na níc moc neptá a ani moc nemůže. Rozhoně je ale dobré si manipulaci vyzkoušet. Ne že by to nešlo, není to raketová fyzika, všechno se točí kolem jasných principů, ale držet zbraň v ruce a zkusit si ji rozebrat ti dá tu potřebnou jistotu a popoří teoretickou přípravu.

Jediná moje rada - pokud chceš dělat Ečko, dej si minimálně ještě B. Krom 700 navíc se nijak zkouška nezmění ale má to svoje výhody. A klidně i A ostatní už je na zvážení a bude mít na zkoušku vliv.

Slezman

Příspěvek#5 » úte 28. lis 2017, 20:33

jj, tu manipulaci jsem moc nezmínil. Tu je potřeba cvičit mezi učením a těmi testy například jako duševní odpočinek. Mít seznam pokynů, které mohou u zkoušky zaznít a zkoušet je v různých kombinacích po sobě. Jde to samozřejmě s prázdnýma rukama na základě zkušenosti a paměti z kurzu, já to cvičil s plynovkou, ale občas jsem si to udělal i s prázdnýma rukama, abych nezapomněl na rozdíly mezi plynovkou a zbraní, se kterou měla být zkouška.

Serz

Příspěvek#6 » úte 28. lis 2017, 20:43

no ja zase zapomnel to, co pise dragunov, urcite pridat skupinu B

notobi

Příspěvek#7 » úte 28. lis 2017, 20:48

Já se na zkoušku přihlašoval až když sem věděl že to spolehlivě umim a nakonec volil ABE

Slezman

Příspěvek#8 » úte 28. lis 2017, 20:59

Já taky ABE, ale dnes už bych si udělal ABCE, člověk nikdy neví, zda se za těch (stále ještě) 10 let nepřichomýtne k myslivosti.

jark

Příspěvek#9 » úte 28. lis 2017, 21:27

Koupil jsem plynovku CZ 75 a cvičil a cvičil, aby to bylo automatické. Už jsem ji poslal dal. S testy jsem začal asi měsíc před zkouškou.. a týden před jsem zjistil, že už je to tak automatické, že nepřemýšlí a dělám zbytečně chyby. Takže raději začít tak 14 dní před.

Serz

Příspěvek#10 » úte 28. lis 2017, 21:53

ja teda o zbranich vim prd, ale plynovka imho neni dobry napad

jark

Příspěvek#11 » stř 29. lis 2017, 01:54

Proč myslíš?

marinakus

Příspěvek#12 » stř 29. lis 2017, 06:30

Serz : Pro cvičení úchopu, dodržení bezpečného směru a prst mimo spoušť klidně plastová hračka. Dokonce, když jsem chválil jednoho adepta jak se od posledního cvičení zlepšil, sdělil mi, že trénoval s akumulátorovou vrtačkou. Prý má i "zásobník". :lol:

P.V.

Příspěvek#13 » stř 29. lis 2017, 07:39

Skupiny bych si dnes dal určitě ABE (mám BE).
Termín jsem měl za asi 4 měsíce,takže na učení bylo času spousta... Učil jsem se jen otázky, dělal testy na nečisto tady na stránkách a pročetl materiál od CMK... Plus jsem byl 2x na kurzu na střelnici,kde jsem pak dělal zkoušku.

A taky jsem doma trénoval (po zjištění, co má střelnice, kde dělám zkoušku, za zbraň pro zkoušky) s plynovkou Kimar (CZ 75) - úchop, kontrola zbraně, držení bezpečného směru, závady na ní lze, rozborka je jiná. Teď bych si spíš zjistil rozborku airsoftky a pokud by byla stejná jako u ostré, tak bych asi volil tu.

marinakus

Příspěvek#14 » stř 29. lis 2017, 07:45

P.V. To už je celkem nešťastné. Síly a odpory pružin i dalších součástek budou úplně jiné.

P.V.

Příspěvek#15 » stř 29. lis 2017, 08:17

To ano, ale proto (radši 2x) ten kurz na střelnici se zbraní, která pak byla u zkoušky... Těch pár Kč navíc fakt nezabije (cenu za jeden kurz to nechám na střelnici za 1-2 návštěvy). Ale pro nácvik udržení bezpečného směru (zejména při rozborce) bych to nezavrhoval

Ten Kimar má hlaveň součástí rámu ala CZ83 a rozebírá se tak, že stáhneš závěr, do špičky kolíčku, kde je vratná pružina se dá "špendlík" (ten jsem používal já), spustí se závěr a teprve pak jde vysunout rozborný čep a pak sundat závěr. Takže držet bezpečný směr a nehrabat před hlaveň v případě rozborky plynovky nešlo... Prý u 1911 (nemám s ní zkušenost) se taky při rozborce šahá před hlaveň, ale u zkoušky to je trochu jinak no...

Zpět na