Otázky k průběhu zkoušky na zbrojní průkaz
- IvosC
- Bydliště: Isergebirge, Sudeten _______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
- IvosC
- Bydliště: Isergebirge, Sudeten _______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#47 » úte 3. črc 2012, 17:47
BTW mám od kamarádky povoleno sem přeposlat tuhle zkušenost ze zkoušky (je to jen mailová komunikace - co jsme si psali přes ICQ by dalo minimálně na další příspěvek):
Komisař byl takovej divnej nemluvnej typ, velkopopovickej kozel.
Předváděla jsem jak ze zbraně nabité, "udělat" zbraň nenabitou.
Rozebrala jsem zbraň před čištěním.
Předváděla jsem, jak se zachovat, když je závada - zbraň nevystřelí + uvízne nábojnice.
Pak zmizel a za chvíli se vrátil papírovým kapesníkem, protože jsem měl ruce špinavý od rozebrání. Ani jsem se neotočila, když zmizel, jen jsem si říkala, kam šel, šije na mě boudu, abych se ohlídla i se zbraní? Túdle.Pak se ptal, co budu dělat, když půjdu se zbraní ven a k čemu je na zbrani pojistka. Kam bych ji třeba dala, tak jsem říkala, třeba do kabelky? A jestli půjdu ven a dám ji tam nabitou.
Tak jsem říkala, že když půjdu ven, tak půjdu s nabitou zbraní.
Komisař se ohradil, že v žádném případě. Dohlížející mumlal, ale paní má "E", takže je to v pořádku.
Komisař začal mlít, že se mu zdá, že mám přirozený respekt ze zbraně.
Tak jsem říkala, že myslím, že je to v pořádku mít přirozený respekt ze zbraně a šla jsem pryč. Ještě mlel něco, že není možné, aby dali zbroják každému a ten každý si mohl hned zítra koupit zbraň. Skóre: přišli jsme tři, jeden nedal testy, já jsem nedala praktickou, třetí prošel.
Dohlížející vyšel za mnou a ptal se, jestli si pamatuje dobře, že žádám i "E" a že se musí komisaře zeptat, jak to myslel, protože to nepochopil.
Správce střelnice se přimlouval ať to zastaví a řekne, že mám "E". Dohlížející tvrdil, že to nejde, protože když komisař zkoušku zastaví není možné pokračovat. A že se hádá s každým komisařem . .
....
Já jsem to taky úplně nepochopila. Ptal se, jestli když půjdu ven a dám si pistoli třeba do kabelky, tak jestli si ji tam dám nabitou a pak to ještě upřesnil, jestli si dám náboje do zásobníku a půjdu s nabitou pistolí ven. Tak jsem řekla, že ano. Na to on řekl, že musí ukončit zkoušku, protože kdybych si třeba zítra koupila pistoli, tak bych s ní mohla jít ven, kdyby mi dal zbroják (ona je to dost blbost, protože do kabelky bych si zbraň nedala, dámská kabelka je černá díra a co tam člověk dá, už nikdy nenajde . . , ale to asi nebude zkouškový chyták). Nebo jestli čekal, že řeknu, že hned ne, že půjdu s pistolí ven až třeba napřesrok. Opravdu netuším.
....
Nejsem si jistá, jestli by mi instruktor pomohl, protože jsme to probírali s dohlížejícím i se správcem střelnice, který tam školí. Vlastně říkal totéž co jiní instruktoři. Dohlížející tak trochu lavíroval mezi tím, že to nechápe, ale vlastně má určitě komisař pravdu, jen nevíme jakou. Vypadalo to, že i dohližitele to trochu vykolejilo a to je člověk, který se zkoušek účastní. I když tomu možná zatopil pod kotlem, byl to takový asertivní policajt a vyprávěl komisaři ještě před zkouškou, jak se s každým komisařem hádá a jak jsou komisaři blbci a nechaj každýho projít a nehledí na bezpečnost, atd. A že on by teda určitě takhle zbrojáky nerozdával.
....
Když komisař hodnotil můj test, začal vyprávět, že se paní nic nenaučila, protože nemá ani jednu otázku správně - to se mě dotklo, neumím to dokonale, ale něco přece vím. A dohlížející mu řekl, ty vole, máš šablonu k jinýmu testu . . . kdyby si dohlížející nevšiml, tak mě možná komisař vylil hned po testech, i když to bych se asi bránila víc. Když jsem odcházela, tak ještě komisař řekl, no vidíte, naučit se testy, nestačí! Byl prostě divnej.
Naposledy upravil(a) IvosC dne úte 3. črc 2012, 17:49, celkem upraveno 1 x.
- pesi
Příspěvek#48 » úte 3. črc 2012, 17:49
PPrcekk píše:"postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě" probíhá na střelnici, to znamená ........
To je omyl. Neprobíhá.
Z toho co tu píšech, mám pocit, že příprava na zkoušku je u tebe právě jen na tu zkoušku. Ale komisař tě zkouší na život střelce. Tedy na to co bude až budeš mít ZP.
Takže (abych se vrátil k citátu) "připrava střeliva ke střelbě" často začíná už spoustu dní dopředu, v obchodě. Jak si koupíš náboje do své flinty, když nebudeš vědět jakou má ráži? Do té malorážky budeš kupovat (například) .22LR nebo .22Short nebo .22LR HV? Je to jedno nebo tam některé z nich dát nemůžeš?
- Patrik
Příspěvek#49 » úte 3. črc 2012, 20:24
Zase z něj nedělejte debila, ráži zbraně samozřejmě zjistí při koupi, jinak by zřejmě zbraň ani nepřihlásil na policajtech.
Vědět, že 9×19, 9 Luger a 9 Para je to samé není samozřejmě podmínkou pro získání ZP. Komisaři zřejmě mají možnost selektovat uchazeče o ZP na základě svých dojmů a pokud se jim ten který nezdá dostatečně připravený, můžou mu dát čas pro lepší přípravu. Neberu jim to, záslužná činnost, můžou ale být značně neobjektivní a časem podlehnout profesionální deformaci. Věřím, že 99 % ucházečů se dá při troše snahy načapat na švestkách.

- ilicz
- Alien
Příspěvek#51 » stř 4. črc 2012, 12:10
Musím souhlasit s ilicz. Také se mi zdá, že dotyčný čekal, že se tu "vybrečí" a my mu tu všichni potvrdíme, že to měl určitě dát a že je komisař vůl. Netvrdím, že to vůl skutečně nebyl (neznám ho, nebyl jsem tam...), ale jak už jsem psal, komisař se podle mě může zeptat prakticky na cokoliv, co se zbraní týče a to pochopitelně i na ráže zbraní, což mimochodem není nikterak extra záludná otázka, když je člověk dobře připraven... 

- IvosC
- spike-cz
- frantisek
Příspěvek#56 » stř 4. črc 2012, 15:13
spike-cz: ve ktere casti zakona je prosim psano neco o stavu pri noseni (nabite) zbrane (rozumej zajisteno/nezajisteno , pripadne nadrcnuto, nenadrcnuto ....). Neni mi jasne, jakou to ma souvislost s tim, ze dotycna od zkousky vyletla.
IvosC: je pravdou, ze jsme s ni nikdo u te zkousky nebyli, tezko soudit. Protoze dotycnou znam tez (uz pres rok tyra moji CZ a obvykle stojim za ni kdyz trenuje) a potkali jsme se cca tyden po neuspesne zkousce, hned po pozdravu jsem ji vrazil do ruky pistoli se slovy "ukaz". Bez zavahani - ukazkova kontrola, rozborka a sborka, kdyz nasla skolni naboj tak po me jen hodila okem, ze takhle snadno ji nedostanu. Pritom jeste stihala resit se spravcem strelnice jestli a jake si da kafe ......
Proste s tim problem nema.
Myslim ,ze narazila na pana s nejakym spasitelskym komplexem, nebo ze probehlo neco, co vnimala jinak nez komisar ...... Dozor si evidentne s nastalou situaci nevedel rady.
K puvodni otazce tohoto topicu: kdyz jsem kdysi davno sel na praktickou, komisar krom tech beznych veci s kazdym probiral "neco navic". Dotazoval se tak dlouho, dokud dotycny nekapituloval a pak mu otcovsky radil at se jeste trochu dovzdela. Nicmene nemel ani naznakem snahu za tyhle nevedomosti nekoho vyhodit. Nevyhazoval ani za zjevnou nejistotu pri kontole a manipulaci, prah byl az hrube poruseni bezpecnosti, pripadne neznalost hlavnich casti zbrane. Prislo mi to jako dobra motivace.
IvosC: je pravdou, ze jsme s ni nikdo u te zkousky nebyli, tezko soudit. Protoze dotycnou znam tez (uz pres rok tyra moji CZ a obvykle stojim za ni kdyz trenuje) a potkali jsme se cca tyden po neuspesne zkousce, hned po pozdravu jsem ji vrazil do ruky pistoli se slovy "ukaz". Bez zavahani - ukazkova kontrola, rozborka a sborka, kdyz nasla skolni naboj tak po me jen hodila okem, ze takhle snadno ji nedostanu. Pritom jeste stihala resit se spravcem strelnice jestli a jake si da kafe ......
Proste s tim problem nema.
Myslim ,ze narazila na pana s nejakym spasitelskym komplexem, nebo ze probehlo neco, co vnimala jinak nez komisar ...... Dozor si evidentne s nastalou situaci nevedel rady.
K puvodni otazce tohoto topicu: kdyz jsem kdysi davno sel na praktickou, komisar krom tech beznych veci s kazdym probiral "neco navic". Dotazoval se tak dlouho, dokud dotycny nekapituloval a pak mu otcovsky radil at se jeste trochu dovzdela. Nicmene nemel ani naznakem snahu za tyhle nevedomosti nekoho vyhodit. Nevyhazoval ani za zjevnou nejistotu pri kontole a manipulaci, prah byl az hrube poruseni bezpecnosti, pripadne neznalost hlavnich casti zbrane. Prislo mi to jako dobra motivace.
- Patrik
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX