Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

Carloss

Příspěvek#496 » pát 2. čer 2023, 17:22

Jasný, poho... Nadutici má třeba můj kolega. Má v tom snad všechno a její tloušťka přesahuje 5... slovy pět, centimetrů...

Střelec

Příspěvek#497 » pát 2. čer 2023, 18:11

Zrovna nedávno jsem na komerční střelnici zažil situaci, kdy přišli 2 zákazníci, kteří si chtěli zastřílet, jeden si odskočil na záchod a druhý u správce zatím řešil doklady a pak si najednou vzpomněl, že nemá s sebou ZP a zapomněl ho doma a tak začal s přesvědčováním, ať to pro tentokrát (správce) přejde, že se přece znají, protože tam chodí. Správce byl ale neoblomný. Pak přišel druhý, vyslechl si kousek rozhovoru a svého kolegu kontroval ve smyslu "co mu tady lžeš, když ti zbroják přece vzali." Takže někteří už to zkouší dneska.

PS: Myslíte, že tady něco vyřešíte tím vzájemným dohadováním? Nebylo by lepší spíš své postřehy a připomínky směřovat na osoby, které nový ZOZ řeší, třeba na LEX?

pavelg

Příspěvek#498 » pát 2. čer 2023, 18:38

Sedmej píše:Carloss: Tak treba takhle. Prijdu na strelnici. Pred obsluhou pustim aplikaci a zobrazim v ni doklad. Nebo ho zobrazim, obsluha bude mit kontrolni aplikaci, kterou overi platnost.
Zadna dostupnost site nebo data nejsou nutne. Ano energie ano a jeste chytry mobil.
Mimochodem jo. Kdo si mysli, ze jediny platny doklad je ten fyzicky, tak at ho nosi. To ja tu prece nikomu neberu. Ale digitalni doklady proste fungovat muzou.

Jo, já v krámě ukážu fotku tisícovky a oni mi ukážou fotku dvou lososů.

Ty skutečně poznáš na cizím mobilu, jestli hledíš na dokument nebo na jeho screenshot?

pavelg

Příspěvek#499 » pát 2. čer 2023, 18:43

Střelec píše:Zrovna nedávno jsem na komerční střelnici zažil situaci, kdy přišli 2 zákazníci, kteří si chtěli zastřílet, jeden si odskočil na záchod a druhý u správce zatím řešil doklady a pak si najednou vzpomněl, že nemá s sebou ZP a zapomněl ho doma a tak začal s přesvědčováním, ať to pro tentokrát (správce) přejde, že se přece znají, protože tam chodí. Správce byl ale neoblomný. Pak přišel druhý, vyslechl si kousek rozhovoru a svého kolegu kontroval ve smyslu "co mu tady lžeš, když ti zbroják přece vzali." Takže někteří už to zkouší dneska.

PS: Myslíte, že tady něco vyřešíte tím vzájemným dohadováním? Nebylo by lepší spíš své postřehy a připomínky směřovat na osoby, které nový ZOZ řeší, třeba na LEX?

Já jsem ty připomínky sdělil už tak před 2 roky lidem z LEXu .. bylo jasné, že mají cíl a nenechají si to kazit těmi nenadšenými. Tyhle debaty se s nimi vedly opakovaně i osobně. Sbírali podněty, výslovně říkali, že to má chodit přes ně.

pavelg

Příspěvek#500 » pát 2. čer 2023, 18:45

Mimochodem, všimli jste si toho spamu? Téma jak na zavolanou . "Kupte si originální dokumenty, jako je řidičský průkaz, pas a občanský průkaz (https://expressfuhrerscheinverkauf.com)"

MojeTikka

Příspěvek#501 » pát 2. čer 2023, 19:12

Tenhle spam je tady uz ponekolikaty jen za posledni rok.

JirkaCV

Příspěvek#502 » pát 2. čer 2023, 19:33

Hele, funguje to super! Koupil jsem si průkazku do knihovny a nestále moc.
No, je to mezinárodní darebák a docela se divím, že je ještě nechytli.

Příspěvek#503 » pát 2. čer 2023, 19:42

Me se libi, jak se vzdy na jakekoliv nove tema vyroji konspiracni teoretici a zacnou sirit svoje bludy a pritom se poradne ani nevi, jak to cele nakonec bude. Ale uz ted se vi, ze se budou lidi prokazovat nejakymi stazenymi/padelanymi obrazky ZP z plochy mobilu apod. Uz jste nekdy videli, ze by se neco digitalizovalo tim stylem, ze si ten ZP nebo jakykoliv doklad vyfotis a budes ukazovat jeho fotku? Jestli tomu rikate digitalizace, pak se nedivim ani tomu ostatnimu, co se tu pise. Mimochodem i pripadny offline problem s overenim ma X moznosti, jak to vyresit a tim i overit platnost dokladu. Minimalne me napada nejake casove razitko soucasti qr kodu. Taky me napadlo, ze pokud vim, ze jdu nekde a budu offline, muzu si z pripadne appky vytisknout doklad s patricnymi nalezitostmi a zase treba s qr kodem, ktery rekne, ze dana osoba treba pred hodinou, kdy tiskla tento dokument, byla drzitelem ZP, jestli to je pravne schudne nevim a je mi to jedno, jelikoz jsou na ministerstvech jini, kteri to maji vymyslet tak, aby to bylo funkcni za vsech okolnosti. Nechytejte me za slovo, tohle jsem vymyslel behem 10 vterin a netvrdim, ze je to neprolomitelne, ani ze je to spravnym resenim

Pokud strelnice nechce jit s dobou a nebude mit zadnou moznost overeni at uz kvuli nepritomnosti internetu, nebo proto, ze si na stara kolena neporidi chytry telefon, je to jeho/jejich volba, ale je to chaba vymluva.

Pokud vzdy budeme cekat na to, za tyhle generace "vymrou", abysme potom mohli tyto novoty zavest, tak se nikdy neposuneme dopredu. Strasne mi to pripomina notoricke odpirace datovych schranek, kreditnich karet apod. Chapu je, zaroven tvrdim, nechme jim alternativni moznost, jak resti veci po staru, ale urcite ty veci omezme, aby se cela agenda zmensila a zjednodusila.

Carloss

Příspěvek#504 » pát 2. čer 2023, 20:05

Pořád dokola. Zavedeme digi a je fuk, že to není 100%. Hlavně, že to je digi. Za každou cenu. I za cenu nedostupnosti jednoho ze tří, čtyř podstatných součástí: síť, server, energie, klientský nástroj - mobil. Začněmež tím, že ne každý má mobil. A to ostatní už nemá uživatel v ruce vůbec.
Současně zrušíme co funguje. No.. ale protože tu máme ty čtyři nenulové faktroy nefunkčnosti digi dokladů, zavedeme to, co jsme zrušili a ještě zmrvený potřebou někde si něco disknout, ověřovat nebo kdo ví co a to pro každý potřebný úkon znovu a znovu (jak efektivní)...
Mě pořád z toho vyplývá nechat co je, případně zdokonalit kartičku a k tomu zavést nadstavbový digi systém bez nutnosti fyzický doklad nosit s sebou. Jediné dostatečně robustní řešeni.

Sedek

Příspěvek#505 » pát 2. čer 2023, 20:09

"Me se libi, jak se vzdy na jakekoliv nove tema vyroji zapálení inovátoři, zacnou sirit svoje představy a pritom ani nevi, jak to cele nakonec bude vypadat.... " Krásná věta, lze ji použít i opačně.
S ukazováním nějaké karty v mobilu začali digitalizátoři, takže to tak asi má být provedeno, ne? A to lze krásně podvrhnout, jak již bylo řečeno Kdo má tedy scestnou představu?

Střelnice nic online ověřovat nemá, jen zapsat OP a to je prostě hloupost. Přitom stačí málo, jen zachovat i stávající možnost.
Ono po zavedení kreditních karet taky zůstala i hotovost, po zavedení datové schránky taky nikdo nezlikvidoval poštu a dopis lze poslat v obálce. Vlastně počkat.... no nic.

Carloss

Příspěvek#506 » pát 2. čer 2023, 20:28

Jen doplním nedostatky DS: Rozhodné datum doručení písemnosti je datum DORUČENÍ, nikoli podání/odeslání, jako je tomu u listinné podoby dokumentu. Navíc doručení prostřednictvím DS NENÍ systémem garantováno. Oproti tomu, že pokud nedojde listinná podoba, není to problém odesílatele. Ten má doklad o podání na počtu, nebo podatelnu a tím je pro něj povinnost splněna. Při podání prostřednictvím DS pokud dokument nedojde, máte holt smůlu, nebo je to na soud. Super digitalizace, žejo... Ale takhle to je nastaveno v odpovídajících předpisech, normách a zákonech.

Příspěvek#507 » pát 2. čer 2023, 20:32

"Pořád dokola. Zavedeme digi a je fuk, že to není 100%."

Dělám v IT oboru a garantujeme 99% bezvýpadku a světe div se, mohli bysme garantovat i 99,9%. Nežijeme v pravěku, kdy byly výpadky běžné, dnes se dají systémy dělat spousty způsoby a zajistit chod z více lokalit, pro případ výpadku jedné z nich. Nerozumím tomu, proč sem pleteš energii? Kde ti na úřadě nebo poště vyřídí záležitosti, když jim nepojedou systémy, respektive nic, kvůli výpadku elektřiny? Kde si natankuješ auto, když bude benzinka bez proudu? Kolikrát za život se ti stalo? K mobilu se nebudu vyjadřovat.

"Současně zrušíme co funguje."

Nikde jsem nepsal, že bych něco rušil, naopak jsem psal, že bych alternativy ponechal. Tou alternativou je myšlen současný stav fyzických kartiček/dokladů.

Sedek: Jak jsem už psal, já nejsem pro kompletní zrušení současného stavu.

Příspěvek#508 » pát 2. čer 2023, 20:44

Carloss: DS jsou OT, pokud chceš ukazovat na nedostatky digitalizací, tak ano, všechny mají nedostatky, ale zároveň všechny mají i své výhody a zjednodušení procesu. A světe div se, všechny mají i své alternativy, respektive ponechaný stav před digitalizací. Tak co tu pořád řešíme? Pokud někdo bude chtít zavést digitalizaci takovým způsobem, že jiná alternativa nebude, tak chci vidět, který blázen dá takto hlavu do oprátky.

risa2000

Příspěvek#509 » pát 2. čer 2023, 20:49

pavelg píše:
Střelec píše:PS: Myslíte, že tady něco vyřešíte tím vzájemným dohadováním? Nebylo by lepší spíš své postřehy a připomínky směřovat na osoby, které nový ZOZ řeší, třeba na LEX?

Já jsem ty připomínky sdělil už tak před 2 roky lidem z LEXu .. bylo jasné, že mají cíl a nenechají si to kazit těmi nenadšenými. Tyhle debaty se s nimi vedly opakovaně i osobně. Sbírali podněty, výslovně říkali, že to má chodit přes ně.

pavelg: Je to připomínkování někde zdokumentované (třeba na fóru LEX)?

Sedek

Příspěvek#510 » pát 2. čer 2023, 20:50

Cita píše:"Sedek: Jak jsem už psal, já nejsem pro kompletní zrušení současného stavu.

Výborně, já také nejsem proti digitalitaci, zrušení povinnosti nosit ZP atd. Kombinací obou způsobů lze nastavit robustní systém, výhodný a akceptovatelný pro všechny. Jenže pro některé digitalizátory je nepřekonatelnou noční můrou, že by jiný člověk mohl kartičku ZP nadále mít nebo, nedej Bože, dokonce nosit s sebou.
Naposledy upravil(a) Sedek dne pát 2. čer 2023, 20:52, celkem upraveno 1 x.

Zpět na