Propadlý ZP - co čekat

johny_r

Příspěvek#1 » ned 14. dub 2013, 16:25

Zdravím,
dnes jsem s hrůzou zjistil, že mám cca. 3 týdny propadlý zbroják. Polila mne hrůza a zítra letím s kajícným výrazem na PČR. Předpokládám, že budu muset odevzdat zbraň a nové zkoušky mne asi neminou, co ale můžu čekat dál? Nějakou pokutu - a jakou? Případně mi ZP můžou třeba dát až za nějakou dobu? Zbraň můžu převést na kolegu, takže předpokládám, že po odevzdání do depozitu na PČR si kolega vyřídí nákupku a pistole se pak přeregistruje na něj na mě bude čekat u něj. Zajímalo by mne ale, jak moc můžou popotahovat mne. Předesílám, že je to poprvé, vždy jsem měl vše v pořádku a žádný škraloup zatím nemám. Ano, jsem vůl, že jsem si to nepohlídal, o tom žádná...

Díky všem.

Carloss

Příspěvek#2 » ned 14. dub 2013, 17:27

Mě se to stalo dvakrát... Udělal jsem ze sebe totálního pablba, troBku, kreténa, zasypal se popelem... Dostal jsem napomenutí, záznam asi do nějaká karty (bo to věděli, že to bylo podruhý)... zaplatil jsem kilo pokutu a prodloužili bez problémů. To je ale taky už pět let zpátky... Letos to snad neprošvihnu...

johny_r

Příspěvek#3 » ned 14. dub 2013, 17:48

No, tak to by byla zcela luxusní varianta, ve kterou se mi nechce věřit. Můžu se zeptat, kde to bylo? Díky

Carloss

Příspěvek#4 » ned 14. dub 2013, 19:18

Teď si vybavuji.. možná nepatrný omyl... On mi ještě nějak nestačil propadnout... Ale v době vydání nového už propadlej byl. Jsem jen pozdě dal žádost o prodloužení. To je situace kapku jiná...

johny_r

Příspěvek#5 » ned 14. dub 2013, 19:52

Nojo, to je bohužel jiná situace. Já to budu mít horší :roll:

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 14. dub 2013, 19:54

Pokuta asi nehrozí ale budeš muset odevzdat zbraně a udělat znovu zkoušky.

mobil-man

Příspěvek#7 » ned 14. dub 2013, 21:39

Uz jsem to tu nekde psal, ale videl jsem i pripad, kdy takhle odsoudili cloveka trestnim prikazem k podmince a propadnuti veci - zbrane a X kusu naboju za to, ze mu propadl zbrojak, on odevzdal asi 3 ks zbrani, ale jeden kus mu zustal spolu s desitkami naboju. Musi vam byt samozrejme prokazan umysl, coz vas pripad neni, ale nikdy nevite, na jakeho blbce narazite.
Zalezi na tom, jak aktivni je policie a pote statni zastupce.

ataman

Příspěvek#8 » ned 14. dub 2013, 23:28

Bohužel zákon hovoří jasně a přesně ukládá kdy a jak se má žádat o prodloužení. V lepším případě počítej s tím, že o ZP nejspíš přijdeš, v tom horším je ve hře i nedovolené ozbrojování, záleží na tom jak moc budou shovívaví. Pár lidem v okruhu mích známích se to stalo také. Až na jednoho, který se probral půl roku po, to skončilo vždy "jen" odebráním ZP a kolega dostal pokutu za to, že požádal pozdě a v době vydání nového měl starý propadlý. A na výjimku doufám žádné železo nemáš?

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pon 15. dub 2013, 08:30

Myslím, že se zde může aplikovat § 76a Zoz:
§ 76a, odst. 8, písm. c) píše:(8) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E se dopustí přestupku tím, že
c) v rozporu s § 29 odst. 1 písm. j) po zániku platnosti zbrojního průkazu podle § 26 odst. 1 písm. a) anebo c) nebo podle § 26 odst. 2 neodevzdá neplatný zbrojní průkaz, neodevzdá zbraně, střelivo, bezdýmný prach, zápalky, zakázané doplňky zbraně nebo průkazy zbraně, je-li jejich držitelem,

a příslušné:
§ 76a, odst. 15, písm. c) píše:(15) Za přestupek lze uložit pokutu do
c) 20 000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 8 písm. a) až f), odstavce 9 nebo 10,

Hlavně prostě jít to co nejrychleji řešit, stejně se tomu nevyhneš a pak uvidíš ;)

Joe

Příspěvek#10 » pon 15. dub 2013, 08:39

Na přestupek nebo tr.č. chybí materiální aspekt, nejspíše pokutu nedostaneš.
Ovšem, o ZP přijdeš, to se nedá obejít; zbraně půjdou do úschovy a tuším do roka to musíš vyřešit, buď znovu udělat ZP nebo je např. prodat.

Alcatraz

Příspěvek#11 » pon 15. dub 2013, 09:34

do dvou měsíců, pak už je to o dohodě
§ 64
Postup držitele zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva po zániku jejich platnosti

(1) Držitel zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva je povinen do 2 měsíců ode dne následujícího po dni zániku jejich platnosti

a) převést vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C nebo střeliva do této zbraně na jiného oprávněného držitele,

b) požádat příslušný útvar policie o povolení ke znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu zbraně kategorie A, B nebo C nebo předat ke znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu střelivo osobě, která je k této činnosti oprávněna, nebo

c) požádat příslušný útvar policie o předání zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do této zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za účelem jejího prodeje nebo úschovy.

(2) Jestliže vlastník zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1, rozhodne příslušný útvar policie o tom, že je nabídne prostřednictvím podnikatele v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Výtěžek získaný prodejem náleží, po odečtení nákladů prodeje, jejich vlastníku.

(3) Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní podle odstavce 2 nejpozději do 2 let od opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena.

ataman

Příspěvek#12 » pon 15. dub 2013, 10:44

Joe: Pokud vím tak povinnost držitele ZP skupin A až E je odevzdat neplatný ZP, popř. i zbraně pokud je vlastní do 10ti dnů od ukončení platnosti ZP, tuším §29. Po třech týdnech uiž se tedy přestupek proti ZOZ evidentně stal.
Na každý pád je třeba to okamžitě řešit, ať z toho zbytečně není větší problém než je teď - odevzdat ZP, PZ a zbraně a pak se zkusit domluvit na dalším. Jiné řešení není.

garf

Příspěvek#13 » pon 15. dub 2013, 11:21

Když dovolíte ,
Zažil jsem podobnou situaci s kolegou z práce v roce 2007, který nechal taktéž ZP propadnout o cca 3 týdny ...
Jeho oddělení pro zbraně vyhodnotilo vzniklou situaci na 2 přestupky: bez záruky po letech přibližně takto:
1. v řádném termínu nepožádal o prodloužení ZP,neplatný ZP
2.po uplynutí lhůty 10ti dnů po zániku platnosti ZP, neodevzdal zbraně a doklady do úschovy...
kde to začalo zavánět nedovoleným ozbrojováním :evil: ......,všechno urychleně přines,zbraně,PZ,ZP odevzdal , sypal si popel na hlavu , ale odd mělo nového šéfa...
Takže projednáno v přestupkovém řízení , pokutu dostal vcelku malou, se vším souhlasil , ale 2 přestupky na úseku zbraní =nespolehlivost,tedy možnost vydání nového ZP nejdříve za 3 roky...

Je zajímavé ,že přestupky datovali, tak ,jak časově vznikly tzn 1.nepožádal o prodloužení, a 2. po zániku platnosti ZP neodevzdal v termínu atd, řikali jsme mu, ať si veme advokáta ,"zkusit", že by to mohl být přestupek jen jeden, s následnou možností znovupožádání o vydání nového ZP po zkoušce OZ samozřejmě ,nechtěl se s nima handrkovat a bál se nedovoleného ozbrojování,

Je to problém, na jedné straně jsou vstřícná odd pčr ,která nás upozorní= vyzvou písemně, nebo telefonicky,- držitele ZP,protože mají větší pracnost se skladováním zbraní a veškerou administrací zapomětlivých propadlých ZP , na druhou stranu je to především zákonná povinnost držitele ZP, si to pohlídat ...
taky jsem jezdil na propadlej řidičák, až si kontrola všimla ...
tak hodně štěstí, ať to dopadne lépe

kdyby to dopadlo jeden přestupek , tak máte se lhůtami ZP do 3 měsíců ?
a to jde přežít...mimo toho začne "černoprachá"sezona ...

johny_r

Příspěvek#14 » pon 15. dub 2013, 19:20

Díky všem za odpovědi, naštěstí většinou děsivější než realita. Takže pro všechny, koho zajímá, jak to dopadlo to vezmu od začátku.

Po prodeji zbraně jsem s hrůzou zjistil 3 týdny propadlý ZP. Okamžitě jsem naběhl s druhou zbraní na PČR s tím, že prodanou zbraň chci odhlásit a dále se mi stala tato nepříjemná situace. Očekával jsem úřední pojeb, flastr, pokutu do 20k (no dobře, tady jsem se spíš modlil, aby to tak nebylo), odebrání papírů atd. atd. Nenastalo nic z uvedeného. Pán ve vší slušnosti konstatoval, že si teda bohužel budu muset udělat papíry znova a přivolaný orgán mi se shovívavým úsměvem sdělil, že mi bude bohužel muset "napařit" blokovou pokutu ve výši 100Kč za to, že jsem neodevzdal zbraň do 10 dnů po vypršení platnosti. Zbraň jsem odevzdal do úschovy a do dvou měsíců s ní musím něco udělat. Buď ji převést nebo rozjet mašinérii žádosti o nové papíry (tedy přihlásit se ke zkoušce odborné způsobilosti).

Asi nemá smysl to příliš rozebírat, prostě jsem zřejmě měl kliku, nicméně to, jak se policie zachovala považuji za rozumné zvážení situace, být na jejich místě, asi bych to řešil stejně. Zřejmě pochopili, že nejsem zločinec, který se chce nedovoleně ozbrojovat, ale člověk s pouze béčkovým zbrojákem a závodní malorážkou, který prošvihl termín, hned jak to zjistil se přišel pokorně a bez vyzvání udat a projevil zájem situaci řešit. Domnívám se, že zde zvítězil zdravý rozum. Na druhou stranu, pokud by se mi to stalo znova, už bych na sebe byl přísnější. Prachy za nové papíry budiž mi poučením.

A všem, co mají v mobilu několik let upomínku na zažádání o prodloužení zbrojáku a po výměně telefonu si jí zapomenou do nového opsat důrazně doporučuji to udělat :-)).

Jdu se učit na zkoušku odborné způsobilosti...

Díky všem.

ataman

Příspěvek#15 » pon 15. dub 2013, 19:46

Dobří úředníci ještě žijí, jsem i za Tebe rád, že to tak dopadlo :)

Zpět na