Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- r626
Příspěvek#2073 » čtv 10. pro 2015, 09:14
Dekuji.. Zkouska byla na cely den.zacatek v 9 a koncilo se az v 6 vecer.
Bylo nas celkem 23 + 5 co sli na opravu z minula.
Z tech puvodnich 23 vypadli 2 lidi co neudelali test a zbytek + opravky sli tedy na praktickou cast. Pan komisar byl celkem narocny na bezp.manipulaci a dal nekolik doplnujicich otazek a dalsi chytak v podobe ruznych moznosti "selhanych" naboju a postup jak to resit.
Kazdopadne v konecnem dusledku musim rict, ze vyhazoval za "ne bezpecnou" manipulaci se zbrani a i ty otazky co daval mely hlavu a patu.
At se na me nikdo nezlobi, ale chodit na zkousku s tim, ze neumim rozebrat pistol, nebo ze mam prst na spousti, popr. ze nevytahnu zasobnik pred jakoukoliv manipulaci me prije jako nerozum.
Nasledna strelba byla v pro vsechny uz pohode.
Takze konecne skore je 28 co se prihlasilo a pouze 8 co absolvovali zkousku!!
Vsem doporucuji pred zkouskou domluvit se s nekym kdo mu ukaze jak zachazet se zbrani at uz to bude kamaradna strelnici , nebo nekdo ochotny zde z fora a nebo nejaky kurz primo na strelnici idealne primo tam kde se nasledne bude delat zkouska.
Me manipulaci se zbrani naucil kamarad, takze v mem pripade kurz nebyl potreba, nicmene je nutne vedet jake povely ocekavat od zk. komisare, to jsem do posledni chvile nevedel. To je hlavne z duvodu aby clovek neudelal neco co komisar nechce.
Dost z toho je popsano zde na foru prave na strane 44 a nasledne jsem nasel vyborny souhrn veci o nekolik stranek dale je tam prispevek od jineho uzivatele doplneny scanem 3 stranek pozadavku od zk.komisare vcetne ocekavanych reakci na ne.
Je dobre znat zakladni popis a charakteristiku zbrane a vyjmenovat hlavni casti - to jsem nakonec ani nepotreboval.
Nicmene doma jsem mel pujcenou plastovou pistoli a tu jsem doma 1000x bral do ruky, bez prstu na spousti, vyndaval zasobnik, natahoval, spravny uchop atd atd.. Proste to musi byt rutina..
...a da se to
)
Bylo nas celkem 23 + 5 co sli na opravu z minula.
Z tech puvodnich 23 vypadli 2 lidi co neudelali test a zbytek + opravky sli tedy na praktickou cast. Pan komisar byl celkem narocny na bezp.manipulaci a dal nekolik doplnujicich otazek a dalsi chytak v podobe ruznych moznosti "selhanych" naboju a postup jak to resit.
Kazdopadne v konecnem dusledku musim rict, ze vyhazoval za "ne bezpecnou" manipulaci se zbrani a i ty otazky co daval mely hlavu a patu.
At se na me nikdo nezlobi, ale chodit na zkousku s tim, ze neumim rozebrat pistol, nebo ze mam prst na spousti, popr. ze nevytahnu zasobnik pred jakoukoliv manipulaci me prije jako nerozum.
Nasledna strelba byla v pro vsechny uz pohode.
Takze konecne skore je 28 co se prihlasilo a pouze 8 co absolvovali zkousku!!
Vsem doporucuji pred zkouskou domluvit se s nekym kdo mu ukaze jak zachazet se zbrani at uz to bude kamaradna strelnici , nebo nekdo ochotny zde z fora a nebo nejaky kurz primo na strelnici idealne primo tam kde se nasledne bude delat zkouska.
Me manipulaci se zbrani naucil kamarad, takze v mem pripade kurz nebyl potreba, nicmene je nutne vedet jake povely ocekavat od zk. komisare, to jsem do posledni chvile nevedel. To je hlavne z duvodu aby clovek neudelal neco co komisar nechce.
Dost z toho je popsano zde na foru prave na strane 44 a nasledne jsem nasel vyborny souhrn veci o nekolik stranek dale je tam prispevek od jineho uzivatele doplneny scanem 3 stranek pozadavku od zk.komisare vcetne ocekavanych reakci na ne.
Je dobre znat zakladni popis a charakteristiku zbrane a vyjmenovat hlavni casti - to jsem nakonec ani nepotreboval.
Nicmene doma jsem mel pujcenou plastovou pistoli a tu jsem doma 1000x bral do ruky, bez prstu na spousti, vyndaval zasobnik, natahoval, spravny uchop atd atd.. Proste to musi byt rutina..
...a da se to

- utasek
Příspěvek#2074 » čtv 10. pro 2015, 09:42
Tak zkouska vcera 9.12.2015 v Brne, sportovni hala Rosnicka, komisar Bc.Mgr. Šebela-naprosto pohodovej a korektni pan, po me -Ečkar chtel jen rozborku CZ75, neptal se naprosto na nic, kolega vedle me s B,C,E nemohl rozebrat kozlici(vubec nechapu ze si to nenacvicil) protoze nevedel ze musi oddelat napred predpazbi, tak ho tam trapil cca 10min a dost se mu snazil pomoct, nevim zda nakonec dal nebo ne.Komisar me dost prekvapil kdyz naridil odlozit zkontrolovanou zbran na stul bez zasobniku a potom pozadoval vlouzit zasobnik, tzn zbran do ruky, kontrola komory, rana jistoty a zasobnik do vnitr-na toto se optal proc znovu kontrolujeme zbran zda neni nabita kdyz jsme to uz pred nim jednou udelali, odpoved za nas ze se to vzdy musi kdyz odkladame z ruky-jeho reakce ze to vubec neni treba-toto me dost prekvapilo.Celkove v Rosnicce prijemny prostredi a hlavne musim rict ze I kdyz jsem byl nabiflovan jak prase tak tak pohodovyho komisare jsem vubec necekal, velky klobouk dolu pred jeho pristupem.
Take velke diky za pripravu do Brna Artiflexovi(Karel Svoboda)
Ludva
Take velke diky za pripravu do Brna Artiflexovi(Karel Svoboda)
Ludva
- Simona
Příspěvek#2075 » čtv 10. pro 2015, 10:25
r626 píše o povelech zk. komisaře. Byl by někdo ochotný, možné povely zde uvézt, případně popsat krátce jakou akci na ně komisař očekává. Ať už při manipulaci, nebo při střelbě samotné. Vím že se zde píše o tom, že komisař na začátku uvede co bude chtít. Když to budu znát dopředu, budu mít větší jistotu. Samo sebou není potřeba rozepisovat co očekává komisař, třeba na povel proveďte rozborku, zborku apod. Děkuji
- r626
- Simona
Příspěvek#2077 » čtv 10. pro 2015, 11:10
r626 jojo to jsem samozřejmě četla. Při manipulaci tedy už žádné povely nejsou ? Např. mám v ruce malorážku na manipulaci a komisař bude chtít předvést natažení/vypuštění bicího ústrojí. Prostě jen řekne ukažte mi, předveďte mi, jak byste apod. Povely jsou tedy jen při střelbě jak je popsáno na str.44. ?
- r626
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#2079 » čtv 10. pro 2015, 11:51
Simona - nejsi na vojně a komisař tě nezkouší ze znalosti povelů. Jde o to, aby když zavelí: "Proveďte to a to" jsi na něj nečuměla jak Němec na orloja případně pak neudělala něco jinýho, než chce. Specielně co si představuje pod pojmem Nabít zbraň vám řekne i několikrát, protože jak říkal můj komisař u zkoušky - hlavní je, abysme se všichni vrátili domů živí.
- Smety20
Příspěvek#2080 » čtv 10. pro 2015, 13:21
Hlášení z dnešních zkoušek na rajské zahradě:
Komisař: Jullus Babinský
Byl to můj druhý pokus, začínalo 13 lidi i se mnou 2 neudělali testy, 5 neudělalo manipulaci, na střelbou jsem šel prvni a úspěšně, zbytek nevim.
Komisař byl mily, nesnažil se tě za každou cenu nachytat. Má manipulace probíhala:
Zjistit stav zbraně zda neni v nenabitém stavu, v zásobníku byli 2 cvičné náboje, rovnou jsem rozebíral zbraň a když jsem ji skládal komisař nechtěl abych náboje vypáskoval takze po složení jsem nedávál zásobník dovnitř zbraně.
Dále jsem ukazoval jak vypustit bezpečně zbraň na bezpečnostní ozub, následně jsme sli na závady. Komisař rekl nevyšla strěla ale ze zbraně se Zakouřilo vyšel dým. Řekl jsem že je to selhač musim vyčkat 30s vyndat zásobník vybít, souhlasil a ptal se me co nejhoršího se mohlo stát chvili jsem váhal a rekl jsem ze mohlo neco uvíznout v hlavní tutíž rozebrat zbraň. Dále jsem rekl ze se nedoporučuje rána jistoty a kohout vypustit na bezpečnosti ozub. Nechtel po me rozborku zbraně nic tohle mu stačilo a manipulace byla u konce.
Ostatni meli bud tuto závadu nebo pouze obyčejný selhač.
Vsechny skupiny manipulovali jen s krátkou krom skupiny C tu měl jeden kluk ale taky to zvládl manipuloval jak s brokovnici tak s malorazkou.
Toto je vše komisař luxusní každy kdo ho dostane může si mnou ruce.
Komisař: Jullus Babinský
Byl to můj druhý pokus, začínalo 13 lidi i se mnou 2 neudělali testy, 5 neudělalo manipulaci, na střelbou jsem šel prvni a úspěšně, zbytek nevim.
Komisař byl mily, nesnažil se tě za každou cenu nachytat. Má manipulace probíhala:
Zjistit stav zbraně zda neni v nenabitém stavu, v zásobníku byli 2 cvičné náboje, rovnou jsem rozebíral zbraň a když jsem ji skládal komisař nechtěl abych náboje vypáskoval takze po složení jsem nedávál zásobník dovnitř zbraně.
Dále jsem ukazoval jak vypustit bezpečně zbraň na bezpečnostní ozub, následně jsme sli na závady. Komisař rekl nevyšla strěla ale ze zbraně se Zakouřilo vyšel dým. Řekl jsem že je to selhač musim vyčkat 30s vyndat zásobník vybít, souhlasil a ptal se me co nejhoršího se mohlo stát chvili jsem váhal a rekl jsem ze mohlo neco uvíznout v hlavní tutíž rozebrat zbraň. Dále jsem rekl ze se nedoporučuje rána jistoty a kohout vypustit na bezpečnosti ozub. Nechtel po me rozborku zbraně nic tohle mu stačilo a manipulace byla u konce.
Ostatni meli bud tuto závadu nebo pouze obyčejný selhač.
Vsechny skupiny manipulovali jen s krátkou krom skupiny C tu měl jeden kluk ale taky to zvládl manipuloval jak s brokovnici tak s malorazkou.
Toto je vše komisař luxusní každy kdo ho dostane může si mnou ruce.
- Simona
Příspěvek#2081 » čtv 10. pro 2015, 17:34
Mockrát děkuji za info. Hlava mi to zatím bere. Hlavně chci poděkovat r626, který mě dnes rozesmál a tak odlehčil docela hustou předzkouškovou náladu. Budu citovat : " jděte ven nabijte náboj do komory " to bych ještě zvládla, ale " uveďte pistol do stavu abyste ji mohl dat do zasobniku ", tak to jsem úplně v koncích. Asi bych mu odpověděla, že dnes to bohužel nepůjde, páč jsem si zapoměla, ač bežně na střelnici nosím 20kg kladivo. Vím že to je překlep, ale na odlehčení fakt super. Díky neber to prosím špatně, ani nevíš jak mi to dnes pomohlo a zlepšilo chmurné myšlenky.
- Serz
- Koldda
Příspěvek#2084 » sob 12. pro 2015, 14:53
Hezky za čerstva, zkouška odborné způsobilosti v Karlových Varech na střelnici v Březové, pan komisař se jmenoval Frisch. Musím říci, že jak ze strany pana komisaře, tak i dozorujících policistů byl přístup velmi korektní a nikdo neměl potřebu nějakých vyslovených nachytávek nebo naschválů, vládla pohodová atmosféra, za to určitě patří poděkování panu komisaři a policistům. Na manipulaci měl pan komisař brokovnici dvojku, malorážku, revolver a pistole (na výběr mezi CZ 82 a Glock 17), manipulaci jsme předváděli se všemi zbraněmi, brokovnici, malorážku a pistoli chtěl pan komisař zkontrolovat, jestli není v nabitém stavu a rozebrat v rozsahu nutném k vyčistění po střelbě, u revolveru vyklopit válec, zkontrolovat, natáhnout kohout, vrátit válec zpět a kohout vypustit palcem, ve zbraních byli školní náboje ale jinak žádné vyslovené naschváli, vždy řekl přesně, co vyžaduje. Stříleli jsme, bez ohledu na zvolené skupiny, vybranou pistolí, malorážkou a brokovnicí, prý protože i na Ečko si můžeme koupit i brokovnici nebo pušku ale opět vše probíhalo v pohodě a korektně. Na zkoušku přišlo 20 lidí, 5 neudělalo testy a pak nevím, osvědčení jsem dostal mezi prvními a prchal jsem dom… 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí