Otázky k průběhu zkoušky na zbrojní průkaz
- kedlub
Příspěvek#31 » úte 3. črc 2012, 14:08
MarK píše:To je čirá demagogie. Takovou věc nepotřebuju znát pro bezpečné používání daného vozidla. To samé se nedá říci o zvolení správného náboje pro zkušební zbraň (které zná žadatel předem a měl by se na ně připravit) - pokus o nabití/vystřelení neodpovídajícího náboje je závažné pourušení bezpečnosti.
Demagogie? Kde je rozpor s tím, co jsem napsal?kedlub píše:Ať se zeptá, které střelivo patří do které zbraně (která kapalina patří pod které víčko), ale to je vše
Tady se patrně neshodneme v tom, co si kdo představuje pod "znát ráže". Já si pod tím spojením představuji z pohledu obsluhy zbraně (předmět zájmu zkoušky) to, že když je na zbrani "9mmL", koupím v obchodě střelivo 9mmL. Rozměr drážky, zápalky atd. mě nezajímá. Jsou standardizované.MarK píše:Ne. Legitimní požadavek je znát ráže zkušebních zbraní
Sided: jesli nalít do auta benzín nebo naftu bych srovnal s tím, jesli nabít .22LR nebo .22WMR. Samozřejmě z pohledu bezpečnosti je to nesrovnatelné, ale taková chyba samozřejmě JE důvod k vyhazovu.
- MarK
Příspěvek#32 » úte 3. črc 2012, 14:19
Kedlube, tak si ten můj příspěvěk přečti ještě jednou. Proto jsem tam tu citaci dal, aby bylo zřejmé, na co reaguji. "Časování ventilů motoru při konkrétních otáčkách" u auta není znalost srovnatelná s určením ráže u zbraně.
Nějak jsem ze zdejšího popisu zkoušky nepochopil, že by se komisař ptal na rozměry zápalky..?
Tj. říci, že malorážka .22 LR a těch 5,6 mm popisuje zhruba průměr střely... Stále v tom nevidím nic záludného.
Ráži je možné najít na zbrani, pokud by to žadatel z nějakého důvodu nevěděl, a co je to ráže by měl znát (už proto, že to je v testových otázkách).
Nějak jsem ze zdejšího popisu zkoušky nepochopil, že by se komisař ptal na rozměry zápalky..?

PPrcekk píše:otázka byla, popiště mi ráže u zbraní, které vidíte. Pokud byla odpověď u malorážky 5,6 mm tak se ptal dál, co to znamená...
Tj. říci, že malorážka .22 LR a těch 5,6 mm popisuje zhruba průměr střely... Stále v tom nevidím nic záludného.
Ráži je možné najít na zbrani, pokud by to žadatel z nějakého důvodu nevěděl, a co je to ráže by měl znát (už proto, že to je v testových otázkách).
- PPrcekk
Příspěvek#33 » úte 3. črc 2012, 14:45
Pokud by například náboje, na které se ptal položil při zkoušce na stůl a řekl mi, popiště rozdíl mezi tímto nabojem a tím druhým (např: .22LR nebo 22 K-Hornet)..můžete je oba použít ve zbrani pro ráži .22LR. Člověk to rozpozná, ale né že já mu musím vykládat veškerý parametry nazpaměť a když vidí, že prostě člověk neví tak se vyptává ještě hloubš!
- matyman2
Příspěvek#34 » úte 3. črc 2012, 14:47
406. Ráže palné zbraně pro kulový náboj je
a) vyjádřena některými nebo všemi údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory, technickým popisem použitého náboje, doplňkovými označeními,
b) vyjádřena všemi údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory, technickým popisem použitého náboje,
c) přesně vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory.
407. Ráže palné zbraně pro brokový náboj je
a) vyjádřena přesnou velikostí průměru vývrtu hlavně a smluvním číslem udávajícím počet koulí libovolného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou lehce vývrtem hlavně,
b) přesná velikost průměru vodicí části vývrtu hlavně, což je smluvní číslo udávající počet koulí stejného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou vývrtem hlavně,
c) vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně a technickým popisem nábojové komory.
406. Ráže palné zbraně pro kulový náboj je
a) vyjádřena některými nebo všemi údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory, technickým popisem použitého náboje, doplňkovými označeními,
b) vyjádřena všemi údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory, technickým popisem použitého náboje,
c) přesně vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně, technickým popisem nábojové komory.
407. Ráže palné zbraně pro brokový náboj je
a) vyjádřena přesnou velikostí průměru vývrtu hlavně a smluvním číslem udávajícím počet koulí libovolného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou lehce vývrtem hlavně,
b) přesná velikost průměru vodicí části vývrtu hlavně, což je smluvní číslo udávající počet koulí stejného průměru odlitých z jedné anglické libry olova, které projdou vývrtem hlavně,
c) vyjádřena údaji: smluvní velikostí průměru vodicí části vývrtu hlavně a technickým popisem nábojové komory.
- kedlub
Příspěvek#35 » úte 3. črc 2012, 14:51
MarK: ta zápalka byla (doufám) jen ilustrační. Pokud by mu stačila odpověď ve stylu "zhruba průměr", že to má okrajový zápal a co to ten okrajový zápal znamená (je to použito v zákoně, takže to je nutné vědět), pak s tím nemám problém. Ovšem u té zkoušky jsme nebyli a tak nevíme, jak vypadalo "se ptal dál, co to znamená...". Pokud stačilo ono "zhruba průměr střely" (ani nepovažuju za nutné vědět zpaměti kolik to je mm), tak je to vpořádku. Kdyby to však byl prudič(drážky, pole, komora...), tak už je to nesmyslné (časování rozvodů), což byla myšlenka mého výplodu (tedy alespoň pokusu o její vyjádření).
- PPrcekk
Příspěvek#37 » úte 3. črc 2012, 15:00
Jen tak pro zajímavost
§ 4
Obsahová náplň praktické části zkoušky
(1) V praktické části zkoušky žadatel postupně předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k vyčištění zbraně po střelbě,
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
Nic o podrobnostech..popis ráže zbraně, nábojů přesnými údaji nikde nevidím. A když jsem mu přečetl u zkoušky ráži ze zbraně, tak chtěl po mně přesný popis a vyjádření co ten údaj znamená.....policie tam byla, ale všichni si u zkoušky navzájem lezou do prdele (dohlížející komisař, zkušební, policie)...takže kam se pak asi člověk může obrátit, když si každej hrabe na svým písečku......
§ 4
Obsahová náplň praktické části zkoušky
(1) V praktické části zkoušky žadatel postupně předvede
a) prohlídku zbraně za účelem zjištění, zda není v nabitém stavu,
b) částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k vyčištění zbraně po střelbě,
c) postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě, při přerušení střelby, při zjištění závady na zbrani při střelbě a při ukončení střelby.
Nic o podrobnostech..popis ráže zbraně, nábojů přesnými údaji nikde nevidím. A když jsem mu přečetl u zkoušky ráži ze zbraně, tak chtěl po mně přesný popis a vyjádření co ten údaj znamená.....policie tam byla, ale všichni si u zkoušky navzájem lezou do prdele (dohlížející komisař, zkušební, policie)...takže kam se pak asi člověk může obrátit, když si každej hrabe na svým písečku......
- matyman2
- MarK
Příspěvek#39 » úte 3. črc 2012, 15:11
PPrcekk: Já mám pocit, že sis nepřečetl vůbec nic z toho, co jsme ti tu ostatní napsali. Ve výsledku se asi můžu připojit k sidedovi, že při neúspěchu je nejjednodušší nadávat na ostatní, jací jsou kreténi
Za mě mohu jen zopakovat, že popis ráže zkušební zbraně a znalost toho, co to vlastně ráže je, patří k základním věcem, které má střelec znát a klidně bych je přiřadil k "postupu při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě".

Za mě mohu jen zopakovat, že popis ráže zkušební zbraně a znalost toho, co to vlastně ráže je, patří k základním věcem, které má střelec znát a klidně bych je přiřadil k "postupu při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě".
- ilicz
Příspěvek#40 » úte 3. črc 2012, 15:34
Souhlasim...
Abys mohl strilet, potrebujes vedet kam a jaky naboje mas strcit.
Abys mohl jezdit autem, potrebujes vedet kam a jaky klice mas strcit.
Komisar jako takovy je zodpovedny za to, ze pri slozeni zkousky jsi mel znalosti, ktere potrebujes k tomu, abys mohl bezpecne manipulovat se zbrani. Pokud ignorujes takovehle zakladni veci, bezpecny se zbrani rozhodne nejsi.
Komisar jako takovy je zodpovedny za to, ze pri slozeni zkousky jsi mel znalosti, ktere potrebujes k tomu, abys mohl bezpecne manipulovat se zbrani. Pokud ignorujes takovehle zakladni veci, bezpecny se zbrani rozhodne nejsi.
- PPrcekk
Příspěvek#41 » úte 3. črc 2012, 15:39
"postup při přípravě zbraně a střeliva ke střelbě" probíhá na střelnici, to znamená (čekání na pokyny komisaře k - nabíjení, střelbě na terč, přerušení při závadě atd). A jestli Vaše zkouška probíhala jiným způsobem tak je vidět, jak zkoušky jsou "jednotné" i s porovnáním přátel, co byli měsíc přede mnou a zkouška probíhala taky o dost jinak co se týká praktické části(s jiným komisařem). Takže můžeme řešit co chceme, a nikam nedojdeme. A to, že nadávám na komisaře je moje věc a není to jen z důvodu že mě vyrazil, mohl jsem třeba vědět víc, kdybych nebyl důvěřivej a nevěřil papírům, informacím, který říkaj a dávaj na kurzu i na těchto stránkách stručně řečeny. U toho zkoušejícího už vyhořelo několik desítek lidí měsíce zpátky a je u něj nejmenší úspěšnost pro jeho nos nahoru, takže má vina v tom asi jen nebude. A machry může házet na profesionály a né na lidi co maj zájem se to naučit. Pokud někoho vyrazí z nedbalosti a špatného(nebezpečného) zacházení se zbraní při zkoušce, neřeknu ani půl slova na vyhazov........
- PPrcekk
Příspěvek#42 » úte 3. črc 2012, 15:40
ilicz píše:Souhlasim...
Bezpečnou manipulaci se zbraní jsem měl vpořádku........a asi nebudu strkat například jednotnou střelu větší ráže (12) do malorážky.........
Naposledy upravil(a) PPrcekk dne úte 3. črc 2012, 16:08, celkem upraveno 1 x.
- kedlub
Příspěvek#43 » úte 3. črc 2012, 15:57
Nejsem si jist, co jsi tím přesně myslel, ale zrovna jednotnou střelu (těleso, určené k zasažení cíle nebo vyvolání jiného efektu, které se po opuštění hlavně nerozdělí) obsaženou v náboji (celek určený ke vkládání (nabíjení) do palné zbraně, signální zbraně nebo zvláštní zbraně, skládá se z nábojnice, zápalky nebo zápalkové slože, výmetné náplně a střely) tam během střelby patrně strčit budeš muset (náboj s hromadnou střelou nejspíš nebude k dispozici).
- MarK
Příspěvek#44 » úte 3. črc 2012, 16:19
Chtěl jsem napsat to samé, ale kedlub mě předběhl. Pprckku, mám z toho čím dál více pocit, že jsi se prostě pořádně nepřipravil, když neznáš ani pojmy, které jsou přímo v testových otázkách a ještě si stěžuješ, že má komisař tu drzost se tě na některou z nich zeptat.
Že nadáváš na komisaře je tvoje věc, dokud si to děláš soukromě, tady to ale děláš veřejně, tudíž na to pochopitelně mohou ostatní reagovat. Samozřejmě si na komisaře můžeš nadávat, jak chceš, ale účinnější řešení je se během toho nadávání raději učit a lépe připravit. Když už se tu nazývaš jedním z "lidí co maj zájem se to naučit"...
Jinak dle § 21 ZoZ máš právo si zažádat o jiného komisaře (možná ale bude třeba znovu vykonat teoretickou část zkoušky).
Teď asi budeš nasraný i na mě, ale věz, že nic z toho nepíšu se zlým úmyslem, ale jednoduše jak to po letech zkušeností s žadateli o ZP vidím.
Že nadáváš na komisaře je tvoje věc, dokud si to děláš soukromě, tady to ale děláš veřejně, tudíž na to pochopitelně mohou ostatní reagovat. Samozřejmě si na komisaře můžeš nadávat, jak chceš, ale účinnější řešení je se během toho nadávání raději učit a lépe připravit. Když už se tu nazývaš jedním z "lidí co maj zájem se to naučit"...
Jinak dle § 21 ZoZ máš právo si zažádat o jiného komisaře (možná ale bude třeba znovu vykonat teoretickou část zkoušky).
Teď asi budeš nasraný i na mě, ale věz, že nic z toho nepíšu se zlým úmyslem, ale jednoduše jak to po letech zkušeností s žadateli o ZP vidím.
- PPrcekk
Příspěvek#45 » úte 3. črc 2012, 16:32
Já to chápu od Vás, každý má právo na svůj názor....Připravoval jsem se tak jako se připravovali přátelé, kteří šli pár měsíců přede mnou a podle mého uvážení i s těmi dalšími co byli se mnou na zkoušce jsme si mysleli, že je to dostačující....a to když jsem kamarádům řekl jak probíhala zkouška, tak na mě koukali s otevřenou hubou. Ty další věci se s radostí rád naučím, aspoň jsem se poučil pro příště, že každý komisař zkouší a chová se úplně jinak k těm co zkouší a kolikrát je má i těžce u zadku. Ale to kdo nezažil tak to posoudit nemůže.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí