Nákupní povolení přes datovou schránku

genu

Příspěvek#46 » stř 6. led 2021, 16:50

Tak čtu v nové novele zákona o zbraních, že:
Osvobození
Od správního poplatku podle písmene g) a h) jsou osvobozena podání učiněná elektronicky se zaručenou identitou.

g) Přijetí žádosti o udělení výjimky k nabytí vlastnictví, držení nebo nošení zbraně kategorie A-I Kč 200
h)Přijetí žádosti o vydání povolení k nabytí vlastnictví, držení nebo nošení zbraně kategorie B Kč 200

Takže datovkou a bez poplatku :P

Svanci

Příspěvek#47 » úte 2. úno 2021, 13:56

Mohu potvrdit, ze dnes mi prislo rozhodnuti na zbran kat. B a bylo opravdu zdarma. :-)

Sody

Příspěvek#48 » úte 2. úno 2021, 16:14

Mimochodem, nemá někdo zkušenost se situací, kdy žádost elektronicky podepíšete, odešlete mailem a nemáte datovku? Co udělají s nákupkem? Mám takové podezření, že ho nepošlou zpět na mail, odkud přišla žádost. Takže budou vyzývat k jeho vyzvednutí na oddělení?

Long

Příspěvek#49 » úte 2. úno 2021, 17:34

Nejspíš ho pošlou doporučeně poštou na adresu uvedenou v žádosti, mě takhle přijde průkaz zbraně....

morho

Příspěvek#50 » úte 2. úno 2021, 19:01

Jo, normálně na doručenku poštou mi nákupko přišlo.

cipis

Příspěvek#51 » úte 2. úno 2021, 19:13

Já myslím, že to bude zase kus od kusu, protože oni mají podepsané pdfko, takže to mailem klidně poslat mohou. Ostatně do té datovky nejde nic jiného než právě to podepsané pdfko. Možná si dělají trochu hlavu z toho, jestli ten mail, na který to posílají, bude opravdu toho, kdo je na tom pdfku. Ale to je poněkud bezpředmětné, když z toho mailu akceptovali žádost. Zase tou papírovou verzí jsou krytí, že to v termínu odeslali, kdyby se to ztratilo.

mbem

Příspěvek#52 » stř 3. úno 2021, 07:57

Fyzické osobě lze dle správního řádu obecně doručovat "kdekoli bude zastižena". Takže si nakonec tak trochu můžou dělat co je zrovna napadne. Zpravidla by se však měli snažit doručovat podle nějakého postupu stanoveného ve správním řádu. Když se jim podaří tento postup dodržet, můžou pak na takové doručování uplatňovat i fikci doručení.

Ten postup by (zjednodušeně) mohl pro FO vypadat nějak takto:
1. doručuje se zástupci (advokátu, zmocněnci, ...), pokud byl stanoven,
2. nebo písemně, či elektronicky (mailem) na doručovací adresu, kterou si účastník pro toto řízení u daného správního orgánu zvolil,
3. nebo elektronicky do datové schránky, pokud ji má účastník zřízenou a zpřístupněnou,
4. nebo písemně na doručovací adresu zapsanou v evidenci obyvatel (pokud jste si nějakou takovou nechali zapsat),
5. nebo písemně na adresu trvalého pobytu zapsanou v evidenci obyvatel.

U toho doručování elektronicky do mailu podle bodu 2. je trochu obtíž, že aby si mohli odškrtnou doručeno, měl byste převzetí doručované písemnosti potvrdit elektronicky podepsanou datovou zprávou. V opačném případě by to měli považovat za neúspěšný pokus a pokoušet se doručit jinak.

Tedy chcete-li nákupko do mailu, výslovně je o to požádejte a pak jim to přijetí i potvrďte, ať mají radost. Vše zde uvedené berte s rezervou, případně si sami ověřte: §§ 19 a 20 správního řádu. Doručování do mailu se věnuje § 19 odst. 4 a odst. 9.

Sody

Příspěvek#53 » stř 3. úno 2021, 08:20

No, také jsem si říkal, že největší zrada bude ta (pro ně) chybějící doručenka. Zkusím se tedy do mailu příště trochu rozepsat :)

Long

Příspěvek#54 » stř 3. úno 2021, 12:24

Mě když posílali e-mailem platební údaje (prosinec 2020 žádost podána e-mailem) rovnou uvedli, že povolení přijde poštou na doručenku. Když jsem podával další žádost o povolení (cca půlka ledna 2021) na přepážce spolu s kolky, paní oznámila (oznámila, žádná diskuze nebo dotaz), že povolení přijde poštou na doručenku. Když jsem registroval zbraň (i když to je něco jiného), opět oznámeno "Průkaz zbraně přijde...." ....

dan

Příspěvek#55 » pon 8. úno 2021, 14:43

Sody píše:nemá někdo zkušenost se situací, kdy žádost elektronicky podepíšete, odešlete mailem a nemáte datovku

Ja uz ano, cerstvou, z Prahy 5 (nelze zarucit, ze se vsechna oddeleni budou chovat stejne).

1.unora zadost o A-1 vyjimku na strelivo, odeslana emailem, podepsano ZAREP
2.unora prijata OSZBM
3.unora vyrizena, vydano kladne rozhodnuti
8.unora rozhodnuti opatreno dolozkou o nabyti pravni moci, podepsano ZAREP a odeslano emailem na adresu ze ktere zadost prisla

Takze muzu vyjadrit jedine spokojenost. Kdybych chtel vyjimku ve hmotne podobe (treba kdybych nakupoval od soukrome osoby bez pristupu k CRZ, muzu se nechat udelat autorizovanou konverzi.

DesertEagle

Příspěvek#56 » pon 8. úno 2021, 14:52

Datovka Prahu 5 evidetně irituje .. odesláno datovkou 28.1.2021 a dodnes bez odpovědi ...

morho

Příspěvek#57 » pon 8. úno 2021, 16:07

No jo, jedna datovka pro celou Prahu, zavalená žádostma o výjimky :)

getsome

Příspěvek#58 » pon 8. úno 2021, 16:41

Jo, my bez datovky máme výhodu, že mail jde přímo na P5. Evidentně žádosti z minulého týdne vyřizovali dneska, taky se mi ozvali.

kk

Příspěvek#59 » pon 8. úno 2021, 17:35

U nas to chodi na kraj, bylo mi receno, ze je vhodne do predmetru zpravy napsat prislusne oddeleni, tedy treba: OSZBM Praha 5

jen tak info, treba by to pomohlo..

CzechJoker

Příspěvek#60 » pon 8. úno 2021, 17:42

Rychlost odpovědi asi závisí na množství žádostí. Poslal jsem datovkou žádost o výjimku na ZZ a dodnes nic, žádná odpověď. Jako netlačí mě to, ZZ i zbraň jsem pořídil před novelou, spíš sleduju, jak jde cvrkot.

Zpět na