Nákupní povolení
- barllock
- dan
- barllock
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3139 » stř 13. lis 2024, 09:11
Ahoj! Mám dotaz - nikdy jsem netoužil mít datovou schránku, ačkoliv výhody jsou mi známy. Nyní mi byla povinně zřízena Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků, jelikož jsem si udělal autorizaci a stal se členem komory. Jedná se o schránku typu FPO. Chci se zeptat - když už ji tedy mám, je to schránka, kterou mohu používat i osobně? Například právě na podání žádosti o nákupní povolení?
- cipis
Příspěvek#3140 » stř 13. lis 2024, 09:40
Teoreticky ne, protože to nežádáš ty, ale podnikatel, když bys to poslal z ní.
Možná si toho nikdo nevšimne a pošlou ti to.
Tohle je prostě vada na kráse, když budeš osoba, pfo a ještě třeba jednatel v nějaké jiné firmě, tak se dostaneš do stavu tří datových schránek ...
Možná si toho nikdo nevšimne a pošlou ti to.
Tohle je prostě vada na kráse, když budeš osoba, pfo a ještě třeba jednatel v nějaké jiné firmě, tak se dostaneš do stavu tří datových schránek ...
- dan
Příspěvek#3141 » stř 13. lis 2024, 09:55
Meli by to uznat. Je na to dokonce judikat. Pokud by si vsimli a meli s tim mentalni problem, pak prohlas, ze PFO byla k podani zadosti zmocnena FO. Coz pravne nedava smysl, protoze je to tataz osoba, ale takovy je jazyk jejich kmene, kteremu budou rozumet.
Ale jestli to chces mit bez rizika tahanic, tak si na svoji obcanku porid' kvalifikovany podpis, 1100Kc za tri roky mi nepripada zas tolik, a sve zadosti jim posilej el. podepsane obycejnym emailem (na adresu podatelny KRP).
Ale jestli to chces mit bez rizika tahanic, tak si na svoji obcanku porid' kvalifikovany podpis, 1100Kc za tri roky mi nepripada zas tolik, a sve zadosti jim posilej el. podepsane obycejnym emailem (na adresu podatelny KRP).
- JirkaCV
Příspěvek#3142 » stř 13. lis 2024, 09:58
Asi myslíš PFO (podnikající fyzická osoba). Schránku FO si zřídíš jednoduše na portále datovek, je to na pár kliknutí a nic to nestojí. Pro OSVČ to rozdělení smysl nedává, s berňákem i sockou a zdravotkou stejně komunikuju přes FO (platím daně jako občan, ne jako firma).
Že je v tom hokej, prokázal naposled jeden advokát, který mi rozhodnutí o dědickém řízení poslal na PFO. Teď se těším na to, jak mě osloví magistrát, protože jsem odmítl zaplatit pokutu na místě a poslal to do správka. Tady je každá chyba vítána.
Prostě budeš mít dvě.
cipis: ... a ještě soudní znalec, tak budeš mít 4.
EDIT: Tak mě napadlo, ty si jako člen komory nemusíš zřídit digitální podpis? Můj kolega to řešil celkem nedávno.
Že je v tom hokej, prokázal naposled jeden advokát, který mi rozhodnutí o dědickém řízení poslal na PFO. Teď se těším na to, jak mě osloví magistrát, protože jsem odmítl zaplatit pokutu na místě a poslal to do správka. Tady je každá chyba vítána.
Prostě budeš mít dvě.
cipis: ... a ještě soudní znalec, tak budeš mít 4.
EDIT: Tak mě napadlo, ty si jako člen komory nemusíš zřídit digitální podpis? Můj kolega to řešil celkem nedávno.
- dan
Příspěvek#3143 » stř 13. lis 2024, 10:05
Ale ma to pravni dusledky, ktere nemusi kazdy vitat. El. podpisem lze zvladnout i veci, ktere DS vyresit nelze a navic to je bez vedlejsich pravnich ucinku, ktere zrizeni DS prinasei. Ale to si samozrejme musi kazdy posoudit sam.JirkaCV píše:Schránku FO si zřídíš jednoduše
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3145 » stř 13. lis 2024, 11:57
Já jsem nechtěl žádnou, ale tahle mi byla vnucena. Právních důsledků jsem si vědom a byly časy, kdy jsem skutečně potřeboval nic takového nemít. Je to už dost let, ale stejně jsem dodnes po DS nezatoužil. Pokud už tuhle mám, žádnou další nechci. Ikdyž mám za to, že už nikdy se nemohu vrátit do stavu, kdy jsem schránku neměl - i kdybych přestal být členem profesní komory - je to tak? Nejsem podnikatel už přes 12 let, jsem normálně zaměstnaný a nejsem PFO. Nicméně od 1.1.2024 mají všechny tři profesní komory povinnost nám ty schránky udělat:
https://www.ckait.cz/povinne-profesni-datove-schranky-od-112024
Když už jsem tedy nucen ji mít (a žádnou další už nechci) tak snad si mohu alespoň spravit své znechucení tím, že někdy využiju její pohodlí pro nákup bambitky, a ušetřím 200 Kč. I když PFO nejsem, přesto PFO schránku mám.
https://www.ckait.cz/povinne-profesni-datove-schranky-od-112024
Když už jsem tedy nucen ji mít (a žádnou další už nechci) tak snad si mohu alespoň spravit své znechucení tím, že někdy využiju její pohodlí pro nákup bambitky, a ušetřím 200 Kč. I když PFO nejsem, přesto PFO schránku mám.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3146 » stř 13. lis 2024, 12:15
JirkaCV píše:
Jo, ten budu potřebovat taky. Tedy já jsem v současnosti zaměstnaný jako stavbyvedoucí, a stavební deník zatím můžeme razítkovat analogovým dřevěným beranem a podepisovat analogovou propiskou (kromě státních zakázek, kde už je digitální deník povinný). Ale někdy po mně chce někdo i něco malého naprojektovat, většinou kamarádi co třeba něco rekonstruují. Až zase někomu na něco takového kývnu, budu si muset nechat vytvořit i to digitální razítko a digitální podpis.
- JirkaCV
Příspěvek#3147 » stř 13. lis 2024, 12:20
On každý kontakt na státní správu, konkrétně stavební úřad musí být elektronický. Teda vlastně musí i nemusí. Důsledek zpackané digitalizace stavebního řízení.
Takže kolega teď digitálně podepsal elektronickou verzi a ručně oberanil verzi papírovou. Dost u toho držkoval.
Takže kolega teď digitálně podepsal elektronickou verzi a ručně oberanil verzi papírovou. Dost u toho držkoval.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#3148 » stř 13. lis 2024, 13:01
Jasný, o tom, co tam vyhulený dred všechno napáchal, jsme pravidelně informování a tento seriál sleduji. Neodborná veřejnost je mylně udržována v omylu, že problém je jen ve změně z papíru na digitální podání. To, že je ale v platnosti od července úplně nový stavební zákon, který vyšel rovnou se dvěma dalšíma opravnýma, a který je rovněž dojebaný a na mnoha místech nedává smysl, se už mediálně nepropírá. Mediální výstupy se zúžily na problémy s digitalizací.
Jsme už mimo, budou padat banány. Koho to zajímá, odkazuji na tiskové zprávy komory cca od srpna:
https://www.ckait.cz/tiskove-zpravy/2024
Hlavně ten článek, který reaguje na halucinujícího dredouše:
https://www.ckait.cz/nektera-tvrzeni-ministra-ivana-bartose-je-treba-uvest-na-pravou-miru
Jsme už mimo, budou padat banány. Koho to zajímá, odkazuji na tiskové zprávy komory cca od srpna:
https://www.ckait.cz/tiskove-zpravy/2024
Hlavně ten článek, který reaguje na halucinujícího dredouše:
https://www.ckait.cz/nektera-tvrzeni-ministra-ivana-bartose-je-treba-uvest-na-pravou-miru
- JirkaCV
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony