Úprava pravidel LOS pro ročník 2016

Moderátor: LOS vedení

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#61 » čtv 18. úno 2016, 22:43

ianraider: když máš v situaci 3 terče v různých úhlech, tak budeš mít u krytu 3 přešlapovky abys zjistil, "jestli se závodník dostatečně kryl"? Asi ne co? Tak to já si zase zcela určitě myslím, že právě přešlapovky dělají z LOSu IPSC...

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#62 » pát 19. úno 2016, 14:28

To je proste odveky boj, permanentne se to opakuje a nema to jedine spravne reseni... Proste 1 rovnice o 4 neznamych...
- preslapovka ma vyhodu jasneho hodnoceni, muze to piskat i mene zkuseny rozhodci
- bez ni to vic vede k tomu, aby se skutecne strelec naucil se orientovat podle hrany a ne podle cary na zemi a nemuze to piskat kazdy...

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#63 » pát 19. úno 2016, 15:24

Pravidla uvádí:
Každý kryt musí být označen zónou (přešlapové čáry, které definují prostor, kam až si střelec stoupnout při
střelbě...

Není tam "měl by" nebo "může být" nebo "pokud není v popisu situace jinak". Nesoulad pravidel a (tolerované) reality může celkově snižovat respekt k pravidlům. Nebyla by lepší volnější formulace?

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#64 » pát 19. úno 2016, 18:47

Docela mě baví, že když se vyhlásí akce - posílejte návrhy na úpravy, tak je ticho a když má být ticho, tak se roztrhne pytel s návrhy. :evil:
Po pravdě to uteklo všem, kdo se k úpravám vyjadřovali.
Pravdu mají obě strany - s přešlapovkami je to jednodušší pro rozhodčí a střelce, na druhou stranu se střelci učí nesmysl, kdy místo aby koukali před sebe, koukají pod sebe, aby nepřešlápli.
Probereme to v radě a zvážíme volnější formulaci.

ianraider

Příspěvek#65 » sob 20. úno 2016, 00:02

Za sebe - nekoukám pod sebe, kde je přešlap a nemyslím si, že je to nesmysl.Střelec se musí umět postavit a krýt.....Pokud toto nezvládá,má delší čas a nebo penalizaci za nekrytí ! Jednoznačně to ušetří mnoho nesmyslných debat typu já si myslím a já to viděl.....Ostatně nesmyslné penalizace se ukázali mnohokrát v minulosti !!!! Steiner - přešlapy se v situaci o třech terčích v různých úhlech asi nemusí dělat,záleží na citu a zkušenosti rozhodčích.Ovšem na situaci která je dynamická je podle mne nezbytná !!! Pokud ale zastáváš názor,že přešlapy staví LOS více k IPSC, je to přinejmenším úsměvné.....Jak by jsi třeba hodnotil rádoby ,,pohárový ,, závod plný tvz skvělých kulišáren a vychytávek, kdy rozhodčí ukončí situaci povelem - mě to stačí,..........a to je správně ?! Omlouvám se,že zřejmě neznám krajový,slengový výklad pravidel,která nejsou oficiální ale jinak skvělá ukázka úrovně závodu včetně rozhodčích !!!! Tak nějak pralesní liga...Timur a jeho parta také vždy měli pravdu

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#66 » sob 20. úno 2016, 00:45

Bla bla bla...
Pojdme zpet od napadani k reseni problemu...
Samotnyho by me zajimalo, kdy a proc se do pravidel dostalo slovo MUSI misto MEL BYT. Vubec si na tu debatu nevzpominam.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#67 » sob 20. úno 2016, 18:41

cmk: je to od ročníku 2007.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#68 » pon 22. úno 2016, 00:35

ianraider píše:Přešlapy by měli být už jen proto,aby hodnocení krytí nebylo jen na mnohdy špatném,subjektivním hodnocení rozhodčího

... o pár příspěvků dál...
ianraider píše:přešlapy se v situaci o třech terčích v různých úhlech asi nemusí dělat,záleží na citu a zkušenosti rozhodčích.Ovšem na situaci která je dynamická je podle mne nezbytná !!!

Tak si vyber, jsi nejednotný ve svém vlastním názoru.
Pokud mají být, musí být pro každý jednotlivý terč. Pokud nemusí být, závodník se musí podřídit objektivnímu úsudku rozhodčího, případně podat protest.

Z mé zkušenosti, pokud závodník přešlápne, většinou přešlápne o tolik, že není sporu.

Co se týká tebou opovrhované a pravidly nestandardizované kouzelné formulky "mě to stačí", ta se používá výhradně ve chvíli, kdy rozhodčí bezpečně ví, že střelec vyřešil všechny terče. Když to rozhodčí neudělá, stává se, že nadšený střelec další půlminutu běhá a v tajné situaci hledá "nějaký další schovaný terč". Takové věci pak zbytečně prodlužují závod všem a střelci pak mnohdy odjíždí domů o to později, nenalazeni, mrzutí. :)

Odesláno z mého Nexus 7 pomocí Tapatalk

ianraider

Příspěvek#69 » úte 23. úno 2016, 00:40

ilicz- pokud se nepletu.tak má rozhodčí dáno jasně pravidly,jak se má v situaci chovat a jak má závodníka vést,rovněž jsou v pravidlech zakotvené povely rozhodčího. Pokud rozhodčí žoviálně mele ,mě to stačí, tak je zjevně mimo mísu a o úrovni celého závodu to jasně vypovídá. Za Pohárový takto vedený závod vydávat je hodně silná nadsázka ....Jsem stále přesvědčený o tom,že přešlapy jsou potřebné a ničemu v LOSu nevadí.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#70 » pon 29. úno 2016, 12:53

Zajímavý je, že jedinej, komu to vadí jsi právě ty. Závodníci důvody i použití chápou a nikdo nic nenamítá.

Tedy, máš-li nějaké další výhrady či otázky, přijeď mi je na závod říct do očí, jinak jsou naprosto nerelevantní. Jinými slovy - nevíš, o čem mluvíš.

Odesláno z mého Nexus 7 pomocí Tapatalk

PaF

Příspěvek#71 » pon 29. úno 2016, 21:20

Pralesní liga, no proč ne... ;)
V pralese potřebuješ znát, co Ti zachrání život.
IPSC je naproti tomu vymakaná, propracovaná ale do růžové oblečená atrapa "praktické" střelby.
Proto volím LOS a ne IPSC.
Každého volba a netřeba ji druhým hanět!

Přešlapovky mi v zásadě nevadí, ale šlapáním špičkou přes přešlapovou lať, které je v pořádku, už mně připadá moc.
Vzhledem k tomu, že medaile je příjemné zpestření závodu a ne samoúčelný cíl, nevadí mi respektovat rozhodnutí rozhodčího, i když nutně musí občas být subjektivní. Co mají dělat chudáci krasobruslaři :lol: .

ianraider

Příspěvek#72 » pon 29. úno 2016, 23:41

Ilicz - především LOS je střelecká, a také sportovní disciplína! Ať se to Tobě a ostatním podobně smýšlejícím zamlouvá a nebo ne,je to sport ! Jsou zde definovaná pravidla,kterými se musí řídit jak střílející,tak i sám rozhodčí ! Titul ,, Pohárového závodu,, je označení závodu,který by měl splňovat definované parametry či jinak řečeno kritéria. Pokud je nesplňuje, tak to zcela zákonitě není a ani nemůže být závod vydávaný jako P o h á r o v ý !!! ale jako klubový ...Je to pro Tebe nepochopitelné ? Zřejmě ano,protože by jsi jinak nevyplodil svůj příspěvek ! Pokud nemíníš respektovat základní pravidla,či je snad ani neznáš,tak si je alespoň přečti a případně i nauč ! A o relevantnosti bych se být Tebou nezmiňoval, povely rozhodčích jasně ukazují na celkovou úroveň, a zdaleka ne jen závodu. Tvé pozvání na diskusi z očí do očí je slušně řečeno úsměvné ( trapné ). Obhajuješ něco,co nelze obhájit, především rozhodčí musí respektovat a znát pravidla !!! A nebo snad máš vlastni verzi výkladu pravidel ? Jinak asi nejsi na oficiálním LOS Pohárovém závodě.

ianraider

Příspěvek#73 » pon 29. úno 2016, 23:56

PaF - IPSC - International Practical Shooting Confederation . Zas praktickou střelbu je již mnoho let na celém světě bráno právě IPSC,takže Tebou označení růžové atrapy je dost velký miss......

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#74 » úte 1. bře 2016, 07:32

ianraider: IPSC a LOS jsou dvě naprosto rozdílné disciplíny, které nemají téměř NIC společného. Používá se jiné vybavení, jiné zbraně (s výjimkou divize IPSC Production, abys mně nechytal za slovo), jiné terče, jiné hodnocení. Kdyby IPSC v minulosti neuhnulo od původní myšlenky k čistému sterilnímu sportu, nevzniklo by IDPA, v ČR AOS a nakonec LOS a mohli jsme střílet všichni stejnou disciplínu a netlachat nesmysly na fórech.

PaF to docela trefil, LOS má víc společného snad s krasobruslením, než s IPSC :mrgreen:

Pokud se budou letos měnit pravidla, navrhnu zrušení přešlovek, resp. změnit formulaci "musí být" na "mohou být" a nechat to na stavitelích a rozhodčích. Aby nějakýho ichtyla nenapadlo domáhat se vyškrtnutí závodů z poháru, protože tam nebyly přešlapovky a tím nedodržený pravidla.

Chip

Příspěvek#75 » úte 1. bře 2016, 14:20

Zvláštní že se o IPSC vyjadřují lidé kteří neodstříleli jediný IPSC závod a v losu se umísťují někde v druhé polovině startovního pole. :-)

Zpět na