Ochrana sluchu

Starosta

Příspěvek#271 » sob 6. pro 2014, 19:35

Konecne jsem zkusil X4 na strelnici a opravdu je to proti starickym Peltorum II docela rozdil...

Ne, ze bych bez primeho srovnani poznal vetsi utlum pri strelbe - ale rozhodne mam pocit, ze tlumi minimalne stejne dobre.

Pri cem jsem to ale poznal, na strelnici si musim X4 sundat, jinak neslysim. Peltory jsem mohl nechat na hlave a kdyz byl jinak kolem klid, slysel jsem.

Na hlave jsou ale ty X4 pohodlnejsi, i kdyz maji silnejsi pritlak.

j.e.n.i.k.82

Příspěvek#272 » sob 6. pro 2014, 22:01

X4 mam a jsem spokojeny.. Sedi mi o dost lepe, nez bezne Peltory, ktere pujcuji na strelnicich (myslim, ze to jsou II). Je ale pravda, ze v nich neni slyset hovor.
Pritelkyne ma X3 (hlavne kvuli barve ;-) ) a take si chvalila, ja jsem je ale nezkousel..

Ravkar

Příspěvek#273 » sob 6. pro 2014, 22:26

A což teprve X5, které už mne čekají v balíčku na poště... [emoji1]

Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk

Pupak

Příspěvek#274 » ned 7. pro 2014, 00:51

Rimmer132 píše:Pupak: 3 dB je papirove hodne, zkousel jsi 357? Mel jsem driv elektronicka Radians, ale bez spuntu pod se nedaly v tunelu bez odhlucneni vydrzet ani 9L. A konecne, pri vystrelu zvuk vypne komplet, nebo se jen ztlumi nejvyssi slozka? To mely Radiansy super, vcetne schopnosti zesilovat zvuk na pozadi, takze jsem v pripade potreby slysel lip, nez ve skutecnosti.

357M jsem zatím nezkoušel, ale 9L v tunelu na Květnici v pohodě, včera tam někdo střílel výrazně zvučnější ráži (nevím co přesně to bylo) a taky žádný problém. Oproti Peltorům X4 zatím nevidím v útlumu podstatný rozdíl, ale vyměňovat sluchadla během střelby v tunelu jsem nezkoušel, takže bezprostřední srovnání nemám.

Zvuk to při výstřelu nejspíš vypíná komplet, moc jsem to neštudoval, vím jen, že když na nás naposled v Čelákovicích instruktor mluvil a vedle někdo vystřelil, tak jsem ho chvilku neslyšel. V tunelu mám hlasitost staženou, jinak to právě zesiluje hluk vzduchotechniky na pozadí a to se fakt nedá.

Alias

Příspěvek#275 » úte 9. pro 2014, 00:32

Může mi někdo z majitelů upřesnit, jestli elektronické peltory (Sport Tac, Pro Tac) při výstřelu vypínají reproduktor, nebo jen utlumí výstřel?

Návštěvník

Příspěvek#276 » úte 9. pro 2014, 01:39

To by mne taky zajimali, to totalni vypnuti je nestastne, jakmile nekdo streli, jsou ze sluchatek pasivy. Na soutezi a na vetsich strelnicich nesikovne.

Gash

Příspěvek#277 » úte 9. pro 2014, 01:47

Peltory Sport Tac nevypínají, jen utlumí. Ale jednou při kurzu, na otevřené střelnici střílelo najednou 6 lidí z CZ858 a to není slyšet vůbec nic i když jsme na sebe řvali

Pupak

Příspěvek#278 » úte 9. pro 2014, 10:52

Trochu mi uniká pointa, jedou ty ztlumovací podle nějaké frekvenční křivky nebo v čem je ten trik? Pokud jen ztluměj hlasitost dle maximální úroveň hluku, tak hovor při výstřelu stejně bude těžko slyšet, protože jeho hlasitost bude snížená někam hodně dolů.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#279 » úte 9. pro 2014, 12:00

Mám za to, že utlumení probíhá v okamžiku, kdy intenzita zvuku na vstupu přesáhne určitou hranici.
Na jednu stranu je to fajn, na druhou stranu je to na houby, když stojíš pět metrů za palebnou čarou a snažíš se s někým vést diskuzi. Když mu sluchátka z Mikrofonu odpojí každý druhý slovo, moc si tu diskuzi neužiješ :))

Starosta

Příspěvek#280 » úte 9. pro 2014, 13:06

Doufám, že neplácnu nějakou kravinu, když tak mě kolegové po(o)praví:
Tlumení funguje u všech těchto sluchátek stejně, jako u těch pasivních.

Jediné, co je tam navíc, jsou mikrofon(y) zvenku a reprodukce některých zvuků dovnitř dle nastavené hlasitosti.
Kvalitní sluchátka dokážou tu nízkofrekvenční složku (běžné ruchy a řeč) odfiltrovat a pustit dovnitř, levná sluchátka tohle zesílení (přenos dovnitř) prostě vypnou, protože neodliší hluk výstřelu od (např.) řeči okolo - takže se s nimi při střílení stejně moc mluvit nedá.

To je základní princip v kostce - když elektronická sluchátka vypneš, fungují jako klasická (akorátže mají většinou menší útlum).
Jedině by se to mohlo lišit nějakými high-tech sluchátky, generujícími opačné vlny, než přichází k mikrofonům - pak by to způsobovalo opravdové "rušení" zvuku (nejen tlumení a reprodukci).

marinakus

Příspěvek#281 » úte 9. pro 2014, 13:13

Měl jsem sluchátek s příposlechem celkem dost od nějakých osmi stovek po deset tisíc (nafasovaná v práci) ale pokud jsem mohl posoudit fungovala všechna stejně - tj. slyším x neslyším a to všechno. Ta dražší se odlišovala hlavně tím, že odpadaly nějaké vazby na elektroniku a zvuk byl podstatně čistší.

mocima

Příspěvek#282 » úte 9. pro 2014, 13:17

Mám teď Peltor SporTac a určitě tlumí zvuky od určité intenzity v určitých frekvencích.
Důkaz tvrzení - brousil jsem v nich teď nedávno betonové schody a zvuk motoru flexy byl utlumen a krásně bylo slyšet jak diamantový kutouč otírá beton. ;)

Pupak

Příspěvek#283 » úte 9. pro 2014, 14:25

Taky je otázka co přenese elektronika, co projde skrz a jak to od sebe rozpoznáš. Útlum samotných sluchátek je taky různý dle frekvence (od nízkých frekvencí roste), ale taky je třeba vzít v úvahu, že citlivost ucha na různé frekvence je různá, obecně se pro měření hluku obvykle používá tzv. křivka (filtr) A.

Generování opačných vln se používá třeba u leteckých noise canceling sluchátek, funguje to slušně, ale tam je účelem potlačit veškerý hluk bez výjimky.

Ravkar

Příspěvek#284 » úte 9. pro 2014, 17:42

Před pár minutami jsem z krabice vylovil Peltor X5A, televizi na úroveň 12 neslyším,manželku taky ne, uvidíme, co střelnice. Koupeno na www.loveckysvet.cz. Špičkové jednání (cosi jsme ještě museli vyřešit), cena včetně dopravy 944 Kč.

Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk

Návštěvník

Příspěvek#285 » úte 9. pro 2014, 19:51

Vtip je v tom, že lepší elektronika vybavená nějakým rozumným DSP nejspíš odřezává vysoké intenzity ze spektrogramu (konkrétně nevím, eventuálně by šlo udělat nelineární kompresi a vměstnat do snesitelné intenzity), takže pořád slyšíš hovor během střelby. Hloupá elektronika při detekci velké intenzity na chvíli vypne mikrofon a neslyšíš vůbec nic. Zkoušel jsem cca 3 typy, Radians uměly ztlumit, ostatní ne (výrobce si už nepamatuji).

Zpět na