Ochrana sluchu
- Starosta
Příspěvek#271 » sob 6. pro 2014, 19:35
Konecne jsem zkusil X4 na strelnici a opravdu je to proti starickym Peltorum II docela rozdil...
Ne, ze bych bez primeho srovnani poznal vetsi utlum pri strelbe - ale rozhodne mam pocit, ze tlumi minimalne stejne dobre.
Pri cem jsem to ale poznal, na strelnici si musim X4 sundat, jinak neslysim. Peltory jsem mohl nechat na hlave a kdyz byl jinak kolem klid, slysel jsem.
Na hlave jsou ale ty X4 pohodlnejsi, i kdyz maji silnejsi pritlak.
Ne, ze bych bez primeho srovnani poznal vetsi utlum pri strelbe - ale rozhodne mam pocit, ze tlumi minimalne stejne dobre.
Pri cem jsem to ale poznal, na strelnici si musim X4 sundat, jinak neslysim. Peltory jsem mohl nechat na hlave a kdyz byl jinak kolem klid, slysel jsem.
Na hlave jsou ale ty X4 pohodlnejsi, i kdyz maji silnejsi pritlak.
- Pupak
Příspěvek#274 » ned 7. pro 2014, 00:51
Rimmer132 píše:Pupak: 3 dB je papirove hodne, zkousel jsi 357? Mel jsem driv elektronicka Radians, ale bez spuntu pod se nedaly v tunelu bez odhlucneni vydrzet ani 9L. A konecne, pri vystrelu zvuk vypne komplet, nebo se jen ztlumi nejvyssi slozka? To mely Radiansy super, vcetne schopnosti zesilovat zvuk na pozadi, takze jsem v pripade potreby slysel lip, nez ve skutecnosti.
357M jsem zatím nezkoušel, ale 9L v tunelu na Květnici v pohodě, včera tam někdo střílel výrazně zvučnější ráži (nevím co přesně to bylo) a taky žádný problém. Oproti Peltorům X4 zatím nevidím v útlumu podstatný rozdíl, ale vyměňovat sluchadla během střelby v tunelu jsem nezkoušel, takže bezprostřední srovnání nemám.
Zvuk to při výstřelu nejspíš vypíná komplet, moc jsem to neštudoval, vím jen, že když na nás naposled v Čelákovicích instruktor mluvil a vedle někdo vystřelil, tak jsem ho chvilku neslyšel. V tunelu mám hlasitost staženou, jinak to právě zesiluje hluk vzduchotechniky na pozadí a to se fakt nedá.
- Gash
- Pupak
- ilicz
Příspěvek#279 » úte 9. pro 2014, 12:00
Mám za to, že utlumení probíhá v okamžiku, kdy intenzita zvuku na vstupu přesáhne určitou hranici.
Na jednu stranu je to fajn, na druhou stranu je to na houby, když stojíš pět metrů za palebnou čarou a snažíš se s někým vést diskuzi. Když mu sluchátka z Mikrofonu odpojí každý druhý slovo, moc si tu diskuzi neužiješ
)
Na jednu stranu je to fajn, na druhou stranu je to na houby, když stojíš pět metrů za palebnou čarou a snažíš se s někým vést diskuzi. Když mu sluchátka z Mikrofonu odpojí každý druhý slovo, moc si tu diskuzi neužiješ

- Starosta
Příspěvek#280 » úte 9. pro 2014, 13:06
Doufám, že neplácnu nějakou kravinu, když tak mě kolegové po(o)praví:
Tlumení funguje u všech těchto sluchátek stejně, jako u těch pasivních.
Jediné, co je tam navíc, jsou mikrofon(y) zvenku a reprodukce některých zvuků dovnitř dle nastavené hlasitosti.
Kvalitní sluchátka dokážou tu nízkofrekvenční složku (běžné ruchy a řeč) odfiltrovat a pustit dovnitř, levná sluchátka tohle zesílení (přenos dovnitř) prostě vypnou, protože neodliší hluk výstřelu od (např.) řeči okolo - takže se s nimi při střílení stejně moc mluvit nedá.
To je základní princip v kostce - když elektronická sluchátka vypneš, fungují jako klasická (akorátže mají většinou menší útlum).
Jedině by se to mohlo lišit nějakými high-tech sluchátky, generujícími opačné vlny, než přichází k mikrofonům - pak by to způsobovalo opravdové "rušení" zvuku (nejen tlumení a reprodukci).
Tlumení funguje u všech těchto sluchátek stejně, jako u těch pasivních.
Jediné, co je tam navíc, jsou mikrofon(y) zvenku a reprodukce některých zvuků dovnitř dle nastavené hlasitosti.
Kvalitní sluchátka dokážou tu nízkofrekvenční složku (běžné ruchy a řeč) odfiltrovat a pustit dovnitř, levná sluchátka tohle zesílení (přenos dovnitř) prostě vypnou, protože neodliší hluk výstřelu od (např.) řeči okolo - takže se s nimi při střílení stejně moc mluvit nedá.
To je základní princip v kostce - když elektronická sluchátka vypneš, fungují jako klasická (akorátže mají většinou menší útlum).
Jedině by se to mohlo lišit nějakými high-tech sluchátky, generujícími opačné vlny, než přichází k mikrofonům - pak by to způsobovalo opravdové "rušení" zvuku (nejen tlumení a reprodukci).
- marinakus
Příspěvek#281 » úte 9. pro 2014, 13:13
Měl jsem sluchátek s příposlechem celkem dost od nějakých osmi stovek po deset tisíc (nafasovaná v práci) ale pokud jsem mohl posoudit fungovala všechna stejně - tj. slyším x neslyším a to všechno. Ta dražší se odlišovala hlavně tím, že odpadaly nějaké vazby na elektroniku a zvuk byl podstatně čistší.
- mocima
- Pupak
Příspěvek#283 » úte 9. pro 2014, 14:25
Taky je otázka co přenese elektronika, co projde skrz a jak to od sebe rozpoznáš. Útlum samotných sluchátek je taky různý dle frekvence (od nízkých frekvencí roste), ale taky je třeba vzít v úvahu, že citlivost ucha na různé frekvence je různá, obecně se pro měření hluku obvykle používá tzv. křivka (filtr) A.
Generování opačných vln se používá třeba u leteckých noise canceling sluchátek, funguje to slušně, ale tam je účelem potlačit veškerý hluk bez výjimky.
Generování opačných vln se používá třeba u leteckých noise canceling sluchátek, funguje to slušně, ale tam je účelem potlačit veškerý hluk bez výjimky.
- Ravkar
Příspěvek#284 » úte 9. pro 2014, 17:42
Před pár minutami jsem z krabice vylovil Peltor X5A, televizi na úroveň 12 neslyším,manželku taky ne, uvidíme, co střelnice. Koupeno na www.loveckysvet.cz. Špičkové jednání (cosi jsme ještě museli vyřešit), cena včetně dopravy 944 Kč.
Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk
Odesláno z mého HUAWEI P7-L10 pomocí Tapatalk
-
Návštěvník
- Návštěvník
Příspěvek#285 » úte 9. pro 2014, 19:51
Vtip je v tom, že lepší elektronika vybavená nějakým rozumným DSP nejspíš odřezává vysoké intenzity ze spektrogramu (konkrétně nevím, eventuálně by šlo udělat nelineární kompresi a vměstnat do snesitelné intenzity), takže pořád slyšíš hovor během střelby. Hloupá elektronika při detekci velké intenzity na chvíli vypne mikrofon a neslyšíš vůbec nic. Zkoušel jsem cca 3 typy, Radians uměly ztlumit, ostatní ne (výrobce si už nepamatuji).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí