Přebíjení 9mm luger
- Tomak
Příspěvek#2027 » sob 18. led 2025, 10:08
No mně moje náboje lítají cca 315m/s z G17. V G19 a 43 fungujou taky spolehlivě. I v ostatních běžných G co mám. Taky nemám potřebu vyšších rychlostí. To bych nemusel přebíjet kdybych chtěl, aby to byla řacha jak s továrníma. Díru do papíru to udělá, kov to shodí, na 50 - 100m se s tím dá trefovat. Laborace funguje, prach hoří. Co víc chtít 

- Albert
Příspěvek#2028 » sob 18. led 2025, 10:56
Hodnoty které jsem uváděl na předchozí stránce odpovídají PF přibližně 130. Při těchto laboracích je výkon náboje snížen o 8 až 10% oproti továrnímu náboji a funguje normálně bez nutnosti úpravy na zbrani (i když sporťáci si je stejně upraví ale to už je jiná písnička). Náboj s PF 130+ nepovažuji za čajíček. Čajíčky jsou na úrovni řekněme PF 110. S takovým nábojem už pistole nefunguje a musí se upravit vrátný mechanizmus což u některých zbraní ani dostatečně spolehlivě nejde.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1239
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2029 » sob 18. led 2025, 12:10
Héfaiste,
žádný závodník se nediví, že to nefunguje, protože závodníkům, kteří si dělají svoje střelivo, to funguje. Oni totiž vědí, co dělají a proč to dělají právě tak, jak to dělají.
Když se kohokoliv z nich zeptáš, rád ti to vysvětlí do detailu. Že to v tvém případě nebude aplikovatelné, nějaký významný detail ti unikne, nebo se na něj nezeptáš, či to náhodou úplně dokonale nepochopíš, zůstane tvým nedostatkem.
Nicméně, žádná věda to není, dá se do toho proniknout a získat vlastní pílí malou výhodu v něčem, co si ostatní nemůžou v obchodě koupit.
žádný závodník se nediví, že to nefunguje, protože závodníkům, kteří si dělají svoje střelivo, to funguje. Oni totiž vědí, co dělají a proč to dělají právě tak, jak to dělají.
Když se kohokoliv z nich zeptáš, rád ti to vysvětlí do detailu. Že to v tvém případě nebude aplikovatelné, nějaký významný detail ti unikne, nebo se na něj nezeptáš, či to náhodou úplně dokonale nepochopíš, zůstane tvým nedostatkem.
Nicméně, žádná věda to není, dá se do toho proniknout a získat vlastní pílí malou výhodu v něčem, co si ostatní nemůžou v obchodě koupit.
- Héfaistos
Příspěvek#2030 » sob 18. led 2025, 14:53
Děkuji Jardovi, že mě obeznámil s něčím, co mi zřejmě za těch třicet let co přebíjím, uniklo.
Já jsem především reagoval obecně na posty typu: "...hledám laboraci aby to fungovalo v obou pistolích co mám..."
Když člověk udělá laboraci blízkou tovární specifikaci pro danou ráži, bude mu to pravděpodobně spolehlivě fungovat nejen v "obou jeho pistolích", ale řekl bych že asi ve všech pistolích, které jsou na danou ráži zkonstruované (pokud nejde o nějaké výjimečné zgarby).
Různé hadí prdy a myší pšouky si sice někdo může nalaborovat tak, že mu to zrovna v jeho zbrani chodí, ale že by to bylo spolehlivé střelivo pro všechny pistole dané ráže se může říct asi jen stěží.
Dále pokud trénuji s pistolí kterou mám zároveň na EDC a používám přebíjenky, tak chci, aby se ta zbraň při tréningu chovala +- stejně, jako v případě nošení s továrními náboji.
Pozn. - Osobně Lugera přebíjím s 5,4 gr S020 pod 115 gr FMJ, což dělá z G45 cca 365 m/s a je to +- ve shodě s továrnama. Používám to i do PDW. Ano, 4,3 gr D032 pod stejnou střelou sice taky ještě "funguje" (i když se nábojnice sotva vyvalí ze závěru, takže je to na hraně), ale prostě to není ono.
Pokud chci plinkat, tak na to jsou IMHO lepší revolvery jak pistole...
Já jsem především reagoval obecně na posty typu: "...hledám laboraci aby to fungovalo v obou pistolích co mám..."
Když člověk udělá laboraci blízkou tovární specifikaci pro danou ráži, bude mu to pravděpodobně spolehlivě fungovat nejen v "obou jeho pistolích", ale řekl bych že asi ve všech pistolích, které jsou na danou ráži zkonstruované (pokud nejde o nějaké výjimečné zgarby).
Různé hadí prdy a myší pšouky si sice někdo může nalaborovat tak, že mu to zrovna v jeho zbrani chodí, ale že by to bylo spolehlivé střelivo pro všechny pistole dané ráže se může říct asi jen stěží.
Dále pokud trénuji s pistolí kterou mám zároveň na EDC a používám přebíjenky, tak chci, aby se ta zbraň při tréningu chovala +- stejně, jako v případě nošení s továrními náboji.
Pozn. - Osobně Lugera přebíjím s 5,4 gr S020 pod 115 gr FMJ, což dělá z G45 cca 365 m/s a je to +- ve shodě s továrnama. Používám to i do PDW. Ano, 4,3 gr D032 pod stejnou střelou sice taky ještě "funguje" (i když se nábojnice sotva vyvalí ze závěru, takže je to na hraně), ale prostě to není ono.
Pokud chci plinkat, tak na to jsou IMHO lepší revolvery jak pistole...
-
JZFireworks - Příspěvky: 168
- JZFireworks
Příspěvek#2031 » sob 18. led 2025, 15:02
Nerekl bych že se “nábojnice” sotva vyvali ze zaveru, ani 4,2gr pod 135gr střelu
Další věc - nedělám náboje aby fungovali ve všech pistolích, funguji mě a to mi stačí. Samozřejmě jsem zkoušel i jiné pistole známých a vždy náboje fungovali. Proto nemám důvod měnit laboraci
Ale každý ať si přebijí jak se mu to hodí.
Proč teda prebijet na tovární výkon? Díky za vysvětlení, prebijim jen 3 roky tak se ptam.

Další věc - nedělám náboje aby fungovali ve všech pistolích, funguji mě a to mi stačí. Samozřejmě jsem zkoušel i jiné pistole známých a vždy náboje fungovali. Proto nemám důvod měnit laboraci

Ale každý ať si přebijí jak se mu to hodí.
Proč teda prebijet na tovární výkon? Díky za vysvětlení, prebijim jen 3 roky tak se ptam.
- Héfaistos
Příspěvek#2032 » sob 18. led 2025, 16:17
Jak už jsem psal výše - primárně mi jde o stejné chování zbraně při tréninku, jako s továrnama "na ostro" (kdyby na to, nedejbože, došlo) a hlavně v PDW aby byla +- shodná balistická křivka při střelbě na delší vzdálenost - mám rád, když mi 9mm Luger z PDW lítá na 50m "jednou dírou" (samozřejmě obrazně, 9mm Luger nikdy nebyl a nebude mířenkářský speciál) a také když to létá na stejné místa, jako fabrické náboje.
Ty zmiňované pšouky s 4,3 gr D032 mi fakt z G45 sotva vyhazovaly nábojnice. Co o to, pistole skoro vůbec nekopala, ale tak mě to nějak ani nebavilo. Když si chci zastřílet terčovku či plinking bez kopání, vezmu si na to Ruger Mark IV...
Ty zmiňované pšouky s 4,3 gr D032 mi fakt z G45 sotva vyhazovaly nábojnice. Co o to, pistole skoro vůbec nekopala, ale tak mě to nějak ani nebavilo. Když si chci zastřílet terčovku či plinking bez kopání, vezmu si na to Ruger Mark IV...
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2033 » sob 18. led 2025, 16:44
Stejné chování, pokud je pro někoho důležité, zajistí tím, že bude i nosit, co si vyrobil.
Fungování náboje ve zbrani je poměrně subjektivní záležitost v tom smyslu, že na chování má též významný vliv i kdo a jak to drží. Znám případy konkrétních lidí, kterým ani tovární našlapané náboje nefungovaly spolehlivě.
Kolik desítek let kdo z nás přebíjí, na to vliv nemá vůbec žádný.
Fungování náboje ve zbrani je poměrně subjektivní záležitost v tom smyslu, že na chování má též významný vliv i kdo a jak to drží. Znám případy konkrétních lidí, kterým ani tovární našlapané náboje nefungovaly spolehlivě.
Kolik desítek let kdo z nás přebíjí, na to vliv nemá vůbec žádný.
- Héfaistos
Příspěvek#2034 » sob 18. led 2025, 17:13
Jarda.Jezek píše:...bude i nosit, co si vyrobil...
No, to potom hodně štěstí při případné NO/KN, pokud by do toho někdo začal šťourat, zda použité střelivo odpovídá či neodpovídá "dovolenému výrobnímu provedení". Alespoň tedy do 31.12.2025 (v novém zákoně už toto tuším není, ale ještě jsem ho úplně detailně nenastudoval...)
- Tomak
Příspěvek#2036 » sob 18. led 2025, 18:51
Mě by zajímalo, kde je chyba. Sypal jsem pod 123 gr střelu kdysi i 3,7 gr D032 a fungovalo to spolehlivě. Jen padání kovů na závodech bylo na hraně. Sypu tedy 3,9. Do PCC sypu 4,2 a je to docela rána. Kdysi jsem sáhl omylem pro zásobník do PCC a dal ho do pistole. Bylo to sakra poznat.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#2037 » sob 18. led 2025, 21:29
Tak to asi byl celoplášť. Když jsem ještě používal D032, dával jsem 3,2gr pod 128gr celopoplast. Dneska dávám 3,3gr Ba9,5, což dělá PF 117. 3,6gr dělá minimální PF 128. Na stejných minimálních PF 128 pod 153gr střelu stačí 3,0gr Ba9,5. Chce to udržet konstantní délku 27,7mm a trochu škrtit. Výkony z pětipalce. Ani se slabou variantou se mi nestalo, že bych ze subkompakta nesložil popper.
Jak říkám, každý to máme jinak...
Jo, a pokud jde o nošení, které ustanovení nedovoluje nosit náboj přebitý v souladu se zákonem a podle instrukcí výrobců komponent?
Jak říkám, každý to máme jinak...
Jo, a pokud jde o nošení, které ustanovení nedovoluje nosit náboj přebitý v souladu se zákonem a podle instrukcí výrobců komponent?
- Héfaistos
Příspěvek#2038 » sob 18. led 2025, 22:27
O tom (zda se můžou nosit přebíjenky) se na zbraňových fórech vedou dlouholeté debaty, které nikdy nic neosvětlily, protože (naštěstí) zatím neexistuje precedens. Prostě přebíjené střelivo (pokud nejde o komerční přebíjenky) není "tovární" a fakt asi nikdo nechce, aby se mu v tom začal vrtat ČÚZZS, zda náhodou nespadají ty jeho konkrétní přebíjenky do kategorie "se zvýšenou ranivostí" a podobný srágory. Nehledě na nechytré otázky vyšetřovatelů/státního zástupce proč si na nošení vyrábím svoje náboje, ap. Prostě když už budu mít tu smůlu, že opravdu budu muset použít střelnou zbraň v rámci NO/KN, tak si nechci přidělávat starosti s tím, co nastane až půjde má zbraň a použité střelivo na balistiku.
Jinak FMJ 115 gr (střely Alsa Pro) a 4,3 gr D032 mě lítalo jen kolem 315 m/s. Tzn. úplný ukňouranci to nebyli, ale jak už jsem psal výše...
Jinak FMJ 115 gr (střely Alsa Pro) a 4,3 gr D032 mě lítalo jen kolem 315 m/s. Tzn. úplný ukňouranci to nebyli, ale jak už jsem psal výše...
- skagerak
- Erwien
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva