.300 AAC Blackout
- zarozak
Příspěvek#121 » pon 23. čer 2025, 21:29
vava píše:Mám pár dotazů k dělání nábojnic 300 BLK z 223/5,56 a přebíjení 300 AAC
1) Jaký nástroj používáte k řezání 223 nábojnic na délku 300 BLK - mini pokosovou pilu? Našel jsem tuto: https://www.kaufland.cz/product/4245608 ... mkQAvD_BwE
2) Používáte nějaký jig convertor držák nábojn ic pro řezání nebo nějaké samoudělátko/doraz? https://www.ubuy.co.nl/en/product/1DJYY ... TAQAvD_BwE
3) Je možné pro usazení střely používat 308 Wikn usazovací matrici?
4) Používáte Lee Collet Die pro škrcení 300 BLK?
Díky moc!!!
Používám řezačku měděných trubek upnutou ve svěráku. Nábojnici za dno do akučky, umístím do řezačky, roztočím a druhou rukou přitahuju řezačku. Během chvíle cviku je z toho koncert na který se rychlostí nechytá vůbec nic. Řežu to od oka, člověk to za chvilku dostane do oka a řeže +- přesně s nějakým minimálním přebytkem. Zpočátku jsem si každou nábojnici škrtnul šuplerou přes čmáranec fixy, ale je to zbytečné
- zarozak
- Béďa
- tom
Příspěvek#124 » stř 23. črc 2025, 06:52
Chystám se na nákup AR v 300blk a zajímalo by mě jestli někdo neodlejvá něco pod 150gr. Na subsoniky chci 230gr LEE, ale vše ostatní mají s gaschekem.
A jak s kalibrací střel, .309 nebo .310? Střely budou práškově lakované nebo něco podobného a bez gascheku.
Nábojnice chci přeformátovávat z 223, otázka zní je lepší předtím vyžíhat formátovanou část?
A jak s kalibrací střel, .309 nebo .310? Střely budou práškově lakované nebo něco podobného a bez gascheku.
Nábojnice chci přeformátovávat z 223, otázka zní je lepší předtím vyžíhat formátovanou část?
- AT.50
Příspěvek#125 » stř 23. črc 2025, 07:24
Střely neodlevam. Ale nábojnice docela úspěšně vyrábím z nabojnic .223 a 5.56. Jediné úskalí je v tom, že nábojnice od S&B mají silnější stěnu a bez vystřižení krčku nejdou použít. Několikrát jsem to četl, ale jak se říká: zkušenost je nepřenositelná. Tak jsem si to ověřil. Jinak používám vše co mi přišlo pod ruku ( nejčastěji GGG, MM). Nábojnice neziham. Z formátovat jdou překvapivě snadno. A praskliny mi zatím dvě. Ale každá z nich byla nejméně 4x použitá.
- Béďa
Příspěvek#127 » čtv 24. črc 2025, 14:36
Používám ARES .309,.308 klasika s pláštěm.
Bohužel výběr je dost omezen, pokud řeším ekonomickou laboraci. Osobně Na sub používám ten ARES, a to 195grn, dělají i lehčí co si pamatuji snad okolo 160grn, tu s vyzkoušení nemám. Dále mají 220grn. člověk by řekl Sweet spot, ale střela nemá optimální tvar pro 300blk. Musí se dost zasunout i předešlé Arky z důvodu malé délky nefungovaly ,.ale u Sigu Spear se dá jít na cca 54mm a spolehlivé se navede do komory a dá se vybít, Amix by se.moc zasílá střela do vývrtu.
Nově jsou v Čechajch dostupné střely Berryes, je to olovo s nanesenou vrstvou mědi. Cena je okolo SB u 150grn, u 220 je cena už okolo 10Kč.
U nadzvuku jsou nejlevnější SB 124gen a 147grn.
Dříve se daly sehnat 124grn v reloadru z Filipin, cena byla super, ale kvalita byla.na plinking.
Jaký prach máš v plánu použít?
Dají se někde koupit Lee 230 grn střely?
Bohužel výběr je dost omezen, pokud řeším ekonomickou laboraci. Osobně Na sub používám ten ARES, a to 195grn, dělají i lehčí co si pamatuji snad okolo 160grn, tu s vyzkoušení nemám. Dále mají 220grn. člověk by řekl Sweet spot, ale střela nemá optimální tvar pro 300blk. Musí se dost zasunout i předešlé Arky z důvodu malé délky nefungovaly ,.ale u Sigu Spear se dá jít na cca 54mm a spolehlivé se navede do komory a dá se vybít, Amix by se.moc zasílá střela do vývrtu.
Nově jsou v Čechajch dostupné střely Berryes, je to olovo s nanesenou vrstvou mědi. Cena je okolo SB u 150grn, u 220 je cena už okolo 10Kč.
U nadzvuku jsou nejlevnější SB 124gen a 147grn.
Dříve se daly sehnat 124grn v reloadru z Filipin, cena byla super, ale kvalita byla.na plinking.
Jaký prach máš v plánu použít?
Dají se někde koupit Lee 230 grn střely?
- tom
Příspěvek#128 » pát 25. črc 2025, 18:36
230 LEE budu odlejvat, na forech jsou s ní amíci docela spokojení.
Prach na ní zkusím D037.2, někdo tu psal že to funguje a navíc ho mám.
Na supersoniky bych zkusil nejdřív také D037.1 a D037.2 a dál se uvidí.
Štrobl má na skladě Berry’s .308 110gr. za 3.50 tak to by stálo za zkoušku.
Kalibr tedy zkusím .309, LEE ani .310 nemá, tak to snad bude dobrý.
Prach na ní zkusím D037.2, někdo tu psal že to funguje a navíc ho mám.
Na supersoniky bych zkusil nejdřív také D037.1 a D037.2 a dál se uvidí.
Štrobl má na skladě Berry’s .308 110gr. za 3.50 tak to by stálo za zkoušku.
Kalibr tedy zkusím .309, LEE ani .310 nemá, tak to snad bude dobrý.
- Béďa
Příspěvek#129 » ned 27. črc 2025, 20:06
Jj ale těch 110grn je pro 30 Carbine, dej vědět jak to fungují.
Na fórech v US píšou, že používají pro Arka.150grn 30-30, prý to funguje, ale nechce se mi zkoušet štěstí a kupovat celé 250kusove balení.
Jinak Sopr, nabízí i monolit pro 300blk, pravda cena je už vyšší, 11 korun, ale za monolit to pořád je zajímavé, vyzkoušet co ve zbrani je to může být zajímavá alternativa, budí je zkoušet.
Jinak právě ty monolity jsou doporučované u stoupání 1:5, kde může díky vysokým otáčkám dojít ke fragmentaci klasické plaštováné střely,
Na fórech v US píšou, že používají pro Arka.150grn 30-30, prý to funguje, ale nechce se mi zkoušet štěstí a kupovat celé 250kusove balení.
Jinak Sopr, nabízí i monolit pro 300blk, pravda cena je už vyšší, 11 korun, ale za monolit to pořád je zajímavé, vyzkoušet co ve zbrani je to může být zajímavá alternativa, budí je zkoušet.
Jinak právě ty monolity jsou doporučované u stoupání 1:5, kde může díky vysokým otáčkám dojít ke fragmentaci klasické plaštováné střely,
- tom
- tom
Příspěvek#132 » čtv 31. črc 2025, 14:02
Zkusím to ještě jednou, neodlejvá někdo LEE 312-155 nebo LEE 312-160? Potřebuju info jak choděj práškově lakovaný, jakou navážku. Chtěl bych to nejdřív vyzkoušet než koupím šestikokilu.
Co se týče hilzen tak to dělám na soustruhu z Bosenskejch IK 5.56. Mají super tenké stěny ale musí se převrtat díra pro zátravku.
Jinak koupil jsem matrice od LEE což se ukázalo jako velká chyba. Je to totální šmejd na úrovni čínské páteční výroby. Kleština nese stopy hrubého obrábění a kalibrační je moc dlouhá takže se hilzna nevejde do kalibru, protože to málo prokalibruje prsa. Musel jsem jí zkrátit o 0,6mm aby to začalo fungovat, prostě na poblití.
Co se týče hilzen tak to dělám na soustruhu z Bosenskejch IK 5.56. Mají super tenké stěny ale musí se převrtat díra pro zátravku.
Jinak koupil jsem matrice od LEE což se ukázalo jako velká chyba. Je to totální šmejd na úrovni čínské páteční výroby. Kleština nese stopy hrubého obrábění a kalibrační je moc dlouhá takže se hilzna nevejde do kalibru, protože to málo prokalibruje prsa. Musel jsem jí zkrátit o 0,6mm aby to začalo fungovat, prostě na poblití.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí