Měření rychlosti střel - hradla / radary - jaké? (výběr)

Jarda.Jezek

Příspěvek#16 » pon 30. pro 2024, 07:46

Třeba nestřílím z jednoranné pušky. To se pak víc ran dá snadno. A šlo mi o masový záznam pro vyhodnocení střeliva použitého během tréninku, jen abych se ujistil o míře jeho jednotnosti.

Dost mě překvapilo, že radary se spouští mikrofonem nebo externí drátovou spouští, že se neví, kde měří (některé), že potřebují dlouhou dráhu (některé), že potřebují dlouhý čas na zotavení a další věci, které se v reklamě nepíšou.

Je vidět, že si na přechod z hradel na mnohonásobně dražší radary ještě počkám. Chápu pohodlí vyndat a zapnout, ale nechápu, proč bych neměl dostat rychlost z prvních pár metrů a proč bych neměl vědět, ze které polohy na dráze rychlost je. Skoro bych radary podezříval, že principiálně počítají rychlost jako hradla, průletem dvou bodů, které ovšem nejsou od sebe pár desítek centimetrů, ale metrů. Tady malou naději zatím poskytuje jedině Caldwell, ale zase ta jeho doba resetu...

kolombo

Příspěvek#17 » pon 30. pro 2024, 09:18

Ale jednotnost se změří nezávisle na rychlosti střelby, leda by chtěl někdo měřit rozdíl v chladnutí hlavně 0,2 vteřiny a 2 vteřiny a vliv na rychlost a přesnost.

Na hradlech občas ověřím rychlost a zkontroluju výkonové parametry, dál to neřeším. On základ jednotnosti je i setřídit si nábojnice podle váhy a nevěřím tomu, že to někdo dělá na velkoobjemové přebíjení na rychlolisu :-)

Haluziak

Příspěvek#18 » pon 30. pro 2024, 10:16

Tak já nevím, měřil jsem si od pistole přes PCC, AR15 až po kliku. Už u pistole jsem si všiml, že je to spíš na mířenku než na rychlopalbu, změřil jsem 5 ran, hodil do balisťáku ten vyplivl, že pro moje ONV si mám nastřelit kolim na 15m nastřelil jsem na 15m a hotovo. To samé jsem si udělal s PCC a ARkem, a pochybuju, že je ještě někdy budu měřit.

A u kliky jsem problém s tím, že mi nezaznamenalo výstřel neměl.

Co jsem zatím nezkoušel jsou softky a brokovnice.

tomas fuk

Příspěvek#19 » pon 30. pro 2024, 14:37

Pro Jaryna.

How Much Room Do I Need to Use the Xero C1 Pro Chronograph?

The Xero® C1 Pro Chronograph requires approximately 20 yards to track fast moving projectiles, like rifle bullets, accurately. Slower, bigger projectiles (for example 9mm bullets or arrows) require less distance. Arrows can typically be tracked in 3-4 yards, for example an indoor archery range.

Redsnake

Příspěvek#20 » pon 30. pro 2024, 15:22

Xero mi bere i vzduchovku 4,5mm lamacku cca pet metru

Corwin_102

Příspěvek#21 » stř 8. led 2025, 22:03

Radar Garmin je od pondělka doma.
Hned jsem si přebil dvě šarže a dneska byl na indoor střelnici Xero zaběhnout.

Je to super. Trochu mne překvapil čas vyhodnocování 2-3sec/výstřel - poprvé jsem byl moc rychlej... ;)
Aplikace na mobilu super. S dpoplněním poznámky je i po čase vidět "o co šlo"

Jediná nevýhoda - snaží se měřit i střely z vedlejších stavů. Nezměří nic ale myslí si že je v chybě a nevím jestli se mi to jen zdálo nebo je to nastavení - ale po pár výstřelech "od vedle" měl tendenci se vypnout.

Trocha nerelevantního porovnání s výsledky z mých starých "klasických" hradel Alfa Chrony - řešené zde:
viewtopic.php?f=74&t=4861&start=180

Náboj dle: 1) ale s OAL 36,1 - 218m/s (Alfa Ch. 211m/s ale OAL 36,4)
2) 227 m/S (Alfa 224m/s)
5) Tovární SB - 218m/s (staré měření 208m/s, ale jiná krabička a možná i šarže - takže SB když se povede asi dokážou i víc... )
(všechny rychlosti jsou cca průměry)

Takže výsledky dle očekávání celkem ve shodě, ale možnost použít na podzemí střelnici přímo na stavu (tzn. nemusím chodit před palebnou čáru ani istalovat osvětlení na hradla) a hlavně komfort zpracování výsledků je u radaru na mnohem vyšší úrovni. A ano, nová optická hradla mají taky konektivitu, ale ostatní nevýhody zůstávají...

Super kousek Hardware.. jsem spokojen.
(doplnění: střelnice 25m, pojezd bez terče až úplně vzadu)

tomas fuk

Příspěvek#22 » čtv 9. led 2025, 18:59

Bezne merim s Garminem na zavodech, nebo na stavech, kde nas strili vic a nestalo se mi, ze by meril cizi vystrely. Vzdycky jen ty moje.

Héfaistos

Příspěvek#23 » čtv 9. led 2025, 23:29

Teda lidi, jsem nahlodán... Mám letité hradla Caldwell (klasika, ty staré, zelené hnusné) ale jak jsem již starý (také) a líný, tak se mi zamlouvá myšlenka prostě jen postavit radar na stolek palpostu a hned měřit. Co mě ale zarazilo (např. na kanálu The Turkey's Opinion aj.) že ty radary dávají občas dost odlišné výsledky jak klasická optická hradla. Máte někdo nějaký zdroj na opravdu kvalitní (laboratorní) srovnání přesností optických hradel a radarů? Přeci jen nechci vypláznout patnáctku za něco, co bude měřit MÉNĚ PŘESNĚ, jak stará dobrá optika...

monk

Příspěvek#24 » pát 10. led 2025, 07:21

neni to tím, ze u radaru nevís kde presne vstoupi strela do sektoru meření. u hradel to vis přene jak daleko jsi od hradel.

Corwin_102

Příspěvek#25 » pát 10. led 2025, 21:42

;) :D To Hefaistos

Docela jsi mne nahlodal, tak jsem se díval na youtube po testech a jak měření Xero vs Labradar2 tak i xero vs. Labradar vs MagnetoSpead (těch jsem našel víc - vůbec jsem nevěděl že taková hradla existují, ale v principu by čidla snímající indukční pole měla být stejně přesná jako optika (možná víc nevadí jim povýstřelové zplodiny))
Je to tohle chrono: https://alliancze.cz/produkt/216526/
Video třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=ypT8zjSEG9w&t=410s
(Tam přímo říká že Xero je absolutní Roková hvězda v porovnání s ostatními.)

Shoda mezi Xerem a MagnetoSpeadem je téměř absolutní - a změří všechno. Labradar (starý model před dvojkou) dostává pěkně na zadek a i to magnetický chrono se pro spec střely nechytá.

S optickými hradly jsem viděl jen porovnání s nějakými levnými shitkami amazon. Tam rozdíl byl. Ale zase - ten matlák střílel s hlavní cca 10cm od hradel. Teda nevím.
Dle návodu k mým starým Alfa Chrony je doporučená vzdálenost pro "standardní" ráže min 2-3m, pro výkonější i dál... Právě kvůli ovlivnění zplodinami.

Je vůbec s podivem jak na spoustě používají různá chrona v rozporu s návodem.
Třeba právě xero má u pušky být cca 15-35 cm na stranu (dolů/nahoru) od hlavně a cca 15-35cm za ústím hlavně. A kolikrát vidím umístěné na držáku na zbrani cca 3cm od hlavně. Pak chápu že část letu střely může hlaveň "stínit" a pak nemusí být výsledky úplně relevantní.

To Monk
Jsem přesvědčený že naopak hradla přesně vědí v jaké vzdálenosti je střela, vzorkují a vzorkují její let - tzn. "nakreslí" si v sobě graf třeba 3-18m a z tohohle grafu si aproximují rychlost v bodě ústí hlavně.
A tu zobrazí. Jsem si jistý že graf 0-3m se z křivky 3-18m dá aproximovat téměř s absolutní přesností.

Naopak chrono - které by v principu mělo být dál - dává V2, V5 atd - dle umístění.

Pro sebe jsem spokojený a přestávám ohledně Xera cokoli řešit a jdu ladit a přebíjet :-D

Navíc si i myslím že Garmin je firma co si nechce podělat pověst nějakým klumpem (co není samo jistota, ale napoví. Určitě si to pekelně dobře ověřoval).

Videa kde tvrdí něco jiného uvítám, ale musí tam být vidět testování! Že to někde plácnou mezi řečí neakceptuju ;)

Přeju hodně radosti ať už máte chrony jakékoli. :? :D 8-)

Zpět na